Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

(Su)mrak

(Su)mrak

 

Koliko je duboka dužnička jama u koju je nepovratno upalo radiodifuzno preduzeće B92

 

Mogu samo da se slikaju

 

Radio difuzno preduzeće B92 akcionarsko društvo imalo je na početku ove godine gubitak iznad kapitala, i ukupne obaveze su dostigle 19,3 miliona evra. Očigledno je da ovlašćeni revizor u ovom preduzeću loše radi svoj posao, a komercijalne banke smeju i dalje da kreditiraju B92 jedino ako ostave istu svotu novca, kao depozit kod Narodne banke Srbije. Praktično, B92 ne može više da se spase.

 

Miodrag K. Skulić

 

Radio difuzna ustanova B 92 AD, Beograd već duži vremenski period iskazuje poslovanje sa ogromnim gubicima. Tako je samo u poslednjih pet godina ova  medijska kuća, sa nacionalnom frekvencijom i poznatim programskim sadržajem koji se ne može pohvaliti nacionalnim interesom, imala gubitke u poslovanju:  406 miliona dinara     u 2012. godini,  233 miliona dinara u 2011. godini, 234 miliona dinara u 2010. godini, 356 miliona dinara u 2009. godini i 419 miliona dinara u ranijim godinama, tako da ukupni gubici iznose milijardu i 648 miliona dinara.

Sa tako visokim gubicima izgubila je ceo osnivački kapital koji je bio dostigao 517 miliona dinara, 26 miliona dinara rezervi, ili drugih oblika kapitala, i pored toga, čak, još milijardu i četiri miliona iznad sopstvenog kapitala. Tako je ovo Radio difuzno akcionarsko društvo sa samo milijardu i 190 miliona dinara ukupne poslovne imovine u svom poslovanju dostiglo ukupne obaveze prema bankama, državi, javnim preduzećima i dobavljačima u iznosu od dve milijarde i 190 miliona dinara, ili nešto više od 19,3 miliona evra.

Danas su akcionari ove medijske kuće: 73,65  odsto je  Raiffeisenbank - Kastodi račun (račun čije vlasnike zna jedino banka), 11,35  odsto  ima B92 Trust doo, Beograd, 11.35 odsto u posedu je  Astonko doo, Beograd, 1,31 odsto ima  Fox Televizija, 0,76 odsto u rukama je Verana Matića, a 1,58 odsto ima  41 mali akcionar. Ukupan broj akcija ove medijske kuće je 1.034.327 sa nominalnom vrednošću od 500 dinara po akciji.

Ukupan poslovni prihod u 2012. godini AD B92 sa 265 zaposlenih bio je milijardu i 450 miliona dinara, uz iskazani gubitak u toj godini od 406 miliona dinara, odnosno više od 3,5 miliona evra, tako da je ovom akcionarskom društvu nedostajalo, čak, 28 odsto prihoda da bi izbeglo poslovanje sa gubitkom, odnosno da bi poslovanje bilo na nuli.

Samo po osnovu finansijskih rashoda (kamata, rashoda po osnovu devizne klauzule i drugo) u 2012. godini dostignut je iznos od 191 milion dinara. U toj istoj godini za 265 zaposlenih za zarade izdvojeno je 473 miliona dinara. Sa tako visokim finansijskim rashodima B92 AD ne može da očekuje nikakvu bolju budućnost, već iskazivanje novih i znatno većih gubitaka.  

Ne računajući najvećeg akcionara Raiffeisenbanku sa 3,4 miliona evra vrednosti uloženih u akcije, poverioci B92 su uložili dve milijarde i 194 miliona dinara u ovo propalo medijsko društvo, i to: (u milionima dinara) obaveze po dugoročnim kreditima 725 miliona dinara (91 Komercijalna banka, 17 Fond za razvoj, uz garanciju Komercijalne banke za veći deo, 48 Hypo banka, 32 Banka Intesa, 87 Eurobanka i 450 su krediti povezanih lica), obaveze po kratkoročnim kreditima 337 miliona dinara (166 obaveze po dospelim dugoročnim kreditima, 51 obaveze po izdatim obveznicama, kupac je Komercijalna banka, 113 su obaveze po kratkoročnim kreditima i 7 obaveze po osnovu lizinga), obaveze iz tekućeg poslovanja su ukupno 934 miliona dinara (661 se duguje  dobavljačima u zemlji, 239 dobavljačima iz inostranstva, a  34 su primljeni avansi za usluge) i, konačno, obaveze po ostalim kratkoročnim poslovima iznose 198 miliona dinara (61 su obaveze prema RRA, 70 obaveze za unapred obračunate troškove, 35 obaveze za kamate povezanim pravnim licima,  20 iznose obaveze za zarade, a 12 su obaveze za PDV i ostale obaveze).

To što su banke i povezana pravna lica uložila novac u ovog dugogodišnjeg gubitnika je njihov problem, a poznato je da banke ne mogu da finansiraju privredna društva koja posluju sa gubicima, ako isti iznos kredita ne ulože u depozit Narodne banke, bez prava na zaračunavanje kamate. Poseban problem ovog medijskog propalog giganta su obaveze iz tekućeg poslovanja u iznosu od 934 miliona dinara, jer u bilansu uspeha u tekućoj 2012. godini ovi ukupni rashodi ne prelaze 400 miliona dinara. Očito da ovlašćeni revizor u ovom akcionarskom društvu ne obavlja svoj zakonom propisani posao.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane