Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zaje~ar

Zaječar

 

Mutljavine u trošenju narodnih  para iz Nacionalnog investicionog plana

 

Piramida sagrađena a Keops u dugovima

 

Navršila se cela godina od kako je "zvanično" predata na upotrebu sportska hala u zaječarskom naselju "Kotlujevac", a upotrebne dozvole za taj pompezno najavljeni i politički maksimalno eksploatisani objekat, nema. Pitanje je i kada će dozvola biti izdata i kada će oni kojima je namenjena moći da je koriste.

 

Vuksan Cerović

 

Dugo očekivana izgradnja sportske hale u zaječarskom naselju  "Kotlujevac", bila je poverena  Privrednom društvu za projektovanje, inženjering i izvođenje radova "Kolubara" iz Mionice u kome je većinski vlasnik (68,5%) Miroslav Stefanović, kum Boška Ničića, doskorašnjeg gradonačelnika Zaječara. Ta firma je nekim slučajem (da li baš slučajem?) postala gotovo ekskluzivni "graditelj" objekata u Zaječaru koji su finansirani iz Nacionalnog investicionog plana. A kako je sve to funkcionisalo, najbolje pokazuje upravo ono što se dešavalo oko izgradnje sportske hale kojoj su se đaci i nastavnici OŠ "Hajduk Veljko" zdušno nadali...

Ugovorom broj 404 - 02 - 82/10/2010 - 05, koji su 17. novembra 2010. godine potpisali Zagorka Petrović Zlatanović, u ime Ministarstva omladine i sporta i Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara kao investitori sa jedne, a  Branislav Čičarević, član UO i suvlasnik Privrednog društva za projektovanje, inženjering i izvođenje radova "Kolubara" d.o.o. iz Mionice, kao izvođač radova sa druge strane, bile su jasno precizirane obaveze oko izgradnje sportske hale u naselju "Kotlujevac".

Fiksna cena objekta utvrđena je na 99.936.527,51 dinar sa PDV, od čega je 72 miliona trebalo da plati Ministarstvo, a 27.936.527,51 dinar grad Zaječar kao suinvestitor i korisnik objekta. U članu 4. pomenutog ugovora nedvosmisleno je napisano da će 46 miliona dinara Ministarstvo obezbediti "iz sredstava inostranog zaduživanje, odobrenih od strane Evropske investicione banke za Finansijski ugovor "Zajam za opštinsku i regionalnu infrastrukturu, a 26 miliona dinara iz budžeta Republike Srbije". Prema odredbama ugovora hala je trebala da bude završena još pre dve godine.

"Izvođač će radove koji su predmet ovog ugovora izvršiti samostalno, bez podizvođača", piše u članu 16. pomenutog ugovora. Međutim, u stvarnosti nije bilo tako. Podizvođača je bilo i oni su, saznali smo u razgovoru sa nekima od njih, koji ne žele da im se imena još pominju u novinama,  praktično izveli sve radove, a Kolubara je samo vršila nadzor, prepisivala njihove građevinske dnevnike i knjige i, naravno, naplaćivala radove.

Na hali su najveći deo radova izveli radnici firme faraonskog imena - Građevinsko preduzeće za proizvodnju, promet i usluge "YU KEOPS" iz Adrana kod Kraljeva. Svi pokušaji da stupimo u kontakt sa ljudima iz te firme, kako bi saznali na koji način su angažovani da grade sportsku halu u Zaječaru, kada su počeli i kada završili posao, da li su naplatili to što su uradili, ostali su bez rezultata.

Razgovarali smo sa Vladanom Jevremovićem, koji je po kazivanju podizvođača iz Zaječara bio rukovodilac gradilišta ispred YU KEOPS - a, ali nam je rekao da on nije vlasnik firme i obećao da će e-mejl koji smo mu poslali proslediti vlasniku. Nije želeo da nam kaže kako je njegova firma prošla u tom poslu, mada zaječarskih podizvođači kažu  da je ona u gubitku najmanje 10 miliona dinara.

Na sajtu Agencije za privredne registre našli smo podatak da je jedini vlasnik preduzeća Milan Mirković, da je do kraja avgusta 2012. godine direktor preduzeća bila Vesna Blagojević, koja je podnela ostavku "zbog zdravstvenih razloga", nakon čega je za direktora postavljen Oliver Galović. Milan Mirković i Vesna Blagojević su ovih dana pritvoreni zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama oko obnove Kraljeva posle zemljotresa. Kao podizvođač (treća ruka) YU KEPOS-a radilo je zaječarsko Preduzeće za projektovanje, izgradnju i promet građevinskim materijalom "Termodom - Nikolić", vlasnika Bojana Nikolića iz Zaječara.

To preduzeće je izvelo zidarske radove na hali vredne desetak miliona dinara, od čega mu je YU KEOPS ostao dužan oko 1,6 miliona. Kada će mu i da li će mu biti plaćeno pouzdano se ne zna. Nikolićevo preduzeće, prema podacima na sajtu Agencije za privredne registre, zapošljavalo je samo dva radnika.

Na sportskoj hali u Zaječaru, kao podizvođač radila je i Samostalna zanatsko trgovinska radnja "Metal Šop" iz Zaječara, vlasništvo Zaječarca Milomira Tošića. Oni su, rekao nam je Tošić radili limarske radove i "Kolubara" im izvedene radove nije platila na vreme. Počela je da plaća sukcesivno tek početkom 2013. godine.  Na termotehničkim instalacijama radili su "Radijator inžinjering" d.o.o. iz Kraljeva i "Elnos" d.o.o., iz Adrana kod Kraljeva.

Na činjenicu da "Kolubara" radove izvodi suprotno odredbama iz člana 16. Ugovora o izgradnji Školske sportske hale u naselju "Kotlujevac", niko se nije mnogo obazirao. Da li to znači da se radi o uobičajenoj praksi da o gradnji parama poreskih obveznika Republike Srbije, nadležno ministarstvo nije bilo obavešteno ili je kum zaječarskog gradonačelnika imao "jaka leđa"?

Još pre farse sa "zvaničnim otvaranjem" hale pred republičke i lokalne izbore 2012. godine počeli su da se množe glasovi da se obaveze iz projektne dokumentacije i ugovora kada je u pitanju kvalitet radova ne poštuju. Najviše govora je bilo u vezi postavljanjen poda u hali. Projektom je bilo predviđeno da se ugradi sportski pod Premium junkers na elastičnoj podlozi, a ugrađen je  Singleflex  stadium 14, proizvođača "Boen sport" iz Nemačke.

Komisija za tehnički prijem, koju je formiralo  Odeljenje za urbanizam i, građevinske i komunalno stambene poslove Gradske uprave Zaječar (Branko Konić, dipl. inž. arhitekture, Zoran Jovanović dipl. građ. inž., Dragoljub Nikolić, dipl. inž el., Darko Kocić, dipl. maš. inž., i Slavoljub Ničić dipl. inž. zaštite na radu) smatra da se ugrađeni pod može koristiti.

Iako je o zameni poda bilo najviše govora, to je tek  jedan od brojnih nedostataka hale u "Kotlujevcu". Na objektu je utvrđeno da unutrašnje malterisanje, betonski radovi izvedeni prefabrikovanim elementima, betonski radovi na trotoaru i bravarski radovi iznad aneksa objekta nisu izvedeni kvalitetno, a da radovi na otvorenim terenima nisu uopšte izvedeni. Komisija je, takođe, konstatovala  i propuste u projektnoj dokumentaciji koju je radilo preduzeće "Arhiform" Beograd. Ti propusti se odnose na "postavljanje grejača u olucima i olučnim vertikalama", nedostatak zaštite fasadnog zida na spoju sa nadstrešnicom od leksana, nepostojanje fizičke zaštite od udaranja loptom na panik svetiljkama, semaforu, toplotnim kaloriferima, ventilacionim kanalima i staklima na ulaznim vratima...

Zaključak komisije je da se ti nedostaci zbog bezbednosnim razloga moraju otkloniti jer ako se to ne uradi hala ne može da se koristi. Konačno pozitivno mišljenje o hali Komisija za tehnički prijem  nije dato i neće biti sve dok se uočeni nedostaci ne otklone i isporuči sva oprema uključujući i inventar u svlačionicama koji je ugovoren, ali ga u objektu nema.

Kada će svi navedeni nedostaci biti otklonjeni niko ne zna. "Kolubara" je prekinula radove još u julu 2012. godine, u Ministarstvu za omladinu i sport kažu da je ugovor raskinut zato što nije poštovan i da je pokrenut sudski spor u kome će, najverovatnije, kvalitet radova u hali biti predmet veštačenja.

 Ugovor sa Kolubarom u ime Ministarstva za omladinu i sport, potpisala je Zagorka Petrović Zlatanović u svojstvu pomoćnika ministra. Na toj dužnosti je i sada. Tražila je da joj e-mejlom dostavimo pitanja, što smo i učinili 5. maja ove godine. Tražili smo odgovor da li je Ministarstvo za omladinu i sport reagovalo zbog uvođenja podizvođača u posao, kada je raskinut ugovor sa "Kolubarom", da li su tom preduzeću plaćeni svi radovi koje je nadzorni organ prihvatio, koliko mu je ukupno isplaćeno od ugovorene sume i, naravno, procenu kada će hala biti završena. Gospođa Petrović Zlatanović nam je obećala da ćemo odgovore dobiti u "najkraćem roku". Čekali smo 10 dana, ali odgovor nismo dobili.

Za razliku od nje Predrag Peruničić, državni sekretar za sport u Ministarstvu sporta, bio je veoma kategoričan kada nam je rekao da "Kolubara" od Ministarstva sporta neće dobiti ni dinar dok ne otkloni sve nedostatke i završi sve radove iz ugovora.

U međuvremenu je pompezno (predizborno) "otvorena" hala koja zvrji prazna pored Osnovne škole "Hajduk Veljko" u Zaječaru. Na fasadi aneksa objekta pojavila su se vidna oštećenja.

 

A 1.

 

...A kad  će biti ne zna se

 

Nakon završetka i slanja ovog teksta od gospođe Zorice Andrić, načelnika Sektora za upravljanje projektima Ministarstva omladine i sporta, dobili smo dopis sa odgovorima na mejlom postavljena pitanja vezana za izgradnju sportske hale u Zaječaru.

U dopisu, između ostalog piše: "...Zbog neispunjenja ugovorenih radova u ugovorenom roku, u skladu sa zaključenim ugovorom, Ministarstvo omladine i sporta je juna meseca 2012. godine jednostrano raskinulo ugovor. Ugovoreni radovi nisu završeni. U toku realizacije projekta poseban problem su bili samoinicijativne i jednostrane odluke Kolubare o izmenama ugovorenih radova.

U skladu sa procedurama i pravilima struke kojima se uređuje oblast izgradnje objekata, svi radovi koji su izvedeni u skladu sa ugovorom, a za koje su ispostavljene situacije odnosno pozicije radova, koje su prethodno overene od strane nadzornog organa i grada Zaječara, su plaćeni od strane Ministarstva omladine i sporta preko NIP-a.

Ministarstvo omladine i sporta je za izvedene radove isplatilo ukupno 48.429.772,97 dinara sa PDV-om...".

Na pitanje da li postoji procena kada će hala biti predata na upotrebu dobili smo sledeći odgovor: "...Imajući u vidu da je, zbog nepridržavanja ugovornih odredbi i nepoštovanja propisanih procedura od strane Kolubare, Ministarstvo omladine i sporta jednostrano raskinulo ugovor, nezadovoljan i revoltiran ovom odlukom direktor "Kolubare" je podneo tužbu sudu i pokrenuo parnični postupak za naplatu dugovanja koja su navodno ostala nakon raskida ugovora. U toku je priprema za postupak veštačenja koji bi trebalo da da jasnu sliku o kvalitetu i količini izvedenih radova, s obzirom da nakon raskida ugovora, i pored više puta traženog preseka stvarno izvedenih radova isti nije dobijen. Tek nakon toga stvoriće se uslovi za pripremu nastavka izgradnje i završetka radova, nakon čega će se stvoriti uslovi za upotrebu objekta".

 

Kada će to biti Bog zna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane