Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

O tome se govori

Zajedničko propadanje režima i tajkuna: nema para, nema ni ljubavi

Sunovrat i Peconijeve imperije

Poslovni sistem Invej AD u potpunosti preslikava finansijsko i poslovno stanje u Republici Srbi. U ovom poslovnom sistemu našlo se 10 bivših društvenih preduzeća, uz sopstvenu proizvodnju cigareta u Inđiji. Sistem zapošljava 2.306 radnika, na 184,3 miliona evra ukupnog prihoda iskazan je gubitak, samo u 2013. godini 17,5 miliona evra, a 13 privrednih društava, uzeto zajedno, imaju ukupne obaveze od 367 miliona evra, dok sopstvenim kapitalom pokrivaju samo 37,3 odsto ukupne imovine. Sve dok se sistem iz korena ne izmeni nema zdrave privreda, a sa "jorgovan" čvrstim i lepim dinarom, Inveju i Srbiji nema perspektive, svi srljaju ili su već u dužničkom ropstvu. A naš analitičar Miodrag K. Skulić, koji imam iskustvo u tome, kaže da je bolje zatvorska robija nego dužničko ropstvo.

Miodrag K. Skulić

Poslovni sistem INVEJ AD iz Beograd čine bivša društvena preduzeća: Vital AD iz Vrbasa, Sunce AD iz Sombora, Pekarska industrija AD iz Pančeva, Ratar AD iz Pančevoa, Medela AD iz Vrbasa, Rubin AD izKruševca, Albus AD iz Novi Sada, Milan Blagojević AD iz Smedereva, UP Stari Grad AD iz Beograda, Luka AD izPančeva, Happy TV doo iz Beograda, kao i novopodignuta fabrika cigareta Monus doo iz Inđije.

Vital AD iz Vrbasa

Ovaj proizvođač ulja i masti iz Vrbasa ima 249 zaposlenih i u 2013. godini ostvario je 3,2 milijarde dinara ukupnih poslovnih prihoda, uz iskazivanje gubitka u poslovanju te godine u iznosu od 438 miliona dinara, ili 13,4 odsto ukupnog prihoda. Akcionarsko društvo „Vital" u vlasništvu je Inveja doo sa 68,54 odsto. Sopstvenim sredstvima Vital AD pokriva 44,3 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su obaveze ovog akcionarskog društva, na kraju prošle godine, iznosile više od 3,5 milijardi dinara. Ovo privredno društvo imalo je manji ukupan prihod prošle nego prethodne 2012. godine za, čak, 35 odsto, kada je, takođe, iskazan gubitak u poslovanju u iznosu od 323 miliona dinara.

Sunce AD iz Sombora

U ovom poslovnom sistemu posluje i drugi proizvođač ulja i masti iz Sombora, koji ima 170 zaposlenih i u 2013. godini ostvario je 1,46 milijardi dinara ukupnih poslovnih prihoda, uz iskazivanje gubitka u poslovanju te godine u iznosu od 248 miliona dinara, ili 17 odsto ukupnog prihoda. Akcionarsko društvo Sunce u vlasništvu je Inveja doo sa 20,61 odsto, Monus-Distribucije doo sa 21,29 odsto, Akcionarskog fonda Srbije 21,79 odsto i Cesun Agro doo sa 21,29 odsto. Sopstvenim sredstvima Sunce AD pokriva 73,7 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su obaveze ovog akcionarskog društva, na kraju prošle godine, iznosile 1,2 milijardi dinara. Ovo privredno društvo imalo je veći ukupan prihod prošle nego prethodne 2012. godine, za 43 odsto, kada je, takođe, iskazan gubitak u poslovanju u iznosu od 400 miliona dinara.

Pekarska industrija AD iz Pančeva

Pekarska industrija iz Pančeva ima 172 zaposlena i u 2013. godini ostvarila je 702 miliona dinara ukupnih poslovnih prihoda, uz iskazivanje gubitka u poslovanju te godine u iznosu od skoro 19 miliona dinara, ili 2,7 odsto ukupnog prihoda. Ovo akcionarsko društvo u vlasništvu je Rubina AD iz Kruševca sa 89,88 odsto. Sopstvenim sredstvima AD pokriva 77,7 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su obaveze ovog akcionarskog društva, na kraju prošle godine, iznosile 255 miliona dinara. Ovo privredno društvo imalo je veći ukupan prihod prošle nego prethodne 2012. godine, za 17 odsto, kada je iskazan dobitak u poslovanju u iznosu od 15 milion dinara.

Ratar AD iz Pančeva

U ovom poslovnom sistemu posluje mlinska industrija iz Pančeva, koji ima 61 zaposlenog i u 2013. godini ostvarila je 299 miliona dinara ukupnih poslovnih prihoda, uz iskazivanje gubitka u poslovanju te godine u iznosu od skoro 20 miliona dinara, ili 6,7 odsto ukupnog prihoda. Akcionarsko društvo Ratar u vlasništvu je Inveja doo sa 36,43 odsto, Monusa doo sa 25,16 odsto. Sopstvenim sredstvima Ratar AD, pokriva 68,7 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su obaveze ovog akcionarskog društva, na kraju prošle godine, iznosile 324 miliona dinara. Ovo privredno društvo imalo je manji ukupan prihod prošle nego prethodne 2012. godine, za 60 odsto, kada je, takođe, iskazan gubitak u poslovanju u iznosu od 151 milion dinara.

Medela AD iz Vrbasa

Proizvođač dvopeka, keksa i trajnog peciva i kolača iz Vrbasa ima 101 zaposlenog i u 2013. godini ostvarila je 709 miliona dinara ukupnih poslovnih prihoda, uz iskazivanje neto dobitka u poslovanju te godine u iznosu od 24 miliona dinara, ili 3,4 odsto ukupnog prihoda. Akcionarsko društvo Medela u vlasništvu je Monusa doo sa 21,16 odsto, PMP Investa doo sa 58,73 odsto (čiji su osnivači sa po 50 odsto Paralela doo i Vladimir Purković). Sopstvenim sredstvima Medela AD pokriva 86,7 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su obaveze ovog akcionarskog društva, na kraju prošle godine, iznosile 188 miliona dinara. Ovo privredno društvo imalo je isti ukupan prihod prošle, kao i prethodne 2012. godine, kada je iskazan neto dobitak u poslovanju u iznosu od 67 miliona dinara.

Rubin AD iz Kruševca

Poznati proizvođač vinjaka i vina iz Kruševca, ima 298 zaposlenih i u 2013. godini ostvarilo je skoro tri milijarde dinara ukupnih poslovnih prihoda, uz iskazivanje neto dobitka u poslovanju te godine u iznosu od 471 milion dinara, ili 15,8 odsto ukupnog prihoda. Akcionarsko društvo Rubin u vlasništvu je Inveja doo sa 89,54 odsto, dok je razlika od 10,45 odsto u vlasništvu Invejevog zavisnog društva Inrub, koje je brisano iz Registra APR-a još 22.05.2013. godine. Sopstvenim sredstvima Rubin AD, pokriva 61,8 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su obaveze ovog akcionarskog društva, na kraju prošle godine, iznosile 3,7 milijardi dinara. Ovo privredno društvo imalo je isti ukupan prihod prošle, kao i prethodne 2012. godine, iskazan neto dobitak u poslovanju u iznosu od 691 milion dinara.

Albus AD iz Novog Sad

Poznati proizvođač deterdženata, sapuna i sredstava za čišćenje iz Novog Sada sa 135 zaposlenih i u 2013. godini ostvarilo je 411 miliona dinara ukupnih poslovnih prihoda, uz iskazivanje neto gubitka u poslovanju te godine u iznosu od 58 milion dinara, ili 14,2 odsto ukupnog prihoda. Akcionarsko društvo „Albus" u vlasništvu je Inveja doo sa 78,66 odsto. Sopstvenim sredstvima Albus AD, pokriva 56,3 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su obaveze ovog akcionarskog društva, na kraju prošle godine, iznosile 690 miliona dinara. Ovo privredno društvo imalo je manji ukupan prihod prošle godine, nego prethodne 2012. godine za, čak, 45 odsto, kada je iskazan neto gubitak od 77 miliona dinara.

Milan Blagojević AD iz Smedereva

Proizvođač neelektričnih aparata za domaćinstvo iz Smedereva sa 366 zaposlenih u 2013. godini ostvario je 1,62 milijarde dinara ukupnih poslovnih prihoda, uz iskazivanje neto dobitka u poslovanju te godine u iznosu od 274 miliona dinara, ili 16,9 odsto ukupnog prihoda. Akcionarsko društvo Milan Blagojević u vlasništvu je Inveja doo sa 51,15 odsto, dok Akcionarski fond Republike Srbije ima 20,28 odsto akcija. Sopstvenim sredstvima Milan Blagojević AD pokriva 75,9 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su obaveze ovog akcionarskog društva, na kraju prošle godine, iznosile 379 miliona dinara. Ovo privredno društvo imalo je nešto manji ukupan prihod prošle godine, nego prethodne 2012. godine, kada je iskazan neto dobitak od 332 miliona dinara.

UP Stari Grad AD iz Beograda

Ugostiteljsko preduzeće Stari Grad iz Beograda sada zapoišljava 162 radnika, a u 2013. godini ostvarilo je 474 miliona dinara ukupnih poslovnih prihoda, uz iskazivanje neto gubitka u poslovanju te godine u iznosu od 41 milion dinara, ili 8,6 odsto ukupnog prihoda. Akcionarsko društvo Stari Grad u vlasništvu je City Port doo sa 99,74 odsto, u stoodsto vlasništvu Inveja doo, u koje zavisno društvo su uložene akcije Inveja koje ima u UP Stari Grad AD i Luci Dunav AD, Pančevo. Sopstvenim sredstvima Stari Grad AD, pokriva 76 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su obaveze ovog akcionarskog društva, na kraju prošle godine, iznosile 527 miliona dinara. Ovo privredno društvo imalo je veći ukupan prihod prošle godine 7,2 odsto, nego prethodne 2012. godine, kada je iskazan neto gubitak od 25,6 miliona dinara.

Luka AD iz Pančeva

Luka Pančevo AD zapoišljava 88 radnika, a u 2013. godini ostvarilo je 395 miliona dinara ukupnih poslovnih prihoda, uz iskazivanje neto dobitka u poslovanju te godine u iznosu od 119 miliona dinara, ili 30,2 odsto ukupnog prihoda. Akcionarsko društvo Luka Pančevo u vlasništvu je Inter-Exporta doo u stečaju 32,94 odsto, poznatog biznismena iz Šapca, gospodina Purića, Enigme International 24,92 odsto u vlasništvu Milana Šćekića, City Porta doo sa 23,97 odsto, u vlasništvu Inveja doo. Sopstvenim sredstvima Luka Pančevo, AD, pokriva 91,1 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su obaveze ovog akcionarskog društva, na kraju prošle godine, iznosile 358 miliona dinara. Ovo privredno društvo imalo je manji ukupan prihod prošle godine 27 odsto, nego prethodne 2012. godine, kada je iskazan neto gubitak od 324 miliona dinara.

Happy TV doo iz Beograda

Happy televizija zapošljava 162 novinara, snimatelja, voditelja, inženjera, tehničara i pomoćnog osoblja, a u 2013. godini ostvarilo je 327 miliona dinara ukupnih poslovnih prihoda, uz iskazivanje neto dobitka u poslovanju te godine u iznosu od 9,9 miliona dinara, ili tri odsto ukupnog prihoda. U prethodnoj 2012. godini na prihodu od 414 miliona dinara iskazan je gubitak u toj godini od, čak, 189 miliona dinara. Društvo je ostalo bez sopstvenog kapitala, pa su kumulirane obaveze narasle na 2,5 milijardi dinara, dok je celokupna vrednost stalne i obrtne imovine Happy televizije samo 1,3 milijarde dinara. Ovo privredno društvo u vlasništvu je Ideograma doo za telekomunikacije čiji je osnivač Vladana Ćirović sa 62,76 odsto i kompanije Kanal-1 doo 37,24 odsto, čiji je osnivač Ideogram, doo.

Posebne napomene: Osnivač ove kablovske televizije je Ideogram doo, Beograd (matični broj: 20163607) čiji je vlasnik Vladana Ćirović, JMBG: 2310968235016 sa 62,76 odsto kapitala u Happy TV, dok je razlika od 37,24 odsto u vlasništvu Kompanije Kanal-1 doo, Beograd, čiji je stoodstotni vlasnik, takođe, Vladana Ćirović. Ideogram doo i Kompanija Kanal-1 u 2013. godini su ostali bez sopstvenog kapitala, koji je ionako bio neznatan, zapošljavaju samo dva lica i na prometu od 28 miliona dinara, iskazali su u toj godini neto gubitak od 17 miliona dinara. Njihovo ukupno dugovanje je 656 miliona dinara, a ukupna knjigovodstvena vrednost stalne i obrtne imovine je samo 415 miliona dinara, prema tome kumulirani gubici su pojeli ceo kapital ova dva privredna društva i još pored toga više od 241 milion dinara, pa su razumljivo obaveze veće od vrednosti poslovne imovine.

Fabrika cigaretaa Monus doo iz Inđija

Novopodignuta fabrika za duvanske prerađevine u Inđiji sa 181 zaposlenim u 2013. godini ostvarila je 1,47 milijardi dinara ukupnih poslovnih prihoda, uz iskazivanje neto dobitka u poslovanju te godine u iznosu od 47 miliona dinara, ili 3,2 odsto ukupnog prihoda. Ovo privredno društvo u vlasništvu je Tabacco Impuls doo, čiji je osnivač Dejan Stanković. Društvo sopstvenim kapitalom pokriva 40,90 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su obaveze ovog akcionarskog društva, na kraju prošle godine, iznosile 4,4 milijarde dinara. U 2013. godini došlo je do znatnog pada prihoda društva, jer je ukupan prihod prošle godine manji 27 odsto nego prethodne 2012. godine.

Invej doo iz Beograda, kao nadređeno društvo sa 161 zaposlenim na nešto više od sedam milijardi dinara ostvarenog ukupnog prihoda iskazalo je neto gubitak od, čak, skoro dve milijarde dinara, ili tačnije 1.944.703.000 dinara. Kapital koji je Inveju doo preostao je samo 462 miliona dinara, dok su obaveze narasle na neverovatnih 23,8 milijardi dinara. Ovo nadređeno društvo sopstvenim kapitalom pokriva samo 1,9 odsto ukupne vrednosti poslovne imovine. Svakom privredniku je jasno da se sa 98,1 odsto tuđih sredstava ne može uspešno poslovati, pogotovu ne na srpskom tržištu gde banke zaračunavaju kamatu 12 do 20 odsto na godišnjem nivou, dok se stopa inflacije, pdnosno obezvređivanja novca, kreće od pet do sedam odsto.

Samo u 2013. godini Invej AD, u poslovanju sa prometom prehrambene i druge robe koju proizvode njegova zavisna društva platio je bankama na ime kamate 11,8 miliona evra. Na kraju decembra prošle godine obaveze iz poslovanja Inveja AD su sedam milijardi i 41 milion dinara, a ukupan prihod u toj godini je manji, obzirom da iznosi sedam milijardi i devet miliona dinara. Obaveze po kreditima su 13,5 milijardi dinara, ili 118,5 miliona evra.

Svodna analiza

Deset privrednih društava je privatizacijom na tenderu, aukciji ili preuzimanjem akcija od malih akcionara na berzi, ušlo pod kišobran Inveja doo, Beograd, mada su neka društva, kao što je Fabrika ulja Sunce AD iz Sombora i Ugostiteljsko preduzeće Stari Grad AD iz Beograda preuzeti od prvog kupca. Na temeljima Televizije Košava, takođe preuzete iz socijalističkog lagera, napravljena je Happy televizija. Fabrike ulja, mlinska i pekarska industrija, proizvodnja vina i vinjaka, proizvodnja deterdženata i sapuna, proizvodnja šporeta, ugostiteljska renomirana kuća, luka na Dunavu i televizija u srcu Beograda, su privredna društva koja imaju svoje tržište i u normalnim uslovima poslovanja bila bi bar na pozitivnoj nuli.

Ali, ovo je Srbija, Srbija ima svoje sinove, koji po nečijem nalogu kroje sistem. Sistem sam melje i sahranjuje ne samo zdrave privredne subjekte, već i sa njima i same ljude.

U takvom sistemu posluje Invej AD i njegova zavisna društva i samo u 2013. godini, dakle samo u jednoj godini, na 184,3 miliona evra ukupnih prihoda, iskazan je gubitak u poslovanju 17,5 miliona evra, što je 9,48 odsto ukupnog prihoda. Sa ovom visinom kamata ni jedan privredni subjekt ne može pozitivno poslovati, ako nema 2/3 sopstvenog kapitala. Poslovni sistem Invej i od njega skoro sto odsto zavisna prikazana društva imaju samo 219 miliona evra sopstvenog kapitala (37,33 odsto), dok su tuđa sredstva 367,3 miliona dinara (62,67 odsto). Dakle, na srpskom tržištu sa ovim kamatama može da iskaže dobit samo onaj privredni subjekt koji prodaje heroin, i to pod uslovom da je uvezen „ispod ruke".

Zato ne treba kriviti kadrove Inveja doo, jer su njihovi rezultati isti kao Republike Srbije. I jednom i drugom subjektu, prvom pravnom, drugom državnom, predstoje predsanacioni i stabilizacioni programi, programi i samo programi. Sve dok se sistem iz korena ne izmeni nema zdrave privreda, a sa "jorgovan" čvrstim i lepim dinarom, Inveju i Srbiji nema perspektive, srljaju ili su već u dužničkom ropstvu. A ja, koji imam iskustvo u tome, kažem da je bolje zatvorska robija nego dužničko ropstvo.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane