https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tragom vesti

 

Tragom vesti

 

Demokratski dugovi i evropski poverioci: bankrot nekadašnjih firmi-lešinara

 

Mačvanskim galebovima polomljena krila

 

Nekada monopolistički uvoznik i distributer fiskalnih kasa, kompanija Galeb Grup, danas je u finansijskim problemima i u neprekidnoj blokadi za preko devet miliona evra, a ukupne obaveze su 2,6 milijardi dinara. Boljitak nije donela ni finansijska injekcija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), pa se očekuje da će ova kompanija biti sledeće mačvansko preduzeće koje će otići u stečaj i sa sobom povući neke od poverilaca, a njena imovina otići u ruke EBRD-a

 

Miodrag K. Skulić

 

Tabloid je u nekoliko  brojeva obrađivao ogromne obaveze dvoglave finansijske aždaje Interkomerc AD  i Beohemija doo iz Beograda sa njima povezanih firmi, kao i ukupne obaveze Farmakoma i Interkopa iz Šapca i njegovih povezanih društava. Sada su na red došli i mačvanski galebovi, oličeni u vlasniku firme Radoslavu Veselinoviću, bivšem predsedniku Privredne komore Srbije i jednom od osnivača Demokratske stranke.

Na dan 21. februara 2014. godine ukupna blokada preduzeća Galeb Grup i sa njima povezanih privrednih društava, iznosila je milijardu i 71 miliona dinara, ili devet miliona i 242 hiljade evra, i to:

· 360 miliona dinara, ili više od 3,1 milion evraGaleb grupi AD iz Šapca,

· 351 milion   dinara, ili više od  tri miliona evra u Galeb-GTE AD iz Zemuna i

· 359  miliona dinara, ili više od 3,1 milion evra u ostalim preduzećima

Ukupan poslovni sistem Galeb Grup i sa njim povezana preduzeća na početku 2013. godine zapošljavali su samo 502 radnika.

Ukupne obaveze 10 privrednih društava i jednog ogranka njihove firme iz Bosne i Hercegovine kod nas je u 2012. godini ostvarilo prihod od tri milijarde i 30 miliona dinara. Ukupne obaveze ovih društava su 2,6 milijardi dinara. Kako je blokada tekućih računa milijarda i 71 milion dinara, proizlazi da su neutužene obaveze još 1,5 milijardi dinara.

Preduzeća koja čine sistem GALEB, Šabac: Galeb grup doo izŠapca,, Galeb-Metaloplastika AD Šabac, Galeb-GTE AD, Zemun, Galeb-FSU AD, Beograd, Galeb-System doo, Šabac, Galeb-Metal Pack doo, Šabac, Galeb-Rent doo, Šabac, Galeb-Signalizacija doo, Zemun, Galeb-Telekomunikacije doo, Zemun, Galeb-Fiskalne kase doo, Šabac, Galeb-Internacional, ogranak firme iz BiH.

Vlasnici ovih firmi su:

Galeb grup doo, Šabac, Radoslav Veselinović vlasnik je 70,95 odsto i Milosava Veselinović 29,05 odsto. Društvo je osnovano 31.03.1989. godine, a danas ovo privredno društvo ima kapital od 70,8 miliona dinara.

Galeb-Metaloplastika AD, Šabac, Galeb grup je vlasnik 47,32 odsto akcija, Veselinović Radoslav 42,76 odsto akcija i 358 malih akcionara imaju ukupno 9,92 odsto. Ukupan kapital ovog akcionarskog društva je 81,8 miliona dinara.

Galeb-GTE AD iz Zemuna, bavi se proizvodnjom komunikacione opreme, Radoslav Veselinović vlasnik je 70,95 odsto akcija, a 312 malih akcionara ima zajedno 29,05 odsto. Kapital ovog akcionarskog društva je 186,8 miliona dinara.

Galeb-FSU AD izBeograda, proizvodi elektronsku opremu, a Galeb grup je vlasnik ovog privrednog društva sa 85,54 odsto, a 481 mali akcionar ima 14,46 odsto. Kapital ovog akcionarskog društva je 130 miliona dinara.

Galeb-System doo, Šabac, vlasnici ovog privrednog društva su Slobodan , Veselin i Vesna Veselinović sa po 25 odsto i Nataša Marković koja ima 25 odsto. Ukupan kapital ovog privrednog društva je 4,3 miliona dinara.

Galeb-Metal Pack doo, Šabac, ovo privredno društvo ima registrovanu osnovnu delatnost: proizvodnja čeličnih buradi i slične ambalaže. Društvo je registrovano 15.decembra 2009. godine sa 90 odsto kapitala Galeb grup i 10 odsto kapitala Evropske banke za obnovu i razvoj, sa sedištem u Velikoj Britaniji, uz kapital većinskog osnivača od milijardu i 203 miliona dinara i kapital manjinskog vlasnika u iznosu od 143 miliona dinara. Na ukupnu vrednost uloga stavljena je hipoteka 21. decembra 2010. godine.

Galeb-Rent doo, Šabac, Radoslav Veselinović vlasnik je udela od 85 odsto, a 15 odsto Galeb grupa. Ukupna vrednost kapitala je 5,6 miliona dinara.

Galeb-Signalizacija doo, Zemun, osnivač ovog privrednog društva je Galeb-FSU sa kapitalom od 24 miliona dinara

Galeb-Telekomunikacije doo, Zemun, osnivač ovog privrednog društva je Galeb-GTE sa kapitalom od 2,5 miliona dinara.

Galeb-Fiskalne kase doo, Šabac, ovo privredno društvo osnovano je 08. oktobra 2012. godine sa kapitalom od 22,7 miliona dinara, uglavnom nenovčanim kapital Galeb grupe u visini od 100 odsto.

Galeb-Internacional, ogranak je firme Galeb iz BiH, sa sedištem u Istočnom Sarajevu.

 

 

A 1.

 

Od servisera do poslanika

 

Radoslav Rade Veselinović je rođen 1952. godine u Cerovcu. Čim je u Šapcu završio Elektrotehničku školu, otvara januara 1971. godine u Koceljevi malu zanatsku radnju za popravku elektrotehničkih uređaja. Već 1977. godine, Veselinović otvara Servis za remont elektrotehničkih uređaja i opreme. Rukovodi firmom, koja se 1989. godine registruje kao prvo privatno holding preduzeće u bivšoj Jugoslaviji. Više od 30 godina predvodi zanatlije i preduzetnike Šapca i Srbije. Biran je u dva navrata za narodnog poslanika. Bio je jedan od osnivača Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije i aktivni učesnik i organizator petooktobarskih političkih promena 2000. godine. Bio je predsednik Privredne komore Srbije od 2001. do 2005. godine. Ima četvoro dece.

 

 

 

A 2.

 

 

Blokade računa Galeb Grup i povezanih firmi

 

· Galeb group 267 dana neprekidno

· Galeb-GTE, AD, Zemun 141 dan neprekidno

· Galeb-FSU, AD, Beograd  669 dana neprekidno.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane