Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

 

Na licu mesta

 

Opština Žitište, nova vrteška prekomponovanja vlasti interesnih grupa

 

Traje smena, bezimena

 

Vlast u opštini Žitište, retko nerazvijenoj opštini Vojvodine je interesna grupa vlastoljubivih mutanata koji mesečno, bar jednom, menjaju lokalnu koalicionu sliku. Prodajom budućnosti lokalne sredine zbog trenutne lične koristi i privilegija, a po meri uterivača prostačke politike iz centrale, lokalni Slabići i Kukavice su poslednja karika nepreglednog lanca negativne selekcije (samo)izabranih foteljaša.

 

Zoltan Horvat

 

U nerazvijenoj srednjobanatskoj opštini Žitište je pre dvadesetak dana, ko od šale, po treći put u poslednjih nekoliko meseci, pala lokalna vlast. U fotelje je zasela nova vladajuća NN interesna grupa uprkos evidentnom kršenju Zakona o lokalnoj samoupravi, direktnom obaranju glasačke volje meštana i gaženju važećeg koalicionog sporazuma od 25. juna ove godine sa obavezujućim potpisima predsednika opštinskih odbora SNS-a, SPS-a, DSS-a i URS-a, po kojem se članom 3. navedenog sporazuma svi potpisnici obavezuju na striktno poštovanje potpisanog i prekid svake vrste saradnje sa Demokratskom strankom. „Proizvođači" višestrukih promena lokalne vlasti uz retko viđenu sprdnju sa meštanima 12 sela opštine Žitište, članovi su nove vladajuće NN interesne grupe gde se zaista (ne) zna ko, gde, šta, kako i zašto radi protiv interesa meštana ove uboge opštine.

Žitište od 7. avgusta ove godine vode ljudi koji se prema sopstvenim mnogobrojnim stranačkim knjižicama ponašaju kao prema najjeftinijm kineskim majicama sa buvljaka. Lokalna odbornička većina (19 od ukupno 31 odbornika) danas ima dojučerašnje one, pa ove, i presvučene one.  Dojučerašnja četiri verifikovana SNS odbornika "narasla" su na (ničim izazvanih) devet uz podršku bivših ortodoksnih julovaca iz DS, plus mali satrapi iz porodičnih i preostalih stranaka. Taman za nastavak nesmetanog razvoja nerazvijenosti opštine.

Šta je program i politika novih uterivača vlasti u opštinu Žitište, to ne zna ni Baba Vanga. Namirivanje ličnih interesa nekolicine uskoka u fotelje postalo je dominantni princip opstanka ovdašnje materijalne i duhovne bede ljudi, od zakonodavaca nateranih da jedni od drugih otimaju zajedničku imovinu. Usput, novoinstalirana žitištanska mutant većina sveti se ovdašnjim političkim učiteljima, uz poseban „pik" na ovdašnju domorodačku legendu Predraga Amižića, direktora Agroživa i izmislitelja političkog suživota u Žitištu, kao i na Dušana Milićeva, svrgnutog predsednika opštine, skromnog i autoritativnog udahnjivača kulture u ovdašnju žabokrečinu. 

Na čelu novokomponovane elite je novoizabrani predsednik opštine Mitar Vučurević - Mićura, nominalni šef SNS-a u Žitištu, veterinarski tehničar. Njegova prva pratilja u prevratu je supruga mu Snežana, prosvetni radnik, predsednik mesnog odbora SNS, potpredsednik opštinskog odbora, kandidat za republičkog poslanika, nesuđeni direktor osnovne škole u Žitištu...Treći za prevrat, takođe idealan partner iz iste stranke je Bogdan Kordić iz Karađorđeva, bivši radnik NIS-a sa uredno dobijenom otpremninom.

Uprkos zvaničnog stava vrha SNS-a da se u srednjem Banatu ni po koju cenu ne ide u koaliciju sa "žutima", trojka je preuzela dirigovanje Žitištem, pa se morala, dabome neprincipijelno, udruživati sa, do juče nezamislivim političkim ortacima. Igor Salak (33), pokrajinski poslanik DS, predsednik opštinskog odbora stranke u Žitištu i direktor ovdašnjeg JKSP Ekos aktivno pomaže trojcu u nameri da ovakva vlast potraje...Bar do oktobra ove godine. Malo pažljiviji pratioci nakaradnih događanja u ovdašnjoj sluđenoj politici gde prostakluk pobeđuje pristojnost, znaju da je gosn Salak, kao član DS-a, bio vlasnik funkcije predsednika Kluba demokratske omladine Vojvodine. Nakon očeve karijere šefovanja opštinskim JUL-om, mladi i perspektivni političar iz Česterega se vratio u bazu. Danas je čovek u opštinskoj vlasti bez čije se saglasnosti, praktično, ništa ne može uraditi. DS je (a koja to stranka nije) izgubio miris, ukus i šmek i u Žitištu, al' je zato nekolicina, trenutno međusobnim ličnim interesima povezanih kadrova, zaposela važne lokalne fotelje.       

U novoj vladajućoj interesnoj grupi u Žitištu je po jednoj verziji, devetoro naprednjaka, petoro iz SVM i petoro iz novosklepanog Pokreta Napred Žitište, gde se apsolutno ne zna šta on zapravo predstavlja i čije ciljeve sprovodi (sem ličnih interesa najzainteresovanijih). Druga, takođe „autentična" verzija glasi: 19 = 4 SNS minus 1 SNS, plus dva bivša JS (porodična stranka), plus 4 DS, plus 3 SVM plus 2 DS, plus (1 DS, 1 SPO, 1 PUPS, 2 LSV). Ima i treća, „najautentičnija," gde je 7 DS, 3 SNS i preostali, neophodni za retko viđenu sprdnju sa meštanima žitištanske opštine. Ko tu koga, i zašto, to je veleumno pitanje za naučnike budućeg milenijuma...Gospođici Grujić, jedinom diplomiranom pravniku u opštinskoj upravi, uručena je šut karta.

Veoma zanimljivu biografiju ima i Dragan Milenković iz Karađorđeva, bivši  predsednik opštine, danas predsednik lokalnog parlamenta i trenutno funkcioner ovdašnjeg DS-a. Gosn Dragan, kao zmija noge, krije da je kao bivši član JUL-a  2000. godine, na pragu demokratskih promena, odbio kandidaturu za odbornika DS.  Čovek, da je bio jedini, jednostavno se uplašio promena, pa su nakon ekspresnog zaposlenja njegove supruge u opštinskoj upravi već tada splasnuli njegov demokratski entjuzijazam i želja da Žitište krene ka kakvom-takvom izlasku iz nerazvijenosti.

Milenković nije lenj čovek, ide na redovne konsultacije, pa uz iće (i još više pića) Kod Šante u Zrenjaninu dogovara razvoj demoliranja demokratije u Žitištu. Odjedared mu srce junačko u grudima i u visokom telu ponovo počelo da kucka, pa je na poslednjem prevratničkom skupštinskom zasedanju spremno otvorio novi scenario, kao na traci, rušenja vlasti. 'Genijalno" tumačenje zakona dobio je od prisutne DS načelnice opštinske uprave Plandišta, gospođe Aleksandre Odavić - Mak, bivše (neuspešne) načelnice gradske uprave i bivše (još neuspešnije) predsednice Osnovnog Suda u Zrenjaninu.

Gospođa Aleksandra, u svojstvu dežurnog  kontrolora "legitimnog i legalnog" rušenja opštinske vlasti, istakla se u akciji, jer su njeni žitištanski puleni tog 7. avgusta odradili pos'o. Umesto i laiku prostog potvrđivanja odborničkog mandata Milanu Pašiću, časnom prosvetnom radniku iz Torka, prva tačka dnevnog reda, na predlog Milenkovića, bilo je petnaestočasovno ubacivanje u fotelje Mićure & Company. Sutradan, dva sata nakon ponoći, izbrojaše međusobno sopstvenu odborničku većinu (19 od 31), smeniše sve živo prethodnih, pa i predsednika Opštinske izborne komisije Tošu Katića koji je svojim potpisom overio mandat Pašiću po slovu zakona.

Novosklepana mutant vlast u Žitištu, julovsko-demokratsko-naprednjački miks, nema uporište u glasačima, poniženoj rulji kojoj se sugeriše da se okane izlaska na birališta. Nema uporište ni među ovdašnjim retkim poslenicima  koji se, za divno čudo, ozbiljnije bave (poljo)privredom. Zanimljiv je slučaj zadruge koju vodi SVM Kerteši iz Itebeja, odakle je pre prevrata stigao ultimatum Mićuri: mađarska nacionalna manjina je uvek uz svaku vlast (mašala), ali pod uslovom da SVM ne bude tas na vagi. 

Vrh SNS-a se oglasio protiv ovakvog uterivanja vlasti u narod, pa je tim povodom novi predsednik opštine, zajedno sa zrenjaninskim šefom stranke Nenadom Krapandžom - Džegerom, pozvan na ekspresno „ribanje" u bg kancelariju generalnog sekretara stranke.       

  Nova bezimena vlast u Žitištu, gde se za grčeviti opstanak bori, za opštinu strateški važan Agroživ, originalno razvija li, razvija lične interese nove interesne grupe, uz poseban akcenat na razvoj nerazvijenosti opštine.

 

Obrali bostan i našli se u neobranom grožđu

 

  Zrenjaninska letnja "nazadnjačka razbibriga" donela je brdo briga u ovdašnje kancelarije SNS-a. Članstvo stranke svakodnevno izražava najoštrije proteste nakon godišnjice nakaradnog uvođenja vlasti u sugrađane, a Nenad Karapandža - Džeger i Darko Bađok - Daksi, ovdašnji stranački šefovi trpe žestoke kritike u centrali stranke zbog privatizovanja stranke, dok se Goran Knežević, njihov posilni, bivši ministar poljoprivrede, nalazi u neobranom grožđu. Potpredsednik stranke je dobio rok od tri meseca, najkasnije do 1. oktobra, da sredi očajnu situaciju u zrenjaninskom SNS-u, gde njegovi izbornici direktno ruše ugled Aleksandra Vučića u Zrenjaninu. Situacija je više nego alarmantna, jer su Goranovi krenuli u otvoreno rušenje mr Ivana Bošnjaka, gradonačelnika, navodeći ga kao glavnog krivca za očajno stanje i poremećene međuljudske odnose u stranci. Apsurd "viška vlasti" u glavama šefova Zrenjanina išao je do te mere da su Goranovi izbornici gradonačelniku nebulozno naređivali i da zbog nešto kraćih nogavica na pantalonama hitno mora kući na presvlačenje. Prvi korak na promeni činjeničnog stanja je napravljen: Džegeru, dojučerašnjem prvom kadroviku, do daljnjeg je zabranjen ulazak u Gradsku kuću.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane