Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Vr{ac

Vršac

 

Kriminalna privatizacija za potrebe mafije i političara

 

Društveno dobro u privatnom posedu

 

Organizovanim kriminalom, ucenama, pritiscima i otvorenom korupcijom, izvršena je takozvana vlasnička transformacija Društvenog javnog komunalnog preduzeća „Drugi oktobar" iz Vršca u Društveno preduzeće „Drugi oktobar" iz Vršca. Novom preduzeću je uklonjen prefiks, "komunalno", kako se ne bi znalo da je reč o preduzeću koje obavlja komunalne delatnosti. Skoro petnaest godina traju igre oko ove vršačke "zlatne koke". Za to vreme su najbolje prošli direktor firme Ljubisav Šljivić i bivši predsednik izvršnog odbora opštine Vršac, Jovica Zarkula, koji su se obogatili dok je trajala "transformacija"

 

A. Nađ

 

Spregom vlasti i kriminala, DP "Drugi oktobar" iz Vršca je još početkom prošle decenije dopao u ruke "operativnih mešetara", direktora firme Ljubisava Šljivića, inače, bivšeg predsednika Skupštine opštine Vršac, Jovice Zarkule, bivšeg Predsednika izvršnog odbora skupštine opštine Vršac, Đurice BarićaJorgovanke Tabaković, koja je u to vreme bila ministar za ekonomiju i vlasničku transformaciju.

U "akciji" su učestvovali i sud u Vršcu i Pančevu, kao i Vrhovni sud, opštinsko, republičko i opštinsko tužilaštvo, policija, SUP Pančevo, a pre svega OUP-a Vršac, na čijem čelu su bili Ljubinko Bukvić a posle njega Dušan Panić (koji je nedavno penzionisan a sada ga je Šljivić zaposlio u DP „Drugi oktobar").

Sve je počelo kada je Komunalno preduzeće „Drugi oktobar" trebalo po kratkom postupku da se privatizuje, odnosno otme od građana i države za male pare, i kada je ono čak dvanaest puta obezvređeno raznim birokratskim igrama.

Da bi bilo jasnije o kakvoj se "zlatnoj koki" radi, treba reći da DP „Drugi oktobar" iz Vršca čini radna jedinica Komunalac (iznošenje smeće, čišćenje ulica, održavanje  zelenila, sahrane i  održavanje  groblja, čišćenje dimnjaka), zatim Vodovod (distribucija vode, kanalizacija i prečišćavanje voda gasovoda) Distribucija gasa i toplote, Usluga (građevinska operativa, niskogradnja, ugostiteljstvo), Fabrika za proizvodnju flaširane vode, Radna zajednica...

Kakav je skandal u pitanju, govori i podatak da je Privredni sud u Pančevu koristio četiri dokumenta od kojih su dva bila falsifikati. Ipak, u jednom od originala ipak postoji trag da je reč o državnoj imovini, na osnovu čega je komunalno preduzeće registrovano kao društveno preduzeće.

Privredni sud u Pančevu je potom izvršio promenu oblika organizovanja preduzeća iz Društveno javnog komunalnog preduzeća „Drugi oktobar" u DP „Drugi oktobar", uz priložene isprave i dokaze kao što su odluka skupštine o promenama oblika organizovanja, saglasnost SO Vršac, rešenje direkcije za procenu vrednosti kapitala, Statut i dokaz o usvajanju statuta...Vlasnička transformacija DJKP „Drugi oktobar" u DP „Drugi oktobar" urađena je na osnovu odluke Skupštine opštine Vršac koja nikada nije doneta na sednici skupštine opštine Vršac (radi se o čistom falsifikatu!).

Dokazano je na osnovu zapisnika i video snimka sa sednice skupštine opštine 24. maja 2000. godine, kada je doneta pomenuta odluka, da takva odluka uopšte nije ni doneta (!), što znači da je nepostojeća odluka zavedena i potpisana od strane bivšeg predsednika opštine Jovice Zarkule i kao takva postoji u spisima Privrednog suda u Pančevu! Na njoj se nalazi i prijemni pečat DJKP „Drugi oktobar". Pomenuta odluka korišćena je kao pravni akt na osnovu koje je Privredni sud u Pančevu doneo rešenje.

 Dana 24.5 2000. godine, doneta su tri različita zaključka! U jednom od zaključaka konstatuje se da je preduzeće po zakonu izvršilo procenu vrednosti ukupnog osnovnog kapitala i strukturu koje je verifikovalo ministarstvo za ekonomiju i vlasničku transformaciju svojim rešenjem od 21. februara 2000. godine. Imajući u vidu utvrđenu strukturu kapitala Skupština opštine daje saglasnost da DJKP „ Drugi Oktobar" iz Vršca može pristupiti promeni oblika ovog preduzeća u skladu sa zakonom.

Ova tri oprečna zaključka u Privrednom sudu u Pančevu služe kao pravni akt saglasnosti skupštine opštine Vršac, mada se oslanjaju na falsifikovano rešenje ministarstva za ekonomiju i vlasničku transformaciju od 21. februara 2000. godine, a oslanjaju se i na zaključak Upravnog odbora DJKP  „2 oktobar" održanog 24. februara 2000. godine, koji u celosti prihvata procenu vrednosti procenjivača Financing centra iz Novog Sada (koji dokazuje vrednost ukupnog osnovnog kapitala, odnosno dokazuje vrednost društvenog i državnog kapitala). Sva tri zaključka doneta su suprotno zakonu o sredstvima u svojini Republike Srbije.

Zbog svega ovoga, tri člana predsedništva sindikata „Nezavisnost" odlaze u Ministarstvo za privredu i privatizaciju kod tadašnje pomoćnice ministra Mire Prokopijević koja im je pokazala nekompletnu dokumentaciju D P „Drugi oktobar" na uvid. U toj dokumentaciji je postojao samo društveni  kapital  u iznosu od 78.227.000. Dokumentacija državnog kapitala je nestala i zbog toga Mira Prokopijević nije htela da potpiše rešenje koje je donela ondašnja ministarka Jorgovanka Tabaković. Rešenje je na intervenciju sindikata ipak poništeno. Zahtev sindikata se usvaja i pomenuto ministarstvo donosi zaključak kojim traži od DP „Drugi oktobar" da ponovi postupak verifikacije procenjene vrednosti ukupnog osnovnog kapitala u DP „Drugi oktobar" Vršac, radi utvrđivanja postojanja i visine državnog kapitala.

Opština Vršac podnosi tužbu Privrednom sudu Pančevo za brisanje upisa DP  „2 oktobar" Vršac. Vlada Republike Srbije preko Republičkog javnog pravobranioca i S.O. Vršac vode potom dve tužbe protiv DP „ 2 oktobar". Prva tužba je poznata a odnosi se na vraćanje „javnog" statusa komunalnom preduzeću i  dokazivanju da u preduzeću postoji državna imovina. Druga tužba odnosi se na dokazivanju državnog zemljišta.

Prva tužba vodila se pred sudom u Pančevu, a vodila ga je sudija Speransa Jančić. Na osnovu priložene dokumentacije sve je bilo jasno. U toku samog procesa sudiji je dostavljen zaključak Upravnog odbora DJKP „ 2 Oktobar" održanog 24.2.2000 godine, ugovor o obavljanju pojedinih komunalnih delatnosti između izvršnog odbora SO Vršac i DP „Drugi oktobar", zaključak Ministarstva za privredu i privatizaciju donet dana 16.11.2001 godine pod brojem 1201/99.

Na raspravi, punomoćnik preduzeća "Drugi oktobar" je potvrdio da u ovom preduzeću postoji društveni kapital. Tako je i napisano u rešenju sudije tog dana. Sudija Jančić je odbila tužbeni zahtev S.O. Vršca iz razloga da je preduzeće po zakonu registrovano i nema državnog kapitala. S.O. Vršac, ne odustaje nego se dalje žali drugostepenom Trgovinskom sudu u Beogradu. Sudija koji je vodio spor bio je Goran Savić. On odbija tužbu iz razloga što u strukturi kapitala nema državnog kapitala i što je preduzeće po zakonu registrovano.

Ministarstvo za privredu i privatizaciju dana 20. februara, 2003. godine traži od Republičke direkcije za imovinu da se direkcija izjasni o statusu imovine koju koristi preduzeće „Drugi oktobar" iz Vršca u procesu utvrđivanja vrednosti i strukture kapitala. Već 19. maja 2003. godine, direkcije za imovinu se izjasnila da vlasničku strukturu kapitala u potpunosti čini državni kapital.

Skupština opštine Vršac se ne zaustavlja, pa se preko opunomoćenog advokata žali Vrhovnom sudu. Tadašnji sudija ovoga suda Dragiša Slijepčević presudu donosi u korist DP „Drugi oktobar" na isti način kao i prethodne sudije.

Konačno, sve sudije su donele presude u korist DP „ Drugi oktobar" iz Vršca, dokazujući da u DP „Drugi oktobru" ne postoji nijedan dinar državne imovine kao nijedan kvadratni milimetar državnog zemljišta. Gradski park, groblje i izvorište vode (odakle se Vršac snabdeva vodom) proglašeni su društvenom imovinom.

Na kraju, kada su sve presude donete, nakon punih tri godine od zaključka ministarstva za privredu i privatizaciju, Šljivić preko Agencije za privatizaciju, nanovo procenjuje državni kapital u preduzeću! Tadašnji ministar za privredu i privatizaciju Predrag Bubalo dogovara se sa Šljivićem i Zarkulom oko privatizacije DP "Drugi oktobar". Bubalo odmah šalje pismo direktoru da ovaj raspiše tender za prodaju. 

U Vršcu se istovremeno osniva Udruženje građana „Građansko-sindikalni front" koji je nastavio da se bori za istinu o „Drugom oktobru".  U specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal  čekao se reizbor tužioca i pred sam reizbor sindikatima je rečeno da je predmet upućen višem javnom tužilaštvu u Pančevu. Oni se tada dogovaraju da sačekaju izveštaj tužioca iz Vršca Milana Tkalca. Na žalost, Tkalac je već bio kompromitovan, jer je godinama štitio Ljubisava Šljivića, Jovicu Zarkulu i radio je za njih.

Konačno, privatizacija DP „Drugi oktobar" je obustavljena tek odlukom Izvršnog veća Vojvodine. Ali, već je bilo kasno...Za sve ove godine, Šljivić i Zarkula su postali bogati ljudi.  Sindikat „Nezavisnost" je tražio da se ispita njihova imovina, kako pokretna tako i nepokretna.  

Traženo je, takođe, i od Ministarstva unutrašnjih poslova da se izvede inspekcija u DP „Drugi oktobar" koja treba da ispita sve zloupotrebe direktora Ljubisava Šjivića koje je učinio u proteklom periodu. Od Republičke uprave javnih prihoda, odeljenje finansijske policije Pančevo zatraženo je da izvrši kontrolu poslovanja. Misija izgleda nemoguća, ali, pravda je spora, nekad može i da stigne, ako ima dovoljno upornih da na njoj insistiraju...

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane