Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

(Su)mrak

 

(Su)mrak

 

Da li je razorena imperija Željka Mitrovića

 

Ružičastoj se crno piše

 

"Pink International Company", matično preduzeće preko koga Željko Mitrović upravlja pravom medijskom imperijom, nalazi se u finansijskoj dubiozi teškoj preko 110 miliona evra, a procenat pokrivenosti kapitala sopstvenim sredstvima spao je na samo 13 odsto. Sve su, zato, glasniji oni koji traže da osnivač preduzeća, Željko Mitrović, svoja ovlašćenja počne da deli sa drugim ljudima koji imaju više iskustva u upravljanju ovako velikim poslovnim sistemima.

 

Miodrag K. Skulić

 

Kompanija "Pink Internacional" danas zapošljava 624 stručnjaka, umetnika i radnika, što je nešto manje nego u 2011. godini kada je broj zaposlenih bio veći za 68 osoba.

U 2012. godini došlo je do naglog povećanja ukupnih poslovnih prihoda, koji su dostigli 3,97 milijardi dinara, što je 17,7 odsto veći prihod nego prihod ostvaren u 2011. godini. Na tom  prihodu iskazana je neto dobit od 294 miliona dinara, ili 7,4 odsto od ukupnog prihoda i pozitivno je još to što je "Pink" iskazao veću neto dobit nego u 2011. godini za 3,9 puta. Ono što, u slučaju ove medijske kuće zabrinjava je nizak nivo pokrivenosti sopstvenim kapitalom ukupno angažovanih poslovnih sredstava. Dakle, ukupno angažovana poslovna sredstva su na početku ove godine iznosila 14,4 milijarde dinara, ili 126 miliona evra, a pokrivena su sopstvenim kapitalom samo sa manje od 13 odsto.

Kompanija "Pink" pored zaposlenih u matičnom privrednom društvu ima i zaposlene u zavisnim i povezanim pravnim licima, njih oko 400. U poslovnoj 2011. godini, bez obzira na iskazani neto dobitak u poslovanju matičnog društva, krajnji rezultat u poslovanju sa zavisnim i povezanim društvima, bio je negativan, pa je u konsolidovanom bilansu društvo iskazalo neto gubitak od 253 miliona dinara. Ta povezana pravna lica su: "City Records" doo, Beograd, preduzeće za izdavačko propagandu delatnost, "Media System" doo, Beograd, preduzeće za marketing i posredovanje, "Pink M Company" doo, Podgorica ; "Pink BH Company" doo, Sarajevo; "Pink Digital System" doo,u likvidaciji, Beograd; "AIR Pink" doo, Beograd, preduzeće za vazduđni saobraćaj; "MGUM Technology" doo, Beograd, proizvodnja konditorskih proizvoda; "FTV SEE" doo u likvidaciji, Beograd; "Pink Ugostiteljstvo" doo, Beograd, ranije Pink Shopping ; "Media Prime Time" doo, Beograd proizvodnja i emitovanje tv programa; "K 15 Televizija Dooel" Skoplje; "Pink Films International Studio" doo, Beograd, kinematografija; "United Food" doo, Beograd, konditorska industrija, ranije Kristal Produck; "United Press Company" doo, Beograd, izdavanje časopisa i periodičnih izdanja; "Pink Library" doo, Beograd, distribucija kinematografskih dela.

Željko Mitrović, jedini vlasnik matičnog privrednog društva "Pink", istupio je iz privrednog društva "Industrija vode Aqua Com" d.o.o Raška Gradac.

Ko finansira ovu medijsku kuću sa 110 miliona evra, odnosno sa finansiranjem zavisnih društava i povezanih pravnih lica sa još 30 miliona evra na programu koji nije baš mnogo profitabilan, je problem njegovih finansijera, a na Željka Mitrovića, vlasnika ovog sistema.

U našem poslovnom svetu, uključivši u to i građane, kao imaoce novca, nije uobičajeno da se uključuju dodatni i prateći akcionari, odnosno vlasnici udela. U ovom slučaju interesantno je zašto se brojni umetnici, koji su našli egzistenciju u okviru ove medijske kuće, sa malim ulozima, ali brojčano velikim, ne pozivaju na uplatu malih uloga. Na taj način bi većinski vlasnik imao pretežan uticaj na programsku politiku, a mali vlasnici udela bili bi potpora sistemu.

Ovako koncipiran sistem u vlasništvu jednog lica, ne može, bez svog kapitala, da se poziva na svoj „izuzetan" programski sadržaj, a da koristi bankarska sredstva u visini od 140 miliona evra, jer bankarska sredstva u Srbiji su veoma skupa, a obaveze za PDV, poreze i doprinose ogromne, pa sistem puca po šavovima.

"Pink International Company" danas ima sledeće obaveze (u milionima evra): 34,6 obaveze po dugoročnim kreditima, 21,6 ostale dugoročne obaveze, 7,7  kratkoročne finansijske obaveze, 37,6 obaveze iz poslovanja, 3,0       ostale kratkoročne obaveze, 5,5 obaveze za poreze i druge javne prihode.

Sa tih ukupno 110 miliona evra Kompanija nije u stanju da se izbori na duži rok.

Sa 35 miliona ukupnih godišnjih prihoda u matičnom privrednom društvu, danas dugovati 110 miliona evra, jasno je svakom početniku ekonomisti, da se taj odnos ne može održati, zato ovom medijskom poslovnom sistemu, koji je izbegao bankrot pre dve godine, treba novi program ekonomske konsolidacije i uključenje čelnih rukovodilaca u radne obaveze i radna prava, koja će im obezbediti učešće u dobiti, ili gubitku, tekućeg poslovanja, jer jedan čovek, bio on koliko god kreativan, ne može na svojim nejakim leđima nositi programe, poslovanje osnovne delatnosti, poslovanje brojnih pratećih delatnosti, nastup u zemlji i inostranstvu. Ali, sve će trajati dok banke i poverioci imaju poverenje da iz godine u godinu obezbeđuju sve veća i veća finansijska sredstva.

I na kraju: "Pink International Company" imao bi izgleda da novom filozofijom poslovanja spreči da se ovaj poslovni sistem uruši, ali to sve ne zavisi od samostalnog pregaoca Željka Mitrovića.

 

  A 1.

 

Tebi menica, meni novčanica!

 

  Ono što je dodatno opteretilo aktuelno poslovanje "Pinka" jeste jedan sasvim privatni sukob između vlasnika ružičaste imperije, Željka Mitrovića, i sadašnjeg predsednika Demokratske stranke i gradonačelnika Beograda, Dragana Đilasa. Sukob je eskalirao u prvoj polovini juna meseca kad je Mitrović "hrabro" izneo ono što su svi odavno već znali, a to je da Đilas preko svog preduzeća "Dajrekt Media" pokušava da kontroliše domaće medije. Na ovu činjenicu je već ukazao Savet za borbu protiv korupcije u svom Izveštaju o pritiscima i kontroli medija u Srbiji od 19. septembra 2011. godine, ali tada "Pink" ne samo da nije prekidao saradnju sa Đilasom, već je u potpunosti ignorisao pomenuti izveštaj koji u njegovom programu ni jednom jedinom rečju nije pomenut.

  U međuvremenu je Demokratska stranka na republičkom nivou postala opozicija, pa se Mitrović po svom već dobro isprobanom modelu okretanja kako vetar duva priklonio novima koji su na vlasti.

  Na odgovor Dragana Đilasa i njegove medijsko-marketinške hobotnice na Mitrovićev napad nije moralo dugo da se čeka. Ne samo što su "Dajrekt medija" i ostala preduzeća pod poslovnom kontrolom beogradskog gradonačelnika obustavili saradnju sa Mitrovićevom televizijom, oni su pokušali i da naplate menice "Pinka" koje poseduju. Naime, prilikom primanja avansa (u ovom slučaju u visini od nekoliko miliona evra) za emitovanje reklamnih priloga u budućnosti, "Pink" je po ustaljenom poslovnom običaju garantovao davanjem menica. Avansno plaćanje je često bio način da Željko Mitrović dođe do neophodne gotovine, bez zaduživanja kod banaka koje je ne samo skuplje, već najčešće, zbog opšteg finansijskog stanja Mitrovića i njegovih preduzeća, i potpuno nemoguće.

  Posle raskida saradnje "Pink" je bio u obavezi da novac vrati, a kako to nije učinio usledilo je puštanje menica i blokada svih "Pinkovih" računa. Isto tako su i drugi poverioci, kojih ima dosta, a koji iz nekog razloga slušaju Đilasa i Demokratsku stranku, krenuli u prinudnu naplatu svojih potraživanja, tako da je finansijsko stanje poslovne imperije koja se skoro 90 odsto pokriva tuđim parama, postalo bezizlazno.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane