Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Su(lu)dovanje

 

Su(lu)dovanje

 

Davno izgubljena čast srpskih sudija i državnih tužilaca, i njihova zlodela (4)

 

Cane postavlja predsednike sudova?

 

Srpski sudovi još donose presude ''U ime naroda''. I uglavnom protiv naroda, odnosno običnih građana, koji ne pripadaju gornjoj strukturi društva, niti organizovanim kriminalnim grupama koje drže na vezi i apanaži veći broj sudija i državnih tužilaca. Za razliku od državnih tužilaca, koji svojim zamenicima mogu izdavati obavezujuća uputstva, sudije su potpuno samostalne u svom radu i odlučivanju. Nažalost, najveći broj delilaca pravde tako se i ponaša - nasilno, priprosto, ne poštujući zakonitost, ni javni moral. Uvek su spremni da za sitnu paru, ili dodvoravanje nekom važnom čoveku iz partija na vlasti, poštenom građaninu otmu stan, imovinu, decu, proglase ga ludim, oduzmu mu starateljstvo, ili ga drže mesecima i godinama u pritvoru, sve dok ga potpuno ne slome i učine nesposobnim za život. I to sve čine nekažnjeno, za svoj rad primaju najveće plate u državi, a imaju i mnoge druge privilegije. Nova vlast nastoji da pravosuđe potpuno stavi u funkciju zaštite interesa vladajuće klike, suprotno zahtevima iz Brisela da se pravosuđe mora dubinski očistiti od korupcije, nepotizma, nestručnosti i politikanstva

 

M. Brkić

 

Sudije Višeg suda u Valjevu uputile su pismo uredniku Tabloida u kojem navode da je vršilac funkcije predsednika Apelacionog suda u Beogradu sudija Duško Milenković doneo rešenje kojim je sudiju Višeg suda u Valjevu Biljanu Savić ponovo postavio za vršioca dužnosti predsednika Višeg suda u Valjevu.

Gospođa Savić je, navodi se u pismu, intimna prijateljica advokata iz Uba, bivšeg sudije Okružnog suda u Valjevu, Radosava Tadića, koji je pravni zastupnik kontroverznog biznismena Stanka Subotića zvanog Cane, koji se još uvek nalazi pod  Interpolovom poternicom. Da li i postavljanje sudije Duška Milenkovića za vršioca funkcije  predsednika Apelacionog suda ima veze sa interesima Stanka Subotića? Presudom Specijalnog suda od 28. oktobra 2011, pored Stanka Subotića, osuđeno je još 11 optuženih na kazne od 10 meseci do četiri i po godine zatvora, dok je dvoje optuženih oslobođeno.

Sudija Milena Rašić rekla je prilikom izricanja prvostepene presude da su optuženi krivi jer su švercom cigareta oštetili državni budžet za više od 30 miliona evra.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 22. marta ove godine prvostepenu presudu prema svim optuženima, i vratio je prvostepenom sudu na ponovni postupak. Odbegli biznismen Stanko Subotić koga Srbija traži zbog šverca cigareta tokom devedesetih godina, ponovo je od jesenas na crvenoj Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija. Na sajtu Interpola nalazi se Subotićeva slika sa crvenom poternicom, koja je nekoliko meseci, tokom leta prošle godine, bila suspendovana radi određenih provera.  Poternica je tokom tih meseci važila samo u Srbiji, a sada je na snazi u svim državama članicama Interpol policije, koje imaju obavezu da ga uhapse.

U veću Apelacionog suda u Beogradu učestvovao je i sudija ovog suda Duško Milenković. Tri nedelje nakon ukidanja presude Stanku Subotiću, vršilac funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević je, po nalogu Aleksandra Vučića, imenovao Duška Milenkovića za predsednika Apelacionog suda u Beogradu, a sudija Milenković je za vršioca funkcije predsednika Višeg suda u Beogradu postavio istražnog sudiju ovog suda Aleksandra Stepanovića, dok je Biljani Savić produžio status vršioca funkcije predsednika Višeg suda u Valjevu! Da li u ponovljenom postupku gospodin Subotić želi da se oslobodi sudija koji bi mogli da budu smetnja oslobađajućoj presudi? 

 

Canetov spisak zahteva

 

Dosadašnji vršilac funkcije predsednika Višeg suda u Beogradu Dragoljub Albijanić najbrutalnije je vršio pritisak na sudije Posebnog odeljenja koje je sudilo po optužnicama za organizovani kriminal. Njegov naslednik Aleksandar Stepanović je tih čovek, nije bio umešan u bilo koju koruptivnu aferu, istrage je brzo sprovodio, sa manje pritvorskih dana od ostalih kolega.

Odlaskom Albijanića iz Višeg suda potpuno se promenila atmosfera - sudije su počele da izlaze iz kabineta, da međusobno komuniciraju, rečju, u Viši sud u Beogradu vratio se život. Ali, izbor sudije Aleksandra Stepanovića, kao realativno mladog sudije, sa malo staža u višem sudu, svakako je iznenađenje. Upućeni u spekulativne odnose u srpskom pravosuđu su uvereni da je sudija Aleksandar Stepanović postavio Duška Milenkovića za predsednika Apelacionog suda u Beogradu! Gospodin Stepanović je bio sekretar u vanraspravnom krivičnom veću Okružnog suda u Beogradu, kojim je predsedavao sudija Milovan Perović, ujak sudije Duška Milenkovića. Niko ne može upreti prst u sudiju Milenkovića, niti se na bilo koji način može dovesti u pitanje njegova dostojnost za sudijsku funkciju, ali on  zaista ima malo godina staža u drugostepenom sudu (rođen je 1966. godine).

Zašto se gospodin Subotić pominje kao čovek koji želi da postavi sudije na ključna mesta koji bi, kako mu je obećano, bile garant da će se, uskoro, krivični postupak protiv njega, posle toliko godina, okončati.

Tabloid je često ustupao prostor javnim obraćanjima Stanka Subotić, u kojima je opisivao svoj slučaj, objašnjavajući da je bio izložen brutalnom reketiranju od srpskih vlastodržaca, da je milionske iznose plaćao Ružici Đinđić, Borisu Tadiću i drugim srpskim političarima. Činili smo to uvereni da svaki čovek u nevolji ima pravo da se brani, a gospodin Subotić je imao i jake argumente. U razumljivom nastojanju da spere lažne optužbe, Stanko Subotić je prihvatio i poziv Aleksandra Vučića da iz Ženeve finansira i Srpsku naprednu stranku. Drešio je kesu, a milionske svote evra završile su u Vučićevom džepu. Sada je na njemu da  se oduži za donacije. A Cane ima spisak zahteva - hapšenje i mučenje Miroslava Miškovića, hapšenje Milana Beka i još nekih kojima je davao novac, a oni su ga izigrali.

 

Saopštavanje dostavljenih presuda

 

Srpski tajkuni u svojim gradovima imaju svoje sudije i tužioce. Šabački tajkun Miroslav Bogićević, koga je od  Demokratske stranke, čiji je finansijer bio, preuzeo Aleksandar Vučić, siguran je u svom gradu. Za vršioca dužnosti predsednika Višeg suda u Šapcu, odlukom sudije Duška Milenkovića, postavljen je sudija Gojko Lazarov, čovek koji ume da služi gospodi.

Porodica Dulić koja vlada Suboticom, po svim mafijaškim pravilima kontroliše i sudove u ovom gradu. Vršilac funkcije predsednika Višeg suda u Subotici je Ferenc Molnar, čovek pred penzijom, bolestan od epilepsije koja se često ispoljava, zbog strahova kojima ga svakodnevno izlažu gospodari iz Subotice. Sudija Marija Rakić, nedavno se razvela zbog čestog opijanja, živi sa kćerkom registrovanom narkomankom. Iz porodice Bucalo je, koja je razbucala subotičku privredu.

Sudija Ivan Bogojev samo saopštava presude koje mu se dostave. A vrtoglavo srozavanje ugleda u subotičkoj ''kući pravde'' počelo je kada je na zahtev Borisa Tadića  sudija Sonja Videnović, koja je od 1. januara 2010 godine bila vršilac funkcije predsednika Osnovnog suda u Subotici, izabrana za člana Visokog saveta sudstva. Ona pokriva rad subotičkih delilaca pravde. Ova bolesno korumpirana žena u drugom sazivu rada Visokog saveta sudstva odbila je skoro sve zahteve sudija za preispitivanje odluka o reizboru, nakon čega je Ustavi sud Srbije nereizabrane sudije vratio na posao, poništivši, kao nezakonite, sve odluke Vrhovnog saveta sudstva. Sudska praksa u Srbiji je nepoznanica. Svaki sudija presuđuje kako mu se prohte. Događa se da istog dana, isto veće, u istom zasedanju donese po istom pravnom osnovu dve potpuno suprotne odluke! U zavisnosti, valjda, ko su stranke, ili ko su sudije koje su donele prvostepenu presudu, i iz čijeg su (stranačkog) jata.

 

Ratezanje prava

 

Krivično odeljenje Apelacionog suda u Beogradu je posebno opasno po bezbednost i pravnu sigurnost građana. Predsednik odeljenja za maloletnike u Apelacionom sudu u Beogradu, po rešenju koje je doneto na potpis sudiji Dušku Milenkoviću, je sudija koja nema dece! Predsednik odeljenja i veća za ratne zločine pri Apelacionom sudu u Beogradu je sudija Siniša Važić, koji je izbegao iz Osjeka! Njegova majka je do smrti živela u Osjeku, a njegov rođeni brat je i danas stanovnik ovog hrvatskog grada. Nemoralno je da izbegli Srbin sudi Srbima za ratni zločin, pogotovu ako mu je porodica ostala da živi u Hrvatskoj.

Veće gospodina Važića je, po nalogu Borisa Tadić, donelo skandalozne presude, kojim je ukinulo i presudu i pritvor optuženom Živku Juzbašiću, kome se sudilo da je naredio da se pobije kolona vojnika u Tuzli. Isti sudija je pustio i veći broj Albanaca iz pritvora, kada se Boris Tadić udvarao evropskim moćnicima. Zato su Srbi, optuženi za ratne zločine, dobijali u Apelacionom sudu u Beogradu najteže kazne. Bez izuzetka!

Advokati koji brane optužene u postupcima koji se okončavaju pred Apelacionim sudom u Beogradu često ostaju u šoku. Događa se da veće ovog suda ukine presudu kojom su njihovi klinjenti osuđeni, da u rešenju navede precizno razloge zbog kojih ukida presudu, a da u ponovljenom postupku prvostepeni sud donese istu presudu, sa istim obrazloženjem, a da isto veće Apelacionog suda u Beogradu, koju je presudu ukinulo, sada je potvrdi dajuću suprotno obrazloženje od onog koje je navelo u ukidajućoj presudi. Pravo je u Srbiji rastegljivo kao lastiš. Sudije ga primenjuju u zavisnosti od inspiracije!

 

Menadžeri i nadripisari

 

Apelacioni sud u Beogradu i njegova krivična veća s nepodnošljivom lakoćom produžavaju pritvore, koji traju godinama. Građani koji ne odgovaraju za krivična dela teškog nasilja drže se, stari i bolesni, u pritvoru koji se ukida tek kada sudije shvate da je postupak potpuno besmislen i da tužilaštvo nije u mogućnosti da nađe dokaze, ili je postupak, ustvari, montiran. Progon građana od strane tužilaštva zasniva se na psećoj odanosti sudija, koji, skoro bez izuzetka, drže okrivljene u pritvoru, sve dok to tužilac traži. Evropska unija će, preko svojih pregovaračkih timova, zahtevati od Srbije dubinsko čišćenje sudstva i tužilačke organizacije. To će biti nemoguća misija. Zašto?

Srpske sudije su moralno unakaženi. Većina njih. Za svoje odluke oni ne snose nikakvu odgovornost! Ako, recimo, sasvim zlonamerno pogreše, ne odgovaraju za svoje nedelo. Nezavisnost u radu sudija i tužilaca ne podrazumeva njihovu nestručnost, bahatost, površnost i osvetu prema građanima, ako im se, recimo, ne dopada njihov izgled, ili politička angažovanost.

Takođe, skoro da je neraskidiva kriminalna veza malog broja advokata, sudskih veštaka, policije i tužilaca. U srpskim gradovima postoje male grupe advokata koje su u sprezi sa sudijama i tužiocima. Oni su skupi advokati, koji ''uzimaju i deo za sudiju''. Ustvari, oni otkucavaju svoje klijente, ako im se povere, tako da se često sudske presude zasnivaju na poverljivim podacima koje im dostavljaju poznati advokati -provokatori! Tu spregu je, skoro nemoguće razbiti, osim intenzivnim praćenjem i hapšenjem advokata i sudija. Međutim, dobar broj srpskih sudija radi preko menadžera. Menadžeri, iz redova advokata ili nadripisara, posećuju porodice onih koji imaju procese pred sudijom, i nude usluge. Oni uzimaju novac, i teško je dokazati da je on završio u džepovima sudije, mada postoje načini da se obeleženi novac upotrebi kao dokaz. Sa druge strane, žrtve ne žele da prijave policiji posetu menadžera, jer se plaše da će njihovi najbliži biti izloženi odmazdi, što se često i događalo.

 

Srbija u predinstitucionalnom društvu

 

Taj osećaj da ne mogu biti kažnjeni za svoju odluku, kojom, zlonamerno, i potpuno svesno, a kršeći zakon, otimaju od građanina stan, kuću, pokretnu imovinu i predaju je u posed svojim prijateljima, ili građanima koje zastupaju njihovi prijatelji, advokati,uništiće srpsko društvo. Da podsetimo: postupak protiv sudije, za povredu zakona, pokreće disciplinski sudija koga je odredio Visoki savet sudstva. A danas je to sudija Višeg suda u Beogradu Mirjana Ilić, koja je odbacila sve pritužbe građana! Narodna skupština Srbije morala bi izdvojiti sredstva i zakonom odrediti dva veća sudija koji bi po pritužbama građana ocenjivala rad sudija, donosila odluke o njihovom razrešenju i naknadi štete koja je građanima prouzrokovana njihovim radom i kršenjem zakona.

Nova vlast je za pomoćnika ministra, zaduženog za nadzor sudova, imenovala Ljiljanu Blagojević, parničnu sudiju Prvog osnovnog suda u Beogradu, među kolegama poznatiju kao tekstopisca pesma folk pevačima! Umesto iskusnog sudije Vrhovnog kasacionog suda, čoveka od poverenja i časti, postavljena je sudija koja nema ni radno iskustvo, ni stručno iskustvo da bi ''nadgledala'' rad sudija viših sudskih instanci.

Tajkunizacija  srpskog pravosuđa udaljava Srbiju od  pravne države, i opis na sajtu američke obaveštajne službe da se Srbija nalazi u predinstitucionalnom društvu - potpuno je tačan.

(Nastavak u sledećem broju)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane