Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid istra`uje

 

Tabloid istražuje

 

Da li je Bogoljub Karić lažni begunac od pravde ili "slobodni strelac" i sponzor Aleksandra Vučića? (1)

 

Čopor iz Peći

 

Dva poznata optuženika u Srbiji imaju potpuno različit status. Na jednoj strani je Darko Šarić, koji je pod poternicom nekoliko godina bio predmet nezamislivog progona, a njegova porodica šikanirana, praćena, prisluškivana...Na drugoj je Bogoljub Karić, koji je već godinama u bekstvu, ali su zato članovi njegove porodice u Srbiji zaštićeni poslaničkim imunitetom i aktivno učestvuju u vlasti, kao ugledni građani. Bogoljub Karić, zajedno sa Aleksandrom Vučićem, uveliko rasprodaje Kosovo. Dok je Šarić unosio kapital u Srbiju, Karić ga je iznosio. Jasno je kome je režim naklonjen. O različitim merilima prema ovoj dvojici optuženika, govori Tabloidov serijal...

 

major Goran Mitrović

 

Prošle, 2013. godine, 11. septembra, u jeku najžešće potrage za Darkom Šarićem, kada su novinske stupce punili naslove da je "Šarić lociran", precizirana je optužnica i protiv odbeglog Bogoljuba Karića, njegovog brata Sretena i još 13 osumnjičenih, da su od 1998. do 2005. godine oštetili državi i kompaniju "Mobtel" za više od 60 miliona evra.

Tako su ovi bivši muzikanti iz Peći, koji su u bekstvu još od 2006. godine (dakle, punih sedam godina)dobili priliku da još dugo budu slobodni i bezbrižni. Istovremeno, režim Aleksandra Vučića dobio je mogućnost da i dalje od braće Karić dobija milionsku potporu. Očigledo je da, Vučić "čuva" Milanku i Dragomira (narodni poslanici na listi SNS), a Bogoljub "čuva" Vučića.

I dok traje hajka za Šarićevim parama investiranim u Srbiju, novac koji je Karić izneo van Srbije niko i ne pominje. "Preciziranje" optužnice samo je još jedan od načina da i Bogoljub Karić i Aleksandar Vučić dobiju na vremenu. Prodaja Kosova još nije završena. Sa jedne strane, Vučić sprovodi u delo američku ideju o albanskoj državi na teritoriji ove srpske pokrajine, a sa druge, Bogoljub Karić, koji je u međuvremenu postao i državljanin albanskog Kosova, uveliko radi na zajedničkim investicijama sa kosovskim tajkunima, poput Ekrema Luke, sa kojim ima poslove razvijene na istoku Evrope, Aziji, ali i u Srbiji. Koliko milijardi  opljačkanih evra, iznetih preko Karića iz Srbije, danas cirkuliše preko Vučićevih "projekata"? Optužnica koja tereti Darka Šarića za pranje 20 miliona evra, izgleda kao humoristička predstava u poređenju sa pljačkaškim gigantom kakav je Bogoljub Karić. Ali, on je Vučiću i mio i drag. I što je bogatiji, to mu je bliži. Vučić je zbrinuo njegovu ženu i brata, dao im je poslaničke mandate. A, Bogoljub "zbrinjava" njega velikim parama. Zbog svega toga, sprdnja sa "preciziranjem" optužnice protiv Karića i traje...

I dok Milanka i brat Dragomir primaju poslaničke plate, Vučić proganja, i proziva svakog onog ko se  s reo, ili rukovao sa Darkom Šarićem!

 

Karićev stipendista, Vučićev "dečko"

 

 

Od višemesečne, zastrašujuće kampanje koja u srpskim medijima traje oko slučaja Darka Šarića, do javnosti i nije mogla da dođe istina o pozadini nestanka Bogoljuba Karića iz Srbije. Od velike režimske histerije stvorene oko Šarića (ravne onoj oko Osame Bin Ladena u Americi), još ništa nije poznato ni o tome šta piše u optužnici koja Karića tereti za 60 miliona evra opljačkanih preko "Mobtela".  Jedno je sigurno: prema činjenicama koje nudi nadležno tužilaštvo, Karić, je tri puta veći krivac od Šarića! Naime, Šarića terete za pranje više od 20 miliona evra, a Karića za pljačku više od 60 miliona evra! Mada je Bogoljub Karić zvanično u bekstvu, njegova porodica i njegovi brojni prijatelji i poslovni saradnici, aktivno učestvuju u podeli vlasti, primaju poslaničke plate, sede u upravnim odborima javnih preduzeća, pojavljuju se kao estradne zvezde...

Istovremeno, porodica, poznanici i prijatelji Darka Šarića, odavno su predmet policijskih i tužilačkih obrada, stalnih praćenja i prisluškivanja. Svako od njih može sutra biti proglašen njegovim saučesnikom za pranje preko 20 miliona evra. Sa druge strane, Karićeva porodica je zaštićena od takvih nevolja. Sa Karićima se viđaju svi, od predsednika države do patrijarha! Karići dele i primaju odličja, funkcije, titule...Funkcija ovih bivših muzikanata iz Peći nije se promenila. Oni i dalje, kao za vreme Miloševića, imaju apsolutno pokroviteljstvo vlasti.

U čemu je razlika između Karića i Šarića? Zašto je srpskim vlastima Šarić veći prestupnik od Karića, uprkos tome što činjenice govore suprotno? I laicima je jasno da je Šarić ulagao novac u Srbiju (tek treba da se dokaže poreklo tog novca i koliko je od toga otišlo direktno u budžet i čijom saglasnošću), a Karić ga je iznosio iz Srbije, pljačkom budžeta. Na samom početku martovskih izbora 2014. godine, na listi poslaničkih kandidata Srpske napredne stranke, našli su se i Milanka Karić (na 44 mestu) i Dragomir Karić (na 59 mestu). Ne bi to bilo ništa čudno, da nije reč o najbližoj porodici čoveka koji se nalazi u bekstvu i za kojim je država Srbija raspisala međunarodnu poternicu. Preciznije, Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je 17. septembra 2010. godine optužnicu protiv Bogoljuba i Sretena Karića.

Obojica se još od 2006. godine nalaze u bekstvu i za njima je raspisana crvena Interpolova poternica. Nije teško zamisliti kakav bi skandal bio da je neko od Šarićeve porodice ušao u Skupštinu Srbije kao narodni poslanik sa liste Srpske napredne stranke, dok je on bio u bekstvu, pod međunarodnom poternicom! 

Nedavno je prištinski dnevni list "Expres" objavio tekst u kome je objavljeno da Bogoljub Karić boravi na Kosovu, ali da "ne može biti izručen Beogradu zbog nepostojanja saradnje Kosova i Srbije u oblasti pravosuđa". Istovremeno, još dva lista na albanskom i jedna radio stanica javili su da je Bogoljub Karić dobio dokumenta "Republike Kosovo" (pasoš i ličnu kart), da je regularno prijavljen u rodnom mestu, u Peći, da je pod zaštitom albanskih vlasti i da normalno posluje sa svojim albanskim kolegama.

Albanska javnost na Kosovu zna ono što u Srbiji niko ne pominje: Bogoljub Karić putuje sa dokumentima "Republike Kosovo" i u Crnu Goru, koja ima diplomatske odnose sa tom separatističkom i paradržavnom tvorevinom. Tamo, u Crnoj Gori, viđao se i sa crnogorskim biznismenima i političarima, ali i sa suprugom Milankom, narodnom poslanicom sa liste Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića! Naravno, i sa Vučićem je vodio poslovne razgovore, davao mu je novac. Upućeni tvrde da je Vučić prodao Kosovo i Metohiju, uz podršku Bogoljuba Karića!

Postoje i vrlo osnovane tvrdnje da Aleksandar Vučić "drži" Milanku i Dragomira Karića kao narodne poslanike, u znak zahvalnosti što Bogoljub učestvuje u "preporodu Srbije", investicijama preko trećih lica i kompanija. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Vučićev "dečko", Lazar Krstić, bivši Karićev stipendista, ministar finansija kome je još jedan mandat unapred potvrđen. Mada je Krstić zaposlen u Vladi Srbije sa srednjom školom (diplomu sa Jejla još niko nije ni video, niti će), njegova najveća preporuka bila je upravo porodica Karić i činjenica da je primao njihovu stipendiju!

 

 

Bogoljubov ugovor na albanskom

 

 

Srpska javnost je olako zaboravila da je Bogoljub Karić dugogodišnji  "strateški partner" albanskog tajkuna sa Kosova, Ekrema Luke. Ekrem Luka je vlasnik štamparije, fabrike duvana, pivnice, radio-stanice, televizije, lanca restorana i hotela, jedan košarkaški tim...Trguje i oružjem. Godinama je blizak prijatelj Ramuša Haradinaja. Plaćao je njegove advokate, dok je Haradinaj bio u Hagu, finansirao je njegovu stranku i čini to i danas...

Poslovno prijateljstvo Ekrema Luke i Bogoljuba Karića rođeno je 8. decembra 2003. godine, kada su kompanija Mobtel (tada u vlasništvu porodice Karić i JP PTT Srbija) i preduzeće Mobikos (u vlasništvu Ekrema Luke) potpisali  ugovor kojim "Mobtel ustupa Mobikosu pravo eksploatacije kapaciteta i infrastrukturne GSM mreže Mobtela na teritoriji Kosova i pravo pružanja usluga GSM mreže javnih mobilnih telekomunikacija Mobtela na toj teritoriji".

Od tada, pa sve do današnjih dana, njihova zajednička ulaganja na istoku Evrope i u Aziji, prešla su cifre od nekoliko milijardi dolara. To je ojačalo i Bogoljubov status u svakoj albanskoj vladi u Prištini. Više puta je i Bedžet Pacoli, albanski biznismen i član kosovske vlade, hvalio Karića i njegov "slobodouman preduzetnički duh".

Sve je to pomoglo da osnivač "dinastije Karić", bude na Kosovu, kao "svoj na svome". Odatle, sa kosovskim dokumentima, putuje u zemlje koje priznaju ovu samozvanu državu. Bolje upućeni prištinski novinar (B.H.) tvrdi da je veza između Ekrema Luke i Bogoljuba Karića zapravo "zavičajna", metohijska. Obojica su, kako tvrdi B.H., do detalja u Peći isplanirali prodaju "Mobi" telefonskih kartica na Kosovu, ali, to je bio tek deo jednog opširnog dogovora, koji je podrazumevao i uzajamnu "poslovnu zaštitu".

Sredinom decembra 2003. godine, prištinski dnevnik "Koha ditore" objavio je da je "nakon višemesečnih pregovora sa Mobtelom" Ekrem Luka kupio licencu tog operatera za Kosovo. BK grupa istog dana demantuje tu vest, ističući kako je Luka samo "njihov ekskluzivni prodavac usluga" i da "niko nema prava da kupi licencu Mobtela". Međutim, mesec dana po potpisivanju ugovora, 8. januara 2004, Luka za prištinski nedeljnik "Java"  saopštava kako je kupio deo srpske kompanije Mobtel na Kosovu...

Posle početnih peripetija (dok ugovor nije usaglašen), Mobtel se obavezao da Mobikosu ustupi praktično sve što ima na Kosovu, uz obuku stručnjaka i pomoć u upravljanju...

Ukratko rečeno, Bogoljub Karić je stavio na raspolaganje srpsku kompaniju (koju je prisvojio parama iz srpskog budžeta) i stavio je na uslugu kompaniji koja je u vlasništvu separatističke paradržave.

 

 

Crveni Ferari sa crvene poternice

 

 

Tek 17. septembra 2010. godine, podignuta je optužnica protiv odbeglog Bogoljuba Karića, njegovog brata Sretena i još 13 osumnjičenih da su od 1998. do 2005. godine oštetili kompaniju "Mobtel", i dostavilo je Višem sudu u Beogradu. Dakle, punih četiri godine nakon Karićevog "nestanka" iz Srbije!

Pravdajući se zbog ovako skandaloznog kašnjenja, sud je obavestio javnost da su "trajale izmene Krivičnog zakonika", pa je "Tužilaštvo izvršilo neophodne korekcije optužnog akta u skladu za izmenama Krivičnog zakonika, pošto se krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje su Karići i ostali bili optuženi, sada tretira kao zloupotreba položaja odgovornog lica, za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora. U skladu sa takođe novim odredbama Zakonika o krivičnom postupku sada bi preciziranu optužnicu trebalo da ispituje sudsko veće Višeg suda.  Ukoliko je potvrdi rešenjem, okrivljeni i njihovi branioci će imati pravo da na tu odluku izjave žalbu Apelacionom sudu u Beogradu koji donosi konačnu odluku o stupanju optužnice na pravnu snagu...Tek nakon toga može da bude zakazano suđenje u tom postupku, koji je pokrenut još u januaru 2006. kada su braća Karići pobegli iz zemlje...".

Neverovatno zvuči i to da kako se sud pravdao i činjenicom da je jedan od optuženih Englez: "...Zbog toga sud mora da poštuje njegova prava na upotrebu maternjeg jezika tokom krivičnog postupka, pa je neophodno prevođenje optužnice i njeno dostavljanje optuženom putem međunarodne pravne pomoći. Taj postupak traje minimum šest meseci u jednom i još toliko u drugom pravcu - eventualno slanje njegovog prigovora na optužnicu..."

 

Bogoljub Karić je pre pokretanja krivičnog postupka bio vlasnik "BK" televizije, banke "Braća Karić", "Astra Simit" i drugih kompanija. Tereti se da je sa svojim saradnicima prebacio više od  60 miliona evra na preduzeća "BK grupa" i privatne račune tako što su kontrolisali Upravni odbor "Mobtela", ali i da su "uticali na sudsku vlast". Među optuženima našla se i bivši sudija Trgovinskog suda u Beogradu Ivanka Knežević-Kozić protiv koje je u međuvremenu zastarelo krivično gonjenje. Osim Karića, optužnicom iz 2010. godine, obuhvaćeni su i Vitomir Parežanin, Bogoljub Lazić, Tatjana Rakas, Branislav Anđelić, Harpur Patrik Roj, Olga Milović, Goran Milić, Goran Boić, Branko Krstonošić, Ljiljana Karić, Dušan Đorđević, Snežana Kostić i Kalaman Cinkler.

Većina njih je bila zaposlena u "Mobtelu".

Odmah nakon donošenja optužnice, protiv Sretena Karića i njegove rodbine pokrenut je postupak za oduzimanje imovine. Tu je odmah došlo do neviđene sprdnje, tako tipične za pravosuđe u kome su glavnu reč vodili Snežana Malović i Slobodan Homen. Naime, Sretenovom sinu je oduzet jedan automobil marke "Ferari". Režimski mediji brže-bolje su "procenili" da je taj "Ferari" vredan 300. 000 evra, što nije bilo tačno. Takav automobil star dve godine, na tržištu vredi od 150. 000 do 190. 000 evra, zavisno od pređene kilometraže i stanja u kome se nalazi. Ali, tadašnjoj ministarki je trebala "bombastična" priča. Ispostavilo se da je Karićev "Ferari" bio par puta na aukciji, svaki put sa manjom cenom. Na kraju, u državnu kasu od njega nije ušlo ni 50.000 evra!

Postalo je jasno da Karićima niko ne oduzima imovinu (pominjano je i dva hektara građevinskog zemljišta, ali oni nisu bili vlasništvo Karića), nego traje jedna pozorišna predstava za potrebe režima koji je sa Karićima povremeno paktirao (kad bi Bogoljub "odrešio kesu"), a povremeno "trenirao strogoću" dok ne bi dobio određenu sumu novca. Tako postaje jasnije da su Milanka i Dragomir, narodni poslanicima SNS, neka vrsta uvaženih i od režima dobro plaćenih Bogoljubovih žiranata. Za Aleksandra Vučića, oni su preko potrebni "taoci" koji mu garantuju da  će i dalje moći da računa na Bogoljubove investicije preko trećih lica i kompanija. Dok oni sede u svakoj vlasti, dotle ni Interpolova crvena poternica neće biti preterano crvena.

Kada je donet DOS-ov zakon o ekstraprofitu, braća Karići su odmah skočili na noge rekavši da je on donet samo "zbog Bogoljuba''. Istina je da su DOS-ovi ministri, umesto istrage, nudili nagodbu. Da Karići plate koliko treba, i da nakon toga "posluju kao sav ostali svet". Ali, ni Bogoljub ni njegova braća nisu stupili na srpsku političku i poslovnu scenu sa ciljem da nekome nešto daju, nego samo da uzimaju. Posebno nisu bili spremni da dele novac sa sebi sličnima.

Ali, ako nije hteo da se "tali" sa državnim vrhom, prema sebi i svojoj porodici, Bogoljub je bio više nego izdašan. Mesečno je, kako je sam tvrdio, u svojoj kompaniji zarađivao po 200.000 evra.Toliko su primali i mnogobrojni članovi njegove familije. O "darežljivosti" prema sopstvenoj porodici svedoči i to da je za snimljeni kompakt-disk dueta "Di end Di", koji su činile njegova kćerka i rođaka, uplatio milion evra objašnjavajući to time da se "dobar glas dobro i plaća". Svaku od ovih odluka donosio je UO "Mobtela", tvrdi Dragomir Karić. A, u njemu su sedeli i predstavnici PTT. Priča se da ništa manje darežljiv nije bio ni prema snahi kojoj je za njen "Kosovski kuvar" platio oko 400.000 evra!

 

 

 

Svadbe i sahrane dinastije Karić

 

 

Janićije Karić, otac odbeglog srpskog biznismena Bogoljuba, umro je 16. oktobra u Beogradu. Sahrana je obavljena na porodičnom groblju u Peći i njoj je prisustvovao i Bogoljub.  Kad je saznao da mu je otac Janićije umro (u 9 časova ujutro), odmah je pozvao albanske vlasti u Prištini i zatražio da ga zaštite tokom sahrane u Peći. To se i desilo 23. oktobra. Janićije je sahranjen pod apsolutnom zaštitom albanskih vlasti. Osim Bogoljuba, sahrani su prisustvovali  njegova braća i njegova supruga Milanka sa četvoro dece.

Nedugo zatim, besni i ozlojeđeni zbog "neprikladnih reči" o Bogoljubu i Sretenu na koje su naišli u pojedinim listovima, porodica Karić se oglasila saopštenjem u kome se kaže: "...Bogoljub i Sreten Karić nisu kriminalci...Kao prvo, reći da su Bogoljub i Sreten Karić najpoznatiji begunci notorna je neistina. Osim toga i mala deca u Srbiji znaju da je Sreten Karić jako bolestan i kao takav već godinama leži u jednoj moskovskoj bolnici. Kao drugo, dvojicu velikih srpskih domaćina svrstati u družinu ratnih profitera, ubica, narko bosova po nekoliko desetina puta osuđivanih više je nego sramno! Paradoks je da braću Karić država tereti zbog zloupotrebe službenog položaja u njihovoj sopstvenoj kompaniji 'Mobtel'. Iz zemlje su i proterani da bi im 'Mobtel' bio otet baš kao i dve milijarde evra koje su 'Raja, Gaja i Vlaja' (Tadić i njegovi savetnici) podelili sa centrima moći...".

Porodica Karić, bez imalo šale, namerava da 2031. godine ima svog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država! Strateški, mali Janićije, unuk Dragomira J. Karića, rodio se zato u Njujorku. Sve je to predviđeno i nekim porodičnim statutom, koji razrađuje strategiju razvoja ove familije iz Peći! I to za period od pola veka!

Dragomir Karić je objašnjavao kako to nije nikakvo proročanstvo, mada tako zvuči, nego je sve predviđeno, projektovani su i usponi i padovi. Bogoljub se hvalio kako je "Statut Karića" napravljen i dorađivan još 1981. godine, "po modelu porodica poput Rotšildovih, i uz pomoć stručnjaka za razvoj strategije porodica", a prioritet je puno dece i razvoj porodičnog biznisa. U "slavu" ovog neverovatnog "Statuta", počeli su i Karići da se sve više razmnožavaju. Tako četiri brata i sestra Karići imaju trenutno dvadesetoro dece i 21 unuka. Nije isključeno, dok ovaj tekst izađe iz štampe, da se još neki Karić rodi.

Iako najmlađi sin Janićija i Danice, Bogoljub Karić je zapravo glava kuće i kao takav predsednik ili direktor svega što Karići poseduju - u zvaničnoj biografiji navodi se da je osnivač porodične fabrike "Braća Karić", osnivač prvog privatnog univerziteta u Srbiji, ali i u Ruskoj Federaciji. Navodi se takođe da je stvorio jednu od najvećih privatnih međunarodnih grupacija u jugoistočnom delu Evrope poznatu pod nazivom "Astra grupa", da je osnivač Karić fondacije i Udruženja industrijalaca i preduzetnika SCG.

Najstariji brat Sreten imao je funkcije generalnog direktora "Mobtela", potpredsednika Udruženja industrijalaca i preduzetnika, kao i funkciju predsednika "Astra grupe" i potpredsednika sektora za osiguranje i imovinu u toj kompaniji. Osim što se u zvaničnim biografijama navodi da je akademik, Dragomir Karić bio je suosnivač i potpredsednik "Astra grupe" za istočnu Evropu i Rusiju, a bio je predsednik Agro Karić banke u Moskvi i "građevinskog giganta koji je izgradio izuzetno velik broj stambenih i poslovnih objekata širom Ruske Federacije".

Dragomir Karić je takođe i potpredsednik Grupacije BK, zamenik predsednika Pokreta Snaga Srbije. "Nekadašnji" fotograf i karatista Zoran Karić je potpredsednik "Astra grupe" zadužen za zapadnu Evropu sa sedištima u Beču, Cirihu i Londonu, a posebno je "zaslužan za razvoj poslovnih aktivnosti u oblasti telekomunikacija u svojoj zemlji".

Što se tiče jedine sestre, Olivere Karić-Nedeljković, najpoznatija je kao direktor Femili turista (turistički deo "Astra grupe"), ali i kao član Upravnog odbora Karić fondacije. U zvaničnoj biografiji navodi se da je jedan od osnivača BK Telekoma i da je na Univerzitetu BK bila "inicijator i organizator posebnih specijalističkih seminara i kurseva za strane jezike, glumu, slikarstvo i fotografiju".

Deca sve četvorice braće Karić i njihove sestre su bez izuzetka školovana u najuglednijim evropskim školama i skoro sva su zaposlena u sistemu porodičnih kompanija.

 

 

Muzičari Karići i njihove muzikalne žene

 

 

 Braću Karić u peći su znali kao kafanske muzičare koji su znali surovo da se potuku oko kafanskog bakšiša i takozvanog "muzičkog dinara" Bilo je slučajeva i da se gazde kafana pobiju sa njima zbog istih stvari. Kažu, ko je Karićima pesme naručio, skupo ih je platio! Bogoljubova supruga Milanka-Mara, predsednica je Karić fondacije, stalna pratilja na muževljevim političkim promocijama i nezaobilazni deo okupljanja gradskog džet-seta, obična je pevačica! Kao "pevaljka" sa stažom u orkestru "Braća Karić" uspela je da snimi čak i CD pod nazivom "Bistrica" (reka pored Peći) sa izvornim pesmama, kao i spotove za sve pesme.

 Dragomirova supruga Hafa, član je UO Karić fondacije, predsednik Karić Fondacije u Londonu i Moskvi, osnivač je Međunarodnog univerziteta biznisa i upravljanja u Moskvi! Iza sebe ima i CD sa sevdalinkama i starim pesmama, a čuvena je i po tome što je na jednoj predizbornoj predsedničkoj promociji Bogoljuba Karića ispred Savezne skupštine otpevala pesmu "Vidovdan".

Sretenova supruga Slavica član je Saveta fakulteta za menadžment BK, član UO Karić fondacije i osnivač i rukovodilac te Fondacije u Nikoziji na Kipru. Zoranova supruga Marjana takođe je član UO Karić fondacije, ali je mnogo poznatija kao rukovodilac izdavačke kuće "Jefimija", kao pisac knjige "Kosovsko-metohijska trpeza" i kao dizajner tekstila.

Sve žene braće Karić udale su se za ove nekadašnje muzičare, upoznavši ih u kafani, na radnom mestu! Dragomirov tast, Hafin otac, Derviš Mulić, učesnik NOB-a, partizan, nije mogao da smisli što mu se kćer udala za kafanskog muzičara i nekog bednog učitelja iz Peći, sa Kosova! Derviš je bio veliki Jugosloven, učesnik bitaka na Neretvi i Sutjesci i nije imao nacionalnih predrasuda, ali, Karići mu se nikako nisu dopadali.

Kažu stari Pećanci, da je negde početkom XX veka, izvesni Stojan Karić, gazda i vlasnik nekoliko pekara u Peći, oženio neku Jefimiju. Jefimija je rodila sina i tako udarila temelje onom što nam je danas poznato kao dinastija Karić. Njen sin jedinac zvao se Janićije i u kuću je 1947. godine, doveo Danicu. Danica je poreklom iz ugledne trgovačke porodice Kuzmanović, a, pristala je na ugovoreni brak s Janićijem, iako se u početku nećkala zbog toga što je mladoženja dve godine stariji od nje. Primitivni, kakvi jesu bili, Kariću su masovno krenuli su "po snajku" u Đakovicu. Bilo je ih je "u pratnji" njih  četrdeset!

 Ovi i ovakvi Karići, svoju sprdnju sa Srbijom, krunisali su svojevremeno osnivanjem Socijalnog saveta BK kompanije iz kojeg je kasnije izrasla Fondacija BK. U nekom njihovom prostačkom "protokolu" piše da je "...glavna ideja osnivanja  Socijalnog saveta da se održava duh koji je negovan u našoj porodici - da jedni drugima pomažemo. Kupujemo namirnice i ogrev, školske udžbenike...".

 

 

Estradno potomstvo, nova generacija Karića...

 

 

Olivera Karić, peto dete i jedina kćer pokojnog Janićija, udata je za Novicu Nedeljkovića, rodila je troje dece - Aleksandru, Aleksandra i Goricu i stigla da bude  član upravnog odbora Karić fondacije, ali i  "inicijator, organizator i rukovodilac posebnih specijalističkih letnjih škola i redovnih kurseva za omladinu i odrasle" na Univerzitetu BK.

Takođe, kućne obaveze nisu je sprečile ni da vodi Femili turs, jedno u nizu uspešnih preduzeća iz lanca BK Grupe: osim organizacije turističkih putovanja, ovo preduzeće istaklo se i iznajmljivanjem automobila kompaniji Mobtel. Ćerka Olivera i članovi njene uže i šire familije velikodušno su ustupili svoje limuzine Femili tursu, a ovaj ih je iznajmio Mobtelu, naplaćujući mu milionske iznose koji daleko prevazilaze vrednost automobila. Čerka Olivera samo u Beogradu poseduje jednu kuću (350 kvadrata na Dedinju), dva manja stana, jednu garažu i jedan plac (1100 kvadrata), dok se članovi njene uže porodice nekako snalaze u sedam stanova i jednoj kući (ukupno, 594 kvadratna metra).

Iako je široj javnosti postala poznata tek pošto je kiparski Interpol u januaru 2006. godine otpočeo istragu o njenoj umešanosti u nestanak Mobtelovih para u pravcu ofšor kompanija na Kipru, Sretenova supruga Slavica Karić važi za "nedodirljivog" člana porodice. Rodila je troje dece - Bojana, Gordanu i Stefana, a tu je i Goran, Sretenovog sina iz prvog braka.

Dragomirova supruga Hafa, rodila je četvoro dece (Sašu, Simona, Jugoslava i Danijelu) i rukovodi Karić fondacijom u Moskvi i Londonu. Hafa je, ni manje ni više, nego "patron lanca Karić internacionalnih pijanističkih takmičenja". I Hafa je snimila CD sa sevdalinkama i izvornim narodnim pesmama i da otvori kozmetički salon pod ezoteričnim nazivom "Vodolija".

Zoranova supruga Marijana imala je "razne funkcije" u BK sistemu. Sa Zoranom se 1991. preselila u Beč, gde postaje predsednik tamošnjeg odeljenja Fondacije Karić. Kažu, "prati modne trendove" i to je sve čime se ova žena bavi. "Sama se bavi dizajnom tkanina", a hvalila se kako je dezen koji je kreirala na svili pod nazivom 'Kosovski boj' oduševio evropske majstore ove umetnosti.

Samo na Dedinju, ova gospođa Karić poseduje kuću od 476 kvadratnih metara i stan od skoro sto kvadrata.

Orkestar iz Peći, Braća Karići, La Kampanela, svirajući od kafane do kafane, prirastao je za srce Slobodana Miloševića. Zbog njih je raspisan Zajam za preprod Srbije, koje pare su spisakli Karići. Koliko su milijardi ovi hohštapleri iz Peći odneli iz Srbije?

 

(Nastaviće se)

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane