https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kako je odlukom MUP-a isteran sa posla policajac-invalid

 

Kako je odlukom MUP-a isteran sa posla policajac-invalid

 

Nezaštićeni svedok

 

Umesto da dobije lakše radno mesto kao invalid, policajac Dragan Erčić je jednostavno isteran iz službe u kojoj je izgubio zdravlje. Otežavajuća okolnost mu je bila što nije hteo da u jednom slučaju lažno svedoči pred sudom kako su mu starešine savetovale.

 

Vuk Stanić

 

Policajac Dragan Erčić, radio je u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), i svojevremeno je, radeći na Kosovu, stradao na dužnosti. Ali, umesto da ga premeste na lakše radno mesto, doslovno je izbačen  na ulicu. 

Rešenjem Ministarstva unutršnjih poslova, od 19. aprila 2013. godine Erčić, je ponovo otpušten iz službe. Kao razlog je navedena presuda Apelacionog suda iz 2010. godine, kojom se ukida sudsko rešenje kojim je on 2006. godine posle 14 godina suđenja  vraćen u policiju.

 Erčić priča da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova počeo da radi davne 1991. godine.

-Policajci albanske nacionalnosti su napustili MUP. Pojavila se potreba za novim policajcima. Kurs sam završio u Zemunu i postao policajac pripravnik. Moje prvo radno mesto bilo je u Lipljanu na Kosovu. Tamo sam se i razboleo. Sledeće godine sam zbog bolesti premešten u Beograd.

Erčić kaže i da je uvek bio odgovoran i primeren policajac, da se nikada nije sukobljavao sa kolegama i kao takav nije mogao lažno da svedoči, kada je policija to od njega tražila. Njegov kolega je ubijen. On je video kako je ubijen i šta je ubistvu prethodilo.

-Kolega je tukao momka pendrekom po glavi. Mladić je ležao na podu i dok je primao udarce u glavu jednom rukom je izvadio pištolj i pucao. Ubio je policajca. Ubio je kolegu sa kojim sam radio. Naravno da niko nema pravo da ubija policajce, čak i kada preteraju sa upotrebom sile, ali to za mene nije značilo da moram da ćutim. Tražili su da prećutim da ga je udarao penderkom u glavu...

Za ubicu policajca, bila je olakšavajuća okolnost činjenica da je neposredno pre izvršenja krivičnog dela bio izudaran po glavi. Osuđen je na petnaest godina zatvora, to je bila maksimalna zatvorska kazna u to vreme, strožije od toga tada je bila samo smrtna kazna.

Posle Erčićevog iskaza na sudu, njegove kolege su se pretvorile u neprijatelje.

-To svedočenje je za mene značilo mnogo nevolja. Počeli su da me maltretiraju. Disciplinska komisija MUP-a me prvo suspendovala, a potom su mi dali otkaz.

Optužen je da je ubicu policajca ranije poznavao i da mu je pomagao u izvršenju nekog drugog krivičnog dela, kasnije je sudskim sporom je dokazano da to nije tačno.

-Kada sam ostao bez posla pokrenuo sam radni spor kako bih se vratio u policijsku službu. Pokušao sam da nastavim lečenje, ali sam ostao bez zdravstvene knjižice. Konačno 2002. godine posle devet godina suđenja, pravosnažnim sudskim rešenjem sam vraćen na posao u policiju. Rasporedili su me da radim u brigadi u Beogradu. Ponovo sam dobio zdravstvenu knjižicu, što mi je pomoglo da nastavim lečenje. Priroda moje bolesti je takva da sam sa teškom mukom obavljao dužnosti koje su mi dodeljene. Posle šest godina, lekarska komisija je donela rešenje da sam radno sposoban, ali nesposoban za obavljanje dužnosti policajca, priča Erčić. Posle ovog rešenja MUP je bio obavezan da ga premesti na lakše radno mesto ali, umesto toga, počeli su da me vređaju...Zvali su me "Degener".

-Stajao sam u stražarskoj kućici, dvanaest sati po rasporedu. Došla je kontrola, ja sam pokušao da se uzdržim, ali tikovi su se pojavili. Kontrola me videla. Uplašili su se. Pitali su komandira čete: "Šta se dešava sa ovim policajcem?".

 "Ne brinite, to je Erča, naš četni degener!", objasnio im je moj komandir, govori Erčić i napominje da se to dešavalo posle rešenja lekarske komisije u kome piše da nije sposoban za poslove policajca, mada je istovremeno davao stražu deset dana po dvanaest sati! 

Erčić je bio konstantno maltretiran. Ipak, ni na kraj pameti mu nije bilo da će posle više od dvadeset godina službe, umesto da ga premeste na lakše radno mesto, dobiti otkaz, a da će kao razlog policija navesti slučaj iz 1992. godine. Za taj slučaj je kaže Erčić odavno, nastupila apsolutna pravna zastarelost!

 

    

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane