Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Umesto nekrologa

 

Umesto nekrologa

 

Odlazak iz Doline Senki i Plača

 

 

Risti Kuburi,  prijatelju

 

 

Slavko Drinski

 

Još jedan dobar drug je zauvek napustio Dolinu Plača koja se nekada zvala Srbija. Još jedan vitez za istinu je upao u staru zamku smrti; prošavši sve njene zasede, živo blato i stranputice, izašao je na čistinu obasjanu životom i suncem, i tu slobodno udahnuo, misleći da je posle očajne borbe za život nadmudrio Nezasitu. I tu ga je strela pogodila. Uzdah slobode i olakšanja je postao poslednji izdah. Tako ona radi sa svima koji izazivaju na dvoboj sopstveni strah; zastrašuje ih na mestima opasnim da bi u njima izazvala žudnju za životom, dopušta da bude pobeđena - i odmah svoj poraz pretvara u pobedu.

Tako je zaspao Risto Kubura; za mnoge javna ličnost koja je drugima davala inspiraciju da se bore, da se ne predaju; za prijatelje stidljivi dečak jos iz vremena kada se ptice nisu sasvim plašile da pevaju, i dok se nebo jos uvek usuđivalo da bude plavo.

Došao je iz provincijskog grada gde su ljudi sumnjičavo gledali i u sopstveni lik u ogledalu, i plašili se da ih ne špijunira. Na beogradskim ulicama se svima sklanjao sa puta, jer su mu delovali jako važno i činili se mnogo većim od njega, iako su u stvarnosti, zbog njegovog rasta, gotovo svi bili niži nego on.

Zastrašujuća je slika u sećanju na Ristu, kako sedi u jednoj od beogradskih kafana, blizu vrata, malo podalje od stola, bez kafe, bez pića, bez novca, dok se nad njim svijaju senke dva crvena žandara, misleći da se radi o skitnici. Izgledali su zloslutno kao tamni lešinari koji svijaju nad umornim čovečanstvom, ili sve sile sveta nad jednom malom i nemoćnom zemljom. Bilo je očigledno da su mu trebali prijatelji...

Prvo je na fakultetu sreo Čudeta, pesnika i skandalistu, koji je kršio sve norme ondašnjeg jadnog društva; javno govorio skaradne stihove o Diktatoru, vređao manje političare koji su dolazili da drže predavanja, kupao se na javnim mestima jogurtom - sa stranim studentkinjama, naravno.

Preko njega se upoznao sa drugim boemima, pre svega Jašom Grobarovim, a onda sa studentskim pokretom i drugim disidentima. Počeo je da čita literaturu prokaženih i odbačenih, koju fini, lepo vaspitani i lojalni građani ne čitaju.To je bilo vreme kada je Risto prestao da se drugima sklanja s puta. Klicu pobune, bez koje nijedan čovek nije ponosan  čovek, plašljivo i pažljivo čuvanu u srcu od rođenja, je mogao da izvadi i zasadi na ovom plodnom tlu. I ona je rasla, ni brzo ni sporo, da se razvije u jako drvo na koje će, kako davni Prijatelj reče, ptice nebeske sletati i praviti gnezda.

I to vreme je bilo carstvo nemaštine i opasnosti, ali je bilo vreme smeha, smeha koji je pobegao iz Beograda, da se smeje na nekom drugom mestu na svetu - ako takvo mesto uopšte postoji. Bilo je muke naći Risti samačku sobu sa bračnim krevetima da bi onako visok mogao komotno da se opruži i spava po dijagonali. Šalili smo se na njegov račun, ali ne onako žestoko kao jedan sa drugim, jer on je uvek bio i ostao onaj "Mali". On je, međutim, bio više nego žestok sa samim sobom, nazivajući sebe teškim imenima, jer pošten čovek je prvi kritičar među svojim kritičarima.

 Jednom je davno u krilu držao svoju ćerku, tek rođenu. Bila je tako malena da je stala u njegove otvorene šake. Na licu mu je bio izraz divljenja, ali i neka neobjašnjiva i daleka tuga. Rekao je: "Zar to nije veliko čudo kada ovako veliki kreten, kao ja, može da ima ovako lepo dete?"

Sedeo je sa pijancima, ali nikada nije bio pijanac - osim u jedan ludi, čudni i neobjašnjivi dan u godini, bez datuma, kada su svi alkoholičari Beograda bili trezni, a trezvenjaci pijani. Tada bi bio viđen sa Jašom Grobarovim, sa čašom vina u ruci, dok je Grobarov pijuckao limunadu.

Imao je neverovatno sećanje. Mogao je da prijateljima citira njihove sopstvene rečenice, izrečene pre nekoliko decenija i potpuno zaboravljene od svojih autora. Veliki je gubitak sto na papir nije stavio svoje uspomene. Zbog toga su mnogi ljudi, potpuno ili delimično, otišli u zaborav. Teško ga je pogađao odlazak svakog boema, svakog pesnika u poslednja vremena, ali ga je najviše potreslo kada su umrli, prvo Čude, a onda Grobarov. Govorio je da "najbolji umiru, a da niko iza njih ne ostaje", to jest da nema vise pesnika i boema.

Bio si u pravu, Risto! I tvoja smrt potvrđuje da najbolji odlaze.

Naša generacija je poslednja. I pre nas su postojali neobični, ali ne i posle nas. Stariji od nas su nam pričali neverovatne događajaje o onima jos pre njih, i mi smo ih upijali. Umirali su, ali su bili srećni zato sto mi ostajemo posle njih. Odmah posle sahrane njihovih vršnjaka neki od nas, mladi i osioni, smo im govorili da ne idu kuci, i da bi to bilo gubljenje vremena kad su već ionako na groblju. Smejali su se i voleli nas, a nama nema niko ni to da kaze.

Beograd ima sile mraka da njime vladaju, a sve manje hrabrih i ponosnih; sve više mobilnih telefona. Grad bez pesnika i boema i nije grad, nego stovarište polovne robe i polovnih duša - pomoćna železnicka stanica, čije ime niko ne moze da zapamti. Sve što mu valja je u grobovima.

Prijatelju, a prijatelj je onaj koga volimo sa svim njegovim malim manama i nesavršenostima, neka te otprate, ili bolje reci dočekaju na onoj strani, reči jednog od najmudrijih među vama, Propovednika i Kralja: "...Pre nego pomrkne sunce i videlo i mesec i zvezde, i opet dođu oblaci iza dažda, kada će drhtati stražari kućni i pognuti se junaci, i stati mlinarice, kojih je malo, i potamneti koji gledaju kroz prozore, i kad će se zatvoriti vrata sa ulice, i oslabiti zveka od mlevenja, i kad će se ustajati na ptičji glas i prestati sve pevačice, i visokoga mesta kad će se bojati i strašiti se na putu, kada će badem ucvetati i skakavci utezati i želja proći, jer čovek ide u kuću svoju večnu, i pokajnice će hodati po ulicama; pre nego se prekine uže srebrno, časa se zlatna razbije i raspe se vedro na izvoru i slomi se točak na studencu..."

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane