Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tragom vesti

 

Tragom vesti

 

Četiri godine, bivši budžetski inspektor iz Zaječara Ranko Dinić borio se za pravdu, protiv lokalnih moćnika i pravosuđa

 

 Pobeda poraženog

 

Bivši budžetski inspektor iz Zaječara Ranko Dinić, stradao je zbog toga što je svoj posao shvatio ozbiljno i počeo da ga radi pošteno. Lokalnim moćnicima nije bilo dosta što su ga ostavili bez posla, nego su na sve načine pokušali da unište i njega i njegovu porodicu, koja je tri i po godine živela od socijalne pomoći! Na posao ga vratio Apelacioni sud, ali su gradski moćnici, umesto da odgovaraju zbog njegovog slučaja koji će poreske obveznike koštati oko četiri miliona dinara, nastavili da mu zagorčavaju život.

 

 Vuksan Cerović

 

Da je ponekad opasno savesno se baviti poslom za koji se prima plata, na surov način se uverio Ranko Dinić, čije je stradanje počelo još 2005. godine, kada se sa krajnjom ozbiljnošću prihvatio posla budžetskog inspektora u tadašnoj Opštinskoj upravi Zaječar.

Čačkanje po poslovanju Opštinske uprave i postavljanje neprijatnih pitanja, silno je uznemirilo predsednika opštine Boška Ničića i bespogovornu izvršiteljku njegovih naloga Jasminu Gačević Mladenović.

Nepodobni Dinić (po obrazovanju saobraćajni inženjer i diplomirani ekonomista) po kratkom postupku je razrešen dužnosti budžetskoh inspektora i raspoređen u Odeljenje za privredu i društvene delatnosti, na radno mesto "poslovi poljoprivrede, sela i zadrugarstva". Naravno, na tome se nije završilo jer je, 10. marta 2008. godine ostao neraspoređen, a samo dva dana kasnije dobio je otkaz!

Od tog trenutka, pa sve do 19.9.2012. godine Dinić je vodio neravnopravnu i neretko surovu borbu sa moćnicima lokalne vlasti u Zaječaru koji su, uz nesebičnu podršku zaječarskog pravosuđa, činili sve što im je palo na pamet da mu život što više zagorčaju iako je svakome, ko se makar malo razume u pravo, od početka bilo jasno da su pravo i pravda na njegoovj strani. Pomenutog dana, Veće Apelacionog suda u Beogradu, sastavljeno od sudija Bojane Ninković, Ane Popović i Zorice Nikolić donelo je presudu kojom je Dinić vraćen na posao. Nažalost, njegovi problemi time nisu okončani, ali krenimo redom...

 

Opasno čačkanje mečke

 

Kada je, 28.12.2004. godine imenovan za budžetskog inspektora, Ranko Dinić je dobio čak dva rešenja o imenovanju. Jedno je potpisao Boško Ničić, novopečeni predsednik opštine, a drugo Jasmina Gačević Mladenović, novopečena načelnica Gradske uprave Zaječar. Rešenja su indentična, ali nije jasno na osnovu kojeg propisa je predsednik opštine doneo rešenje. A možda ga propisi nisu ni interesovali.

Novopečeni budžetski inspektor je ozbiljno shvatio posao. Počeo je da zaviruje u putne naloge i pravdanja bonova za gorivo, u poslovanje ustanova i Opštinske uprave, utvrdivši niz nepravilnosti o čemu je pismeno obaveštavao predsednika Ničića i načelnicu Gradske uprave Jasminu Gačević Mladenović. Čak se drznuo da 3.11.2005. godine od predsednika opštine zatraži da mu potpiše nalog za ispitavanje okolnosti pod kojima je izmenjena odluka o budžetu mimo Skupštine opštine.

 Umesto da ga pohvale za odgovoran rad, imenovani su mu nesumnjivo zamerili što se previše meša u svoj posao pa ga je, Rešenjem II broj 02-3, od 10. januara 2006. godine, dužnosti budžetskog inspektora razrešio lično predsednik opštine Boško Ničić. To rešenje je, naravno, bilo nezakonito, jer predsednik opštine nije bio nadležan da raspoređuje radnike po Gradskoj upravi. U obrazloženju rešenja je napisano:

"U skladu sa ovlašćenjima kao u prethodnom (!?), predsednik opštine je utvrdio da bi se drugačijom organizacijom i raspoređivanjem zaposlenih u Službi za inspekciju i reviziju korišćenja sredstava budžeta postigli bolji rezultati rada Službe..."

Da je to u startu billa obična farsa pokazale su naredne godine u kojima je novi budžetski inspektor držan podalje od Gradske uprave i javnih preduzeća, a kompjuter je dobio pre tridesetak dana, dakle tek pošto je video leđa devetogodišnjem predsedniku - gradonačelniku Bošku Ničiću...

Nakon razrešenja dužnosti budžetskog inspektora Dinić je sklonjen u Odeljenje za privredu i društvene delatnosti, kao što smo rekli na početku ovog teksta. Ispostavilo se, međutim, da mu je kičma malo jača nego što su predsednik opštine i njegova verna načelnica Gradske uprave mislili, pa je odlučeno da bude šutnut na ulicu. Načelnica Gradske uprave je odluku sprovela  ekspresnom brzinom, koja je svojstvena poltronima koji ne biraju sredstva da se dodvore gospodaru. Na njenu žalost pokazalo se da ni to neće ići lako...

Dinić je, naravno, podneo prigovor na Rešenje kojim je ostao neraspoređen i na osnovu koga mu je dva dana kasnije dat otkaz. Načelnica Gradske uprave Jasmina Gačević Mladenović je 25. marta 2008. godine, donela Rešenje IV broj 112-208/1 kojim je njegov prigovor odbijen, na osnovu obrazloženja koje glasi:

 "...Razlog za smanjenje izvršioca na predmetnom radnom mestu je pre svega što je GTZ (Institucija za međunarodnu saradnju u oblasti održivog razvoja, čije aktivnosti se odvijaju širom sveta, a čiji je glavni poslodavac Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Nemačke) zajedno sa opštinom Zaječar potpisalo Memorandum o saradnji, čiji je jedan od projekata Strateško planiranje i uspostavljanje/jačanje Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, koja će preuzeti poslove iz oblasti preduzetništva, trgovine, turizma i ruralnog razvoja u lokalnoj samoupravi."

 Tim obrazloženjem je Jasmina Gačević Mladenović potvrdila ono o čemu se do tada samo šuškalo među pravnicima u Gradskoj upravi - da je kada je u pitanju pravo potpuna neznalica! Rešenje je donela ne na osnovu činjenice, nego na osnovu neutemeljene pretpostavke, jer to što je napisala ne piše u Memorandumu koji je opština Zaječar potpisala sa GTZ-om, niti je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj preuzela navedene poslove.

 

Tri puta ni bog ne pomaže

 

Videvši da predsednik opštine i njegov izvršitelj načelnica Opštinske uprave ne haju za pravo i propise, Dinić je podneo tužbu Osnovnom sudu u Zaječaru i obratio se  Odeljenju upravne inspekcije Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu,  zatraživši da se odloži izvršenje rešenja po kojima je najpre ostao neraspoređen, a potom i bez posla. Postupajući po tom zahtevu Upravni inspektor Dragan Mišković je, 19.3.2008. godine izvršio inspekcijski pregled u Opštinskoj upravi Zaječar na osnovu koga je, 2. jula 2008. godine, doneo Rešenje kojim je odloženo izvršenje pomenutih rešenja načelnice Opštinske uprave, do donošenja pravosnažne sudske odluke.

U Rešenju Upravnog inspektora crno na belom piše da je, u trenutku kada je Dinić ostao neraspoređen, jer navodno nije postojalo slobodno mesto koje odgovara njegovim kvalifikacijama, još uvek bilo nepopunjeno radno mesto šefa Službe za poslove lokalne poreske administracije, za koje je ispunjavao propisane uslove. Drugim rečima, načelnica Jasmina Gačević Mladenović je u rešenju napisala neistinu.

Umesto da na osnovu  rešenja Upravne inspekcije Ranka Dinića vrati na posao, Jasmina Gačević Mladenović je 10.4.2008. godine donela novo rešenje IV broj 185-5, kojim je Diniću po drugi put prestao radni odnos (!?).

Zatim je 18. 7.2008. godine, uz saglasnost Gradskog veća, donela novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi (Zaječar je u međuvremenu postao grad), u kome je za radno mesto šefa službe lokalne poreske administracije predviđen uslov da ima završen pravni fakultet, a ne i ekonomski kako je do tada stajalo. Na osnovu toga je, 28.7.2008. godine donela novo (drugo po redu) Rešenje IV broj 112-549 kojom je Ranku Diniću po drugi put određen status neraspoređenog radnika(!?), a 4.9. iste godine rešenje kojim mu je po treći put prestao radni odnos.

U tom rešenju nema ni pomena od radnom mestu na kome Dinić "radi", zato što nigde nije ni bio raspoređen.

Pošto joj se očigledno nije nimalo dopadao, prethodno ga je, 5.8.2008. godine pismeno obavestila da: "S obzirom na to da je obim posla u Službi znatno smanjen, zbog letnjeg period i korišćenja godišnjih odmora, nije neophodno da svakodnevno dolazite na posao(!?)" .

Nakon toga mu je zabranjen ulazak u Gradsku upravu, što su portiri revnosno izvršavali. Posle ovih egzibicija sa sistematizacijm i rešenjima o neraspoređivanju i otkazu, izvršen je novi inspekcijski nadzor 8.10.2008. godine kojim je ustanovljeno da po novoj sistematizaciji nema slobodnih radnih mesta na koja bi Ranko Dinić mogao biti raspoređen!

 

Sudije u službi moćnika

 

Zavrzlamu sa izmenom sistematizacije, dva rešenja o neraspoređivanju i tri rešenja o prestanku radnog odnosa, Jasmina Gačević Mladenović uspešno je "prodala" Veću opštinskog suda u Zaječaru kojim je predsedavala sudija Snežana Pavlović, pa je Ranko Dinić glatko izgubio spor koji je pokrenuo radi poništaja rešenja o neraspoređivanju i otkazu. U presudi je poklonjeno puno poverenje marifetlucima u Gradskoj upravi, a potpuno je zanemarena činjenica da je Upravni inspektor utvrdio da  je, u martu 2008. godine kada je Dinić ostao neraspoređen i aprilu iste godine kada je ostao bez posla, u Opštinskoj upravi postojalo radno mesto na koje je mogao biti raspoređen, zbog čega je izvršenje rešenja o neraspoređivanju i otkazu trebalo da bude odloženo do kanačne sudske odluke.

U presudi koju je potpisala Snežana Pavlović piše da je nalaz Upravnog inspektora "bez uticaja na odluku o pravilnosti i zakonitosti tuženikovih rešenja IV broj 112-549, od od 28.7.2008 i IV broj 112-549 od 28.7.2008. godine"(!?) Iz ove konfuzne rečenice može se zaključiti samo da je sud zbog nekog razloga, poznatog samo Sudskom veću na čijem je čelu bila sudija Snežana Pavlović, izbegao da spor reši onako kako treba, a to znači od početka njegovog nastajanja.

Usledila je potom žalba Apelacionom sudu u Beogradu, koja se spoticala o brojne prepreke od strane Gradske uprave i Opštinskog suda u Zaječaru. Najpre je Gradski javni pravobranilac tek posle drugog zahteva Osnovnog suda u Zaječaru dostavio Pravilnik o sistematizaciji u kome je obrisano da šef Službe lokalne poreske administracije može biti i diplomrani ekonomista, a njegovi zahtevi da se utvrdi ko je odgovoran zbog neažurne dostave dokumenata Apelacionom sudu od strane Opštinskog suda u Zaječaru Osnovni sud, Viši sud i Više javno tužilaštvo su odbacili.  Istu sudbinu su doživele i njegove disciplinske prijave protiv nekoliko sudija Osnovnog suda u Zaječaru.

 

 

 Imovina sirote Jasmine

 

Upornost se, na kraju, ipak isplatila. Apelacioni sud u Beogradu je presudom Gž1 broj 1479/11, od 19.9.2012. godine preinačio presudu Opštinskog suda u Zaječaru P.1. br. 384/10, poništio rešenja o neraspoređivanju i prestanku radnog odnosa i Gradskoj upravi grada Zaječara, i naložio da Ranka Dinića vrati na posao u roku od osam dana. To, naravno, podrazumva da je Gradska usprava dužna da mu nadoknadi izgubljenu zaradu i uplati doprinose za panzijsko invalidsko osiguranje pa će, prema gruboj računici, neznanje ili zla namera gradonačelnika i načelnice Gradske uprave Zaječarce koštati  građane oko četiri miliona dinara.

- Nakon te presude maltretiranje nije prestalo - kaže Dinić. - Na posao su me vratili tek nakon što je Gradska uprava kažnjena zbog nesprovođenja sudske odluke.  Ustvari, nisu me ni vratili, nego je Jasmina Gačević Mladenović donela Rešenje u kome piše da sam 4.12. 2012. godine primljen u radni odnos. Zbog toga sam podneo tužbu sudu.

Da  su sudije Osnovnog suda u Zaječaru bile blagonaklone prema moćnicima iz lokalne samouprave, najbolje svedoči primer pomenute kazne zbog neizvršavanja presude Apelacionog suda. Sud je, najpre, grad Zaječar kaznio sa 300, a načelnicu Gradske uprave Jasminu Gačević Mladenović sa 50 hiljada dinara.

Nakon što su se žalili gradu Zaječaru je kazna smanjena na 200, a načelnici na 20 hiljada dinara, uz obrazloženje da u prethodnom postupku "...sud po oceni veća, nije prilikom odmeravanja izrečene kazne vodio dovoljno računa o ekonomskoj snazi izvršnog dužnika i odgovornog lica te je u pogledu visine izrečene kazne pobijeno rešenje preinačeno"...

 Presudu je donela sudija Žaklina Nedović Dimitrijević. 

Čitajući ove reči moglo bi se zaključiti da je Jasmina Gačević Mladenović, koja ima kuću od 250 kvadrata sa lokalima u prizemlju u Zaječaru, vikendicu na Crnogorskom primorju i za zaječarske prilike visoka primanjima - socijalni slučaj!?

Izgubljena zarada Diniću će, prema sporazumu koji je potpisao sa Gradskom upravom Zaječar 13. avgusta 2013. godine biti isplaćena u tri mesečne rate, počev 13. 9.2013. godine. U trenutku kada je ovaj tekst pisan taj rok je prošao, a prva rata nije plaćena, niti je još uvek bila izračunata kamata na zaostale plate. I ne samo to.

 

Obračun bez milosti

 

U pozadini ovog mučnog spora, događala se još jedna paralelna drama, u kojoj su akteri bili Ranko Dinić sa jedne strane, Boško Ničić, Jasmina Gačević Mladenović i njihovi poslušnici sa druge strane. Protiv opštinskih, a kasnije gradskih čelnika, Dinić je podneo brojne krivične prijave koje su po pravilu odbacivane.

Policiji je, 18. 11. 2008. godine podneo krivičnu prijavu u kojoj je naveo da je Ničić u 2007. godini na službenom putu u inostranstvu proveo 60 dana, od čega građani Zaječara nisu imali nikakve koristi. I Zzaista nisu! Zatim je 4. marta 2010. godine podneo krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Boška Ničića zbog, kako je tvrdio, nesavesnog rada u službi kojim su prouzrokovane velike štete od poplave u decembru 2009. i februaru 2010. godine. U prijavi je naveo da je gradonačelnik znao, ili morao znati, da su "bujične vode iz Crnog i Belog Timoka akutan problem grada Zaječara", ali nije naložio niti organizovao preduzimanje bilo kakvih preventivnih mera. Naveo je primer da je sa gradilišta "Popova plaža" navodno izvezeno 17.000 kubika zemlje, ali da ta zemlja nije iskorišćena za izgradnju nasipa i obaloutvrda nego u druge namene.

Osnovno tužilaštvo u Zaječaru je 26.11.2010. godine odbacilo njegovi prijavu sa obrazloženjem koje bi više priličilo Ničićevom advokatu nego Tužilaštvu. U dopisu koji je potpisao javni tužilac Mirko Petković doslovno piše:

"...Do poplave u februaru 2010. godine je došlo usled naglog topljenja snežnog pokrivača u priobalju reka Trgoviški, Svrljiški Beli i Crni Timok i sledstveno tome došlo je do enormnog povećanja nivoa vode u rečnim koritima i izlivanja vode na teritorijama opštine Knjaževac i grada Zaječara. Poplava takvih razmera ima karakter više sile i ne može se postaviti pitanje krivice službenih lica iz Gradske uprave Zaječar, niti gradonačelnika..."

Nije poznato da li je tužilac pre takvog zaključka tražio informacije šta je tokom 2009. i prethodnih godina Ničićeve vladavine urađeno na čišćenju odvodnih kanala na području grada Zaječara, regulisanju korita reka i kada je donet plan odbrane od poplava za 2009. godinu. Za njegovu informaciju taj plan je donet 18. decembra 2009. godine, samo dva dana pre nego što se Crni Timok izlio. Dinić je, pošto je i sam imao štetu od poplave, po istom osnovu 3. februara 2011. godine protiv gradonačelnika Ničića podneo privatnu tužbu Osnovnom sudu u Zaječaru od koje, naravno, nije bilo vajde. Kao ni od drugih prijava protiv gradskih moćnika. Bilo je štete, ali po njega...

 Komisija za procenu štete od poplava ga je najpre uredno zaobilazila, zatim je posle njegove žalbe izašla na lice mesta i popisala štetu, koja je procenjena na ukupno  82.500 dinara, nakon čega je 1. 7.2010. godine obavešten da ima pravo da dobije jedan zamrzivač od 200 litara u vrednosti od 22.790,50 dinara koji do danas nije dobio. Što se tiče novčane pomoći od 50.000 dinara, koju je primilo i 12 domaćinstava koja nisu imala nikakvu štetu,  za njega nije bilo para.

Gde god su mogli i kad god su mogli, gradski moćnici su činili sve što je u njihovoj moći da mu nanesu neku štetu. Tako je, kada se prijavio za preliminarni predtest za obuku opštinskih instruktora za popis poljoprivrede, njegovo ime izbačeno sa spiska. Kada se žalio, dobio je rešenje sa potpisom Jasmine Gačević Mladenović u svojstvu zamenice predsednika Komisije za popis poljoprivrede, u kome piše da nije uvršten u preliminarni spisak jer je "dao netačan podatak". Kakav u rešenju ne piše.

Iako je Jasmina Gačević Mladenovic delila socijalnu pomoć za skupocene zube šakom i kapom, Ranko Dinić i njegova porodica tim sredstvima nisu mogli ni da privire iako su tri i po godine bili na spisku korisnika pomoći Centra za socijalni rad.

O tome šta je sve doživeo i preživeo Ranko Dinić od sada bivšeg gradonačelnika Zaječara Boška Ničića i njegovog vernog izvršitelja Jasmine Gačević Mladenović, načelnice Gradske uprave, mogla bi se napisati knjiga.

Za divno čudo Jasmina Gačević Mladenović je na volšeban način zadobila poverenje i nove vlasti u Zaječaru, bez obzira što je nastavila da radi po starom pa Dinić sa razlogom postavlja pitanje  kakva će ga nevolja u budućnosti zadesiti. Trenutno je načelnik Odeljenja za društvene delatnosti, ali po privremenom rešenju, koje važi do izmene sistematizacije. Kaže  Dinić da se ne bi iznenadio kada bi ponovo dobio rešenje da je neraspoređen i kada bi sve počelo od početka:

"...Trenutno vodim nekoliko postupaka protiv načelnice Gradske uprave. Od mene je traženo da od njih odustanem, ali neću ni po cenu otkaza. Pet godina su me ponižavali, maltretirali, fizički i psihički iscrpljivali do krajnih granica. Bio sam diskriminisan na sve moguće način i od zaječarskog pravosuđa sam tražio da se diskriminacija sankcioniše u skladu sa zakonom, ali su svi moji zahtevi odbacivani. Kao da su me otkazom i svime što su činili meni i mojoj porodici - nagrađivali. Zbog toga sam se obratio Evropskom sudu za ljudska prava  u Strazburu, pa će se i time neko, valjda, pozabaviti...".

 

Valjda hoće. Pravda je spora, a oni koji na nju čekaju, imaju pravo na nadu...

 

 

 

A 1.

 

Presuda za udžbenike

 

Među brojnim sudskim dokumentima koji izazivaju ozbiljne nedoumice u pogledu nezavisnosti i nepristrasnosti zaječarskog pravosuđa, presuda koju je donela sudija Biljana Cvetković 18.7.2013. godine, zaslužuje da uđe u udžbenike prava. Naravno ne kao sinonim pravde nego kao nepravda...

Nakon što je u postupku utvrdila da načelnica Gradske uprave sa umišljajem nije izršila presudu Apelacionog suda u Beogradu, kada Ranka Dinića nije vratila na posao u roku od osam dana, da je lagala da joj presuda nije dostavljena u zakonskom roku za njeno izvršenje i u zapisnik unela sledeću rečenicu: "...Stoga sud odbranu okrivljene nije prihvatio jer je ocenio da je neubedljiva, neistinita, nelogična i sračunata na izbegavanje krivice", sudija Biljana Cvetković je donela oslobađajuću presudu. Jedino obrazloženje za to je da je "odluku ipak izvršila"...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane