Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Poslovanje nacionalnih parkova i skijali{ta Srbije

 

Poslovanje nacionalnih parkova i skijališta Srbije

 

Oni još nisu opljačkani

 

Pet turističkih kompleksa u 2012. godini poslovalo je uspešno, a je samo Skijališta Srbije iskazala gubitak u poslovanju od 19,4 miliona dinara. Izgleda neverovatno, ali i u srpskoj privredi postoje preduzeća koja uspešno posluju, i to u branši koja je stalno zanemarivana. Pravo je čudo da ih do sada još niko nije opljačkao, ali, kakvo je stanje u državi, još bi veće čudo bilo da se to uopšte ne desi...

 

M. Hadžić

 

U Srbiji su registrovana četiri nacionalna parka: Kopaonik, Tara, Đerdap i Fruška Gora. Isto kao i tri skijališta: Skijališta Srbije, Besna Kobila, Vranje i Javno preduzeće za razvoj turizma Stara Planina, Kalna, Knjaževac.

Broj zaposlenih u šest ovih turističkih društava je 676 ljudi, od čega 49 ima Kopaonik, 195 Tara, 73 Đerdap, 161 Fruška Gora, 183 Skijališta Srbije, 15 Stara Planina, dok Besna Kobila nije predala Agenciji za privredne registre nijedan godišnji obračun za poslednje četiri godine.

Nacionalni park Kopaonik ima ukupnu poslovnu imovinu 3,6 milijardi dinara i sa 99 odsto je pokriva sopstvenim kapitalom. U 2012. godini ostvaren je ukupan poslovni prihod 125,1 milion dinara uz iskazanu neto dobit od 3,9 miliona dinara.

Nacionalni park Tara ima ukupnu poslovnu imovinu 8,1 milijardu dinara i sa 98 odsto je pokriva sopstvenim kapitalom. U 2012. godini ostvaren je ukupan poslovni prihod 333,6 milion dinara uz iskazanu neto dobit od 1,8 miliona dinara.

Nacionalni park Đerdap ima ukupnu poslovnu imovinu 4,5 milijardi dinara i sa 99 odsto je pokriva sopstvenim kapitalom. U 2012. godini ostvaren je ukupan poslovni prihod 100,9 miliona dinara uz iskazanu neto dobit od 5,2 miliona dinara.

Nacionalni park Fruška Gora ima ukupnu poslovnu imovinu 2,5 milijarde dinara i sa 94 odsto je pokriva sopstvenim kapitalom. U 2012. godini ostvaren je ukupan poslovni prihod 436,1 milion dinara uz iskazanu neto dobit od 840 hiljada dinara.

Skijališta Srbije imaju ukupnu poslovnu imovinu 11,3 milijarde dinara i sa 50 odsto je pokrivaju sopstvenim kapitalom, dok se razlika finansira tuđim sredstvima. U 2012. godini ostvaren je ukupan poslovni prihod 878 miliona dinara uz iskazan neto gubitak od 19,4 miliona dinara.

Nacionalni park Stara Planina ima ukupnu poslovnu imovinu 4,8 milijardi dinara i sa 48 odsto je pokriva sopstvenim kapitalom, dok se razlika finansira tuđim sredstvima. U 2012. godini ostvaren je ukupan poslovni prihod 206,1 milion dinara uz iskazanu neto dobit od 12,6 miliona dinara.

Sa 676 zaposlenih i ukupnom poslovnom imovinom od 35 milijardi dinara ovih šest turističkih kompleksa sopstvenim kapitalom od 26,2 milijarde dinara pokrivaju ta poslovna sredstva, a sa tuđim sredstvima finansiraju 8,8 milijardi dinara. Tuđim sredstvima, uglavnom se finansiraju Skijališta Srbije i novi turistički kompleks na Staroj Planini, dok četiri nacionalna parka, uglavnom sopstvenim sredstvima finansiraju celokupnu poslovnu imovinu.

I na kraju, umesto zaključka, da konstatujemo da i u javnom sektoru Republike Srbije ima privrednih subjekata koji uspešno posluju. Bolje reći, još nisu opljačkani!

 

 

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane