https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Likovi i senke

Likovi i senke

 

Zreo je

 

Aca Beretka

 

Kada je sudija haškog Tribunala pozvao optužene Jovicu Stanišića, bivšeg šefa Službe državne bezbednosti Srbije i njegovog pomoćnika Franka Simatovića da ustanu, da im saopšti da ih je sud oslobodio krivice po svim tačkama optužnice, u Beogradu su najmanje dvojica ljudi pala sa stolice.

"Gotovi smo'' - uglas su uzviknuli Čedomir Jovanović i Nenad Milić.

Te davne 2003. godine, kada je streljan premijer Zoran Đinđić, a uloga Čedomira Jovanovića u tom događaju je još uvek nerazjašnjena, po njegovom nalogu je određen ''preventivni pritvor'' i penzionisanom šefu SDB-a Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću. Zbog ''opasnosti da mogu ugroziti bezbednost Srbije boravkom na slobodi'', pritvor je određen za još 13.000 ljudi! Nalogodavci su bili tadašnji potpredsednik Vlade Čedomir Jovanović i zamenik ministra unutrašnjih poslova.

U knjizi bivše haške tužiteljke Karle Del Ponte navodi se da je optužnica protiv Stanišića i Simatovića podignuta pod teškim pritiskom vlasti iz Beograda! Deset godina kasnije, obojica optuženika su oslobođena.

Posle policijske akcije ''Sablja'', Čedomir Jovanović se hvalio kako je uspeo da uhapsi Stanišića i Simatovića! "Ko bi to mogao, da nije bilo 'Sablje', da uhapsi ovu dvojicu ljudi" - poručivao je našmrkani Čedomir Jovanović.

Nakon ukidanja vanrednog stanja iz budžeta Srbije isplaćeno je nekoliko hiljada odštetnih zahteva nevino uhapšenih. Dvojica haških optuženika  Stanišić i Simatović su deset godina čamili u zatvoru i dokazivali nevinost.

Deset godina Čedomir Jovanović divlja po zemlji Srbiji. Hapsio je, pretio, optuživao. Letovao je po belom svetu, o trošku države. Pljačkao je nekažnjeno, jer ga čuvaju srpski policajci, jer mu je život ugrožen! Da li bi Al Kaponea čuvala američka policija, jer je i njemu život bio ugrožen. Čedomir Jovanović je bio u Crvenim beretkama, koje je osnovao Franko Simatović.

Dobrovoljac, ničim izazvan, odlučio je da lažno optuži svoje komandante, da im pripiše zločine, kojih nije bilo. Taze slobodni, Stanišić i Simatović su nestali iz javnosti. Verujemo da će obojica naplatiti krvninu, deceniju provedenu u Hagu. Verujem da ni život Čedomira Jovanovića, Nenada Milića i njihove mafije ne vredi ni pišljivog boba. Svaka ptica svoga kobca ima, kažu. A Čeda je, zaista, zreo.

 

 

 

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane