Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

U fokusu

U fokusu

 

Kompanija nad kojom srpska vlast pokušava da izvrši ekonomski genocid (3)

 

Imovina u domovini

 

Koncern Delta je prethodnih godina otkupio društveni kapital u preko 20 preduzeća, a do danas ni jedan jedini ugovor nije raskinut, što pokazuje da je Delta svakom od ovih poslova pristupila krajnje ozbiljno i profesionalno. Inače, u Srbiji je svaki treći privatizacioni ugovor raskinut. Imovina koncerna Delta je u domovini, u njoj se ulaže, prihoduje, oporezuje...

 

Milan Malenović

 

Koncern Delta, pored pet poljoprivrednih kombinata-dobara, pekarske industrije Danubius iz Novog Sada i Yuhora iz Jagodine kupila je većinski društveni kapital u još 20 društvenih preduzeća, i to: Intereseris, Futog, Autokomanda doo, Beograd, Nacional, Beograd, Sloboda, Novi Pazar, TPK Deva, Kruševac, TP Podunavlje, Apatin, Ravnište, Kruševac, Narodna radionost commerce, Beograd, Leskovački sajam, Jugohemija, Beograd, TP Zvezdara, Beograd, Auto kuća Šumadija, Zastava promet, Beograd, Impa, Zemun, TP Srbija, Kragujevac, VIP, Loznica, Pekabeta, Beograd, C Market, Beograd, Nišekspres, UP Stari grad, Beograd, Obuća, Beograd.

Sve ove prodaje bile su putem aukcije ili tendera, odnosno preuzimanjem ili kupovinom većinskog paketa akcija na Beogradskoj berzi. Do danas su pripajanjem drugim privrednim subjektima nestale četiri firme. Trgovinsko preduzeće Obuća pripojeno je Delta Sportu, odmah nakon otkupa većinskog paketa akcija (01.10.2008), Impa, fabrika noževa iz Zemuna 24.03.2010. godine pripojena je C Marketu, Auto kuća Šumadija 23.06.2011. godine pripojena je, a Pekabeta 31. 12. 2012. godine pripojena je trgovinskom lancu Delhaize Srbia, koji je kupio belgijski, odnosno luksemburški trgovinski lanac iz Delta sistema, kupovinom Delta Maxi-a, a VIP, Loznica pripojen je 09.08.2010. Delta Maxi-u. U 2012. godini AD Podunavlje, Apatin pripojeno je Delta Real Estate, a TPK Deva, Kruševac, pripojeno je Global Investment-u.

Koncern Delta posedovao je u sistemu i sopstvenu poslovnu banku, prodatu italijanskoj banci Intesa. Sistem Delta je sve te kupovine izvršio javnom ponudom u kojoj je putem aukcija prodala 1.531, a putem tendera 82 društvena preduzeća. Kadrovi ovog sistema, u proteklih 12 godina, svoja učešća na tim javnim licitacijama nisu uvek uspešno rešili u svoju korist, jer su drugi učesnici davali povoljnije, veće ponude.

Ali se ne može reći da Delta sistem nije imao kvalitativno najbolje uređene ponude i da, pre kupovine, nije imao dubinske snimke imovinskog stanja i tržišnu pocizioniranost svakog od društvenih preduzeća ili, pak, akcijskih društava koja su devedesetih privatizovana po zakonima o upisu besplatnih akcija, odnosno po sistemu kupovine društvenog kapitala, uz otplatu sa popustom.  

Sve kontrole nad kupovinom ovih 20 preduzeća, onih pet poljoprivrednih kombinata-dobara i pekarske industrije iz Novog Sada i mesne industrije iz Jagodine, kupljene u stečajnom postupku, nikada nisu našle nikakve primedbe, niti se desio bilo koji raskid kupoprodajnog ugovora za kupovine u Delta sistemu. Uzgred neka bude istaknuto da je skoro trećina ostalih privatizacionih ugovora, nakon kupovine raskinuta.

Posebno ističemo da su do danas tri privredna društva promenila osnovnu delatnost i registrovana su kao društva čija je delatnost razrada građevinskih projekata, i to: Autokomanda, Beograd, kao i TPK Deva, Kruševac, i TP Podunavlje, Apatin, pre pripajanja novim društvima iz sistema Delte. Delatnost razrade projekata potvrđuje tezu da ova privredna društva nisu ni kupljena za nastavak ranije trgovinske delatnosti i prodaje i održavanja vozila (Autokomanda) već za realizaciju građevinskih projekata, jer broj zaposlenih je sveden na minimum minimuma, a i poslovni prihodi tih društava ostvareni u 2011. godini su minimalni. Autokomanda sa 13 zaposlenih imala je 9,1 milion dinara ukupnih poslovnih prihoda, Deva sa četiri zaposlena 4,6 miliona dinara i Podunavlje sa tri zaposlena 13,8 miliona dinara.

Interservis AD, Futog, ima 2,35 miliona evra osnovni kapital, u čemu je 76,86 odsto akcija Delta Agrar-a. Sa dva zaposlena u 2011. godini ostvareno je 14,6 miliona dinara ukupnih poslovnih prihoda, uz iskazanu neto dobit u iznosu od 3,9 miliona dinara.

Autokomanda doo, Beograd u vlasništvu je Delta Real Estate, Beograd sa kapitalom od 78,2 miliona dinara. U 2011. godini sa 13 zaposlenih imalo je ostvaren poslovni prihod od samo 9,1 milion dinara, uz iskazani gubitak u poslovanju te godine od 7,5 miliona dinara. Ovo privredno društvo pre privatizacije imalo je 140 zaposlenih.

Nacional AD, Beograd, čija je osnovna delatnost hoteli i sličan smeštaj ima osnovni kapital 865 hiljada evra i u vlasništvu je 71,80 odsto Delta Real Estate. U 2011. godini sa 39 zaposlenih društvo je ostvarilo 45,3 miliona dinara ukupnog poslovnog prihoda, uz iskazani gubitak u poslovanju te godine od 26,2 miliona dinara. Pre privatizacije društvo je imalo 47 zaposlenih.

Sloboda AD, Novi Pazar, sada d.o.o. pod istim nazivom, ali sa sedištem u Kruševcu, čija je osnovna delatnost trgovina na veliko tekstilom ima osnovni kapital 127 miliona dinara, u vlasništvu Aposlut Property, doo iz Beograda,  u 2011. godini sa dva zaposlena ostvarila je poslovni prihod od samo 8,2 miliona dinara, uz iskazani gubitak u poslovanju te godine od, čak, 13,4 miliona dinara. Ovo privredno društvo pre privatizacije imalo je 116 zaposlenih.

Deva, Kruševac pre pripajanja nadređenom društvu Global Investment-u imalo je akcijski kapital dva miliona i 52 hiljade evra, a sa četiri zaposlena ostvarilo je u 2011. godini 4,6 miliona poslovnog prihoda, te uz ostale prihode iskazalo neto dobit u toj godini od 13,9 miliona dinara. Pre privatizacije ovo privredno društvo imalo je 272 zaposlena.

Podunavlje AD, Apatin pre pripajanja imalo je akcijski kapital dva miliona i 76 hiljada evra, u vlasništvu Delta Real Estate, a sa tri zaposlena u 2011. godini ostvaren je ukupan prihod od 13,8 miliona dinara, uz iskazani gubitak u poslovanju nešto više od tri miliona dinara. Pre privatizacije društvo je imalo 220 zaposlenih.

Narodna radinost commerce, čija je osnovna delatnost trgovina na malo u specijalizovanim prodavnicama, ima osnovni kapital 17,6 miliona dinara, a 95,93 odsto tog kapitala je u vlasništvu Delta Real Estate. U 2011. godini sa jednim zaposlenim ostvaren je ukupan poslovni prihod od 2,6 miliona dinara, uz iskazanu neto dobit od 1,2 miliona dinara.

Leskovački sajam, AD, ima osnovni kapital 1,1 milion evra, a 81,57 odsto je u vlasništvu Delta Real Estate. U 2011. godini sa 17 zaposlenih ostvareno je 3,6 miliona dinara poslovnih prihoda, uz iskazani gubitak u poslovanju te godine od 18,9 miliona dinara. Pre privatizacije bilo je 20 zaposlenih.

Jugohemija, AD, ima osnovni kapital 790 miliona dinara, u kome je Delta Star vlasnik 77,08 odsto. U 2011. godini u matičnom društvu Jugohemija, AD sa 95 zaposlenih ostvareno je 550 miliona dinara ukupnih poslovnih prihoda, uz iskazanu neto dobit od 25,3 miliona dinara, a sa četiri zavisna društva (Jugohemija-Farmacija, Jugohemija-Hemija, Jugohemija-Vetagra i Jugohemija-FSH Grafopapir) bilo je 384 zaposlena i 6,1 milijardu dinara ukupnih poslovnih prihoda, ali i iskazani gubitak u poslovanju te godine od, čak, 800 miliona dinara. Gubitak ovih pet društava, uzeto zajedno u prethodnoj godini bio je nešto niži i iznosio je 530 miliona dinara. U ovih pet privrednih društava u 2011. godini u odnosu na prethodnu godinu broj zaposlenih smanjen je za 154 radnika.

Nišekspres AD čiji ukupan osnovni kapital iznosi 25,5 milijardi dinara oko 70 odsto u vlasništvu je: Delta Properties, Delta Tawer, Delta Invest i Bright Star Properties, a društveni kapital kupljen je na tenderu 17. novembra 2008. godine za million i devet hiljada evra, uz obavezu dodatnog investiranja.  U 2011. godini sa 2.136 zaposlenih ovaj niški gigant u pretežnom vlasništvu kiparskog konzorcijuma ostvario je 3,6 milijardi dinara ukupnih poslovnih prihoda, uz iskazanu neto dobit od samo 1,8 miliona dinara.

Zvezdara AD čija je osnovna delatnost trgovina hranom ima 1,9 miliona evra akcijski kapital, od čega je 67,27 odsto u vlasništvu C Marketa, a 17,52 odsto u vlasništvu Delta Maxi-a, sada Delhaize Serbia, dok su 412 malih akcionara vlasnici 15,21 odsto akcija. U 2011. godini sa 44 zaposlena ostvareno je 59 miliona dinara ukupnih poslovnih prihoda, uz iskazani gubitak u poslovanju te godine u iznosu od, čak, 138,4 miliona dinara.

Auto kuća Šumadija doo, ima kapital od 3,13 miliona evra i danas pripada inostranoj firmi Delhaize Serbia, obzirom da je pre prodaje Delta Maxi-a pripojena tom trgovačkom lancu. Ovo privredno društvo u 2011. godini nije imalo zaposlenih, a ukupno ostvareni poslovni prihod bio je 24,8 miliona dinara, na kome je, uz ostvarene neposlovne prihode, iskazana dobit od 73,2 miliona dinara.

Zastava promet AD, ima osnovni kapital od 6,3 miliona evra. Pri kupovini 70 odsto društvenog kapitala ugovoreno je obavezno investiranje od 34,5 miliona dinara, što je kupac i realizovao. Vlasnik 87,27 odsto akcija je Property South doo. Sa 125 zaposlenih u 2011. godini ostvaren je ukupan poslovni prihod od 225,3 miliona dinara, uz iskazani gubitak u poslovanju te godine od 35,6 miliona dinara. Pre privatizacije ovo društvo je imalo 451 zaposlenog.

Impa AD, pre pripajanja C Market-u imalo je u 2001. godini kapital od 468 hiljada evra. U 2009. godini sa dva zaposlena nije imalo nikakvih poslovnih prihoda, a u prethodnih nekoliko godina Impa je poslovala sa gubitkom i izgubila ukupan kapital, pa su na kraju 2009. godine obaveze društva bile 97,4 miliona dinara, veće od ukupne poslovne imovine.

C Market AD ima 34,7 miliona evra kapital upisan u Centralnom registru hartija od vrednosti, u kome je nakon kupovine Delta Maxi-a, inostrani lanac Delhaize Serbia, postao vlasnik 75,39 odsto, društveni kapital je i dalje ostao 23,23 odsto, a 163 mala akcionara imaju 1,38 odsto. U 2011. godini sa 3.418 zaposlenih C Market je ostvario 24,2 milijarde dinara ukupnih poslovnih prihoda i iskazao gubitak u poslovanju u toj godini od pet milijardi i 43 miliona dinara.

  Pekabeta AD pripojena je 31. decembra 2012. trgovinskom lancu Delhaize Serbia, a pre pripajanja kapital ovog akcionarskog društva bio je 17.072.000 evra. U 2011. godini Pekabeta je sa 945 zaposlenih iskazala 4,86 milijardi dinara ukupnih poslovnih prihoda, uz gubitak u poslovanju od 1,4 milijarde dinara.

Ravnište AD ima kapital od 1,83 miliona evra u vlasništvu 53,72 odsto: Delta Real Estate, Global Investment i Delta Broker-a. Kapital Akcijskog fonda je 30,58 odsto, a 128 malih akcionara ima 17,70 odsto akcija. U 2011. godini sa pet zaposlenih ovo akcionarsko društvo imalo je 11,2 miliona dinara ukupno ostvarenih poslovnih prihoda, uz 209 hiljada dinara iskazane neto dobiti.

UP Stari grad AD, Beograd, je renomirano hotelsko-ugostiteljsko društvo, koje je Delta nakon kupovine akcija od malih akcionara i Akcijskog fonda otuđila, zadržavši sa sebe samo hotel „Park" kod Slavije, a restorane i hotel „Kasinu" ustupila Predragu Rankoviću Peconiju. Hotel „Park" je renoviran i sa 124 sobe i dva restorana posluje u sastavu Delta Real Estate.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane