Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Razaranje

Razaranje

 

Šta stoji iza navodnog ugleda slikarke kolonije Deliblatski Pesak

 

Život i poroci u kulturno-popravnom zatvoru

 

Ko je pokušao telefonom da naruèi sadržaj èlanka. Ko je preko crvenog dresa SKJ navukao jarko žuti. Šta je panèevaèko Potemkinovo selo. Kako je panèevaèki KPZ volšebno transformisan u štetoèinsko udruženje graðana. Na šta æe grad Panèevo u ovoj godini straæiti milion dinara otetih od poreskih obveznika. Gde se svakodnevno na vruæini èvari preko 1000 slika. Ko je doajen kolonije Deliblatski Pesak. Gde se godinama organizovalo veliko ždranje. Kakav je kulturno umetnièki program organizovan tokom ranijih likovnih kolonija. Ko su Stojanove robinje. Ko je jeo biber i kako je deljeno meso dobijeno od sponzora.

 

Stanislav Živkov

 

Tokom pripreme teksta objavljenog u prošlom broju Tabloida što preko mejla a što preko telefona javilo se više graðana da ukaže na brojne zloupotrebe u kulturi o kojima pišemo veæ skoro tri godine. Meðutim, telefonom se javio i nekadašnji panèevaèki drug a sadašnji gospodin demokrata Stojan Boškov da skrene pažnju autoru ovog teksta da je èuo da se sprema tekst o njegovoj malenkosti i da dobro vodi raèuna šta piše.

Tirada je momentalno prekinuta, a dotiènom drugu vrlo eksplicitno reèeno gde da ide i šta tamo da radi jer su, barem za ovog autora, vremena telefonskog naruèivanja tekstova pluskvamperfekat, odnosno davno prošlo vreme, dok je sa druge strane, isti taj drug nekadašnji vrlo crveni dres sa sve petokrakom zamenio žutim. Naravno usledilo je malo istraživanje koje je samo potvrdilo da svaka stvar ima i dva lica, jedno uglancano, iza kojeg se krije drugo, mnogo mraènije koje samo odslikava totalno urušavanje kako društva, tako još više  njegove kulture što se uveliko ubrzalo završetkom doba komunistièkog  jednoumlja i pokušajem stvaranja demokratskog poretka u kome bi najnormalnija stvar bila demokratiènost javnog komuniciranja, odnosno pluralizam mišljenja i ostvarivanje prava medija na objavljivanje istine, u ovom sluèaju o pravom Potemkinovom selu bešèašæa, samovolje, bahatosti i lopovluka.

Podseæanja radi,  Potemkinova sela su fraza koja oznaèava nešto što u stvarnosti ne postoji, veæ postoji samo kao privid i opsena. Ova metafora nazvana je po ruskom vojskovoði i knezu Grigoriju Aleksandrovièu Potemkinu, koji je u vreme Rusko-turskog rata 1789 -1792. postao namesnik novoosvojenih krajeva (Krim) i priobalje Crnog mora. Potemkin je tada po opustelim stepama južne Rusije duž  puta kojim je carica Katarina II sa svojom pratnjom trebala da proðlažna sela sa lažnim seljacima lažnim pastirima i lažnim stadima koja su premeštana po potrebi èime je obmanuo caricu Katarinu II koja je prolazeæi tuda 1787. na svom putu za Krim, videla lažnu sliku brze i uspešne obnove kojom je rukovodio Potemkin. Potemkinovo selo o kome je reè je parazitsko udruženje graðana zvanièno poznato pod imenom Kulturno prosvetne zajednice Panèevo u Panèevu a u široj javnosti poznate kao Kazneno-popravni zavod koja predstavljaju pravi izmetastazirani karcinom, bolje reèeno zaostali relikt socijalistièkog samoupravljanja koji nanosi nemerljivu štetu finansijama, kulturi i ugledu grada, a istovremeno predstavlja najordinarniji atavizam, odnosno sliènost sa precima, u ovom sluèaju vrlo ideološku pri èemu po pravilu do izražaja najviše doðu najgore osobine.

Prvobitno osnovana kao prava socijalistièka tvorevina, KPZ Panèevo na volšeban naèin u meðuvremenu je preregistrovana pod visokom zaštitom žutog preduzeæa kao udruženje graðana èija je delatnost ostalih organizacija na bazi uèlanjenja sa ciljem kulture, umetnosti i razvoja amaterskog stvaralaštva!

Naravno predsednik i lice ovlašæeno za zastupanje je panèevaèki doživotni društveno-politièki radnik gospodin drug Stojan Boškov, po profesiji pravnik. O tome koliko je panèevaèka KPZ poznata po "prosveæivanju" stanovništva najbolje govori sluèaj likovne kolonije Deliblatski pesak koja je idealni primer štetoèinstva i lopovluka. Naime, iako ovu manifestaciju grad Panèevo decenijama pomaže na više naèina finansirajuæi rad kolonije (500.000 dinara u 2012. godini, 734.000 u 2013. godini samo za održavanje kolonije i to sa sledeæim troškovima : 170.000 dinara za materijal za slikanje, 70.000 dinara za opremanje nastalih slika , dakle oko 40 mazarija, 90.000 dinara za izradu kataloga izložbe, 189.000 ishranu uèesnika odnosno 8591 dinar po osobi, zatim sitnicu od 45000 dinara za prevoz na relaciji Panèevo -Devojaèki Bunar - Panèevo od svega 72 kilometra povratne vožnje  za koju bi po ovome trebalo potrošiti 300 litara najskupljeg goriva , za elektriènu energiju za desetak dana sitnicu od 60.000 dinara, što ako se uproseèe cene više i niže tarife izaðe oko 6200 kilovata, odnosno preko 600 kilovata dnevno te naravno premija osiguranja od svega 110.000 dinara a veliko je pitanje ko se i za koji sluèaj osigurava, da li  možda ostarele i odrtavele slikarske keše od srèanog udara ili šloga prouzrokovanog prežderavanjem, lokanjem ili upotrebom vijagre, možda za sluèaj vaginizma kod nimfomanki...

 

Ide Mile, piša Magistratom...

 

 Sve u svemu, sam grad Panèevo, nažalost, osim trivijalnih izložbi, od kolonije nema ama nijednu jedinu korist jer sve slike, osim nekoliko koje služe kao ukras u zgradi Opštine, završavaju ili zabunkerisane u totalno neuslovnom depou kolonije u nekadašnjim prostorijama PSS-a u ulici Dimitrija Tucoviæa 3/I gde se danima, nedeljama, mesecima a sada veæ i godinama èvare nezaštiæene od sunca i vruæine, ili u privatnim rukama.

O velikom ugledu i još veæoj  poseæenosti ovakvih izložbi najbolje govori èinjenica da je od 27 juna pa do 17. jula ove godine trenutno otvorenu izložbu slika sa prošlogodišnje kolonije pogledalo svega 195 posetilaca od èega 150 na otvaranju što samo po sebi  potvrðuje staru panèevaèku praksu da se na otvaranjima najèešæe nakupi gomila zazjavala koja doðe da se ogrebe o koktel, te masa snobova koji dolaze ne da vide izložbu nego da budu viðeni na otvaranju. O tome koliko je ova manifestacija zapravo bizarna najbolje govori èinjenica da je decenijama rukovodilac kolonije bio panèevaèki dozlaboga netalentovani opskurni i izvikani slikar Mile Ðorðeviæ, u javnosti poznatiji kao Mile Mazalo, koji naprosto nije u stanju da naslika pravu liniju, notorni grubijan koji uopšte nema diplomu Likovne akademije, koji je zbog toga 1971 godine najuren iz panèevaèkog muzeja, samoproglašeni restaurator slika najviše poznat po pijanstvu , bahatosti, brojnim skandalima, a o tome ko je i šta je Ðorðeviæ najbolje govori i primer kada se "proslavio" urinirajuæi usred hola zgrade Magistrata samo zato jer je jedan sastanak u vezi primopredaje likovne zbirke Kazneno popravnog zavoda potrajao nekoliko sati!

 Naime, nakon promene vlasti 1997. tadašnja resorna odbornica za kulturu pokojna Borislava Kruška pokušala je da zavede red u totalni haos koji je vladao u vreme SPS-a, a kada su neviðene kolièine novca upumpavane u Kazneno popravni zavod te, se stoga prestalo se sa finansiranjem ovakvih Potemkinovih sela. Tada je takoðe bilo planirano da organizaciju same kolonije preuzme sama gradska uprava a da postojeæi fundus slika preuzme Narodni Muzej èemu su se pre svega opirali drug Boškov i gospodin Mazalo pošto bi time izgubilo kontrolu nad zlatnom kokom odnosno organizovanjem trivijalnih izložbi po Srbiji a verovatno i dilovanjem slika  o èemu svedoèi èinjenica da svojedobno ustanovljeno kako su navodno nepoznate osobe u navodno nepoznato vreme iz fundusa kolonije razvukle deo slika sa prvih kolonija èime je ova zbirka osakaæena.

Pošto je pokojna Kruška bila èlan DSS-a tadašnji sekretar KPZ drug Stojan Boškov je pothitno prešao u DS kako bi po politièkoj liniji zaštitio ovu parazitsku organizaciju od koje, umesto grada Panèeva, jedinu korist imaju drug Boškov i bulumenta parazita oko njega. Tako su glavni zaštitnici druga Boškova i bulumente postali upravo isti oni koji su se kleli u demokratiju busajuæi se u agipropovske grudi uz parolu KPZ mora preživeti.

 Podseæanja radi, drug Boškov je svoj meteorski samoupravljaèki uspon zapoèeo kao vrlo istaknuti lokalni društveno politièki radnik , najpre kao direktor Doma omladine Panèevo koji je kako je sam rekao osnovan sticajem okolnosti, a ideja je bila prisutna desetak godina u okviru Komiteta omladine. Kao direktor, Boškov je u Domu omladine proveo èetiri godine a koncepcija Doma se bazirala na nekoliko pravaca èiji je cilj bio da zadovolje opšte kulturne potrebe - da se podstièe omladinsko stvaralaštvo i da se organizuju omladinske zabave. Meðu manifestacijama iz tog vremena treba podsetiti na festival FAM -film i akcija mladih koji je recimo bez ikakvog suvislog koncepta u uzastopnim veèerima prikazivao Poslednje krike iz savane i Odiseju 2001, a drug Boškov je te 1978. godine ostao zapamæen po javno izreèenom pitanju šta ovde svake veèeri neko nešto treba da drkelja...

 

Crvena nimfomanka na kuhinjskom stolu

 

Drug Boškov je osamdesetih godina bio èlan raznoraznih radnih grupa koje su zavodile red po panèevaèkim æelijama SKJ o èemu svedoèe brojni saèuvani zapisnici pa tako saznajemo da se drug Boškov u partijskoj æeliji jedne panèevaèke ustanove bavio obaveznom dopunom procene da bi ona što realnije odslikala stanje, te da u proceni nema mnogo samokritiènosti jer se direktoru pripisuje konzumiranje alkohola u radno vreme pa bi mogao da obrazloži svoj stav mada je to vrlo neprijatno. O tome da su mnogi žalili za starim dobrim vremenima najbolje govori svojedobna izjava Mileta Mazala koji je mrtav hladan izjavio da su se stvari tako drastièno promenile da je to strašno. Nekada su svi voleli Koloniju, pare si mogao da naðeš gde si hteo. Sad, èujemo od Stojana Boškova: za 100.000 moraš da moliš, da kukumavèiš, niko nema para. Jer kad su privatnici dohvatili stvar... Oni èuvaju pare! Sve se promenilo, jako se promenilo!

Naravno da su se stvari promenile i to iz vrlo prostog razloga jer je veæ i vrapcima na grani odavno bila poznata èinjenica da je u tzv zlatno doba likovna kolonija bila idealno mesto za zajednièki boravak slikara i slikarki, muževa, žena, švalerki, švalera, kumova i kuma, društveno -politièkih radnika, kulturtregera,  uz koje su se naprosto šlihtali svi oni koji su želeli da se ogrebu o besplatan slikarski materijal: platna, èetke, boje, hemikalije, a istodobno da dobiju džabe smeštaj, hranu i piæe i to u lukulovskim kolièinama. Da se ova tradicija nastavlja ubedljivo govori cifra od 189.000 dinara koju je organizator za potrebe tradicionalnog velikog ždranja dobio od grada Panèeva ne raèunajuæi tu brojna sponzorstva koja su èesto realizovana u naturi, odnosno u kubicima mesa i gajbama piva, vina i rakiještine.

Pošto se kraæom analizom ove cifre ustanovilo da je za svakog uèesnika zvanièno za desetodnevni boravak predviðena sitnica od svega 8.591 dinar, iz toga proizilazi da bi svaki uèesnik kolonije dnevno mogao da proždere kilogram mesa, ali pošto ipak treba voditi raèuna o zdravlju, uèesnicima æe sigurno nutricionisti prirediti adekvatan meni: recimo za doruèak peèene ševe i kroasani punjeni tartufima i gorgonzolom, za marendu njoke sa šugom od špargli i dalmatinskog pršuta, za ruèak gurmansku pljeskavicu od 25 æevapa i ðuveè kao prilog, Waldorf salatu , reform tortu i buhtle, za popodnevnu užinu palaèinke u šatou od belog vina, a veèera bi sigurno podrazumevala biftek na žaru, peèeno prase, mešanu salatu, krempite i šampite uz obavezni teèni deo saèinjen od ptièjeg mleka i sponzorskog izbora vina, piva i vatrene vode, nakon èega bi poèeo kulturno umetnièki program u režiji samih uèesnika. Naime Mile Ðorðeviæ Mazalo, samoproglašeni spiritus movens „Deliblatskog peska", rekao je da je krajem šezdesetih i poèetkom sedamdesetih to bila jedna od najboljih kolonija u bivšoj Jugoslaviji. U to vreme Pešèara nije bila mesto okupljanja samo vrhunskih likovnih umetnika, nego i književnika, glumaca i muzièara. Preko dana su likovnjaci slikali, a uveèe se odvijao bogat kulturno-umetnièki program.

O tome šta je sve u zlatno doba podrazumevao taj bogat kulturno umetnièki program najbolje govori svakojako blesavljenje u èemu je prednjaèio veæ pomenuti Mile Mazalo koji je recimo ostao zapamæen po tome što je paradirao okolo sa šnitovima pomorandži stavljenim preko oèiju. Pošto se tokom ovog bogatog kulturno umetnièkog programa sukcesivno smanjivao procenat tragova  krvi u alkoholu pojedinih uèesnika, dolazilo je do brojnih bizarnih scena pa je ostao zapamæen sluèaj kada je jedan samouki akvarelist pred svima poèeo da lupa šamare svojoj ženi ne bi li je oterao u Panèevo kako bi se na miru posvetio preparatorskim radovima na novoosvojenom ženskom eksponatu. Takoðe je pre nekoliko godina jedan zvanièno prethumni slikar volšebno oživeo ne bi li izvršio preparatorske radove na nekim holanðankama koje su bežale od njega kao ðavo od krsta. Inaèe javna je tajna da je meðu dugogodišnjim gostima ove ovako ugledne slikarske kolonije bila jedna kvazi uprepodobljena Genofefa, a nezvanièno jedna od najpoznatijih panèevaèkih nimfomanki, inaèe po vokaciji vrlo crvena drugarica, koja nešto baš nije mogla da se pohvali nekom naroèitom lepotom ali je taj nedostatak u skladu sa poslovicom iza Mire sto ðavola vire nadoknaðivala na drugi naèin.

Tako je svojedobno, jedan danas pokojni slikar, upitan kako može da vrši preparatorske radove kada je dotièna tako ružna, mrtav hladan odgovorio: nema problema, navuèem joj jastuènicu preko glave pa ne gledam! Ista ta dama je tokom jedne druge kolonije bila najpre uhvaæena in flagranti sa kelnerom i kuvarom na stolu u kuhinji zgrade kolonije.

 

Stojanove robinje u Ruskoj bolnici

 

Neupuæenima je malo poznato da je zgrada u kojoj se održava kolonija, svojedobno sagraðena kao odmaralište Državne bezbednosti koja je svoju zgradu stavljala na raspolaganje za vreme trajanja kolonija. Meðutim na neki volšeban naèin, Državna bezbednost se odrekla svog prava korišæenja zgrade i to tako da ju je ustupila ni manje ni više Kazneno popravnom zavodu Panèeva što dobija svoje logièno objašnjenje iz prostog razloga jer do danas nikada niko nije demantovao prièu koja kruži po gradu da je drug Boškov zapravo bio i ostao radnik DB-a!

Što se tièe radnih prostorija, Kazneno popravni zavod je veæ decenijama smešten u zgradi nekadašnje Ruske bolnice, odnosno sadašnjem Domu omladine gde koristi dve poveæe prostorije od jedno 50 kvadrata za koje uopšte ne plaæa nikakvu zakupninu a tek odnedavna se KPZ smilostivio da makar participira u plaæanju režijskih troškova. Inaèe u tim prostorijama uglavnom sede tzv Stojanove robinje odnosno studentkinje koje su za tzv. volontiranje plaæene vrlo slabo, a èesto i nikako, (recimo 6.000 dinara za pola godine)  zbog èega ih zaposleni u Domu omladine kao i drugi korisnici prostorija u toj zgradi s pravom nazivaju Stojanovim robinjama pošto dotièni verovatno smatra da svako treba da se smatra vrlo poèašæenim što mu je uopšte pružena prilika da, makar i džabe, saraðuje sa jednom tako eminentnom kulturnom organizacijom poput KPZ-a a koja bi trebala da predstavlja trajnu vrednost panèevaèkog kulturnog života.

Ovde se sa pravom postavlja pitanje šta je to i kakva je to trajna vrednost o kojoj se sme govoriti samo sa strahopoštovanjem, a pravi odgovor na takvo pitanje dao je najveæi svetski dirigent Sergiu Celibidache koji je upitan za Herberta fon Karajana izjavio da je Karajan trajna vrednost podjednako kao i Coca cola s tim što se Coca cola daleko lakše guta i ne zahteva gomilu para, limuzinu, kamarilu i sveèanu veèeru...

 Što se tièe velikog ždranja u koje se redovno pretvarala kolonija, odavno je poznato da je održavanje likovne kolonije Deliblatski pesak zapravo idealan paravan za nenamensko trošenje para, što je pre desetak godina i potvrðeno kada je finansijska inspekcija utvrdila da je prema raèunima kojima su pravdana dodeljena sredstva, za 15 dana trajanja kolonije potrošena sitnica od svega devet kilograma bibera u zrnu, što je Mile Mazalo objašnjavao time da su miševi krali i jeli biber dok su im suze išle na oèi!

Inaèe pod vidom sponzorstva èesto su nabavljene nesluæene kolièine svakojake hrane i piæa, a o tome šta se i kako radilo najbolje govori sluèaj kada je panèevaèka mesara Mala Srbija za potrebe održavanja Kolonije poklonila toliku kolièinu mesa da je veliki deo podeljen zaposlenima u Kazneno popravnom zavodu, kao deo plate u vreme hiperinflacije!

 Meðutim i tada je do izražaja došla prava demokratiènost druga Boškova pa je meso deljeno, ne prema broju èlanova porodice zaposlenih, veæ prema visini plate! Tajko je drug Boškov sebi dodelio najviše mesa jer ima najveæu platu a najmanju porodicu. Bilo bi takoðe jako zanimljivo kada bi se neka od nadležnih službi, recimo finansijska policija i poreska inspekcija pre svega, malko zainteresovala i proverila recimo gde sve Kazneno popravni zavod, osim u nekadašnjoj Privrednoj banci Panèevo, ima otvorene raèune i sa kojih raèuna i prema kome se vrše najveæi transferi novca. Druga sluèajnost koja je dosta simptomatièna je èinjenica da drug Boškov veæ godinama ide na more odmah nakon završetka slikarske kolonije, pa bi stoga bilo jako zanimljivo videti kome se sve i kolike dnevnice isplaæuju za vreme trajanja kolonije, pre svega zbog èinjenice da je Devojaèki bunar, deo Pešèare u kojem se održava kolonija udaljen svega 36 km od Panèeva, a puna dnevnica od 2500 dinara po zakonu se ne isplaæuje za službena putovanja ka odredištima bližim od 50 km.

 

Meny sa kanibalskim piktijama

 

Što se tièe dodele sredstava od strane grada Panèeva, potrebno je naglasiti da je za 2013 godinu Kazneno popravnom zavodu dodeljeno još 200. 000 dinara zbog navodne obrade novih slika u zbirci KPZ. Oèito je neko u komisiji za dodelu sredstava bio slep, gluv i nem kada je ovako nešto omoguæeno jer je više nego oèigledno da æe i ovde doæi do prepumpavanja para na pitaj boga šta. Naime, poznato je da zbirka slika sa kolonije broji oko 1200 radova od kojih je pre desetak godina najveæi deo kao tezgu muzeološki obradila jedna od kustosa Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Pod pretpostavkom da ima 200 neobraðenih slika, postavlja se pitanje koliko je vremena potrebno da se urade sve potrebne radnje pri obradi: uzimanje dimenzija, fotografisanje, popuna rubrika u kartonu predmeta (ako se uopšte popunjavaju) i upisivanje podataka u inventarnu knjigu (ako uopšte postoji).

Pošto je reè iskljuèivo o novim radovima za jednu sliku ne treba više od pola sata ukljuèujuæi tu i njeno uzimanje i vraæanje sa improvizovanih polica, iz èega proizilazi da bi za pretpostavljenih 200 slika bilo potrebno najviše 100 sati, odnosno nešto više od polovine satnice jednomeseènog radnog vremena za koje æe samo u 2013. godini grad platiti sitnicu od svega 200.000 dinara a zauzvrat neæe dobiti ništa. Struktura same zbirke tièe je prièa za sebe, jer se tamo osim radova doista eminentnih slikara poput Stojana Trumiæa, i Dobrivoja Vojnoviæa,  tamo nalaze i kojekakve mazarije, a da bi se realiti šou Veliko ždranje realizovao do kraja trebalo bi ovako eminentnu slikarsku koloniju obogatiti prisustvom Marinu Abramoviæ da raznorazna škrabala i mazala nahrani svojoj èorbicom od smrdljivih kostiju, gosn Zorana Todoroviæa da meny obogati kanibalskim piktijama a takoðe da se pobrine za higijenu uèesnika sa svojim kanibalskim sapunom za pranje ruku, kao i za njihovo zdravlje donoseæi za preparatorske radove na ženskim eksponatima æebad od ljudske kose. Jedino ostaje nejasno ko bi trebao da se pobrine o kriminalu. Da li možda Žuto preduzeæe?

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane