Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

 

Na licu mesta

 

Veliko Gradište: ko je odlučio da uništi jednu od najvećih farmi svinja u Srbiji

 

Pljačka u Ramskom ritu

 

Ogorčeni i gladni radnici farme svinja Asprom u Velikom Gradištu, koja je 30 maja 2013. godine otišla u nenajavljeni (i očito nasilni) stečaj, na veliko su pokradeni, bez plata, bez staža, tri godine rade bez zdravstvenog osiguranja. Samo desetak radnika koji održavaju farmu od preko 14.000 svinja radi za platu od 22.000 dinara. Ko je odlučio da uništi jednu od najvećih farmi svinja u Srbiji?

 

M. Hadžić

 

Još 2010. godine, propalo agroindustrijsko preduzeće Ramski Rit u Velikom Gradištu, kupuje Stevan Alavanja, vlasnik firme Asprom d.o.o. iz Vrčina. U sklopu nekadašnjeg Ramskog Rita nalazila se farma svinja, farma junadi, fabrika stočne hrane, živinarska farma i velika površina poljoprivrednog zemljišta. Gospodin Alavanja kupuje farmu svinja i junadi i mešaonu stočne hrane. Na čelo sistema postavlja Radomana Novkovića iz Velikog Gradišta, inače nekadašnjeg upravnika farme svinja Ramski Rit. Zanimljivo je pomenuti da je Radoman Novković, koji je po struci diplomirani inženjer stočarstva, doveo Ramski Rit u stečaj.

Vršio je sa nekolicinom opštinara i sa svojim kolegama velike malverzacije, a svoje postupke je pravdao lošom ekonomskom situacijom devedesetih, i nakon 2000. godine u našoj zemlji.  Kada je uništio farmu, naprasno se psihički razboleo, te je završio na lečenju u jednoj privatnoj psihijatrijskoj klinicu u Beogradu, gde mu je i postavljena dijagnoza (F 323).  Potom, propali Ramski Rit preuzima Agrobanka...

Ubrzo nakon početka rada, 2011. godine, farma za tov junadi se zatvara, a svi radnici se prebacuju da rade na farmi svinja. Ubrzo podižu kredit za rekonstrukciju osam objekata farme za tov junadi, da ih pretvore u objekte za tov svinja, a od projekta su uradili samo dva objekta iako su naveli da je završeno svih osam!

Zanimljiva je i priča da su se nazimice rase Danski landras i Veliki jokšir  nabavljale po ceni od 800 evra a nerastovi po ceni od 1.200 do 1.500 eura po grlu preko izvesnog profesora Vidovića sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Farma je počela da se razvija i posluje solidno. Međutim, niko nije znao kako se finansira tako velika stočarska proizvodnja, sve do momenta izbijanja afere sa Agrobankom. Nakon policijske akcije, Alavanja je lišen slobode zbog uzimanja oko pedeset kredita na blanko od pomenute banke, koje mu je odobravao njegov kućni prijatelj i kum  Duško Antonić.

Nakon izlaska iz pritvora, Alavanji ništa drugo ne preostaje nego da traži partnera kako bi se izvukao iz dugova. Istovremeno na farmi se oseća posledica gazdinog pritvora. Njegov sin Zoran Alavanja, kao vlasnik Asprome, dolazi na očevo mesto, sve češće laže radnike i pušta plate preko njegove firme, pošto je račun Asproma u blokadi. Nedugo zatim, plate počinju da kasne, smanjuju se putni troškovi i počinje se sa pričom o partnerstvu.

Krajem marta ove godine iznenada se pojavljuje firma Adi Group iz Beograda koja postaje strateški partner. Čelni ljudi iz ove firme stižu na farmu da utvrde kakvo je činjenično stanje. Ubrzo se dolazi do jako zanimljivih podataka koji usmeravaju na velike malverzacije i korupciju u firmi Asprom...

 Nakon pregleda svih dokumenata, uočava se, između ostalog, nepodudarnost platnih spiskova. Tačnije, ispostavilo se da je Radoman Novković sam sebi uplaćivao po nekoliko plata, a sve to na imena izmišljenih radnika! Takođe, otkrivene su i enormne cene pri kupovini komponenata i krmnog bilja za stočnu hranu, poturanje pokvarene hrane, buđavog kukuruza njegovih prijatelja...

Zbog svega ovog, čelnici Adi Group odlučuju da smene Radomana Novkovića, pošto ometa proces proizvodnje i podbunjuje radnike pri čemu dolaze na veliko protivljenje Stevana Alavanje. Bez obzira na to Novković je smenjen i zabranjen mu je pristup radnim sekcijama firme dok ga je Alavanja poslao na godišnji odmor na koji obični radnici nisu imali pravo da idu. Novković ubrzo počinje da upućuje pretnje.

Na farmi počinje rasulo,  Alavanja je potpisao ugovor o strateškom partnerstvu sa Adi Group na godina dana, kako bi izbegao stečaj u kome između ostalog stoji i obavezno isporučivanje 5018 tovljenika pomenutoj firmi za uzvrat njihovog uloženog novca od milion evra.

Sve je krenulo super, na mesto koordinatora došao je Aleksandar Stojković, pustili su jednu platu (februarsku), počela je isporuka tovljenika do jednog trenutka dok vlasnik farme Alavanja nije pozvao bivšeg upravnika farme svinja dipl. ing. stočarstva Gorana Đurkovića i direktorku AS veterine prom DVM Mirjanu Milovanović i naredio im da spreče utovar na koji god znaju način i pozvao policiju.

Ubrzo nakon toga na farmu stiže obezbeđenje GEM koji su zaduženi da ni jedno grlo ne sme da izađe sa farme od strane ADI groupe kao i od strane Asproma.

Dok su oni rešavali njihove nesuglasice radnici su i dalje jadni radili 3 meseca bez para a kao posledica nastaju neplaćeni računi, dolaze da im seku struju, isključuju telefone i internet dok im porodice gladuju.

Dana 29. 5. 2013 godine, radnici stupaju u štrajk upozorenja sa minimumom rada gde zahtevaju samo jednu platu kojom bi imali da plate najbitnije račune i kupe hleb porodicama, a kao odgovor strateških partnera ADI groupe dobijaju da su oni spremni da istog momenta puste ne jednu, nego sve tri plate sto dobijamo i napismeno od strane vlasnika firme!

Međutim,  Stevan Alavanja ne odobrava da se puste plate i ne želi da pošalje platne spiskove, a ubrzo zatim šalje platne spiskove na kojima su njegovi sinovi, snajke, rodbina i po negde se nađe neki radnik, ali uglavnom je bilo radnika koji nisu bili radnici farme!

Ostalo je na tome dok Stevan sve vreme pokušava da obori ugovor sa ADI groupom i proglasi stečaj ne bi li njegov dug od oko 37 miliona evra postao državni problem, a ne njegov lični, što i uspeva dana 30. maja 2013. i to u 14:10h!

Za stečajnog upravnika dolazi Zoran Ćulibrk (broj licence 155-0542,lokacija Novi Beograd). Za šefa obezbeđenja postavlja već pomenutog Radomana Novkovića, a na sastanak sa radnicima koji je bi zakazan za 31. maj 2013. godine, kasni skoro dva sata, a zatim poprilično nervozan dolazi i govori radnicima kako zaostale plate nisu njegov problem i da ga je baš briga za iste, kao i za njihov staž!

 Na farmi je ostalo desetak radnika koji održavaju farmu od preko 14.000 svinja za platu od 22.000 dinara!

 Međutim, kada su čelnici farme uvideli da niko od radnika neće da radi za 22.000 dinara, gospodin Novković se dosetio da počne sa cenkanjem oko plata. Naime, počeo je ponaosob da poziva radnike i da im, kao na pijaci, "nudi" plate. Tako su plate "nuđene" u rasponu od 25.000 pa do 45- 50.000 dinara. Naravno da su skoro svi prihvatili tu ponudi i sada rade.

Ovde se postavlja pitanje kako neko u preduzeću koje je pod navodnim stečajem sa stečajnim upravnikom Ćulibrkom može da izigrava pijačnog prodavca? Da li će se jedne plate nalaziti na papiru uredno, a u praksi druge?

Ne treba zaboraviti da je Ramski Rit propao u stečaju pod dirigentskom palicom sadašnjeg šefa obezbeđenja. Sada sve liči na film strave i užasa pod imenom Ramski Rit 2.

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane