https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Likovi i senke

Likovi i senke

 

Taton

 

M. G.

 

Uvek se treba nadati, čak i ako živiš u Srbiji. Navijači Partizana koje je Više javno tužilaštvo u Beogradu, po nalogu iz kabineta tadašnjeg predsednika Borisa Tadića optužilo da su ubili  francuskog navijača Brisa Tatona, nisu imali čemu da se nadaju.  Sledeći upustva vlasti, da podsetimo, sudija Mirjana Ilić oglasila ih je krivim za teško ubistvo, i 13 navijača osudila na 240 godina zatvora!

Apelacioni sud u Beogradu je posle dužeg kolebanja, osuđenim kazne prepolovio! I tu je trebalo da se stavi tačka na njihovu sudbinu.

Vlast se u Srbiji promenila, i branioci su videli nadu da će sud, u ponovljenom postupku, ispraviti nepravdu. Predložili su da se saslušaju svedoci koji su videli da je pokojni Bris Taton, bežeći ispred navijača, koji su bili na pristojnoj udaljenosti, sam skočio preko žardinjera i pao niz stepenište visoko nekoliko metara, povredivši se. A taj pad je, samo dvadesetak sekundi od skoka Službi hitne pomoći prijavila građanka koja se zatekla tu, na licu mesta. O tome postoji snimak u hitnoj pomoći, koji je pribavljen, a policija je saslušala istog dana ženu koja je zvala hitnu pomoć, ali je taj dokaz sakrila. I svedočenje penzionisanog vatrogasca, koji je događaj video sa garaže, takođe je sakrivala policija!

 Svedoka koji bi potvrdili da su navijači bacili Tatona, nije bilo. Policija je sakrila i snimke sigurnosnih kamera. Direktor policije je i dalje Milorad Veljović.

Zahtev za ponavljanje postupka odbilo je krivično veće Višeg suda u Beogradu, kojim je predsedavala Nataša Albijanić, čiji muž je predsednik ovog suda. Neočekivano i za branioce, veće Apelacionog suda u Beogradu sastavljeno od sudija Slavke Mihajlović, Snežane Savić i Gordane Petković, UKINULO je rešenje i naložilo sudijama Višeg suda u Beogradu da sprovedu istražne radnje, uzmu iskaze od predloženih svedoka i pribave dokaze o pozivanju Službe hitne pomoći, i potom donesu odluku  o zahtevu branilaca, imajući u vidu da u postupku niko od svedoka nije potvrdio da su okrivljeni Tatona bacili preko žardinjera.

Postoje u Srbiji časne sudije, poput ovog tročlanog veća. O poštenim sudijama se i ne piše, jer se predpostavlja da oni moraju da dosledno primenjuju zakonitost, kao osnovno načelo pravnog sistema. A kada se sudije drže zakona i činjenica, nevini neće čamiti u zatvoru. Pozivamo sudije u Srbiji, da više ne služe mafiji, već da primenjuju zakone.

Verujemo da će i osuđeni navijači brzo dokazati da su bili žrtva državne zavere, iza koje je stajao šef kabineta bivšeg predsednika, Miodrag Rakić.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane