Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

 

Siromašni jug Srbije pod teretom organizovanog kriminala

 

Bumbari u Medveđi

 

Medveđa je mala i siromašna opština na jugu Srbije, ali je njen predsednik uspeo da budžet ošteti za oko dve milijarde dinara sklapajući mimo ovlašćenih lica i bez ikakvog tendera fiktivne ugovore sa privatnim preduzećima. U krivičnoj prijavi (sa više dopuna) koju je povodom pljački opštinskog budžeta potpisala grupa opozicionih odbornika, nalazi se tek manji deo kriminalnog delovanja lokalnih vladara.

 

M. Hadžić

 

Od septembra meseca prošle godine, u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal nalazi se krivična prijava protiv predsednika opštine Medveđa Slobodana Draškovića i drugih lica. Za sada se po njoj ne postupa, dok se ne raščiste koaliciona pitanja u ovoj opštini na jugu Srbije.

  Drašković se tereti da je iz opštinskog budžeta proneverio skoro dve milijarde dinara. Novac je uziman najviše preko fiktivnih građevinskih radova koji ili nikada nisu izvedeni, a plaćeni su privatnicima, ili su odrađeni izuzetno loše. U Medveđi, istina, postoji JP „Direkcija za urbanizam i izgradnju", ali se za sve pita predsednik opštine koji neretko i samoinicijativno potpisuje ugovore. On tako 25. avgusta 2008. potpisuje ugovor sa preduzećem Produkt d.o.o. iz Pečenjca o izgradnji puta ka Sijarinskoj banji.

 Ruskom investitoru, koji je u banji hteo da izgradi hotel, prikazana je vrednost radova u visini od 553.683 evra, a ugovor je zaključen na 26.855.716,32 dinara. Put je tako loše urađen da se već raspada, a strani investitor nije u mogućnosti da započne sa planiranim poslovanjem.

  Na putu Rujkovac - Donja Lapaština Drašković u saradnji sa građevinskim tehničarem Ivom Ćorićem iz JP Direkcija sačinjava dve privremene situacije, jednu na 2.631.400 dinara, a drugu na 1.069.044,60 dinara, a da radovi nikada nisu izvedeni.

  Pomenuti Ćorić 24. aprila 2012. dostavlja izveštaj JP Direkciji kako radovi na jednom putu nisu ni započeti, a kamoli završeni.  Taj izveštaj mu predsednik opštine Drašković vraća sa primedbom kako je isti nula i traži doradu. Ćorić onda 31.  maja 2012. piše izveštaj u kome navodi da su radovi završeni i da je njihova vrednost 4.888.506 dinara. Novac je već bio prebačen privatnom izvršiocu radova. Direktor Direkcije Vlada Radisavljević 28. juna 2013. daje izjavu inspektoru Odeljenja kriminalističke policije iz Leskovca kako pomenuti radovi nisu ni započeti, ali je ceo predmet završio u nečijoj foici.

  I građevinski tehničar Dragan Kovinić je potpisivao izveštaje o izvršenim građevinskim radovima iako za to nema odgovarajuću licencu. On na ovaj način potvrđuje radove u ukupnoj vrednosti od 16.484.600 dinara, a simptomatično je da je upravo pomenuta vrednost ugovorena, a ovakva preciznost u građevinarstvu nije zabeležena ni u Švajcarskoj.

  Drašković tajno, bez znanja bilo koga, pa čak ni vlasnika parcela, u zakup privatnom preduzeću Karatplus d.o.o. iz Medveđe ugovorom od 24. jula 2009. daje više stotina hektara obradivog i građevinskog zemljišta.

Ugovor i kasniji aneks se pozivaju na zaključak Opštinskog veća od 3. juna 2009, ali pomenuti zaključak nikada nije donet. Radi se o čistoj izmišljotini Draškovića.

  Jedan od omiljenih privatnika predsednika opštine je Saša Simić sa čijim različitim preduzećima su sklapani različiti ugovori o izgradnji i čišćenju puteva. Izvedene radove su kontrolisali ljudi koji nemaju nikakve veze sa građevinskom strukom, a u jednom slučaju se kao kontrolor pojavljuje i otac pomenutog Simića. Milioni dinara su samo u 2007. na osnovu ovakvih rešenja isplaćeni iz budžeta opštine.

  U 2009. je Drašković čak prestao i da kontroliše izvođenje radova. Ugovor zaveden pod brojem 401-52/29-IV03 od 6. februara 2009. je plaćen Simiću, a da nigde nema nikakvog, makar falsifikovanog izveštaja da su radovi zaista i izvršeni.

  Postoje i različite dopune osnovne krivične prijave, ali se ni po njima ne postupa. U jednoj se navodi kako je Drašković potpisivao anekse ugovora sa izvođačima kojima je ugovorena cena uvećavana i do deset puta?! Na taj način je budžet oštećen za najmanje 335 miliona dinara.

  Ovo je samo mali deo pljački opštinskog budžeta koje je u krivičnoj prijavi i u više dopuna navela grupa opozicionih odbornika. O svim ovim mahinacijama prvog čoveka opštine zna i lokalna Policijska uprava i to već nekoliko godina unazad, ali ništa ne preduzima.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane