Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tragom vesti

Doktor nauka sa stotinu muka: put Jorgovanke Tabaković od gorljive radikalke do evropejske guvernerke

Pouka o glupoj kokoški

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković krije ne samo ime univerziteta na kome je doktorirala, već i gde su pare iz deviznih rezervi. Osim što do gađenja veliča nedoraslog ministra finansija, Lazara Krstića, zbog njenih „mudrih" investicionih procena, država je ostala ne samo bez stotine miliona evra koje su proćerdale banke pod direktnim nadzorom NBS-a, a koje sada moraju da se nadoknade iz budžeta, mada je već ostala i bez šest miliona evra Agencije za osiguranje depozita, deponovanih u banci koja je otišla u stečaj.

Milan Malenović

Guvernerka Narodne banke Srbije i potpredsednica Srpske napredne stranke, Jorgovanka Tabaković, o sebi i o poslu koji obavlja javnost obaveštava samo onoliko koliko mora. I u njenoj biografiji, isto kao i u izveštajima o aktivnostima NBS-a, postoji obilje rupa.

Jorgovanka Tabaković je rođena je 1960. godine u Vučitrnu, gde je provela detinjstvo. Ekonomski fakultet u Prištini završila je 1981. kao najbolja studentkinja. Magistrirala je 1999. godine na temu "Reforma bankarskog sistema Jugoslavije" na istom tom fakultetu.

U njenoj zvaničnoj biografiji zatim stoji samo da je 2008. godine podnela prijavu doktorske disertacije pod nazivom "Instrumenti centralne banke - dometi i ograničenja na primeru Republike Srbije" u Novom Sadu gde je doktorirala 2011. godine. Ne spominje se na kom fakultetu je doktorirala.

Nije jasno zašto krije ime ustanove gde je odbranila doktorsku disertaciju i želi da se stvori utisak kako se radi o državnom Univerzitetu u Novom Sadu. "Univerzitet Educons", na kome je 2011. Jorgovanka doktorirala, ima sve neophodne licence i dozvole za rad, tako da prećutkivanjem da se radi o ovoj ustanovi guvernerka budi sumnju da nešto nije u redu sa njenim doktorskim radom. Možda je i ona prepisivala malo više nego što je dozvoljeno?

U zvaničnoj biografiji ona navodi kako je do 1999. boravila u Prištini, ali Agenciji za borbu protiv korupcije dostavlja izveštaj kako je od 1998. neprekidno do 2012. na mestu šefa Službe za logistiku PTT-a. Da li je ta služba bila jedno vreme u Prištini, ili je Tabakovićeva svaki dan iz Prištine putovala u Beograd?

Transormacija Jorgovanke

U političke vode Tabakovićeva se upustila 1992. godine, a već od 1994. je po zanimanju profesionalni političar. U drugoj Vladi Mirka Marjanovića (SPS-JUL-SRS) bila je na funkciji ministarke za ekonomsku i vlasničku transformaciju. Srpsku radikalnu stranku je napustila 2008. godine, a na čelu Narodne banke Srbije je od 6. avgusta 2012. godine.

Radi se o osobi koja ima veoma skromno bankarsko iskustvo, zbog čega Narodna banka Srbije radi šablonski, neinventivno, pa i štetno i teško da je u stanju da pokrene i sprovede neophodne reforme kako bi se zemlja izvukla iz privrednog ćorsokaka u kome se našla. Šta više, upravo je NBS u ovom trenutku generator krize, jer mirno gleda, i čak pomaže da se iz budžeta izvlače dalje stotine miliona evra koje bi mogle da pomognu u prevazilaženju krize.

Devizne rezerve Srbije su početkom godine za samo tri meseca opale za oko milijardu evra. U februaru su one iznosile 11,1 milijardu evra, a sredinom maja su pale na 10,45 milijarde evra. Odlivanje novca se zatim nastavilo ubrzanim tempom.

Po zvaničnim podacima, Srbija danas raspolaže sa 10,37 milijardi evra rezervi, ali za samo oko šest milijardi se zna da su deponovane u stranim bankama, po minimalnoj kamatnoj stopi ispod jedan odsto godišnje. Preko četiri milijarde evra, ako uopšte još postoje, predstavljaju crne fondove guvernerke Tabaković, i njeni naprednjaka.

Jedna od osnovnih funkcija Narodne banke Srbije jeste kontrola rada banaka u zemlji. NBS je dužna da, kada primeti da je neka banka na granici solventnosti, u njoj uvede privremene mere i sama preuzme rukovođenje takvom bankom.

Zbog loših bilansa Privredna banka Beograd (PBB) je novembra 2012. stavljena pod nadzor Narodne banke. Upravo u to vreme Izvršni odbor PBB, u sastavu Miodrag Salai (predsednik) i Miodrag Dilparić (član) odobrio je bez znanja i odobrenja Upravnog odbora kredite u visini od ukupno 50.207.615,15 evra i 1.934.341.775,49 dinara!?

Ovde se radi o čistom izvlačenju novca iz Poslovne banke Beograd za koju se već tada pretpostavljalo da će otići u stečaj, tako da će njene dugove i potraživanja preuzeti Narodna banka Srbije (Agencija za osiguranje depozita), odnosno da će sve pasti na teret budžeta Republike Srbije.

"Farmakom MB", odnosno preduzeća koja su sa njim povezana, u to vreme već je bio pod blokadom i u predstečajnom postupku, ali mu je uprkos tome PBB dao kredite od ukupno 42.854.341,81 evra i 950.718.139,34 dinara. Taj novac nikada neće biti vraćen budžetu Srbije.

Krediti su odobravani i firmama koje su, odmah po osnivanju i registrovanju u Agenciji za privredne registre, podnosile kreditni zahtev predsedniku Kreditnog odbora Privredne banke Beograd, Miodragu Salaju, koji je bio i Predsednik izvršnog odbora, za odobravanje kredita koji su im skoro istog dana po hitnom postupku bez obezbeđenja odobravani i isplaćivani.

„Olimpikus BP" registrovan je 10.12.2012. godine (na adresi ulica Kneza od Semberije 5, Beograd) i ima samo jednog zaposlenog. Već jedan dan po osnivanju, odnosno 11. decembra 2012. dobija kredit od 1.880.000 evra. Isti iznos dobija pet dana po osnivanju „Profito trade", Zahumska 45. u Beogradu, sa takođe samo jednim zaposlenim. Preduzeće je osnovano 7. decembra 2012, a kredit isplaćen 12. decembra iste godine.

Preduzeće „Mihmil", Ozrenska 47 u Beogradu, osnovano je 21. decembra 2012, ima jednog zaposlenog, a već 26. decembra dobija kredit u visini od 190.000.000 dinara.

Ukupno su na ovaj način odobreni krediti u visini od 10.040.000,00 evra i 190.000.000,00 dinara, i to preduzećima koja su osnovana u decembru 2012. godine i januaru 2013. godine, i čija je jedina poslovna ideja bila da se izvuku pare iz banke koja srlja u stečaj, i prebace u džepove političkih moćnika, na prvom mestu onih iz Srpske napredne stranke.

Uglavnom se radi o firmama koje nemaju ni mesec dana poslovanja, a dobili su kredite u veoma kratkom roku, bez ikakve provere poslovne sposobnosti, biznis plana i sredstava obezbeđenja.

Revizorski izveštaj agencije KPMG otkrio je da su finansijski izveštaji Privredne banke Beograd a.d. Beograd za 2012. godinu koje je sačinio Izvršni odbor, najblaže rečeno, neistiniti i da značajno odstupaju od stvarnog stanja (Banka je prijavila gubitak od 174 mil din., a KPMG je pronašao 2.989.564.000,oo dinara)!

O svemu je obaveštena i guvernerka Jorgovanka Tabaković, ali ništa nije preduzela, već je dozvolila da PBB ode u likvidaciju i da se pripoji Poštanskoj štedionici. Miodrag Salai i Miodrag Dilparić su se izvukli ne samo bez ikakve kazne, već su i nagrađeni mestima u Savetu za bankarstvo i finansije Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, u kome je Salai čak i predsedavajući.

"Targetirano" ili ciljano?

Koliko je nesposoban tim koji je oko sebe okupila Jorgovanka Tabaković vidi se i iz slučaja zarobljenih šest miliona evra državnih para. Svrha postojanja Agencije za osiguranje depozita je briga o ulozima građana i privrede u poslovnim bankama. AOD samim tim vrši i nadzor rada banaka i trebalo bi da bude najbolje obaveštena institucija u zemlji kada je u pitanju solventnost neke banke. Upravo suprotno je slučaj - AOD je najgore obavešten od svih.

Cela Srbija je 2012. i 2013. znala da Univerzal banka ima izuzetno male šanse da izbegne bankrot. Mediji su izveštavali o tome, a i na berzi je skoro svako ko je mogao prodao akcije te banke. Čak je i Nebojša Divljan, tadašnji zamenik predsednika Upravnog odbora Univerzal banke, uputio u maju 2013. dopis Narodnoj banci Srbije sa zahtevom da se izvrši vanredna kontrola poslovanja Univerzal banke i preduzmu mere „zaštite preostalog akcionarskog kapitala, kao i zaštite javnog interesa".

NBS na ovaj dopis nije reagovao, osim što je otpozdravio pismom od 26. juna 2013, ukazujući da se ta banka već nalazi pod pojačanim nadzorom Narodne banke Srbije i podsećajući da joj je, na osnovu izvršene neposredne kontrole tokom 2012, izrekla korektivnu meru, s krajnjim rokom za otklanjanje nepravilnosti - 30. septembar 2013. godine.

Narodna banka Srbije je, dakle, bila odlično upoznata sa alarmantno lošim stanjem u kome se nalazila Univerzal banka. Uprkos tome, Agencija za osiguranje depozita poverava čak šest miliona evra državnih para na čuvanje upravo ovoj banci koja neumitno propada!? Ukupno su javna i državna preduzeća (između ostalih Termoelektrana "Nikola Tesla", Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Službeni glasnik, SDPR…) Univerzal banci na čuvanje dala između 60 i 70 miliona evra.

Bilo bi smešno da nije žalosno, jer se radi o parama svih građana ove zemlje. Agencija sada mora da isplati sve deponente propale Univerzal banke, ali država garantuje samo za uloge do 50.000 evra, pa će biti interesantno videti kako će se naplati, ne samo sama Agencija, već i mnogobrojna državna preduzeća od kojih su neka ionako u finansijskoj dubiozi.

Posle ovakve jedne afere, gde Narodna banka sredstva u visini od više miliona evra plasira u banku za koju je jasno da odlazi u likvidaciju, najmanje što bi se u civilizovanom svetu desilo jeste da guverner podnese ostavku. Tabakovićevoj tako nešto ne pada na pamet.

Pošto ne želi da se meša u bankarstvo, Tabakovićeva se uporno petlja tamo gde joj nije mesto. Posle razornih poplava iz maja meseca guvernerka Narodne banke založila se za radne akcije kojima bi se obnovila razorena država. Ukazujući da je prvi posao države nakon nesreće da obnovi infrastrukturu, a da je radna akcija, kao vid angažovanja, sintagma prihvatljiva kao sećanje na raniji entuzijazam u obnovi i izgradnji zemlje, Tabakovićeva je tada rekla da bi građani opet tako mogli da se organizuju, ovog puta, valjda, pevajući "Druže Vučiću mi ti se kunemo".

Usput se založila da učestvovanje na radnim akcijama, istina, bude besplatno, ali da se učesnicima taj rad računa u staž za penziju. Verovatno joj je neko iz nekog resornog ministarstva zaduženog za prikupljanje para za inače potpuno prazan penzioni fond došapnuo i objasnio da je tako nešto nemoguće, jer u bužetu nema sredstava za tako nešto. Masovne radne akcije i inače dosta koštaju čak i kada radnici ne dobijaju platu, pa ono što se neupućenoj guvernerki prikazalo kao besplatno u suštini je skupa avantura.

U svakom slučaju, od tada se Tabakovićeva tim povodom više nije oglašavala.

Kako nema nikakvih iskustava, ali ni potrebnih znanja da bi vodila monetarnu politiku jedne zemlje, Tabakovićeva nema ni blagu predstavu o realnoj vrednosti dinara. Iz njenih dosta šturih izjava proizilazi kako Narodna banka Srbije stalnim intervencijama na deviznom tržištu ne cilja (po njenim novogovornim izrazima "targetira") neku određenu vrednost domaće valute, već besciljno luta.

Kurs dinara je danas takav da odgovara samo uvoznicima, a potpuno iz svetske konkurencije eliminiše izvoznike. Kada bi Srbija imala iskusnijeg guvernera Narodne banke i školovanog, ali i iskusnog ministra ekonomije i finansija umeste Lazara Krstića, ovaj trend bi se promenio i moglo bi da se krene u ozdravljenje domaće privrede i otvaranje novih radnih mesta.

A 1.

Gluposti kokošaka i drugi biseri

"Prodali smo 425 miliona evra, da bismo sprečili oštre oscilacije kursa izazvane privremenim razlozima, ali smo ženski (?!) kupili 395 miliona evra i očekujem da ovih 30 miliona razlike uskoro namirimo onako kako to žena ume, čuvajući kuću ", izjavila je Jorgovanka Tabaković na Prvom srpskom ženskom forumu.

"Lazar Krstić je u 29. godini pokazao toliku posvećenost učenju da ima sve predispozicije da bude ministar", rekla je guvernerka po agenciji FONET. Srbiji bi svakako bilo bolje da na tako odgovornom ministarskom mestu ima nekoga ko nije "posvećen učenju", već je naučen.

Sledeću Jorgovankinu izjavu nikako nismo uspeli da razumemo: "...Mi smo zadivljeni i zastrašeni fizikom - laserima i zračenjem, ali nismo zastrašeni koliko ekonomske procene, koje sugerišu i političke odluke, mogu da ostave pogubne posledice na život građana. Proizvod sa 'skrivenom manom', krediti u švajcarskim francima, primer su kako se previđaju posledice."

Na pitanje poslanika iz redova LDP-a u prethodnom skupštinskom sazivu, da lli namerava da se kandiduje za potpredsednika SNS-a, Tabakovićeva je odgovorila: "...Ja sam svoju političku funkciju u stranci zamrzla. Još ako Vam se ne sviđa i to što imam plave oči, Vi zaista imate problem s ukusom".

Njena sledeća izjava kao da je bila kritika ne samo predsednika Vlade Aleksandra Vučića, već i mnogih ministara:

"...Šta je moja prednost? Ja nisam eks katedra profesor, nisam neko ko ne zna šta je život, i ne živim ni u inostranstvu ni u oblacima. Ja sam neko ko ima obrazovanje i iskustvo". Izraz "eks katedra" (ex cathedra), inače, znači "autoritetom funkcije" i upotrebljava se ne za ličnosti već za govor, naloge ili odluke. Još i pre nego što je postala guverner Narodne banke Tabakovićeva je davala izjave s one strane razuma: "...Da li ću biti guvernerka NBS? Ima jedna divna formulacija za tu vrstu priče: Tkaj, tkaču vetra, ako, kad bi, da li, da smo - a nismo mogli".

Te svoje zavrzlame koje niko osim nje ne razume Tabakovićeva je objasnila 4. jula 2008. godine, dok je još bila poslanik Srpske radikalne stranke, rečima: "...Nije sve u mudrosti lisice, nešto je i u gluposti kokošaka". Teško državi koja ima takvog guvernera Narodne banke.

A 2.

Čega je sve vlasnik "sirota" guvernerka?

Kada je postala guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanaka Tabaković je na državnoj televiziji izjavila: „...Treba da štedimo, ali da se ne ponašamo kao popovi koji narodu savetuju post, a sami imaju masne brkove jedući prasetinu."

Tu izjavu je zaboravila onog momenta kada je njenoj ćerki Mileni novosadska filijala Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje obezbedila službeni automobil i vozača kako bi dva puta nedeljno išla u Beograd na predavanja. Odluku o korišćenju službenog vozila potpisao je direktor RFZO Momčilo Babić.

Da bi Milena Tabaković uopšte mogla da se zaposli u Fondu promenjena je i sistematizacija po kojoj je za njeno radno mesto umesto dotadašnjeg radnog iskustva od pet godina bilo dovoljno i dve godine. Čak ni te nove uslove ćerka guvernerke nije ispunjavala, jer je u trenutku zapošljavanja imala samo godinu i po staža.

Tabakovićeva je, verovatno, jedini guverner neke centralne banke na svetu koji je beskućnik i nema nikakvu imovinu. U svom izveštaju o imovinskom stanju od 31. januara 2014. ona navodi kako jedino prima mesečnu platu od 535.323 dinara kao guverner NBS-a, ali da niti ima neku nepokretnost na svoje ime, niti korisiti stan koji joj pripada po funkciji, ali da nema ni bilo kakvu ušteđevinu niti auto.

U svom izveštaju od 18. januara 2010. godine Tabakovićeva je navela, kako prima poslaničku platu od 30.000 dinara, kao i platu od 110.000 dinara mesečno kao šef Službe za logistiku u PTT-u, na kom mestu se nalazila od 1998. godine. Navela je, takođe, da ima u vlasništvu dve trećine četvorosobnog stana od 144,74 kvadratna metra. Isto tako je tada imala auto marke Opel Astra 1,7 cdti iz 2006. godine. To je sve, očigledno, u međuvremenu prodala, ali se ne vidi gde su otišle pare, jer ušteđevinu, navodno, nikada nije imala.

Dok je Aleksandar Vučić nedavno bio u Berlinu, na prijemu kod kancelarke Merkel, ministar finansija Lazar Krstić je napisao predlog Narodnoj skupštini za smenu guvernerke NBS-a Jorgovanke Tabaković. Po povratku sa puta predsednik Vlade pitao je malog Lazu zašto je to učinio. Vidno uzbuđen, Lazica mu je odgovorio: "Tako je od mene tražio Međunarodni monetarni fond."

"A ko te je postavio na ovo mesto - MMF ili ja?" - pobesneo je Vučić, koji je pocepao Lazino pisanije.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane