Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

De`urna

 

Dežurna

 

Istina koja se ne može dugo kriti: kako i  za čije interese je prestala da postoji nacionalna avio-kompanija JAT?

 

Poklon Arapima, koji će Srbija da plati

 

Nekadašnji JAT postao je Air Serbia i to je jedina opipljiva promena do sada. Dugovi starog preduzeća ostaju Srbiji da ih izmiri, a prihod ide arapskim partnerima. Zato uopšte ne čudi što vlast još uvek krije ugovor koji je potpisan sa Etihadom.

 

Miodrag K. Skulić

 

U registru Agencije za privredne registre izvršena je promena vlasničke strukture, ove do sada srpske aviokompanije. Tako je sada Republika Srbija vlasnik 51 odsto akcija Air Serbia, a ostatak od 49 odsto je u vlasništvu aviokompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Međutim, do promene desetočlanog Odbora direktora još nije došlo, pa ovom kompanijom upravlja dosadašnji Odbor direktora, jer Ugovor između Vlade Republike Srbije i društva Etihad Airways PISC, privrednog društva osnovanog u skladu sa zakonima Emirata Abu Dabi i sa sedištem u Abu Dabiju, još nije obelodanjen, mada je predstavnik naše Vlade najavio njegovo skoro objavljivanje.

Šta je Vlada Republike Srbije do sada uradila da bi stvorila početne uslove za realizaciju zaključenog ugovora?

Prvo, promenjeno je ime firme umesto JAT Airways u AIR Serbia.

Drugo, Vlada je donela odluku o smanjenju kapitala društva radi pokrića kumuliranih gubitaka. Naime, tom odlukom osnovni kapital društva smanjuje se radi pokrića gubitaka poništenjem akcija, čime se ne menja neto imovina društva. Kapital društva se smanjuje za 13 milijardi i 980 miliona dinara. Nakon smanjenja osnovni kapital društva iznosi 3 milijarde i 491 milion dinara.

Treće, Skupština Air Serbia AD, donela je odluku, a Vlada dala saglasnost, da se zajam od 40 miliona dolara, koji je aviokompanija iz Emirata uplatila u periodu od 21 oktobra do 16 decembra 2013. godine konvertuje u kapital, pa je po tom osnovu Etihad Airways PISC postao vlasnik 49 odsto akcija.

Četvrto,  AIR Serbia AD je do sada uzela u zakup osam aviona „Erbas" A319 i dva aviona „Erbas" A320. Dakle, prema do sada saopštenom uzetih deset aviona su u zakupu, a uplata od 40 miliona dolara, je novčana uplata potvrđena, kao takva, od Centralnog registra hartija od vrednosti.

Prema tome, to su tuđi avioni za koje se plaća najam, osiguranje i održavanje. Zato se mora konstatovati da kompanije u vlasništvu skoro da i nema sopstvenih valjanih letilica.

Peto,  istovremeno Vlada je dala saglasnost da se udeo u kapitalu u privrednom društvu JAT-Ketering, čiji je vlasnik bila Republika Srbija, sa 100 odsto udela unese kao udeo AIR Serbia AD u iznosu od 606 miliona i 805 hiljada dinara, tako da je nakon te odluke Skupštine AIR Serbia AD od 13. decembra 2013. godine i odluke o smanjenju gubitka na teret kapitala, te odluke o konverziji duga u akcije, osnovni kapital AIR Serbia, iznosio 6 milijardi 845 miliona dinara, i to: 3.490.950.000 RSD kapital Republike Srbije, ili 51 odsto I 3.354.050.000 RSD capital Etihad Airways PISC, ili 49 odsto.

Kakvo je stanje imovine, kapitala i obaveza bilo u AIR Serbia AD pre ovih promena?

Ukupna vrednost poslovne imovine (nepokretnosti, opreme i ostalih osnovnih i obrtnih sredstava) na početku 2013. godine iznosila je 15,6 milijardi dinara. Ovo akcionarsko društvo tada nije imalo ni dinar sopstvenog kapitala, jer su kumulirani gubici bilo veći od kapitala Republike Srbije, za iznos od 7,3 milijarde dinara, pa su ukupne obaveze AIR Serbia AD, bile za taj iznos veće od vrednosti ukupne imovine, i iznosile su skoro 23 milijarde dinara. Nakon smanjenja gubitka i istovremenog smanjenja kapitala Republike Srbije za 13,98 milijardi dinara, uz povećanje kapitala prenosom uloga iz JAT-Kertinga, sa Republike na AIR Serbia AD, te konverzije duga u akcije Etihad Airways PISC, kapital društva je dostigao 6 milijardi i 845 miliona dinara. Ali su dugovi i dalje ostali skoro 23 milijarde dinara, ili oko 205 miliona evra.

Obaveze AIR Serbia AD od 23 milijarde dinara, ili oko 205 miliona evra, nakon svežeg priliva od 40 miliona dolara, ili oko 30 miliona evra, smanjene su na 175 miliona evra i sve dok se ne izvrši uvid u tekst zaključenog ugovora sa Etihad Airwaus PISC, ne može se govoriti o sagledavanju novih odnosa u ovom akcionarskom društvu. Uvereni smo da je inostrani partner zahtevao da dosadašnji vlasnik, odnosno Republika Srbija, „očisti" bilans od kumuliranih obaveza, pre svega, po garancijama za dugoročne kreditne obaveze.

Tačno je da AIR Serbia AD, ima nesporne vrednosti u nepokretnostima u zemlji i inostranstvu, ali je tačno i da poseduje avione čiji je vek trajanja istekao, ili je, pak, u posledenje dve, tri godine trajanja, te da imovina našeg avioprevoznika, nema neku značajniju vrednost. Prema, vrednosti uloga inostranog partnera od 40 miliona dolara, konvertovanih u kapital, proizlazi da je ocenjeno da je vrednost naše imovine, kao i vlasništvo prava na inostranim letovima, samo dva odsto veća od vrednosti tog inostranog ulaganja. Ali gde je procena imovine JAT Airways AD i ko ju je izvršio?

Dugoročne obaveze AIR Serbia AD, su 10 milijardi dinara, kratkoročne finansijske obaveze su 2,7 milijarde dinara, obaveze iz poslovanja 9,3 milijarde dinara, ostale kratkoročne obaveze 400 miliona dinara i odložene poreske obaveze 500 miliona dinara. Dakle, sa 23 milijarde dinara ukupnih obaveza, na početku 2013. godine, stanje u toku te godine se samo pogoršalo i to neko mora da plati.

Tačno je da je Republika Srbija, garant po dugoročnim kreditima, u iznosu od skoro 86 miliona evra, i to:  Unikredit Bank 19,8 miliona evra, Societe Generale Bank 19,8 miliona evra, Komercijalna banka 6,3 miliona evra, Invest banka u stečsaju, za obaveze po garancijama pet milion evra i Narodna banka Srbije 35,1 miliona evra.

Kratkoročne finansijske obaveze 23 miliona evra, koje čine: Vlada Republike Srbije 12 miliona evra i dugoročne obaveze koje su konvertovane u kratkoročne 11 miliona evra (a koje se sastoje iz obaveza prema Unikredit banci, Societe General banci, Komercijalnoj banci i Intesa banci).

Obaveze iz poslovanja na početku 2013. godine koje nisu izmirene činile su 9,3 milijarde dinara, ili 81,7 miliona evra i sastojale su se iz: obaveza za primljene avanse 11,5 miliona evra, obaveza prema dobavljačima u zemlji 52 miliona evra, obaveze prema dobavljačima iz inostranstva 13 miliona evra i obaveze prema dobavljačima, zavisnim i povezanim društvima 5,2 miliona evra.

Od tih obaveza najveće obaveze su prema: Aerodromu Nikola Tesla više od 26 miliona evra i Naftnoj industriji Srbije 12,5 miliona evra.

Koliki teret predstavljaju obaveze po dugoročnim i kratkoročnim kreditima i obaveze iz poslovanja, govori njihov zbir od više od 190 miliona evra. Te obaveze su ostale i još su uvećane u 2013. godini. Neko to mora da plati. Uvereni smo da to neće platiti aviokompanija iz Emirata, već država Srbija, kao garant svih zajmova.

Da je JAT Airways, odnosno AIR Serbia bila dugogodišnji bolesnik iznad ušća Save u Dunav potvrđuje poslednji objavljen godišnji obračun za 2012. godinu. Prema tome obračunu ukupni poslovni prihodi našeg avioprevoznika ostvareni u toj godini bili su 120 miliona evra. U njima je učešće troškova utrošenih naftnih derivata iznosilo više od 50 miliona evra, dok su izdaci za bruto zarade 1.253 zaposlena bili samo 24 miliona evra, a takse za prelet aviona 11 miliona evra i naknada za korišćenje poletno-sletnih staza 7,6 miliona evra, usluge održavanja 12 miliona evra, komercijalno tehnički prihvat aviona koštao je 13,2 miliona evra i drugi razni izdaci, što je sve odvelo kompaniju u iskazani gubitak u 2012. godini od, čak, više od 32 miliona evra.  Na prihod od 120 miliona evra iskazan je gubitak od 32 miliona evra, ili 21 odsto. Prema tome, bilo je potrebno da se u toj godini ostvari veća popunjenost na letovima za više od petine, da bi se izbeglo poslovanje sa gubitkom.

Čitaoci Tabloida biće obavešteni odmah po objavljivanju teksta ugovora sa Etihad Airways PISC, ko je i kolike gubitke prihvatio da pokrije iz dosadašnjeg poslovanja JAT-a, kao ko je i koje obaveze preuzeo na sebe, te ko su novi članovi Odbora direktora, jedne i druge ugovorne strane.

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane