Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Plja~ka

Pljačka

 

Kako je opljačkan nekadašnji građevinski gigant "Komgrap"

 

I tajkuni siti i gladni na broju

 

Kakav građevinski kolos je bio čuveni beogradski  "Komgrap", ponos nekadašnje Jugoslavije, najbolje govori podatak da je već godinama predmet surove pljačke, ali da ga čak ni najgori tranzicioni štakori nisu oglodali do kraja. Ipak, dva čoveka koji su zajahali ovu kompaniju uz malu pomoć prijatelja iz Demokratske stranke, Darko Matijašević (bivši ministar policije Republike Srpske, sada predsednik Upravnog odbora "Komgrapa") i Draško Pašić, direktor ovog holdinga, odlučni su u nameri da glađu usmrte preostale radnike.

 

Vuk Stanić

 

Dugogodišnja sistematska pljačka pokretne i nepokretne imovine i novca Holding Korporacije Kograp A.D. iz Beograda (Komgrap), dovedena je do savršenstva. Vaskrsla je i stečajna mafija koja ovu firmu gura u stečaj i izvlači iz stečaja kad i kako joj odgovara.

Kadrovi koje je je postavila Demokratska stranka, generalni direktor  Draško Pašić i predsednik upravnog odbora Darko Matijašević, obećali su radnicima zaostale zarade i revitalizaciju proizvodnih pogona pre dve godine, umesto toga oni rasprodaju imovinu ove firme. U izjavi za Tabloid, ovo tvrdi predsednik sindikata Radomir Stoković.

Stoković upozorava da su radnici gladni, ali dok on upozorava, svi mehanizmi za pljačku ove firme i dalje izvlače novac iz Komgrapa.

Mehanizam je jednostavan, kada menadžment sazna da će se na računu Komgrapa pojaviti neki novac koji bi onda radnici mogli legitimno da potražuju po osnovu dugovanja za njihove plate, firma ekspresno odlazi u stečaj. U stečaju se teluje" situacija da novac ode poveriocima koji su bliski sa onima koji upropaštavaju ovu nesrećnu firmu. Radi namirenja troškova stečaja proda se i neki deo imovine i Komgrap izlazi iz stečaja, ali bez ijednog dinara ili evra. Tada menadžeri sklapaju ugovore o prodaji dela preostale imovine, kupci ne uplaćuju novac direktno na račun Komgrapa. Kada bi direktno platili novac bi mogao da ode u ruke radnika koji su tužili firmu zbog zaostalih zarada, pa se to izbegava. Rokovi plaćanja su takođe rastegljivi. Plaćanje provizije onima koji nameštaju prodaju imovine Komgrapa se striktno poštuju...

Prema rečima Stokovića firma je poslednjih godina nekoliko puta ušla i izašla iz stečaja, kako bi se izbegle obaveze prema radnicima.

-Definitivno postoji sprega pravosuđa i menadžmenta naše firme, ne znam kako bi smo drugačije objasnili činjenicu da se sporovi koji radnici vode protiv Komgrapa stalno rastežu. Da na suđenjima sudije ne žele u zapisnik da unesu šta radnici imaju da kažu. Suđenja se odlažu u nedogled, a duguju nam plate doprinose i otpremnine, priča Stoković. On navodi i da je veliki broj ročišta odložen zbog bolovanja sudija, dok su neki sporovi počeli iz početka jer su sudje promenjene.

Prema istraživnju koja je sproveo Tabloid, u Komgrapu je od početka procesa privatizacije do dana proneveren novac i otuđena imovina vredna 250 miliona evra.

Ipak mafija koja detaljno uništava i pljačka ovu firmu još uvek nije predmet krivičnih istraga. O tome koliko su moćni kriminalci koji pljačkaju Komgrap govori slučaj smene stečajnog upravnika Dušana Đukića.

Đukiću je u jednom od stečaj povereno da upravlja slučajem Komgrapa, višemesečnim radom  Đukić je uspeo da pribavi veći deo dokumentacije o imovini ovog preduzeća. Tada je na videlo isplivala i činjenica da je vrednost imovine daleko veća od dugovanja ovog preduzeća. Ta informacija se nije svidela mafiji i moćnici su našli rešenja da ga smene.

Prema informacijama do kojih je Tabloid ranije došao sada je u toku pljačka imovine Komgrapa u Ukrajini, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Holding Korporacija "Komgrap" A.D. Beograd (Komgrap) koju danas pljačka mafija uz pomoć korumpiranog pravosuđa, osnovano 1945. godine kao Komunalno građevinsko preduzeće grada Beograda.  Sredinom osamdesetih godina bili su jedna od najvećih građevinskih kompanija Istočne Evrope. Firma je poslovala na gradilištima u Istočnoj Nemačkoj, Sovjetskom Savezu, Zambiji, Poljskoj i u svim republikama bivše SFRJ.

Imovina Komgrapa i jedanaest zavisnih firmi koje su činile holding, uoči privatizacije u junu 2007. godine, procenjen je na 130. miliona evra. Što je po mišljenju nekih bilo stotinak miliona manje od stvarne vrednosti. Nakon procene firma je u sumnjivom tenderskom postupku prodata za 4.300.000 evra firmi "Integral inžinjering" iz Laktaša u Republici Srpskoj (Integral).

Komgrap je kasnije otišao u stečaj, a 4,3 miliona svežeg kapitala u firmu nikada nije stiglo. Ali je sa računa Komgrapa ispumpano sto pedeset miliona zdrave novčane mase. Taj novac je prebačen na firmu „Daka" u Kosovskoj Mitrovici čiji je vlasnik Idriz Šija. Nakon privatizacije, radnicima su retko isplaćivane zarade, pa su u trenutku kada su se odlučili da podnesu tužbu zbog ne isplaćenih zarada od Komgrapa potraživali 134 plate!

Nekretnine koje su bile ili su sada u vlasništvu Komgrapa su:

Upravna zgrada od 5000 metara kvadratnih u Beogradu na Terazijama broj 4. Na toj lokaciji kvadratni metar poslovnog prostora prodavan je i za 5.000 evra po metru kvadratnom, tako da je vrednost samo te jedne zgrade dvadeset pet miliona evra!

U strogom centru Beograda gde se nekretnine prodaju po paprenim cenama Komgrap poseduje i zgradu na uglu Kosovske ulice i ulice Majke Jevrosime površine 4000 metara kvadratnih (20. miliona evra)

Na Banovom Brdu, Komgrap raspolaže sa 5000 kvadratnih metara na Šumadijskom trgu, u Makišu imaju plac od osam hektara na kome je proizvodna hala od 300 metara kvadratnih, poslovni prostor u Kijevu od 1000 kvadratnih metara.

Posle petog oktobra, a pre privatizacije firma je posedovala 2000 stanova u raznim delovima Beograda, kojih danas više nema u knjigovodstvenom stanju.

U Obrenovcu pored Beograda, nalazi se plac Komgrap transporta koji sada pod sumnjivim okolnostima koristi firma Banbus. U ovom mestu Komgrap poseduje i fabričku halu ciglane koja zauzima 3000 kvadratnih metara, nalazište gline koja je korišćena za proizvodnju cigle i desetine hektara zemlje u Mislođinu. U Sokobanji u vlasništvu Komgrapa bio je Hotel Zdravljak sa više stotina ležajeva. Mnogo toga još Komgrap poseduje i u bivšim republikama SFRJ, ali...

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane