Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zakonopravila

Zakonopravila

 

Šta znači najava uvođenja centralizovanih javnih nabavki i predlozi za video snimanje rada tenderskih komisija

 

Svi su u aparatu!

 

Odavno je Srbija na visoko na svetskim rang listama kada je korupcija u pitanju. Po tim merilima smo zaslužili jednu od tri medalje ako ne i zlatnu. U borbi protiv korupcije uređene države se bore svim pametnim sredstvima, ponajpre adekvatnim zakonskim rešenjima koje predlažu najumniji ljudi koji imaju ogromna iskustva u tim oblastima, a onda i striktnom primenom tih zakona i adekvatnim kažnjavanjima za kršenje zakona, piše Tabloidov urednik Josip Bogić, bivšu pukovnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala.

 

Josip Bogić

 

Kao jednu od vodećih oblasti kada je korupcija u pitanju, svi uglavnom navode zdravstvo. Nedavno je održan okrugli sto na temu „Boljka zdravstva, javne nabavke i korupcija", na kom skupu su uzeli učešće uglavnom oni koji su doveli do ovakvog stanja u toj oblasti, pa bi sada da leče metodama koje su samo njima znane. U tim predlozima prednjačila je ministarka zdravlja. Uglavnom se sva diskusija vodila oko toga da su postojeća zakonska i ostala rešenja neadekvatna i da bi trebalo javne nabavke u zdravstvu centralizovati i da to treba da bude jedan od najbitnijih antikoruptivnih mehanizama a da će se njihovom primenom uštedeti od 10 do 40 odsto. Ako su već dali procenat uštede tada su morali i da navedu na čemu se to može uštedeti!? Rečeno je mnogo puta da je zdravstvena usluga loša, da su pacijenti nezadovoljni kao i lekari i da je to bilans reformi zdravstva u prethodnih deset i više godina. Takođe, i da je korupcija jedan od najvećih problema i da se novac trošio nekontrolisano. Samo niko nije rekao da za to niko nije ni odgovarao.

Ali, najveća iluzija je da će do smanjenja korupcije u zdravstvu doći tako što će se to postići snimanjem kamerama sednica tenderskih komisija kao i prisustvom bezbednosnih službi na tim sednicama. Doslovno rekoše i ovo:"...Ono što je sasvim novo, uvodimo snimanje svih tenderskih komisija, odnosno njihovih zasedanja. Snimaćemo sve svojim kamerama, dve-tri hiljade evra ćemo potrošiti za nabavku te opreme da bismo imali potpunu foto-dokumentaciju. Još nešto. To su uvek vrlo sumnjivi i poslovi podložni insinuacijama. Uvek će pripadnici bezbednosnih službi biti tu prisutni na tenderskim komisijama. Želim da naš narod zna da ćemo zaštititi njegovu imovinu".

Ovaj predlog više na jedan monolog u nekada kultnom filmu, "O pokojniku sve  najbolje", kada glavni junak kaže: "...Poraniš ujutro oko četiri, prostudiraš Kapital do sedam, popiješ kafu pa onda ideš da radiš".

Tako i ovde- kupiš kamere za par hiljada evra, dovedeš besplatno pripadnike policije i BIA-e i rešiš problem korupcije u zdravstvu. Slično kao u filmu „Balkanski špijun" kada Ilija Čvorović sve redom snima i kaže ženi Danici:"Svi su u aparatu!".

Kada je to tako predlažem da se dotični predloži za Nobelovu nagradu u borbi protiv korupcije za idejno rešenje, a da pre toga taj svoj izum patentira kod zavoda za intelektualnu svojinu da mu ne pokradu taj izum. Pored ovakve kaznene politike gde se za slučajeve korupcije izriču smešne kazne, najčešće „ukori razrednog starešine" ova pretnja direktora republičkog fonda za zdravstveno osiguranje pre liči na „plašenje mečke sa rešetom" nego što će dati neki rezultat  i uticati na smanjenje korupcije u zdravstvu.

Osnovna greška svih Vlada posle petog oktobra je ta što su svi nakon osvajanja vlasti hteli da preuzmu ministarstva sile i tajnu policiju kao da su to tajne uspeha i svi su na tome pali. Te službe su postale rak rana ovog društva, trule institucije iz kojih su najureni svi oni koji su iole nešto vredeli. Da su te službe dobro radile svoj posao i bile u funkciji zaštite države sačuvale bi i bivšu SFRJ i SRJ i SCG a i preostali deo Srbije. Ništa od toga nisu sačuvale i kao takve bi trebalo pod hitno ugasiti i napraviti ozbiljne službe i ozbiljnu policiju. Ovaj trulež koji je ostao kontinuirano se bavi dodvoravanjem partija na vlasti, spletkarenjem i ličnim interesima odnosno očuvanju svojih fotelja. Država im  je na poslednjem mestu.

A pod čijom kontrolom su policija i BIA? I šta da rade policija i BIA sa takvim snimljenim materijalima? U najboljem slučaju i da se snimaju sastanci komisija šta će se videti na tim snimcima i šta će ti snimci pokazati?. Pod uslovom i da utvrde nepravilnosti i nezakonitosti u tim tenderima oni su dužni da podnesu krivične prijave nadležnim tužilaštvima i tu se njihova ingerencija završava. Da li će snimci poništiti tender i sve vratiti u prvobitno stanje? Pa ne dešavaju se malverzacije na samim sednicama!  naime, glavni deo „posla" se obavlja pre otvaranja tenderske dokumentacije, kada se prilikom sastavljanja tenderske dokumentacije navode uslovi u tenderu koji ispunjava samo onaj ko ima npr. takvu opremu ili slično. I sve bude po zakonu. Naravno onaj ko je naručio tender zna šta mu je činiti i „pravičnu naknadu" daje onom kome treba. To je jednačina sa jednom nepoznatom. Ostalo se sve zna!

Da je policija i BIA toliko moćna ona bi pre svega u svojim redovima rešila pitanje korupcije u svojim redovima kada su u pitanju javne nabavke i to naročito one „tajne" i poverljive pod kojima se kupuje sve i svašta a najmanje ono što je tajno i što je potrebno ovim službama. Osim toga u ovakvom političkom sistemu gde su ministarstva podeljena po feudima između vladajućih koalicija iluzorno je očekivati presudnu i pozitivnu ulogu policije u rešavanju korupcije. To smo najjasnije videli u proteklih osam godina od kakao je načelu policije sadašnji,bivši i budući direktor koji se poput suncikreta okretao i okreće ka izvršnoj vlasti. Prosto ne mogu da zamislim situaciju kako aktuelni direktor sa svojim „nesalomivima" snima tendere i podnosi krivične prijave protiv glavnih aktera iz vladajuće koalicije u akciji „mućke".

Da li policiji treba dati tolika ovlašćenja da utiče na privredne tokove? Ali kako stvari stoje sve više ulazimo u sistem policijske države. Uostalom BIA je informativna agencija i ona ne može da se bavi operativnim radom, barem tako piše u zakonu, a i nedavno je to potvrdila predsednica odbora za bezbednost u Skupštini Srbije u jednoj TV emisiji. Nažalost u praksi je sasvim nešto drugo. BIA se itekako bavi operativnim radom i hapšenjima. To je potvrdio i slučaj pre nekoliko godina kada su neovlašćeno upali u stan generala Tolimira na Bežanijskoj Kosi, oteli ga i isporučili na graničnom prelazu susednoj državi. Pre nekoliko meseci sam pročitao takođe informaciju u novinama da su inspektori BIA-e u jednom ministarstvu tražili i odneli nekakvu dokumentaciju! Brojni su i drugi primeri nezakonitog ponašanja te službe.

O neovlašćenom pristupu u privatnost građana, snimanju telefonskih razgovora, presretanju komunikacija i slično, svakim danom pišu novine. Ali šta zameriti običnim policajcima? Zar i Amerikanci ne kontrolišu sve i svašta pa zašto i mi da zaostajemo za njima? Treba pratiti svetske trendove! 

O kakvim tenderima u zdravstvu je reč? Kada je u pitanju medicina a naročita tehnika koja je u službi medicine, opšte je poznato ko su najpoznatiji proizvođači kvalitetne opreme, koliko ona košta. Šta je problem ući na sajt Siemens-a, Draeger-a, Olympusa i sl. i videti kolika je cena neke opreme. U svakoj zemlji postoji i ovlašćeni predstavnik tih firmi. U čemu je problem? U tome što takva oprema mora da se nabavi preko posrednika i to domaćeg a naročito onoga koji ima privatnu firmu. Postoji jednostavno rešenje. 

Izvesno je da će centralizovanjem javnih nabavki u zdravstvu, korupcija još više doprineti jer se ovim izmenama ne zadire u samu suštinu korupcije. Osim toga u ovakvom političkom sistemu gde su ministarstva podeljena po feudima između vladajućih koalicija iluzorno je očekivati presudnu i pozitivnu ulogu uvođenjem centralizovanih nabavki kao jedno od važnih pitanja u rešavanju korupcije. Upravo centralizacija daje diskreciono pravo određenoj partiji da radi šta hoće, u okviru svog resora. Možda su tako dobre ideje potekle od jednog policijskog eksperta za borbu protiv korupcije, koji se kod bivšeg ministra predstavio kao najbolji poznavalac u toj materiji, iako korupciju nikada nije suzbijao, pa kada je video u šta se upetljao pobegao je, formiranjem nove Vlade, u ministarstvo energetike, gde se takođe predstavio kao ekspert, a odatle odleteo u Kontrolu letenja! U našim ministarstvima pamet odavno ne stanuje.

Neko i dalje pokušava da zamajava ovaj napaćeni narod. Bolesnom narodu ne trebaju objašnjenja da li je rađeno po zakonu ili nije jer od toga neće biti zdraviji. Narodu treba adekvatna i pravovremena usluga i terapija jer zdravlje nema cenu. Uskladite zakonsku regulativu tako da se ta oprema direktno nabavlja od proizvođača i tada neće trebati ni kamere ni policajci ni BIA. Uvođenjem centralizovanih javnih nabavki još više se pogoršava ionako loše stanje u zdravstvu, te da će ove mere još više usmeriti bolesnike u privatne klinike u kojima mnogi lekari imaju „svoje akcije". Ali pre nego kupe kamere da li će raspisati „Tender za nabavku kamera"?

        

GLOSA

 

 Od svih afera koje su plasirane u novinama skoro nijedna nije imala sudski epilog, pa ni ona sa čuvenim nabavkama vakcina.                                 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane