Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Francuska

 

Francuska

 

Progon Roma u Evropskoj uniji: policije svugde-zakona nigde

Cigani lete u nebo,  Er Fransom

Francuska miriše na izbore, hvataju Rome na sve strane i izbacuju ih na ulice ili lete preko granice. Oland trenira strogoću i titra narodu po njegovoj legendarnoj sebičnosti i čuvenom egoizmu. Opozicija, koja nije ništa gora, pali raju i doliva ulje na vatru. Predviđaju veliku invaziju iz Rumunije i Bugarske na plaže Azurne obale i bogate kvartove velikih gradova. Svima je jasno i potpuno očigledno da je počeo  lov na glasove poštenih građana, onih koji stežu tašne i pipkaju džepove čim se na horizontu pojavi tamno lice sa Balkana.

 

Mile Urošević

(dopisnik iz Pariza)

 

Najblaže rečeno niko ovde ne voli da im se ciganija vrzma oko kola ili mota oko kuće. I svaki put kad neko samo zine da pomene: preveliku porez, ogroman državni dug ili smanjenu kupovnu moć, na medijima se pojave crni Romi sa gomilom sitne dečurlije.

 I dok bageri drobe njihove karavane, policija iznosi krpe i sudove iz telefonskih kabina, napuštenih kuća ili zauzetih crkvi. Iako u celoj Evropi postoji važeći zakon o slobodi kretanja svih članova EU, pa i siromašnih i tamnoputih, ipak u realnosti za Rome to pravilo ne važi ni uvek, a ni sto posto.

Zavisno na koga nalete, određuje dokle će da odlete. Naravno u državi koja ima 365 vrste sireva, uvek se nađe i neko ko će da brani Rome, ali kako su izbori bliže to je sve više onih koji svoju hrabrost ispoljavaju prema rumunskim osvajačima.

Romi su u Francuskoj ocrnjeni do te mere da ih više ni sredozemno more ne može oprati. Zbog svog intrigirajućeg izgleda i svog boemskog načina života, još od XIII veka traje međusobno nepoverenje između putujućih Roma i njihovih sedelačkih komšija. Čergari, skupljači starog gvožđa i kradljivci bakra, prosjaci po metrou, gatare na pijacama, Romi su zatvoreni u ovim tipičnim slikama pa su tako postali veliki politički rebus za mnoge demokratije zapada. Francuske na prvom mestu.

Romi, kako oni sebe nazivaju ili Cigani kako ih drugi zovu, su ovde persone no grata iako po zakonu nema pravne osnove da se tako država ponaša.

 Vivian Reding, koja je potpredsednica institucije i evropski komesar za pravdu, već više puta upozorava Francusku na ponašanje i akcije njenog ministra policije Manuela Valca i podseća da je u poslednjih 7 godina Evropa  odvojila 50 milijardi evra za pomoć i integraciju Roma.

Francuskoj je na račun uplaćeno 4 milijarde koje država slobode i ljudskih prava nije namenila programu  koji taj novac treba da ima. Zašto ne postoji nikakav ambiciozniji plan za asimilaciju 15.000 Roma u zemlji od 70 miliona stanovnika, pita se Vivian Reding.

Francuski ministar policije je šokirao javnost svojom izjavom da su Romi toliko poseban narod i u stalnom sukobu sa načinom života na Zapadu, da nema šanse da se oni ikada uklope u francusko društvo. Zato treba da se vrate odakle su došli, u Rumuniju i Bugarsku. Osim reči koje su svi osudili a on ih potvrdio, policija je već odavno prešla i na delo pa još od 2010 i iz vremena Sarkozija, Rome hapse za bilo šta. Često za vreme provere identiteta panduri ih provozaju u marici i onda ih puste, na deset kilometara od lokalnog karton-sitija. Ponekada za uspomenu im skidaju cipele, pa cigani idu bosi. Ovo ne tvrde novinari već jedan policajac koji je rešio da obelodani neljudske postupke svojih kolega.

 

 Cigančenje francuske politike

Opozicija koja ima dobre izglede da otera socijaliste sa mnogih mesta u lokalnim vlastima, ne ostaje dužna i prosto se nadmeće sa zvaničnom vladom u akciji verbalnog etničkog čišćenja. Kako drugačije protumačiti skandalozni komentar deputata opozicije Žila Burduleksa, (Gilles Bourdouleix), da Hitler nije dovoljno ubijao Cigane. Podsetimo se da su Nemci pobili pola miliona u toku II svetskog rata. Pod pritiskom raznih humanitarnih i ne vladinih organizacija, ovaj pametnjaković je ipak dao ostavku u svojoj partiji, UDI, ali ne i na svoje mesto u skupštini. Od toga živi a i po zakonu deputat odgovara samo za izrečeno u skupštini a ne i na ulici. Ipak afera nije gotova jer je nekoliko pokrenuto nekoliko parnica za pohvale kriminala protiv čovečnosti. Predsednik Sarkozijeve stranke UMP traži od Evrope da se ne dozvoli Rumuniji i Bugarskoj ulazak u Šengen zonu dok ne reše problem Roma.

 - Neviđeno je u istoriji Evrope da jedna država tera svoj narod da napusti zemlju kao što se to radi u Rumuniji i koja čak dobija novac od Evrope da pomogne integraciju manjina a ne da ih juri napolje, tvrdi ovaj budući kandidat za naslednika Olanda.

Marina Le Pen koja takođe razmišlja kako će da dekoriše Jelisejsku palatu, dodaje da je tokom prošle godine u Francusku ušlo preko 20. 000 Roma. Njen tata Žan Mari dodaje da će u narednoj godini bar još 50. 000 novih da se doseli. Ministarstva pravde i policije se brane da je u isto vreme dosta nepoželjnih turista vraćeno u svoje otadžbine. U toku prošle godine povratnu kartu je dobilo 11. 982 Roma a za samo 6 meseci ove godine, tačno 10. 174  od čega je preko 4. 000  isterano u julu i avgustu. Ipak ima jedan koji je iznad ovog prepucavanja.

 Predsednik Oland ostaje nem kao riba i rado prepušta svojim ministrima da šteluju javno mnjenje u nadi da će oštra politika prema Romima, doneti pune kutije glasova u proleće 2014 te. Njegovo izborno obećanje da će Romima izbačenim iz trulih karavana obezbediti ugledne stanove palo je u mutne vode Sene i udavilo se. Uostalom, on i ne može drugačije a da mu popularnost ne spadne ispod nule.

 Trka do fotelje, preko Cigan male

Nikada do sada nijedan predsednik Francuske nije bio toliko nepopularan kao Oland. Trenutno oko 80% Francuza ga ne podržava, pa se zato pod hitno sprema novi zakoni koji bi dao deci od 16 godina pravo da glasaju već iduće godine na lokalnim izborima. Dete ko dete, glasa za onog ko mu daje pravo. Tako preko leđa demokratije i sistema glasanja, Cigani ispadaju ne samo narod za potkusurivanje već i virtuelna stranka koja u mnogome odlučuje francusku unutrašnju politiku. Inače ime Cigani koje je danas politički i etički nepodobno pa i nepristojno vuče poreklo iz XI veka kada gruzijski monah  sv. Georgije Antonski, iz manastira Iviron (Grčka) u svom žitiju, izveštava kako je na stigla grupa "Athiganosa". Tek kada se prevede reč Athiganosa, koja na grčkom znači "nedodirljiv", neke stvari postaju jasne. Nedodirljivi nisu kako to obično mnogi upotrebljavaju, bogati i jaki ljudi zaštićeni funkcijom već sirotinja raja, kasta koju u Indiji niko neće ni da dotakne.

Evropska komisija koja je odgovorna za poštovanje svog Ustava i svih potpisanih konvencija, namerava da kazni Francusku ukoliko ona nastavi da nelegalno izbacuje Rome i to ne individualno već masovno. Olivier Bailly koji je portparol evropske komisije podseća da je svako kolektivno izbacivanje  zakonom zabranjeno. On dodaje u jednom članku, da Romi i svi ostali Rumuni ili Bugari koji nisu u Šengenu, imaju identična prava u odnosu na Evropu kao na primer Englezi. Ukoliko u roku od tri meseca nađe neki posao, svaki evropljanin može da ostane u zemlji po svom izboru. Doduše ovaj  zakon stupa na snagu tek 1. januara 2014, ali je panika u celoj zapadnoj Evropi već toliko velika kao da je sutra nova godina. Francuska nije izuzetak u svojoj anti-romskoj politici.

 U Švedskoj je na primer nedavno izbio skandal jer je oko 4.000 Roma ubačeno u specijalne policijsko-etničke kartoteke što je još od pogroma nad Jevrejima zabranjeno u celom svetu.

U Italiji je pri popisu stanovništva korišćena prilika da se Romima uzimaju otisci prstiju, itd. Medija Part najjača internet novina u Francuskoj, koja svojim anketama ruši i ministre, ovih dana imitira Kusturicu i na svom sajtu pušta film od 52 minuta koji bez trubača al uz muziku policijskih sirena prikazuje način na koji se francuska lokalna vlast bori sa problemom Roma. Nesposobni da obezbede besplatan parking, sa vodom i strujom i to u svakom gradu od preko 5.000 stanovnika, kako nalaže Evropa, lokalni carevi koriste policiju da isprati nepoželjne do granice i da im požele sretan put.

 

Rimljani, Romi i Rumuni

 

Zakon stupa na snagu tek 1. januara 2014, ali je panika u zapadnoj Evropi već toliko velika kao da je sutra nova godina. Francuska nije izuzetak u svojoj antiromskoj politici. U Švedskoj je, na primernedavno izbio skandal jer je oko 4.000 Roma ubačeno u specijalne policijsko-etničke kartoteke što je još od pogroma nad Jevrejima zabranjeno u celom svetu. U Italiji je pri popisu stanovništva korišćena prilika da se Romima uzimaju otisci prstiju do se  Holandija i Nemačka apsolutno protive ulasku Rumunije u zonu Šengen itd. Sajt Medija Part je najjača internet novina u Francuskoj, i ona je svojim anketama već srušila  ministra finansija, ovih dana imitira Kusturicu i na svom sajtu pušta film od 52 minuta koji bez trubača al' uz muziku policijskih sirena prikazuje način na koji se francuska lokalna vlast bori sa problemom Roma.

 

U Marselju su opet sami stanovnici jednog kvarta rešili problem komšiluka i najurili Rome da bi potom zapalili njihove karavane. Da bi ostali uz svoje sponzore, mediji idu nizvodno a neki čak i falsifikuju rezultate anketa. List Valeurs Actuelles je nedavno objavio naduvanu statistiku po kojoj velika većina Francuza ne trpi Rome u svojoj okolini.

Iako ima dosta istine u tome ipak je akcija humanitarnog deportacije čisto političkog karaktera i treba da zaseni sve ekonomske slabosti vlade. Naravno da je problem sa koegzistencijom Roma i Francuza realan ali u državi postoji i jedan mnogo veći problem, a to je sve dominantniji radikalni islamizam. To je činjenica, ali za takva proterivanja preko granice, treba imati tri čiste i mnogo više hrabrosti nego pretiti Siriji iza američkih skuta. Roma u celom svetu ima maksimalno 10 miliona a muslimana čitava milijarda.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane