Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

De`urna

Dežurna

 

Najstarija srpska novina umire u kandžama Miroslava Bogićevića, grobara srpske privrede

 

I "Politika" u čitulji

 

Od slavne tradicije najstarijeg dnevnog lista u Srbiji duge 110 godina, nije ostalo ništa. Zbog pljačke ove kuće koju vrši demokratsko-naprednjačka vlast preko svoga tajkuna Miroslava Bogićevića, kao i zbog katastrofalnog menadžmenta, "Politika" se danas nalazi na granici stečaja i pred gašenjem. Od propasti je neće spasiti ni fingirana vrednost logotipa koji je unet kao osnivački kapital.

 

Milan Malenović

 

Izdavač najstarijeg dnevnog lista na ovim prostorima, beogradske Politike, već godinu dana se nalazi u vlasništvu kompanije iza koje stoji Miroslav Bogićević, šabački tajkun koji ne samo da nema veze sa novinarstvom, već sudeći po bilansima njegovih kompanija nije upućen ni u tajne uspešnog poslovanja!

Tri su aktivna pravna lica koja posluju u okviru novinske kuće Politika, i to: Politika AD (matični broj: 97921747), Politika, Novine i magazini d.o.o (matični broj: 17372424) i Politika-Štamparija d.o.o (matični broj: 20009896).

Ova tri pravna lica u 2012. godini zapošljavala su zajedno 764 radnika. Ukupno iskazani gubici ova tri privredna društva u prošloj godini iskazani su u iznosu od 853 miliona dinara, ili više od osam miliona evra. Kumulirani gubici u ova tri privredna lica su 6,6 milijardi dinara, ili više od 60 miliona evra. Istovremeno je kapital ova tri društva 8,3 milijarde dinara, ne računajući u to fingirani kapital o vrednosti loga „Politika", pa jasno proizlazi da je u dosadašnjem poslovanju izgubljeno 80,42 odsto kapitala.

Kolike su obaveze ovih privrednih društava?

Politika AD na početku ove godine imala je 2,8 milijardi dinara ukupnih obaveza, ili 25 miliona evra. Ovo novinsko društvo ima 345 zaposlenih i u celoj 2012. godini ostvarilo je ukupne poslovne prihode u visini od 1,39 milijardi dinara, a na tom poslovnom prihodu iskazan je u 2012. godini gubitak u poslovanju od 544 miliona dinara. Prema tome, ovoj novinskoj kući nedostajalo je 39 odsto ukupnog prihoda da bi izbegla iskazivanje gubitka.

Akcionari ovog privrednog društva su: Republika Srbija (31,06 odsto), Akcijski fond Srbije (21,45 odsto), JP Elektroprivreda Srbije (12,13 odsto), PIO Fond (4,33 %), Komercijalna banka AD (2,62 odsto), AIK Banka AD (1,83 odsto), Miljković Ivan (1,57 odsto), Elektrodistribucija Beograd  (1,43 odsto), JP PTT Srbije (1,07 odsto), NIS AD (0,79 odsto), Kompanija Dunav (0,77 odsto) i 6.545 malih akcionara (30,95 odsto).

Akcije ovog akcionarskog društva, njih 6.596.896 poseduje, kao što se videlo, preko 6.500 akcionara, a nominalna vrednost iznosi 600 dinara po akciji, dok se na tržištu ne mogu prodati ni za peti deo ove vrednosti. Berza je, očigledno, nepovoljno reagovala na način upravljanja kompanijom u proteklom periodu.

Republika Srbija, sa Akcijskim fondom, PIO Fondom i republičkim javnim preduzećima ima 71,47 odsto ovog akcionarskog društva i kao apsolutni vlasnik od svojih akcija nema ništa, niti kao većinski vlasnik može iznaći bilo koji lek koji bi ovom privrednom bolesniku pomogao da stane na noge.

Politika Novine i magazini d.o.o  na početku ove godine imala je 1,86 milijardi dinara ukupnih obaveza, ili 16,5 miliona evra po tada važećem kursu. Ovo novinsko društvo ima 326 zaposlenih i u celoj 2012. godini ostvarilo je ukupne poslovne prihode u visini od 1,67 milijardi dinara, što je u odnosu na prethodnu godinu nešto manje. Na tom poslovnom prihodu iskazan je u 2012. godini gubitak u poslovanju od 270 miliona dinara. Prema tome, ovoj novinskoj kući nedostajalo je 17 odsto ukupnog prihoda da bi izbegla iskazivanje gubitka.

 U kapitalu ovog društva nalazi se i fingirani kapital od 48 miliona evra, nastao na bazi slobodne ocene ranijih osnivača društva o vrednosti loga „Politika". Kada se 2,88 milijardi isključi iz kapitala, ostaje nepokriven gubitak iznad kapitala od celih 990 miliona dinara, ili devet miliona evra, dok je ovako na papiru gubitak do visine kapitala 3.936.731.000 dinara, odnosno 35 miliona evra.

Zanimljivo je da je 2011. godine ovo preduzeće imalo poslovni prihod gotovo identičan kao onaj ostvaren godinu dana kasnije, odnosno 1.679.343.000 dinara i nešto više zaposlenih (342) nego 2012, ali je te godine iskazalo čist dobitak od 13.425.000 dinara.

Vlasnik 50 odsto ovog društva sa ograničenom odgovornošću je OOO East Media  Koncern koje pripada poslovnom sazvežđu Miroslava Bogićevića i njegovog koncerna  Farmakom Šabac. Koncern duguje 332 miliona evra i sa tim stepenom obaveza srlja u stečaj, a sa njim odlazi i Interkop, još jedna Bogićevićeva firma, sa ukupnim dugovanjem od 123 miliona evra. Rudari Interkopa štrajkuju, somborski proizvođači akumulatora štrajkuju, a koncern Farmakom je najavljivao da će učiniti čuda u medijskom prostoru Srbije - da će Politiku, dnevne novine učiniti profitabilnim.

Politika Štamparija doo u 2012. godini sa 93 zaposlena iskazala je ukupne poslovne prihode u iznosu od 742 miliona dinara, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 36,7 odsto, te je, i pored toga, iskazan gubitak u poslovanju u iznosu od 39,5 miliona dinara. Ukupne obaveze Politika Štamparije na kraju prošle godine iznosile su 790 miliona dinara, i dostigle su jednogodišnji prihod društva.

 

 

A 1.

 

Koliko se Bogićević zadužio u Agrobanci?

 

  Odmah pošto se saznalo ko stoji iza kupovine 50 odsto Politike Novine i magazini prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić je izjavio: "Farmakom je primoran, prinuđen da učestvuje u toj kupoprodaji. Njega taj biznis nije interesovao, to je bila usluga najvećoj stranci u prošloj vladi. Pronaći ćemo način da zaštitimo državu i da joj bude vraćeno ono što je njeno, a da pri tome ne vodimo hajku protiv te firme (Farmakoma), jer zapošljava 3.500 ljudi i ima 5.000 kooperanata."

Ugovor o kupoprodaji 50 odsto vlasničkog udela u preduzeću Politika novine i magazini (PNM) zaključen je 29. juna 2012. godine između Ist media grupe iz Moskve i Ost media holdinga iz Beča kao prodavca, po ceni od 4,7 miliona evra. Deo novca potreban za isplatu Miroslav Bogićević, krajnji novi vlasnik Politike obezbedio je i kreditom od Agrobanke koja je u međuvremenu ugašena, upravo iz razloga što je po partijskoj liniji delila kredite i onima koji nisu mogli ili hteli da ih vraćaju. U ovoj aferi, međutim, nije istraživana uloga Bogićevića i njegovih mnogobrojnih firmi koje su se zadužile u Agrobanci.

Iako je ta kupovina bila proglašena kriminalnom ništa nije učinjeno da se ista poništi. Nije pomoglo da se nadležni organi trgnu iz zimskog sna ni to što je Miroslav Bogićević postao i većinski vlasnik novosadskog dnevnog lista Dnevnik, kao i dnevnih novina Novosti, te je tako ovaj šabački tajkun pravi srpski medijski mogul.

 

A 2.

 

Gordi bord

 

  Direktorka preduzeća Politika Novine i magazini doo je Mira Glišić-Simić, a osim East media group iz Moskve polovinu vlasništva ima i Politika AD.

  Generalni direktor Politike AD je Zeferino Grasi, koji je i predsednik borda direktora gde su, osim njega, članovi još: Srećko Bugarinović, Danilo Jakić i Zoran Mošorinski. U nadzornom odboru nalaze se sledeće osobe: Slobodan Bogunović, Kosta Sandić, Jasmina Mitrović - Marić, Nemanja Stevanović i Suzana Vasiljević.

  Direktor Štamparije doo je Dragan Ranić. Posebno privredno društvo čine i Politika Magazini (matični broj 20009845) u kome je Politika, Novine i magazini jedini vlasnik, tako da je generalni direktor jedan od direktora PNM-a, Zoran Mošorinski.

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane