https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tragom vesti

Tragom vesti

 

"Gasna" zavera u Vladi Srbije i Srpskoj naprednoj stranci

 

Gospoa ministarka zaratila sa Rusima

 

Ministarka energetike, razvoja i zatite ivotne sredine, Zorana Mihailovi, ve due vremena je u tekoj situaciji zbog injenice da Aleksej Miler, prvi ovek ruskog giganta Gasprom i predsednik ruske Vlade Medvedev, tite Duana Bajatovia direktora Srbijagasa, koga je ona htela da otera u zatvor. Dok se Mihajlovieva nervira, Bajatovi, spokojno uvozi azerbejdanski gas...

 

Vuk Stani

 

Ministarka energetike, razvoja i zatite ivotne, Zorana Mihajlovi, izazvala je pravi rat sa Rusima, rat unutar SNS, ali i Vlade Srbije, kada je pokuala da sprovede restruktuiranje javnog preduzea Srbijagas, i u zatvor otera direktora Duana Bajatovia.

Poluzvanino, htela je da iz posla nabavke gasa, iskljui posrednike firme, da iz sistema Srbijagasa iskljui nepotrebana preduzea, otera direktora, otpusti stranake kadrove, da gasna skladita pretvori u zasebne firme...  

Za dlaku je izbegla smenu sa mesta ministra, a na neke njene predloge predsedniku Tomislavu Nikoliu, navodno se poalio lino predsednik Ruske federacije Vladimir Putin!

Ideja da bi direktor Srbijagasa Bajatovi mogao da bude smenjen, ili ne daj Boe" uhapen, najmanje se svidela prvom oveku Gasproma, Alekseju Mileru, koji je  Aleksandru Vuiu oitao lekciju saoptivi mu, da neko njegov  u Vladi opstruira meudravni sporazum "Juni tok" i da e on lino titi Bajatovia. Nezvanino Miler je optuio, Zoranu Mihajlovi...

-U pitanju je strateko partnerstvo sa Srbijom i Srbijagasom, a Duana Bajtovia ja smatram garantom  naeg partnerstva, saoptio je Miler Vuiu. Zateen onim to je uo, potpredsednik Vlade Srbije poput Mirka u kultnom filmu "Maratonci tre poasni krug" uzbueno je rekao:

-Izbaciu lino iz stranke i Vlade svakog ko bude opstruirao dogovor sa Rusima!

Miler je zadovoljno otiao sa sastanka i Bajatoviu javio da vie ne brine. Zadovoljan je bio i Vui, da sazna da Rusi ne sumnjaju na njega nego na Mihajlovievu. Za ministarku je situacija nastavila da se komplikuje...

Saznavi u kakve je nevolje Mihajlovieva upala, stari neprijatelji iz vremena dok je bila savetnica Miroljuba Labusa napakovali su joj priu:

-Iza Zorane Mihajlovi stoji Vojin Lazarevi, on preko nje ostvaruje uticaj na srpski energetski sektor. titi svoje ljude u EPS-u. Ona e po njegovim instrukcijama nastaviti da rui sve sporazume sa Rusima. Njega Rusi ne vole jer su preko njegove Eksim banke finansirani eenski teroristi, glasi tra koji je brzinom svetlosti doao do Vuievih uiju!

Panian strah uhvatio je ministarku. Koliko se potresla govori i njena privatna poruka: "...Veeras sam gost u Utisku ("Utisak nedelje" TV B92, pruim. red.). Na mene su poeli ozbiljni napadi. Napada me Bajat. Napada i Baevi. Pokuava da me posvaa sa Vuiem. im sam krenula u obraun sa Bajat- lopovlukom krenulo je spinovanje, kao ja sam protiv Junog  toka. Krenula sam u obraun sa Bajatom.  I odmah sam protiv J. toka...Smeno. Ja u veeras naglasiti da ne samo da nisam...ve da u ja onog ko jeste najuriti iz vlade u .....m.

Rei u veeras sve za TE TO NS (Termo elektranu, Toplanu Novi Sad). Neu pominjati imena ali rei u da e sav kriminal biti ispitan...

Neko puta i priu da imam veze sa Vojinom. Nemam pojma ko.  U nekom restoranu sam ga videla dva puta, ali nikada sa njim nisam razgovarala, ako nekog elim da vidim u zatvoru to je..."  (nedostaje deo teksta).

 

Turin je na, a akcije su njegove

 

Iz navedenog ne deluje toliko da je Mihajlovieva kriva za sukobe, ali je injenica da se zbog njenih stavova, koplja lome: unutar stranke sukob sa Milanom Baeviem, ministrom rudarstva i prijateljem Tomislava Nikolia. Unutar Vlade sa kadrovima SPS. Na meunarodnoj sceni sa velikim delom Ruske politike elite. Kako bi smo iz prve ruke saznali kakvi su detalji plana o restruktuiranju Srbijagasa, odakle je sve i poelo, obratili smo se lino i ministarki. Da Mihajlovieva eli da restruktuira Srbijagas, uli smo jo decembra prole godine, na konferenciji za tampu. Posle toga je Vuiu zapreeno da utie na nju, dok je javnost ostala uskraena za detalje plana restruktuiranja, kao i planove hapenja Bajatovia. Najvei deo njenog plana je tehnikog karaktera, npr. izdvajanje podzemnih skladita iz sitema Srbijagasa, dok je iskljuenje posrednikih firmi iz kupovine ruskog gasa, pria u kojoj Mihajlovieva aktivno uestvuje poslednjih deset godina. Kada se poslednji put bavila tom priom istovremeno je pokrenuta i "afera Erikson" Labus je izbaen iz Vlade i stranke, a ona kao njegova savetnica ostala je bez angamana.

Posle petog oktobra, krizni tabovi DOS, upadali su u institucije, dravne firme na nedemokratski nain. Mimo statuta pravnih lica, koja su orujem zaposedali imenovali bi nove rukovodioce. Komesari DOS-a, planirali su da ovakav scenario prirede i direktoru firme Progres, Mirku Marjanoviu, ali su od njega naprasno odustali. Marjanovi je Progres vodio jo dugo godina posle petog oktobra. Prema urbanoj legendi krizni tab koji se zaputio u Progres zaustavio je lino predsednik Vlade Zoran ini. inia je opet navodno pozvao neko od kolega iz ruske Vlade i objasnio mu:

 "...Ako ne zatite Mirka, Srbiji nee biti isporuen ruski gas, tokom zime koja sledi..."

Firma Progres bila je suvlasnik u kompaniji  Jugorosgas, koju su 1998. godine osnovali Ruska federacija i ondanja Savezna republika Jugoslavija. Ruska firma  OAO Gasprom (danas Gasprom) posedovala je pedeset odsto kompanije, dok je Naftna industrija Srbije (NIS) posedovala dvadeset odsto, Progres petnaest, erka firma Progresgastrejding deset i Beobanka pet odsto kapitala.

Firma je imala  pravo posredovanja u kupovini gasa za potrebe srpske privrede - odnosno snabdevanje Srbijagasa koji tada posluje u okviru sistema NIS, pravo izgradnje i finansiranje gasovoda, prodaje gasa koji se tim gasovodom transportuje.

Vlasniki udeo Srpskih preduzea polako je sa pedeset odsto spao na tek dvadeset pet. Beobanku je G17 oterao u steaj i njen udeo je Agencija za osiguranje depozita kojom tada upravlja G17 prodala upola cene NIS-u. Na taj nain su otetili banku i poverioce.

Udeo koji je imala firma Progres, prenet je na Progresgastrejding, ali umesto da i to prodaju NIS, udeo je prodat strancima.

Zorana Mihajlovi, je za ovaj propust optuila Milutina Prodanovia (DSS), koji je kao direktor dravne firme Energogas 2005. godine od strane Vlade, bio zaduen da organizuje, da NIS kupi Progresov udeo. Prodanovi svoj posao nije obavio.

- Posle izvesnog vremena, Progresgastrejding svoje akcije nudi dalje. Kupuje ih firma Centrex iz Bea, unutar koje je i Bosfor gas, Turina iz Prizrena, Ali ena, sa neobinom strukturom kapitala, pie u dokumentu koji je Zorana Mihajlovi, dok je bila savetnica poslala potpredsedniku savezne Vlade Miroljubu Labusu. Ona dalje objanjava da su na taj nain stranci postali veinski vlasnici u  magistralnom gasovodu u Srbiji.

-To je nedopustivo. Jer je to prenosna mrea gasa, na visokom pritisku, ona se ne privatizuje, uzalud je upozoravala Mihajlovieva.

Ipak, Ali ena, suvlasnika fudbalskog kluba Fenerbahe nije mogla da izbaci iz vlasnike strukture. Potom je predloila da se ova firma u kojoj Srbija sada ima tek dvadeset pet odsto polako izgura iz poslova u naoj zemlji, a da kao osnov za to poslue, propisi koji su tada onemoguavali gradnju gasovoda bez dodele koncesije.

Dugo godina Jugorosgas je zaista bio marginalizovan. Svake godine su iskazivali gubitak u zavrnom raunu. Gas iz ruske federacije je kupovan direktno od Gasproma.

Iz spisa koje je Mihajlovieva sastavila, vidi se da je, jesen 2006. godine donela preokret. Tada Srbijagas, poinje redovno da kupuje energente preko posrednike firme Jugorosgas umesto direktno od Gasproma.

U jednom od privatnih mejlova ministarke energetike do kojih je naa redakcija dola, saznajemo da ona smatra da je Labusova smena, imala direktne veze sa uvoenjem posrednike firme u kupovinu gasa.

-Od 2006. godine umesto direktno Srbijagas nabavlja gas ne od Gazeksporata ( danas Gasprom) kako je inila decenijama, ve od posrednika Jugorosgasa. Prvi potpisnik ovog ugovora je Milo Milankovi (G17). Jer kada je Labus izaao iz Vlade i kabineta i stranke, onda je krenula presija i ludilo ka njegovim kadrovima. Ne samo prema meni, koja sam imala problema da se zaposlim, ve i prema direktoru Srbijagasa, Milou Tomiu, koji dobija otkaz i na njegovo mesto Dinki sa Ivanom Duli postavlja Miloa Milankovia, alila se tada Mihajlovieva.

Januara 2007. godine u vreme dok je obavljao funkciju tehnikog ministra u Vladi Srbije Radomir Naumov (DSS), potpisuje ugovor kojim se firmi Jugorosgas daje pravo da obavljaju delatnost od opteg interesa. Tako je ovo preduzee sa veinskim stranim kapitalom dobilo pravo da obavlja delatnosti iste kao i dravna firma Srbijagas

Sve ovo deavlo se daleko od oiju javnosti. Mihajlovieva koja je sa Labusom izbaena iz javnog ivota, iz petnih ila se trudila da nae novi angaman.

Tek kada je Suzana Grubjei poslanica  G17 u javnost iznela informaciju da grejanje ne bi moralo da poskupi, kada 35.000.000 evra godinje ne bi plaali proviziju Jugorosgasu, Mihajlovikine prie postale su interesantne.

-Kriva je Demokratska stranka Srbije, jer je bivi direktor Srbijagasa Saa Ili, potpisao aneks sa Jugorosgasom koji to omoguava., optuila je Grubjeieva, bive koalicione partnere.

Mihajlovieva tada zadaje teak udarac bivim partijskim kolegama iznosei u javnost da je glavni krivac ipak stranka G17,  jer je ugovor na osnovu koga Srbija gubi 35.000.000 evra godinje potpisao njihov ovek Milo Milankovi. U vreme kada ona to iznosi u javnost Milankovi je direktor Elektro mree srbije EMS.  Bive partijske kolege su se posle toga uutale i podnele tubu protiv Mihajlovieve i novinara koji je preneo njenu izjavu.

 

Ko je izgubio bitku?

 

Na suenju 2009. godine, pod zakletvom da e govoriti istinu, ili snositi zakonske sankcije, odnosno zatvorsku kaznu do dve godine zatvora, Milo Milankovi bivi direktor Srbijagasa i EMS svedoi da jeste potpisao ugovor kojim je omogueno firmi Jugorosgas da uzima proviziju od posredovanja u trgovini gasom.

-Uslov ruske strane za isporuku bio je da gas moe da se isporuuje,  da to nije sporno, ali da e isporuka ii preko firme Jugorosgas, izjavio je tada Milankovi.  Prema njegovim tvrdnjama pred istranim organima Jugorosgas je tada zaduen i za "izgradnju Junog toka". Mihajlovieva je Milankovia tada optuila: da 

-Kada je potpisao sporni ugovor istovremeno je bio direktor Srbijagasa firme u koja potpisuje sa jedne strane i potpredsednik Jugorosgasa firme koja potpisuje ugovor sa druge strane. U pitanju je ugovor za koji je Grubjeieva tvrdila da je tetan. Da Srbija zbog njega trpi tetu od 35 miliona evra godinje. Mihajlovieva je istakla i da osim to je veinski stranoj firmi Jugorosgasu omogueno da ima eksluzivno pravo posredovanja u nabavci gasa za Srbijagas i osim to je firmi dat isti status koji imaju samo javna preduzea oni imaju i  pogodnosti da ekskluzivno gasifikuju i snabdevaju gasom junu Srbiju i da grade dve gasne kogenerativne elektrane u Niu.

Zbog potreba Jugorosgasa je ak i Skuptina Srbije donela zakon o utvrivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti radi gradnje gasovoda Ni -Leskovac, koji se gradi pod oznakom MG-11.

Posle fijaska koji je doivela kada se Dinki obraunao sa Labusom, Mihajlovieva se povremeno u medijima pojavljivala kao ekspert za oblast energetike, a kada je formirana Napredna stranka, ona se odmah u nju i ulanila.

Naprednjaci formiraju Vladu, ona dobija ministarstvo energetike. Njeno tumaenje energetskog sporazuma sa Rusijom, bilo je da firmu Jugorosgas treba iskljuiti iz posredovanja to je odmah i pokuala da uradi.

Ovaj problem je reen 27.3.2013. godine kada su potpisana dva ugovora o isporuci ruskog gasa Srbiji do 2021. godine.

Prvi ugovor su potpisali predsednik Upravnog odbora Gasprom eksporta Aleksej Miler i direktor Jugorosgasa Vladimir Koldin, a drugi su potpisali Miler, u ime Gaspromeksporta, i generalni direktor Srbijagasa Duan Bajatovi, u prisustvu ambasadora Ruske Federacije Aleksandra epurina i ministra za prirodne resurse, rudarstvo i prostorno planiranje Milana Baevia. Na potpisivanju nije bila srpska ministarka energetike Zorana Mihajlovi.

Pre potpisivanja ugovora premijer Srbije Ivica Dai sastao se sa Milerom, a posle sastanka je najavio da e 10. i 11. aprila boraviti u Ruskoj Federaciji...Dakle ministarka energetike je bitku sa Jugorosgasom definitivno izgubila. Da li je izgubila i bitku u kojoj je pokuavala da direktora Srbijagasa Duana Bajatovia otera u zatvor?

 

 

Jo jedan posrednik

 

 

Trenutno dugovanje Srbijagasa prema ruskom Gaspromu vee je od milijardu evra, dok je direktor Duan Bajatovi medijima saoptio da je godinji gubitak firme 200 miliona evra.

Ovakav gubitak ne bi postojao kada bi Bajatovi od Gasproma 1.000 kubnih metara gasa kupovao po ceni od 317 dolara, umesto to ovaj energent plaaju 545 dolara za istu koliinu.

Prema Bajatovievim reima Srbijagas uvozi godinje dve milijarde kubnih metara gasa. Uvoze po ceni od 545 dolara za 1000 kubnih metara. Ukupna vrednost 1,09 milijardi dolara (1.090.000.000 dolara). Kada bi uvozili po ceni od 317 dolara to bi kotalo 0,634 milijardi godinje (634.000.000 dolara). Dakle Srbijagas bi utedeo 456 miliona dolara. Kako je Bajatovi rekao da mu je godinji gubitak 200 miliona evra, ovakvom utedom bi zavisno od trenutnog kursa dolara prema evru, umesto gubitka Srbijagas imala dobit od 150 milona dolara/evra. Bajatovi dobro zna da je cenu od 317 dolara mogue ugovoriti sa Gaspromom, jer je on uestvovao u dogovoru kada je takva cena cena postignuta izmeu firme Gasprom vajc i firme Rusko-srpska trejding korporacija RST.  RST inae ima prostorije u zgradi Srbijagasa u Novom Sadu.  Garancije za kupovinu gasa od Gaspromvajca, u ime RST -a dao je upravo Srbijagas odnosno odgovorno lice Duan Bajatovi.

Ugovor je potpisan 20. jula 2011. godine, prema ugovoru RST za potrebe kupaca u Srbiji uvozi 65 miliona kubnih metara meseno, odnosno 780 miliona kubnih metara godinje. Jedan od kupaca je Srbijagas!  Ovo znai da pored Jugorosgasa sad postoji jo jedan posrednik u nabavci gasa, za nae javno preduzee, istina u ugovoru pie da e gas biti azerbejdanskog porekla. Pretpostavljamo da je posrednik za ruski gas Jugorosgas, dok je RST za azerbejdanski.

Dve milijarde kubnih metara godinji je uvoz Srbijagasa, a taj uvoz odgovara i ukupnim potrebama srpskog trita. To znai da je Bajatovi RST-u omoguio da preuzme treinu godinjeg posla Srbijagasa. Za razliku od Jugorsgasa, Srbijagas nije jedini kupac, oni e u Srbjii snabdevati direktno i Azotaru Panevo, firmu koju je inae preuzeo Srbijagas, ali i mnoge druge firme poput MSK Kikinda.

Sve ovo mogue je proveriti uvidom u ugovor koji su direktno sklopili RST i Srbijagas.

Ugovor se odnosi na transport gasa do krajnjih korisnika u Srbiji. Prema ugovoru vlasnik gasa je RST, a Srbijagas e obaviti transport gasa do krajnjih korisnika.

Ovim ugovorima Duan Bajatovi se odrekao poslova na koje je Srbijagas imao monopol. Jer da je hteo, mogao je da odbije da transportuje RST-ov gas i krajnji korisnici bi morali da ga kupe od Srbijagasa.

 Srbijagas bi kako su politiari javnosti obeali trebalo da ima povoljnije cene gasa jer smo Gaspromu prodali NIS i jedina smo zemlja koja e na svojoj teritoriji Junog toka imati manjinski paket u odnosu na Ruse. Ipak Bajatovi gas kupuje po ceni daleko veoj od one koju plaa firma RTS, a koja kako smo rekli ima prostorije u zagradi javnog preduzee u kome je direktor. Promet koj RST ostvaruje kroz poslove koje im je Bajatovi omoguio je 247 miliona dolara godinje.

 

 

A 1.

 

Srpski naftni emirat

 

 

Srbija po prvi put u svojoj istoriji eksploatie i proizvodi dovoljno nafte da zadovolji potrebe domaeg trita, tvrdi za Tabloid dobro upueni radnik Naftne industrije Srbije (NIS).

-Kravenko (direktor NIS) je toliko poveao eksploataciju nafte, da sada imamo dovoljno za potrebe domaeg trita. On je otvorio buotine za koje mi nismo imali raspoloivu tehnologiju. Nafta se vadi sa veih dubina nego ranije. U proizvodnji se ostvaruju vikovi., pria na izvor.

Na pitanje da li to znai da smo postali izvoznik nafte on objanjava da mi naftne derivate jo uvek uvozimo, ali da to ima veze sa liberalizacijom trita, koje je od nas traila EU.

-Neke kompanije smatraju da im je isplativije da uvezu naftne derivate iz svojih rafinerija nego da je kupe od NIS. Mislim da ak i ruski Lukoil uvozi za svoje pumpe iz svoje rafinerije u Bugarskoj. Verovatno to rade, MOL i OMV, zakon im to dozvoljava. Sumnjam da Kravenko izvozi sirovu naftu. Verovatno se vikovi proizvedenih derivata izvoze, ali ne mogu to da komentariem jer nemam pristup podacima iz proizvodnje, kae on.

Tabloid je ranije pisao da Kravenko insistira na metodi brzog ispumpavanja nafte, zbog koje je povean procenat nefosilnih sastojaka, kao to je voda. Zbog ovakvog naina vaenja nafte, trokovi prerade su vei pa je isplativost celog postupka manja. Naeg sagovornika pitali smo da li se neto promenilo po tom pitanju.

-Nafta se jo uvek ubrzano vadi i problem o kome ste pisali je prisutan. Ipak u Kravenkovu korist ide injenica da je cena nafte na svetskom tritu toliko visoka da je iako lo ovaj metod visoko isplativ. Zbog toga je NIS i ostvario fantastinu zaradu od 200 miliona evra, kae na izvor i objanjava da e se po otvaranju buotina pored Poarevca pojaviti veliki vikovi. Vikovi e tada Kravenku stvoriti mogunost da sporije ispumpava, a da koliina eksploatisane i preraene nafte i dalje raste.

-Istovremeno e moi gazdama u Moskvu da poalje izvetaj kako proizvodnja raste, a da pritom vie ne primenjuje na terenu metode divljeg ispumpavanja, koja daju loiji kvalitet sirove nafte. Molim vas napiite i da nema potrebe da Vui dovodi eike da kupuju Srbiju, jer Kravenko sada vadi naftu kao da smo "Srpski emirat".

 

 

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane