Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Banat

Banat

 

Posledice propalih privatizacija i stranačkih kadrovanja

 

Pera je u pravu

 

Srednji Banat je zbog ustajalog vazduha, otrovne vode, nezdravog suživota i truleži, postao model tihog umiranja gorde tradicije nekadašnjeg suverenog centra moći Vojvodine. Mešavina vrednih, al kilavih i razdruženih domorodaca, pažljivo razmeštenih osvajača dođoša i nekolicine profitera prođoša, ima dželata u prokletom višedecenijskom politikanstvu. Na slepački utemeljenoj komesarskoj crvenoj centrali moći, najmanje se opaža krv nakon "uspešno odrađenih" frontova između komšija, prijatelja, porodica, bračnih drugova i svih koji su upućeni jedni na druge. Beda i nemoć ljudi razvaljenog centra Banata, Zrenjanina, ojačala je besprizornu vlast koja, likujući nad ruševinama Kombinata Servo Mihalj, samoj sebi udeljuje odlikovanja. 

 

Zoltan Horvat

 

 U Zrenjaninu jednom čoveku priznaju menadžerske sposobnosti. Rade Bulajić, predsednik gradskog parlamenta je u nikad šarenijoj koaliciji u prethodnih 15 meseci pokazao da je hrabar i sposoban pojedinac koji se i te kako meša u sopstveni posao.

 Opozicija ga ne voli, al' ga poštuje jer zna reći svakom svom i stranački tuđem, da je odgovoran za parče (ne)sreće koja se svakodnevno proizvodi u Zrenjaninu. Teško breme SPS nasleđa prepušta lokalnom predsedniku stranke Željku Malušiću, koji je od maja prošle godine, bar pet-šest puta pretio ostavkom.

Za ovdašnji SPS je apsolutno poražavajuće što još uvek nije regulisao status tehničkog sekretara u stranačkim kancelarijama. Gospođa već 12 godina, bez radnog staža, verno služi uglavnom, jednim te istima. Fleku donekle vadi član gradskog veća Milan Repija, koji joj iz sopstvenog džepa plaća nadoknadu.

Gradonačelnik Ivan mr Bošnjak, nominalno iz redova SNS, ima dobru saradnju sa predsednikom parlamenta. Obojici nad glavom vise stranačke naredbe o bespogovornoj poslušnosti i izvršavanju i najbesmislenijih zadataka, ali ovaj dvojac uspeva da na kolegijumima od sopstvena dva dobra predloga usvoji treći, daleko najbolji od strane saradnika.

 Zrenjaninska centrala Gorana Kneževića, u naručenim akcijama se ističu Džeger i Daksi, nije mu „oprostila" što je digao glavu i prestao da bude puki izvršilac naredbi tipa, znaš, moraju se redom zaposliti "naši", te ku(r)varica ovde, kafe kuvarica tamo, limar vamo, za akademce, pametne i obrazovane, ionako nema mesta.

Magistar veterine je na vreme otkrio i zaveru koja je za direktan cilj imala njegovu smenu. Naime, zamenik gradonačelnika Čedo Janjić, jedan od "junaka" ovdašnje šarene politike, obijao je i pragove Igora Mirovića u Novom Sadu i još većih glavešina stranke u Beogradu otvoreno nudeći da se prešalta u nazadnjake. Ponudio je i sebe kao novog gradonačelnika umesto Ivana, uz transfer kompletnog članstva nekolicine mesnih odbora DSS u SNS.

Epilog je poražavajući. Čedo Janjić je najuren iz DSS-a, ali je ostao u fotelji zamenika. Ima i poslušne dojučerašnje stranačke pulene u javnim ustanovama koji telefonom zivkaju stare članove DSS-a tražeči da se iščlane iz stranke i pomognu Čedu na ličnom, profitabilnom planu.

 Bivši ministar poljoprivrede još uvek vedri i oblači u Zrenjaninu, a duboko razočarano članstvo se pita, da li su lični porazi i sujeta u odabiru promašenih lokalnih stranačkih garnitura, preporuka za napredovanje u nazadnjacima?!

Bošnjak je nakon početnog nesnalaženja i bombardovanja od strane Kneževićevih satrapa, preživeo. Uporna i gotovo beznadežna borba sa sirovim stranačkim direktivama osnažila je prvog čoveka Zrenjanina, inače oca tri devojčice.

Zajedno sa Radetom, od svih saradnika traži odgovornost, pa je na tapetu Darko Karan, duboko zavaljen u trofejnu fotelju direktora filijale zrenjaninskog Telekoma zbog obilaznice koja za petnaest meseci nije mrdnula ni centimetar. Proziva se i Direkcija za izgradnju povodom kupovine službenog vozila u kojem ponosni direktor voza lepu, mlađanu i živahnu sekretaricu. Opominju bivše funkcionere DS-a u gradskoj upravi da se na radnom mestu mora nešto i uraditi, pa se upozorava načelnica gradske uprave za njene bezazlene navike da samo svojim mezicimicama od saradnica udeljuje članstvo u svim debelo naplativim komisijama, pa se poslednjom opomenom upozoravaju direktori za nagomilane kafanske račune, pa se traži odgovornost unutar vladajućih stranaka zbog sakrivanja "prljavog veša" visokih funkcionera ("…pazi, bogati, ti onu malu zaposlio tamo, a ja moju ne mogu ovamo, da znaš, bolji sam sa Goranom, biće mojih više...").

 Ilija Mandić, direktor JKP Pijace i parkinzi je zbog principijelnog stava da zakon važi za sve stiočki izdržao sve pritiske i ucene bogomdanih, pa su tako i neki ovdašnji direktori morali u punom iznosu da regulišu novčane obaveze povodom nepropisnog parkiranja i odnošenja vozila „paukom".

Čak je i Saša Santovac, lider ovdašnje opozicije iz redova SNS rado viđen gost u Radetovoj kancelariji gde se, u prisustvu novinara, javno i transparentno razgovara o aktuelnim problemima. Pomaci jesu mali, ali su ipak pozitivni, pa se od zaposlenih traži da svakoga dana referišu šta su, koliko, i da li su uradili nešto konkretno na radnom mestu, pa su disciplinske mere i štednja u gradskoj upravi eliminisale krkanluke na račun gradske kase i alkohol u kancelarijama. Ivan skromno kaže da situacija u Zrenjaninu nikada nije bila teža, ali se barem ličnim primerom treba suprotstaviti stihiji i inerciji narastajućoj negativnoj selekciji.           

Pera Milankov, bivši predsednik opštine Nova Crnja i funkcioner DS, nakon 11 meseci pušten je iz pritvora zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja i davanje mita. Biografiju je pokušao da opere pre neki dan javnim obraćanjem medijima gde je izložio ideju o navodnoj zaveri koja je skovana protiv njega.

 - Ja sam nestranačka ličnost, ovo je politički slučaj i mene je praktično uhapsio DS, saopštio je nesretni Pera u lokalne mikrofone.

Mnogi ne znaju da je njegov brat od ujaka Branislav Damjanov, pokrajinski poslanik DS, bio zamenik predsednika opštine pod Perinim šefovanjem. Gosn' Damjanov je svojevremeno bio i predsednik opštine Nova Crnja u vremenu "genijalnih" privatizacija Fabrike šećera Banaćanka, Mlina, Konfekcije Maja...

Od firmi osta ruglo, radnike isteraše na ulicu, a Branislav za zasluge nagrađen funkcijom pokrajinskog poslanika. Što bi na kraju značilo da je gosn' Pera možda i u pravu. Uhapsio ga demokrata, njegov brat od ujaka. Sada se, po ugledu na bivšeg i budućeg šefa iz Zrenjanina očekuje i transfer u SNS, a dirljivu dobrodošlicu Peri u zgradi opštine sa cvećem i sličnim poželeli su mu svi najbliži na funkcionerskom radu, kompletna porodica, rođaci, pajtosi i svi iz nove interesne grupe na vlasti.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane