https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

^erupanje

Čerupanje

 

Kako pljačkaju Vučićevi naprednjaci u jednoj od najvećih opština u Srbiji

 

Preko Voždovca, do tovara novca

 

Navodna Vučićeva borba protiv korupcije, pretvorila se, ustvari, u otimanje para od građana. Na Voždovcu, jednoj od najvećih opština u Srbiji, traje otimačina kao u najbolje vreme demokratskih skakavaca koji su besomučno čerupali sve budžete i fondove. Građani ali i pošteni članovi SNS-a, bezuspešno upozoravaju vrh stranke da iz opštinskog budžeta desetine miliona dinara nestaje u privatnim džepovima. Umesto odgovora, preko ljudi "od poverenja" Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića, stižu upozorenja da su "vojnici stranke" moraju da ćute. A građani neka laju na zvezde...

 

I. Milanović

 

U beogradskoj opštini Voždovac na vlasti je Srpska napredna stranka i ovde se odlično vidi njena navodna borba protiv kriminala i korupcije. Predsednik opštine je, bar formalno, dr. Dragan Vukanić, ali sve konce vuče član veća u stalnom radnom odnosu Aleksandar Savić, čovek od izuzetnog poverenja Nebojše Stefanovića, predsednika Skupštine Srbije.

  O svim nezakonitostima koja se dešavaju na ovoj opštini obavešten je i sam vrh naprednjaka, ali niko ništa ne preduzima.

Tako je 23. maja 2013. izvesna T. Stević primila dopis adresiran na predsednika SNS-a Aleksandra Vučića koji mu je  u ime građana uputio Mirko Nović. U njemu se, između ostalog, navodi kako su nezadovoljni članovi stranke obavili razgovor sa Aleksandrom Markovićem, još jednim koji prima platu na Voždovcu iako je zaposlen na drugom mestu, a koji ih je kao nadležan u centrali SNS-a upozorio da su oni "vojnici stranke i kao takvi dužni da sprovode stavove sa višeg nivoa, a kome se ne sviđa može da ide, jer stranci se niko ne sme protiviti". Prevedeno na srpski ovo je značilo da građani, članovi SNS-a, moraju da prestanu da ukazuju na lopovluke čelnika.

  Pomenuti Nović je još i ranije ukazivao na nepravilnosti na Voždovcu. Dana 14. maja 2013. on republičkoj Vladi predaje pismo za Aleksandra Vučića (zavedeno pod brojem 04-362-4621)u kome nabraja mnogobrojne lopovluke opštinskih čelnika. Tada navodi: "...Višestruko se uvećavaju troškovi na svemu i svačemu što se radi i ne radi. To čine tako što poslove poveravaju poznatim izvođačima i rodbini, koji će im preplaćeni deo novca vratiti."

  Izgradnja i sanacija igrališta za boćanje na Banjici koštala je 4.452.676 dinara, sanacija terena "Ljolja" 3.743.845 dinara, a održavanje igrališta "Crnotravska" 519.636 dinara. Za 600 kvadratnih metara sportske sale u školi u Jajincima dato je 28.958.290,80 dinara, dodatni radovi za nešto nenavedeno koštali su 899.377 dinara, dok je nadzor za sanaciju nekog dvorišta odneo 97.000 dinara.

U Pinosavi je za hidroizolaciju zgrade mesne zajednice potrošeno 465.800 dinara, a zgrada još uvek prokišnjava na dva mesta. Za asfaltiranje prilaza ondašnjoj osnovnoj školi plaćeno je čak 647.584 dinara iako se radi o površini od svega 170 kvadratna metra. Košenje ambrozije koje nikada nije obavljeno koštalo je 1.864.281,70 dinara, a građani negiraju i da su uređeni ulazi u zgrade, za šta je izdvojeno 4.707.952 dinara.

  Sportsku salu u dvorištu osnovne škole "Vasa Čarapić" napravio je privatnik bez ikakve dozvole, pa on sada istu koristi u poslepodnevnim i večernjim časovima, kao i tokom vikenda i đačkih raspusta. Predsednik opštine dr. Vukanić je zgradu u Bože Jankovića 14, površine 949 metara kvadratnih, dao na korišćenje Visokoj školi strukovnih studija za projektni menadžment i to na neograničeni rok i bez nadoknade. Opština zato godišnje gubi najmanje 6,5 miliona dinara, ali je zato jedan visoki funkcioner SNS-a zbog ovog posla dobio stan.

  Stanovnici Voždovca su mimo svoje volje i partijske pripadnosti finansirali kampanju SNS-a u Srbobranu, jer su iz opštinskog budžeta plaćeni troškovi kol centra, kao i boravak stranačkih aktivista u ovom vojvođanskom mestu. Sve je pokriveno fakturom za prevoz koja iznosi 480.000 dinara. Nebojša Gavrilović je, pozivajući se na prijateljstvo i kumstvo sa funkcionerima, reketirao privatnog autoprevoznika za potrebe troškova predizborne kampanje u Kovinu. Kada se taj čovek požalio na Opštinskom odboru SNS-a pojedini naprednjaci su hteli da ga tuku.

  Nović u svom pismu Vučiću navodi i ovo: "Poseban vid kriminala je fiktivno zapošljavanje stranačkih kadrova po nalogu GO SNS Beograd. Svi tvrde da ih je bilo mnogo, ali ja lično znam da su to bili gospoda Simonović i Milićko, a sada u našoj opštini prima platu predsednik odborničke grupe SNS GO Zemun i Aleksandar Marković iz GO SNS Beograd."

  Novac potrošen na plate ovih funkcionera bio bi dovoljan da se u MZ Pinosava, na primer, reše svi problemi za narednih 20 godina. Samo od polugodišnje bruto plate Markovića moglo bi da bude plaćeno postavljanje parketa u sali za fizičko lokalne osnovne škole, pa bi deca opet mogla da vežbaju.

  Predsednik GO Voždovac ne dozvoljava uvid u dokumentaciju o dodeli šest miliona dinara pomoći u građevinskom materijalu nabavljenoj u stovarištu u Jajincima, zabranio je i da se SO Voždovac dostavi završni račun opštine i finansijski izveštaj SC "Šumice", jer bi se pokazalo da su gubici na desetine miliona i da se novac nenamenski trošio. Ne dozvoljava se ni uvid u davanja za socijalnu i materijalnu pomoć, navodi odbornik Tomislav Marković u svom pismenom obraćanju od 11. juna 2013. Savetu za borbu protiv korupcije.

  U istom dopisu odbornik Marković od Saveta traži da pribavi informacije  o završnom računu za mesnu zajednicu Jajinci za 2010, 2011. i 2012. godinu i da proveri zašto finansijski načelnik opštine Dragović ne odgovara na dopis upućen mu tri meseca ranije.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane