Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

 

Niš: ugovori bez tendera, lažne i prave nabavke, pljačke i prevare  

 

Provizija na parkingu

 

Kada su u pitanju finansijski interesi vlastodržaca moguće je i da Privredna komora Srbije registrovana preduzeća proglasi nepostojećim. Projekat koji su studenti uradili pod sponzorstvom jednog preduzeća i poklonili gradu Nišu, kasnije se pojavljuje kao deo preskupe ponude drugog preduzeća koju kupuje ne samo Niš, već ukupno petnaestak gradova i opština u Srbiji.

 

Mersiha Hadžić

 

Tadašnji predsednik Nadzornog odbora JKP "Parking servis" iz Niša Đokica Milovanović obavestio je 19. marta 2010. Višeg javnog tužioca u Nišu kako je sistem naplate i kontrole parkiranja putem SMS poruka uveden protivzakonito. Tužilaštvo je jedno kratko vreme vodilo istragu, a onda je predmet jednostavno nestao. Pokazalo se, naime, da su u aferu upleteni mnogi poznati političari i da je istovetni model nabavke odrađen čak u 15 gradova u Srbiji.

  Nabavka je u Nišu urađena neposrednom pogodbom i to na osnovu potvrde Privredne komore Srbije koju je 12. decembra 2008. izdao i potpisao savetnik predsednika Milan Beslać. Po ovoj potvrdi Pakom solution centar (PSC) je jedini ponuđač predmeta javne nabavke.

Nasuprot tom u aprilu 2009. je Agencija za privredne registre obavestila Skupštinu grada Niša kako u Srbiji posluje ukupno 835 preduzeća koja se bave istim poslom kao i PSC.

  Bez obzira na ovu činjenicu potpisan je ugovor sa PSC-om i to bez javnog tendera. Po njegovom mišljenju je JKP Parking servis ovom privatnom preduzeću na ime provizije za usluge i pravo korišćenja programa godišnje plaćao između 10.000.000 i 15.000.000 dinara.

  Na isti ovaj prevarni način PSC je, kao navodno jedini ponuđač u Srbiji, sklopio ugovore i sa Šapcem, Somborom, Suboticom, Kruševcem, Pančevom...

  Svi parking servisi su nabavljali potpuno iste termalne štampače i uređaje za kontrolu naplate parkiranja od firme Info Kod ili direktno od PSC-a. Samo grad Niš je za ove uređaje platio više od šest miliona dinara. Nabavka je urađena kao više nabavki male vrednosti kako bi se izbeglo raspisivanje javnog konkursa.

  U osnovi ovog projekta PSC-a nalazi se studija studenata Mašinskog fakulteta u Nišu iz 2005. godine finansirane od strane Filipa Morisa. Mentor  ovog projekta bio je Miloš Simonović, kasniji gradonačelnik Niša koji je i odobrio kupovinu od PSC-a. Studentski projekat je predat gradskim vlastima, ali se „zagubio", pa je kupljen istovetni projekat od PSC-a.

  Nabavka opreme za posebno parkiralište „Skopljanka", „Čair" i „Sinđelićev trg" ide preko firme Telix iz Novog Sada, koja je samo paravan za preduzeće Mihajlović soft gradskog većnika Bobana Mihajlovića. „Sinđelićev trg" nikada nije proradio, a „Čair" je ubrzo zatvoren.

  Kratkotrajna istraga je utvrdila da iza svega stoje Boban Mihajlović i Miloš Simonović iz DS-a, Miljan Jovanović iz DSS-a i braća Pavlović iz Pakoma. Oni su uz pomoć drugih političara, od zavisnosti ko je na vlasti, uspevali da pribave potvrde Privredne komore kako se radi o samo jednom ponuđaču na teritoriji cele republike, pa se tako izbegavalo raspisivanje javnog konkursa i u drugim gradovima. Deo na ovaj način pribavljenog novca PSC je davao pomenutim političarima, a oni su novac zatim delili sa političarima na vlasti u gradovima gde se operisalo.

  Čak je i Miljan Jovanović, tada direktor JKP „Parking servis" u Nišu u jednoj televizijskoj emisiji, čiji je snimak dostavljen tužilaštvu, priznao kako su za kontrolu naplate parkiranja u Nišu bile zainteresovana i druga preduzeća, među kojima su „Parking servis" iz Novog Sada i „Manufaktura" iz Subotice. Oni, međutim, nisu prema političarima na vlasti bili dovoljno darežljivi, pa ih je Privredna komora Srbije proglasila nepostojećim.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane