https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beograd

Gradska vlada Beograda ponovo sprema banditsku pljačku građana

Tužno lice prestonice

Administracija glavnog grada Srbije, na čijem čelu se nalazi Siniša Mali, višestruki prevarant i čovek kriminalne prošlosti (mada do današnjeg dana nije odgovarao ni za jedno od brojnih nedela koje je napravio u vreme najbrutalnije privatizacije u istočnoj Evropi), planira da u ovoj godini potpuno izgladni građane prestonice. Naime, takozvana socijalna davanja, ionako bedna, biće smanjena i do dve trećine. Ukida se besplatan prevoz za većinu kategorija stanovništva i poskupljuju sve usluge o kojima odlučuje gradska skupština. Podanici Aleksandra Vučića, na čelu sa Sinišom Malim, spremaju se da otmu od naroda kako bi obezbedili sebe i svoje "strane partnere".

Milica Grabež

Nedavno usvojeni budžet glavnog garda biće ubistven za sve njegove građane. Istovremeno, gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, ponizni spletkaroš i lovac u mutnom, predstavio je budžet kao "štedljiv", što je samo jedna od svakodnevnih besramnih laži koje ovaj beskrupulozni čovek svakodnevno izgovara.

A, šta kroz "mere štednje" planira da sprovede gradonačelnik Mali? Kako on tvrdi, novim budžetom planirano je smanjenje za trećinu broja službenih vozila, a istovremeno je pomoć porodiljama smanjena za oko 60 odsto?! Prema tome će neki direktor komunalnog preduzeća ili načelnik neke gradske uprave morati da se odrekne jednog od tri automobila koja koristi njegov kabinet, a sa druge strane će majke deci morati da uskrate dva od tri obroka dnevno!

Najrigoroznije mere štednje stanovnike Beograda pogodiće i u oblasti javnog prevoza. Umesto da potpuno ukine Bus-plus sistem, što su naprednjaci i najavljivali pred poslednje gradske izbore, grad je odlučio da ga zadrži u nešto modifikovanom obliku, iako je upravo taj sistem najveći krivac za katastrofalno poslovanje GSP-a. Ne rekoše o kojim je "modifikacijama" reč. Planira se pooštravanje kontrole korisnika, između ostalog i tako što će kontrolori biti prevedeni u sastav Komunalne policije. Na ovaj način će, umesto povećanja prihoda, doći do povećanja izdataka iz budžeta, jer za razliku od kontrolora komunalni policajci ne mogu da budu primljeni na ograničeno vreme ili da rade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. Izgleda da ideja naprednjačke vlasti nije da se pooštre kontrole u vozilima GSP-a, već da se poveća broj pretorijanaca koji brane gradonačelnika.

Kad dođe jesen i kad u autobuse, zajedno sa kontrolorima karata uđe komunalna policija sa ovlaštenjima službenih lica, realno je za očekivati da će to biti jedna od najozbiljnijih režimskih provokacija. Građani to sigurne neće oćutati. Neko će da uzvrati udarac.

U Odluci o budžetu grada Beograda za 2014. godinu, na strani 137 pobrojane su sve mere koje će gradska vlast preduzeti kako bi povećala prihode Gradskog saobraćajnog preduzeća.

Tako se predviđaju i neke mere koje bi zaista mogle da poboljšaju gradski prevoz, kao što je unapređenje sistema promenom softvera u cilju rešavanja slučajeva kada se desi kvar na vozilu. Međutim, najvažniji novi izvori prihoda biće brutalno otimanje para od građana!

Korekcija besplatnih kategorija, kako se navodi u Odluci o budžetu, samo je sinonim za ukidanje pojedinih kategorija građana koji mogu besplatno da koriste javni prevoz. To se vidi već iz sledeće tačke koja glasi: „Pooštravanja uslova za ostvarivanje prava na besplatan i povlašćen prevoz".

Takođe se planira opšta promena kategorija, time što će većina korisnika besplatnih karata morati da plaća subvencionisane cene, dok će oni sa dosadašnjim povlašćenim cenama karata preći u kategoriju pune cene. Uz to će biti povećan broj tarifnih zona kako bi putnici morali dodatno da plaćaju prelazak iz jedne u drugu zonu.

Da ni korisnici plaćenih, ili besplatnih putnih karata ne bi mogli da se vozikaju po Beogradu koliko hoće, biće uvedeno ograničenje broja vožnji u mesečnim dopunama. Zbog toga će penzioneri morati da biraju da li će besplatno da se voze do apoteke da kupe lekove ili do lekara da im te lekove prepiše. Više neće moći i jedno i drugo, jer neće biti dovoljno dopuna.

Uštede će ići i preko leđa zaposlenih u GSP-u. Prvo će im svima linearno biti smanjene plate za 10 odsto. Zatim će im se povećati radno vreme sa sedam na osam časova dnevno, tako da će smanjenje plata realno biti veće od deset odsto.

U GSP-u trenutno radi oko 6.000 radnika, od kojih su polovina vozači, a druga polovina su ili u servisima ili u kancelarijama. U Odluci o budžetu se ne navodi ko će od njih ostati bez posla, ali se predviđa otpuštanje najmanje 500 zaposlenih.

Dok na svojim građanima štedi, gradska uprava se razbacuje parama kada su u pitanju stranci. Naime, krajem novembra prošle godine GSP je krenuo u pronalaženje savetnika iz Portugalije za izradu programa restruktuiranja i to po ceni od 300.000 evra?! U Srbiji, verovatno, nema dovoljno pameti koja bi ovakav plan uradila po daleko nižoj ceni.

A 1.

I Tica doleteo

Novi predsednika Nadzornog odbora GSP-a je Slaven Tica, koji je svojevremeno bio i generalni direktor i predsednik Upravnog odbora ovog preduzeća. Ovo je, slobodno se može reći, jedan od najvećih šamara koji su građani Beograda dobili od Vučićevih komesara u gradskoj vladi. Naime, Slaven Tica je poznat kao čovek koji je, neposredno nakon odlaska sa mesta predsednika UO GSB, pokrao ovo preduzeće za više od 20 miliona evra! Tačnije, celih pet miliona je stavio u svoj džep, a oko 17 miliona je podelio svojim zaštitnicima u gradskoj i republičkoj vlasti.

Iz tog vremena potiče i njegovo blisko poslovno prijateljstvo sa Dejanom Malim, bratom aktuelnog gradonačelnika Beograda Siniše Malog, koji je dugo godina u gradskom veću bio zadužen za saobraćaj. U tom periodu se i gospodin Mali okućio, stekavši vilu na Dedinju, vozni park od najskupocenijih automobila i keša od preko pet miliona evra! Dejan Mali je, tvrdio je, bio veliki prijatelj sa Borisom Tadićem!

Smenom sa mesta predsednika UO GSP-a Tica je pobegao u Češku, gde se upustio u veoma unosan posao prodaje rezervnih delova za tramvaje beogradskom GSP-u. Ne radi se ni o kakvim novim delovima, već o onima skinutim sa rashodovanih tramvaja u Beogradu, koje je GSP mogao besplatno da ponovo koristi. Umesto toga, papirologijom je prikazano kao da se radi o novouvezenim delovima iz Češke, pa je GSP, odnosno grad Beograd, kupovao svoju sopstvenu imovinu posredstvom Slavena Tice.

Tica je 2008. tražio da mu se isplati nadoknada za navodnih skoro 3.000 prekovremenih radnih sati. Istovremeno je zaposlenima u Gradskom saobraćajnom preduzeću ukinuo pravo na besplatne markice za prevoz!?

Izborom Siniše Malog za gradonačelnika Beograda, i Tici se pružila prilika da doleti iz Praga, radi nove pljačke. Poternica za njim je povučena.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane