Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid istra`uje

 

Tabloid istražuje

 

Biznismen Dragoljub Marković i službenici ministarstva Sanja Čelebičanin i Dejan Krnjanjić pod sumnjom da su širili zarazne bolesti

 

Svinjac od posebne važnosti

 

Ministarstvo poljoprivrede isplatilo je 500.000 evra firmi Dragoljuba Markovića iz Surčina na ime navodne štete koju je pretrpela njegova farma od svinjske kuge.Veterinarski inspektori tvrde da se sa njegove farme Srbijom širila svinjska kuga, i da je tom isplatom oštećen budžet Srbije. Marković nije imao nikakvo pravo na nadoknadu, ali, podrška koju ovaj srpski tajkun uživa u vladi i nadležnom ministarstvu, jača je i od zakona i od ljudskih života...

 

Vuk Stanić

 

Ministarstvo poljoprivrede isplatilo je 500.000 evra, firmi Dragoljuba Markovića, "Eko organik lajf" iz Surčina, koja je ranije poslovala pod nazivom  "Krmivo produkt", dok izveštaji veterinarskih inspektora ukazuju da je ta firma odgovorna za širenje svinjske kuge u Srbiji!

U prijavi policije koja je podneta protiv, Dragoljuba Markovića, javnosti poznatog kao vlasnik "Krmivo produkta", kum i prijatelj ubijenog premijera Zorana Đinđića, piše da je Marković dao novčane nadoknade  Sanji Čelebićanin i Dejanu Krnjajiću za ovu uslugu.

U operativnom izveštaju policije zavedenom pod brojem 03/4-5 "O", pod oznakom "Strogo poverljivo", broj 230-61-6/13 piše i da je novcem koji je Sanja Čelebićanin dobila od Dragoljuba Markovića, sebi kupila stan na atraktivnoj lokaciji, na Novom Beogradu, u blizini "Beogradske arene"!

Policijska istraga vodi se protiv više lica zbog krivičnog dela, "Prenošenje zaraznih bolesti kod životinja i biljaka" iz člana 270 Krivičnog zakona Srbije, ali i za Zloupotrebu službenog položaja od strane državnih službenika: Sanje Čelebićanin, Dejana Krnjajića, Bratislava MiloševićaNenada Petrovića rukovodioca Centra za kontrolu i prevenciju naročito zaraznih bolesti Uprave za veterinu.

Veterinarski inspektor Ministarstva poljoprivrede je još 16. marta 2007. godine krenuo u inspekciju firme Dragoljuba Markovića, „Eko organik lajf", zbog sumnje da se na njegovoj farmi još 2006. godine pojavila svinjska kuga. Ovde treba naglasiti da je inspektorima zabranjeno da odu u takvu inspekciju, bez unapred obezbeđenih materijalnih dokaza za tako nešto.

Pravilnici koje je Ministarstvo poljoprivrede izradilo po diktatu Sanje Čelebićanin proteklih godina, nalažu vlasnicima gazdinstva da se sami kontrolišu! Naravno, došlo je do toga da oni takve kontrole rade nesavesno, pa se širom Srbije građanima prodaje zaraženo meso. Povod za kontrolu Markovićeve firme inspektor je opravdao činjenicom da je vakcina za svinjsku kugu "Lavira" od strane veterinarske stanice "Eol" zadužene za Markovićevu farmu  preuzeta u količinama 42.900 doza u 2006. godini i 16.000 doza u 2007. godini, dok je veterinarska stanica u papirima prikazivala kako trebuje upola manje.

 

 

 Slobodno širenje kuge

 

Dolaskom na farmu firme "Eko organik lajf" inspektor je odmah primetio uginule svinje i prasad. Analizom i na mrtvim i živim životinjama utvrđeno je postojanje klasične svinjske kuge. Umesto da se primene mere za suzbijanje svinjske kuge koje je u vidu preporuka Evropska unija dala našem Ministarstvu, sekretar ministarstva Dejan Krnjajić, i Bratislav Milošević iz akreditacionog tela dogovaraju mere kojima bi se samo delimično ispoštovala procedura.

"Da bi se smanjila ekonomska šteta za vlasnika uzgajališta dogovoreno je da se uklone sva prasad iz objekata 2, 4, 6, ali i da se u objektima 15 stare farme, i u objektima 7, 9, 11,13 prasad uklone samo delimično"- navodi ranije pomenuti izveštaj.

Ističe se i da je u dokumentu broj 03- 0446 koji su sačinili veterinarski inspektori, nedvosmisleno utvrđeno prisustvo svinjske kuge od 2006. godine na "Eko organik lajf" farmi. Postupajući veterinarski inspektor je čak i pismeno konstatovao da su navedene mere u suprotnosti sa Pravilnikom o suzbijanju svinjske kuge. Inspektor je tom prilikom odbio da potpiše zadnju stranu zapisnika na kojoj se nalazi navedeni predlog mera, koje nisu u skladu sa zakonom.

Takođe, postupajući inspektor je tada u skladu sa zakonom doneo rešenja broj: 323-07-17724/07-05 kojim u tački tri nalaže ubijanje svih svinja u zaraženom dvorištu i svim objektima.

Zbog ovog rešenja počeo je njegov progon od strane Sanje Čelebićanin. Videvši šta mu se događa, inspektor je tada otvorio bolovanje, a umesto njega slučaj je preuzela veterinarska inspektorka Aleksandra Nikolić.

Nenad Petrović iz Uprave za veterinu ministarstva poljoprivrede, odmah daje instrukcije Sanji Ćelebičanin kakvo rešenje treba da donese. Prethodno rešenje niko ne uručuje vlasniku problematične farme! Ministarstvo se ponaša kao da ono ne postoji. Ipak, ni sa rešenjem kako ga je Nikolićeva napisala, Petrović nije zadovoljan i on ga više puta šalje na doradu. Kako su se pojavili problemi i unutar Naučnog instituta u Beogradu, (NIVS) angažovan je nenadležni NIVS iz Kraljeva.     

Kada je na kraju usaglašeno da se izvrši samo delimično uništavanje prasadi sa Markovićeve farme, pojavili su se problemi na terenu. Prasići iz različitih objekata su počeli da se mešaju, na farmi su se pojavila nova prasad i nove svinje. Ispostavilo se da na farmu stalno stižu i odlaze nova grla, čak je bilo i neobeleženih prasića.

Sve je ovo značilo da se u tom periodu kuga sa Markovićeve farme širila nesmetano i na druga gazdinstva. U pomenutim operativnim izveštajima piše da Marković ovo ne bi mogao da radi bez dogovora sa Petrovićem i Krnjajićem.

 

 "Redovna uginuća tovljenika"

 

 

Situacija je kulminirala kada upravnik farme nije dozvolio čak ni eutanaziju svih prasića i svinja za koje je to bilo predviđeno manjkavim rešenjem, tako da ni životinje iz objekata 2,4,6 nisu bile sve uspavane. Inspektori, suočeni sa činjenicom da nemaju podršku pretpostavljenih, sačinili su zapisnike o pomenutim problemima, a eutanaziju su obavili samo delimično!

Nenad Petrović je potom počeo od nadležnih inspektora da traži hitnu procenu štete, a u tu procenu morale su da uđu i neobeležene životinje. Prvobitna procena je izračunata na 2.030.830,00 dinara, a naknadno je dodatno procenjeno još 194.700,00 dinara.

Kako bi skinuli svaku krivičnu odgovornost sa sebe, inspektori sačinjavaju niz zapisnika u kojima konstatuju da postoji više nepravilnosti u iskorenjivanju kuge na Markovićevoj farmi, ali i da se na farmi vode duple evidencije u kojima se zbog naplate novca od osiguranja ne prikazuje postojanje zarazne bolesti. Svinje koje su radi uništavanja kuge uspavane na Markovićevoj farmi, prikazuju se u papirima kao redovna uginuća tovljenika. Za redovna uginuća tovljenika moguće je naplatiti novac od osiguranja, dok za svinje i prasiće ubijene zbog postojanja svinjske kuge to nije moguće.

Kako inspektori nisu pokazali kooperativnost sa prevarantskim radnjama koje su se sprovodile, 01.05.2007. godine u slučaj se aktivno uključuje lično načelnica veterinarske inspekcije Srbije Sanja Čelebićanin. Čelebićaninova odlazi na farmu zajedno sa postupajućom inspektorkom, i tom prilikom njih dve razgovaraju sa vlasnikom farme Dragoljubom Markovićem i njegovom suprugom Ljiljanom. U službenoj belešci postupajuća inspektorka nakon razgovora konstatuje:

-Iz razgovora sam zaključila da se načelnica Sanja Čelebićanin i supruga vlasnika farme "Eko organik lajf" Ljiljana Marković od ranije poznaju. Prilikom odlaska sa farme njih dve su se dogovorile da se "nađu i popričaju".

U daljim kontrolama farme svaki put su od strane veterinarske inspektorke prijavljivani isti prekršaji:

"...Neprijavljivanje uginuća životinja. Premeštanje životinja iz jednih objekata u druge. Loši higijenski uslovi. Prisutnost novih životinja sa simptomima  klasične svinjske kuge".

Situacija je kulminirala kada je upravnik farme pitao inspektorku, kada će biti odobren utovar, jer je kako je on to rekao dogovoreno sa Nenadom Petrovićem i Sanjom Čelebićanin!

Inspektorka je odmah potom pozvala Sanju Čelebićanin i pitala je o kakvom se dogovoru radi, s obzirom da je na snazi zabrana kretanja i prometa svinja sa te farme, kao i nabavka novih.

Ipak, uprkos svemu, nove životinje su stalno pristizale, što se lako može zaključiti iz primedbe koju je stavila inspektorka, kada se ovakvim pitanjem obratila upravniku farme: "Zašto su boksovi prenaseljeni?" Na to joj je on odgovorio da će tako biti sve dok se ne odobri utovar. Kada je o tome obavestila načelnicu, Čelebićaninova joj je hladnokrvno rekla: "Naćićemo se na farmi".

 

 

 Pola miliona evra na Markovićevom računu

 

U jednom trenutku prestalo se s eutanazijom prasića, pa je konačno konstatovana šteta od 3.221.000,00 dinara. Leševi prasadi spaljeni su u kafileriji u Kraljevu. Sledeće godine inspektori su nastavili da kontrolišu Markovićevu farmu i 11. januara 2008. godine ponovo je konstatovana svinjska kuga! Sanja Čelebićanin je odmah reagovala i od postupajuće inspektorke tražila da se naredi ubijanje prasadi iz pojedinih delova farme. Na pitanje inspektorke zašto se ne postupi po pravilniku koji nalaže hitnu eutanaziju svih prasića, ona je odgovorila:

-Raspitala sam se u pravnoj službi, to može i ovako da se uradi.

Inspektorka je predložila da imenuju drugog inspektora da donese takvo rešenje, na šta joj je Čelebićaninova odgovorila da je drugi inspektor to uradio, ali da je u rešenju napisao da se takvo rešenje donosi na osnovu usmene naredbe načelnice, dok njoj treba takvo rešenje u kome taj deo ne piše. Inspektorka je o svemu sačinila službenu belešku i potom postupila po naređenju načelnice.

Epilog je bio ubijanje još 1.257 životinja! Njihova tržišna vrednost procenjena je na 2.964.000,00 dinara. Preostale životinje poslate su u klanicu "Unifarm" iz Šapca. Potom je Fond uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede je firmi "Eko Organik lajf" koja je širila zarazu svinjske kuge isplatio 500.000 evra.

S pravom uvređeni i šokirani veterinarski inspektori smatraju da je sve ovo bilo suprotno članu 70 Zakona o veterinarstvu, kojim je predviđeno da vlasnik nema pravo na nadoknadu, ako su životinje bile neobeležene, kada nije namerno prijavio postojanje zarazne bolesti ili izrazio sumnju da ona postoji, ako nije izvršio blagovremenu vakcinaciju.

U slučaju firme Dragoljuba Markovića "Eko organik lajf" evidentno su prekršena sva tri pravila, ali mu je novac ipak isplaćen. U policijskom izveštaju dalje se navodi da je isplatom štete pokušano da se prikrije odgovornost "Eko organik lajfa" za širenje zaraze, dok je budžetu Srbije naneta šteta. Vreme i prilike u Srbiji pokazaće ima li za ovakve prestupnike zakona i pravde.

 

 

A 1.

 

Ministar na potezu

 

Neposredno pre stupanja na dužnost ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Dragana Glamočića, održan je tajni sastanak koji je za cilj imao smenu direktora uprave veterine Zorice Novaković.  Sastanku su, navodno, prisustvovali sekretari Danilo Golubović i Dejan Krnjajić, načelnik Odeljenja za zdravstvenu zaštitu dobrobit životinja, Budimir Plavšić, načelnik Odeljenja za veterinarsko javno zdravlje u Upravi za veterinu, Slobodan Šibalić, načelnik Odeljenja za međunarodni promet i sertifikaciju Siniša Kotur i načelnik veterinarske republičke inspekcije Sanja Čelebićanin. Posle izvesnog vremena u prostoriju su pozvali direktorku Zoricu Novaković.

-Vi ste krivi, jer nema monitoringa! Zbog  vas nema vakcine, pa svinjska kuga nije suzbijena, i meso ne može da se izvozi u Evropsku uniju - saopštili su joj.

Novakovićeva je, kažu, začuđeno gledala i pitala se da li je moguće da je takvo društvo u sastavu Sanja Čelebićanin, Golubović, Šibalić i Krnjajić, koji su srpsko stočarstvo upropastili i zbog kojih Srbija već godinama ne može da izvozi svinje u Evropsku uniju, optužuje da je kriva za te stvari.

Neverovatno zvuči, ali je ministar Glamočić odmah po stupanju na dužnost smenio Zoricu Novaković, baš kao što su joj to i najavili. Na njeno mesto imenovan je Slobodan Šibalić, glavni krivac iz afere sa aflatoskinom!

 A 2.

 

Zorica vraćena a pitanja ostala

 

Istražujući kakva sudbina očekuje srpsku poljoprivredu u njegovom mandatu, poslali smo mnistru Glamočiću sledeća pitanja:

- Zašto ste smenili direktora Uprave za veterinu Zoricu Novaković,  koja je javno obećala da će uraditi sve da se promeni "Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa" široj javnosti poznatog kao "Protokol smrt"?

Pomenutim pravilnikom je omogućeno da se u proizvode od mesa dodaje MOM, kancerogeni aditivi, kokcidiostatici...

-Zašto niste smenili službenike ministarstva: Slobodana Šibalića, Sanju  Čelebićanin, Danila Golubovića, Dejana Krnjajića, Budimira Plavšića, Sinišu Kotura?

Znate li da su oni krivi za skandaloznu trovačku formu Pravilnika?

-Da li Vam je poznato da se većina pomenutih službenika nalazi na platnom spisku sada uhapšenog Petra Matijevića, i drugih uvoznika i proizvođača hrane?

-Da li Vam je poznato da policija vodi intenzivnu istragu protiv načelnika Uprave za veterinu Sanje Čelebićanin i sekretara Vašeg ministarstva Dejana Krnjajića jer su od vlasnika firme "Eco Organik Life" primili novčanu nadoknadu, od koje je Sanja Čelebićanin kupila stan u blizini Beogradske Arene?

-Policija sumnjiči  Čelebićaninovu i da je u grupi odgovornih lica koja su izazvala širenje svinjske kuge, nije li to dovoljan razlog da bude smenjena?

-Prema dokumentaciji sa kojom raspolažemo, MUP sumnjiči službenike ministarstva poljoprivrede Sanju Čelebičanin, Sinišu Kotura i Budimira Plavšića da su dozvoli uvoz bruceloznih goveda u Srbiju, koji je Vaš komentar na ove okolnosti?

-Slobodana Šibalića, jednog od glavnih krivaca za aferu "aflatoksin" imenovali ste za direktora Uprave za veterinu uprkos činjenici da je isti bio suspendovan zbog ometanja revizije u njegovom odeljenju, i da je suspenzija još na snazi. Šta Vas je motivisalo da donesete takvu odluku?

 -U Vojvodini je na šest hiljada hektara zasejan genetski modifikovan usev, to je Zakonom zabranjeno. Kakve mere  Ministarstvo preduzima tim povodom? Koliko službenika ministarstva je do sada suspendovano tim povodom?

Do zaključenja broja od ministra nismo dobili odgovore na ova pitanja, ali je dan nakon što su mu pitanja upućena, Zorica Novaković ponovo primljena u radni odnos u Ministarstvo, ali na drugu funkciju! 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane