https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Likovi i senke

 

Likovi i senke

 

Sužanj

 

M. Malenović

 

Makedonski novinar Zoran Božinovski uhapšen je 7. novembra prošle godine u Novom Sadu, po poternici koju je za njim raspisao Osnovni sud u Skoplju, sumnjičeći ga za navodnu špijunažu i iznudu!

Viši sud u Novom Sadu odredio je potom ekstradicioni pritvor Zoranu Božinovskom, novinaru, nekadašnjem saradniku Tabloida i članu Udruženja novinara Srbije.

Zoran je državljanin Makedonije, iz Kumanova je, ali njegove dve kćerke, supruga i on, već sedam godina žive u Srbiji, a kćerke su u Beogradu završile i srednju školu. U izbeglištvo je Božinovski otišao jer su ga makedonski političari obasuli tužbama za klevetu, koje su, nije teško pretpostaviti, sudovi usvojili, i prvo ga oglobili visokim novčanim kaznama, pa ih potom pretvorili u zatvorske dane.

Da podsetimo: Zoran je, sa rezervne distance, optuživao makedonsko državno rukovodstvo za korupciju i kriminal, poimenično označavajući ko od političara iz Skoplja nemilice pelješi državu. U trenutku kada je dobio stalni posao u Tabloidu, Uprava za strance Policijske uprave Beograda, po nalogu Bezbednosno-informativne agencije, donela je rešenje kojim se Božinovskom uskraćuje boravak u Srbiji, i zabranjuje mu se da u naredne dve godine može da uđe u našu zemlju!

Krajnjim naporima, a pe svega razumevanju ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, u žalbenom postupku viši organ je poništio ovo rešenje. Tadašnji premijer Makedonije Nikola Gruevski je preko svog rođaka Božidara Đelića pokušao da Božinovskog deportuju u Makedoniju, da ga likvidiraju.

Viši sud je doneo rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje. Apelacioni sud u Novom Sadu ukinuo je rešenje kao nezakonito, stavljajući primedbe koje su obavezujuće u ponovljenom odlučivanju. Ali, isto veće Višeg suda ponovo donosi rešenje, koje doslovno prepisuje. Sada je na redu opet Apelacioni sud u Novom Sadu.

Srpska novinarska udruženja podlo ćute. Imaju oni preča posla, služe svojim ovdašnjim gazdama. A Zoran Božinovski je sužanj u Okružnom zatvoru u Novom  Sadu. Živi u robovskim uslovima, a ni stražari ovog zatvora nisu u boljem položaju. U ovom broju objavljujemo njihovo pismo, u tekstu pod naslovom "Prelazak sa direktive na tutorstvo".

Srpsko pravosuđe je, zaista, za žaljenje.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane