https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Likovi i senke

Likovi i senke

 

Nekažnjeni zločinac

 

M. Grabež

 

 Specijalni izvestilac Evropske unije za Balkan, Jelko Kacin, kao okupatorski namesnik, već nekoliko godina maršira Srbijom i deli moralne i političke lekcije.

Kap je prelila čašu kad je počeo da se hvali kako je on "lično priznao" lažnu državu Kosovo. Da srpski vlastodršci imaju imalo dostojanstva, hrabrosti i rodoljublja, ovaj čovek bi odavno bio proglašen nepoželjnim gostom. Ali, neko je namerno zaboravio ko je zapravo Jelko Kacin...

Za vreme kratkotrajnog rata u nekadašnjoj jugoslovenskoj republici Sloveniji, Kacin je direktno izdavao naređenje slovenačkim "teritorijalcima" da pobiju zarobljene vojnike JNA. O tome postoji više nego dovoljno materijala u vojnobezbednosnim službama Srbije, ali se oni kriju, jer se politička elita ulaguje funkcionerima EU.  Vojne i civilne službe bezbednosti u Srbiji i danas imaju obimnu dokumentaciju o ratnim zločinima protiv JNA počinjenim na teritoriji Slovenije 1991. godine. Reč je o teškim povredama humanitarnog prava i u nekoliko slučajeva naredbama za likvidaciju zarobljenih pripadnika JNA.

Vojne bezbednosne službe u Srbiji poseduju audio snimak u kome je jasno identifikovan glas Jelka Kacina u trenutku kada izdaje naredbu pripadnicima slovenačke Teritorijalne odbrane da napadnu kolonu JNA, a potom i likvidiraju zarobljene vojnike.

U Sloveniji su 1991. godine od strane "teritorijalaca"povređena pravila humanitarnog prava - nepoštovanje i izostanak medicinske pomoći i nege povređenima i obolelima, sprečavanje sanitetskog osoblja u vršenju njihovih dužnosti. "Teritorijalci" i policajci su napadali i sanitetske jedinice i transporte, a brojni primeri su navedeni u brošuriIstina o oružanom sukobu u Sloveniji", koju je krajem te godine izdalaNarodna armija".

Na helikopter koji je krenuo po ranjenike, vidno obeležen znacima Crvenog krsta, "teritorijalci" su otvorili vatru, iako je bio dogovoren prekid napada.  U blizini Ljubljane je 27. juna oboren helikopter JNA sa tri člana posade. Sve do 5. jula nadležni organi Slovenije su odbijali da izruče tela poginulih. Pojedini visoki funkcioneri Slovenije, među kojima i tadašnji ministar za informisanje Jelko Kacin, trijumfalno su se slikali pored tela poginulih članova posade! Jednu od tih fotografija objavljujemo.

Evropskoj uniji očigledno nije zasmetalo što je Kacin svoju karijeru izgradio na zločinu. Ali,  zašto to ne smeta vlastima u Srbiji? Oterajmo ga, ili osvetimo poginule, kada Kacin dođe u Srbiju!

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane