Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Druga strana

Druga strana

 

Novi standardi u bezbednosnom pokrivanju Olimpijade u Sočiju

Čelični obruč

 

 Za Tabloid piše Vlado Dragićević, nekadašnji pomoćnik načelnika Resora državne bezbednosti Srbije u mandatu Jovice Stanišića, i 12 godina načelnik Uprave za odnose sa stranim službama u BIA. Bio je i član Saveta za nacionalnu bezbednost u Vladi premijera Zorana Đinđića. U ovom broju opisuje bezednosnu situaciju u Sočiju, gradu u kojem se odigravaju zimske olimpijeske igre

 

Vlado Dragićević

 

Smešten na obali Crnog Mora, na istoj geografskoj širini kao i čuveno mediteransko letovalište Nica, u Francuskoj, Soči je najpopularnije letovalište u Rusiji. Kao nikada do sada u istoriji zimskih olimpijskih igara, jaz između onoga što je potrebno i onoga što postoji, nije bio veći. Zato se često u Rusiji čuje da su ovo prve "prolećne olimpijske igre" u svetu.

U ovakvim okolnostima, ruske vlasti su se suočile sa velikim izazovom. On je pre svega ekonomski (procene idu i na 51 milijardu dolara), a ponajviše bezbednosni, što je Rusku federaciju navelo do primene neviđene bezbednosne mere i nove standarde u obezbeđivanju sigurnosti svih učesnika igara.

Za zemlju koja je bila domaćin Letnjih olimpijskih igara 1980. godine, ovakav događaj je Ruskoj federaciji pružio savršenu priliku da svetu pokaže jačinu i sposobnost svog bezbednosnog sistema. Za glavnog koordinatora u sprovođenju bezbednosnih mera u Sočiju, određena je Federalna služba bezbednosti (FSB), većinski deo nekadašnjeg KGB-a, zadužena za kontra-obaveštajni rad u zemlji. Pod njenu nadležnost potpalo je više od 100.000 pripadnika raznih bezbednosnih struktura, od kojih je više od 40.000 policajaca osposobljenih da komuniciraju na tri svetska jezika (engleski, francuski i nemački), oko 30.000 vojnika sa područja Sočija i 58. Armije locirane na južnim granicama prema Gruziji, sa sistemima ZRK S-400 i Pancir-51.

Posebna grupa veterana iz ratova sa Čečenima i učesnici protiv-terorističkih operacija na Severnom Kavkazu, zaduženi su za patroliranje planinskim terenima, a veliki broj FSB operativaca je smešten na pravcima koji se smatraju mogućim rutama kretanja islamskih boraca po povratku iz Avganistana, Pakistana i Sirije.

Video nadzor se obavlja pomoću 5.500 kamera izraelske proizvodnje, dok se za otkrivanje eksplozivnih naprava koriste specijalna robot-vozila. Prvi put u istoriji olimpijskih igara, FSB koristi male bespilotne letilice, težine nekih 4-5 kilograma, koje u vazduhu mogu ostati i do 90 minuta. Ove letilice, uz upotrebu ostalih pozicionih sistema, vrlo efikasno mogu kontrolisati podmornice i druga plovila i sprečiti eventualne napade sa mora.

Na polju telekomunikacija, FSB koristi novi sistem SORM (sistem za obaveštajne istraživačke aktivnosti), kojim nadgleda korišćenje mobilne telefonije, i-mejlova i sistema odašiljanja poruka i četovanja preko Interneta.

Ovo je, već sada, na Zapadu prokomentarisano kao mogućnost da se kontraobaveštajnoj službi Ruske federacije u budućnosti, pruži prilika da bolje i sveobuhvatnije kontroliše političku opoziciju u Moskvi, a sve pod plaštom borbe protiv terorizma. Predsednik SAD, Barak Obama, izjavio je da veruje kako će Olimpijske igre proći bezbedno. Ali, ovo nije sprečilo SAD da u Crno More pošalju dva bojna broda, u svrhu spasavanja američkih sportista, ako za to bude potrebe. U Nemačkoj je, čak, spreman i jedan transportni avion, a veliki broj američkih operativaca iz raznih bezbednosnih struktura je već na licu mesta u Sočiju.

U bezbednosne zone pokrivanja po dubini su ušle teritorije na pravcu Karačaj-Čerkezija, u dužini od 322 km, kao i pogranični deo između ruske regije Krasnodar i gruzijske Abhazije. Uz ovo se dodaje i područje olimpijskog parka, olimpijsko selo, te planinsko i priobalno područje gde se održavaju takmičenja. Takođe i luka Soči, železnička stanica, aerodrom i Nacionalni park. Za prolazak ček-point pozicija u ovim zonama, potrebno je imati kako kartu za igre, tako i propusnicu koju, sa svim potrebnim podacima, izdaje Organizacioni komitet olimpijskih igara, ili olimpijsku akreditaciju. Kada su u pitanju vozila, za njih se mora posedovati posebna dozvola Komiteta za saobraćaj olimpijskih igara, kako bi mogla ući u Soči, pre i za vreme njihovog održavanja.

Individualni sportski događaji se mogu lakše obezbediti nego grad od nekoliko stotina hiljada stanovnika, kojima treba pridodati i oko 200.000 sportista, zvaničnika i gledalaca. Ruske vlasti posebno brine mogućnost da su se teroristi već infiltrirali u grad i uneli oružje, uprkos sprovedenim merama pretresa "vrata do vrata". I dok se napad većih razmera može sprečiti, zaustavljanje jednog bombaša-samoubice je daleko teže. U tu svrhu FSB koristi sveobuhvatni, klasični rad sa ljudskom mrežom na terenu. Nekada uglavnom korišćen kao osnov svakog kontra-obaveštajnog posla, ovakav način je zapostavljen u velikom broju zemalja, a ne samo u Ruskoj federaciji. Ovo je prilika da se on obnovi, mada su uslovi jako teški.

Ruske vlasti takođe brine i mogućnost da teroristi izvedu napad u nekom drugom delu zemlje u toku Igara, kako bi privukli pažnju medija i ponizili predsednika Putina. Ovaj je stavio na kocku svoj lični prestiž u osiguranju bezbednosti Igara. Čak i najmanji incident van "čelicnog obruča", mogao bi prouzrokovati stvarnu bezbednosnu konsternaciju kojom bi se narušio i ukaljao Putinov legat, dovela u pitanje reputacija Ruske federacije i pružila prilika svim neprijateljski nastrojenim zemljama da u budućnosti proučavaju i svojim planovima prilagođavaju ovakve greške.

Valja napomenuti da je u Sočiju prisutan i veliki broj pripadnika službi bezbednosti zemalja učesnica, koji aktivno sarađuju sa svojim ruskim kolegama u razmeni informacija od značaja za bezbednost. Time se stepen i širina bezbednosnog pokrivanja čine kanalisanim i usredsređenim zajedničkom cilju. Ovime se, ne samo predupređuje eventualna teroristička aktivnost, već se stiču i dragocena iskustva. Naš olimpijski tim u Sočiju prate i dva pripadnika BIA. Nadam se da će oni znati da svoje prisustvo iskoriste ponajviše u svom ličnom i profesionalnom obrazovanju. Za sve drugo, uveren sam, pobrinuće se FSB.

Za ruske kolege je veliki izazov, takođe, kontrolisati ogroman kompleks oko samog mesta događanja, što geografski podseća na svojevrsnu bezbednosnu zonu gde se, u velikom opsegu, koriste sredstva i ljudstvo, kako bi se smanjili rizici, eliminisale slabosti i intervenisalo kada je za to potrebno.

Zato i ne čude izjave da "ruske vlasti žele da budu sigurne da će svaka on-line veza biti apsolutno transparentna tajnim službama, a da je Soči test svake vrste elektronskog nadzora i špijuniranja građana".

Kao dokaz za to, služe im izjave ruskih eksperata koji zaključuju da će "novi i poboljšani" SORM sistem biti u stanju da presretne ne samo i-mejlove, već "apsolutno sve informacije" koje se šalju preko društvenih mreža, četovanjem i Skajpom.

Svesne ogromnih rizika koje sa sobom nosi lokacija Igara, ruske vlasti su pokrenule mamutske snage i sredstva da bi minimizirale moguće opasnosti. Rezultat je antiteroristička operacija do sada neviđena u Rusiji, kako po svojoj dubini, tako i po svojoj sveobuhvatnosti. Masovni bezbednosni projekat Kremlja, nije samo puka refleksija Putinove odlučnosti da događaj, za čiju bezbednost je on lično garantovao, prođe bez incidenata. Soči je takođe i pilot projekat novih procedura i tehnologija koje bi se mogle primenjivati u budućnosti. Možda je Čelični Obruč boljitak bezbednosnog sistema Ruske federacije, jer kada se nešto vraća na stare grane, onda je i malo bolje, mnogo bolje.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane