Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Novi Sad

 

Novi Sad

 

Tajkun Dragan Đurić, vlasnik Zekstra Grupe, opljačkao novosadsko preduzeće Novitet za 12 miliona evra

 

Krojač punih džepova

 

Priča o privatizaciji preduzeća Novitet a.d. iz Novog Sada predstavlja školski primer kako su od vlasti odabrani tajkuni bez dinara sopstvenog kapitala i za tepsiju ribe (kako kaže narod) kupovali uspešna preduzeća koja su zatim zaduživala, pare uzimali za sebe, a radnike izbacivali na ulicu. U ovom slučaju privatizacioni kupac Dragan Đurić pomenuto preduzeće je opljačkao za najmanje 12 miliona evra, ali tu još nije kraj jer firma raspolaže sa nekretninama vrednim skoro 30 miliona evra.

 

Arpad Nađ

 

Većinski vlasnik Zekstra Grupe d.o.o. iz Zemuna, Dragan Đurić, došao je 2003. u Novi Sad i bacio oko na tekstilno preduzeće Novitet a.d. Većinski akcionar tada je bila država, a 2004. Đurić za 2,3 miliona evra na aukciji otkupljuje državne akcije. Zašto se nije išlo na berzansku prodaju, već na aukcijsku gde se po pravilu unapred zna pobednik, postaje odmah jasno.

  Samo vrednost gotovih proizvoda, naime, koje je Novitet u tom trenutku imao u magacinima iznosila je skoro šest miliona evra. Uz to dolazi i četrdesetak objekata čija je vrednost bila preko 27 miliona evra.

  Da je Novitet vredeo desetak puta više od cene po kojoj je bukvalno poklonjen Đuriću, vidi se i iz kredita koje je ovaj bezobzirni nazovi biznismen uzimao dajući u zalog delove ovog nekadašnjeg novosadskog giganta. Tako je odmah po preuzimanju Noviteta on za sebe, odnosno potrebe svog preduzeća Zekstre, od Hipo-Alpe-Adria banke uzima kredit od 3,1 milion evra. Od ovih para Đurić je otplatio u kupovinu akcija uloženih 2,3 miliona evra. Zatim od nekadašnje Agrobanke on, opet na teret Noviteta, ali u korist Zekstre uzima kredit od 7,7 miliona evra. Ukupno je do sada novosadsko preduzeće zaduženo za preko 12 miliona evra, bez da je od tih silnih kredita i dinar videlo.

  Sva imovina Noviteta je pod hipotekom, radnici od novembra 2012. me dobijaju plate, zdravstvene knjižice im nisu overavane od oktobra 2012, a doprinosi za njih se ne uplaćuju od jula 2010. Prilikom privatizacije Novitet je zapošljavao i prehranjivao 786 radnika, a 2012. je završio sa samo 166 izgladnela zaposlena i gubitkom od 72.542.000 dinara.

  Ukupni akumulirani gubici preduzeća, koje je prodato za 2,3 miliona evra, krajem 2012. su iznosili 315.151.000 dinara, dakle više od cene za koju je Đurić stekao većinski paket akcija. Do ovako visokih gubitaka je došlo jer je celokupna proizvodnja usmeravana u Zekstru, odakle je zauzvrat dobijana bofl roba koju bukvalno niko nije bio spreman da kupi.

  U međuvremenu, na samo 145 zaposlena spala firma više ni ne radi, jer su svi radnici u štrajku i na protestima ispred zgrade vlade Srbije u Beogradu. Iz zdanja u Nemanjinoj, međutim, niko ne odgovara na njihove vapaje, jer je Dragan Đurić sa ostalih 17 suvlasnika Zekstre (?!) i dalje nedodirljiv i nedostižan za srpske pravosudne organe.

  Dok radnici i manjinski akcionari nemaju više čemu da se nadaju, dotle Đurić i njegova kamarila razmišljaju da prodaju zgrade i zemljište kojima Novitet raspolaže, kako bi se pre predstojećeg bekstva u inostranstvo još dodatno oparili.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane