Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zaječar

„Budućnost u koju verujemo" u Zaječaru se pretvorila u (srednji) PRS (4)

Maheri sahranili „Kraljevicu"

Javno komunalno preduzeće „Kraljevica" godinama je bilo najjače javno preduzeće u Zaječaru. Imalo je problema u poslovanju, ali ih je uglavnom uspešno rešavalo, dok se u ekonomiju nije ušunjala politika. Tako da je sve krenulo nizbrdo. Najpre je „Kraljevica" po nalogu URS - ove vlasti morala da prihvati ulogu garanta za kreditna zaduživanja zaječarske „Toplane". Kada je „Toplana" otišla u likvidaciju ceh od oko 60 i kusur miliona dinara je platila „Kraljevica". Da zlo bude veće URS-ova vlast je „zaboravila" da dve godine radnicima uplaćuje poreze i doprinos, čime je nagomilan novi dug od oko 100 miliona dinara.

Vuksan Cerović

Kada je Aleksandar Vučić „usrećio" Zaječarce dovođenjem na vlast PRS-a, „Kraljevica" je novoj vlasti poslužila samo kao dokaz koliko je prethodna vlast bila loša. Na sva usta je govoreno kako porezi i doprinosi nisu plaćani dve godine, kako je to javno preduzeće uništeno plaćanjem dugova „Toplane" i kako grad Zaječar za pružene usluge duguje velike pare i tome slično. Direktora Miloša Jotovića smenio je Privremeni organ grada Zaječara sa obrazloženjem da nije dobro radio svoj posao. Ruku na srce i nije, jer da jeste ne bi pristao da „Kraljevica" bude garant „Toplani" i ne bi dozvolio da grad ne plaća izvršene usluge, a pogotovu ne bi dozvolio da se ne uplaćuju porezi i doprinosi za više od 200 radnika. Za vršioca dužnosti direktora „Kraljevice" imenovan je Aleksandar Firović.

U obraćanima javnosti, mladi i preduzimljivi Firović ipak nije krio optimizam u pogledu budućnosti tog preduzeća, verovatno zbog činjenice da su potraživanja od korisnika usluga bila 209, a ukupna dugovanja, uključujući i pomenute poreze i doprinose 150 miliona dinara. Kao najvećeg dužnika prozivao je Gradsku upravu sa dugom od preko 70 miliona dinara. Čak se na konferenciji za novinare koja je održana 20. 8. 2013. godine pohvalio da je preduzeću omogućen reprogram dugovanja Poreskoj upravi i da je preduzimanjem odgovarajućih mera u „Kraljevici" godišnje moguće uštedeti 10 miliona dinara, što je otprilke jednomesečna plata. Posle toga na scenu su stupili „maheri" iz PRS-a.

Tri dana posle te konferencije direktor se ponovo oglasio i javnost obavestio da će „Kraljevica" morati da prestane sa radom jer će, ako preduzeće u roku od pet dana Poreskoj upravi ne uplati doprinose na minimalnu zaradu u iznosu od 34,5 miliona dinara, račun preduzeća biti blokiran. Sedam dana kasnije usledilo je „spontano" okupljanje radnike „Kraljevice" uz „spontanu" pomoć radnika drugih preduzeća i ustanova ispred Filijale Uprave prihoda u Zaječaru. Na skupu je istovaren kamion smeća ispred Filijale Poreske uprave u Zaječaru i opravdano zatražena odgovornost bivšeg rukovodstva preduzeća i rukovodstva pomenute Filijale, ali organizatorima tog skupa to očigledno nije bio ni jedini ni primarni cilj. Dug grada od 70 miliona niko nije pominjao.

Na kraju muljavina

Šta je bio stvarni cilj postalo je jasno 12. oktobra 2013. godine, kada je na sednici Skupštine grada Zaječara, sazvanoj po hitnom postupku i u odsustvu predsednika Saše Mirkovića (rečeno je da je bolestan) izvršena seča ustanova i JKP „Kraljevice". Ali to preduzeće nije otišlo u likvidaciju nego je, valjda po onoj narodnoj: „Da se Vlasi ne sete" doneta odluka o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća „Komunalno" i zaključak „o pokretanju postupka za prenos nepokretne i pokretne imovine i osnovnih sredstava sa JKP „Kraljevica" Zaječar i JKP „Komunalac" Salaš na JKP „Komunalno". Mnogi su bili iznenađeni, uključujući i v. d. direktora „Kraljevice". Nadzornom odboru preduzeća je zaključkom naloženo da inicira stečaj u „Kraljevici"

- Ja sam sa ovim upoznat tek juče posle podne - rekao je Firović odbornicima i nastavio: "...Na Gradsko veće me nisu zvali. Gradonačelnik je potpisao zahtev za reprogram duga i poslat je u sredu (Upravi prihoda), očekivali smo da uđemo u reprogram i da nastavimo poslovanje. Da bi nova firma počela da posluje treba će joj mesec dana, jer osim registracije mora da se pokrene postupak javnih nabavki goriva, rezervnih delova...".

- Stečaj znači blokadu od 100 miliona za grad - dodao je Firović. - „Kraljevica" je jako dobra firma i ima ogroman potencijal. Podneli smo zahtev za sravnjenje potraživanja sa gradom. Čekamo odgovor već mesec dana. Sva dokumentacija koju smo podneli je regularna. Grad nam duguje 76 miliona, Direkcija za izgradnju 18, škole 5 - 6 miliona. To je 100 miliona. Drugo pitanje je šta će biti sa radnicima, čiji je spisak juče tražen. Da li neko napismeno garantuje da će svi biti prebačeni u novu firmu. Kako predlagač misli da izbegne blokadu prilikom pokretanja stečajnog postupka. Ja van zakona neću da radim. Nakon usvajanja ove dve tačke dajem ostavku.

Na pitanje odbornika da im neko objasni da li prenošenje pokretne i nepokretne imovine na JKP „Komunalno" znači i prenošenje dugovanja i potraživanja, jer i to je imovina, niko nije odgovorio. To je iritiralo odbornika Isidora Markovića, diplomiranog ekonomistu i dugogodišnjeg direktora Fabrike kablova u Zaječaru, pa se odbornicima obratio rečima:

- Ja sam očekivao neki ozbiljan odgovor na postavljena pitanja. Precizno i jasno pitam gradonačelnika koja se imovina prenosi na novo preduzeće. Da li cela aktiva ili samo osnovna sredstva. Da li dosadašnja firma nastavlja da radi. Samo u mafijaškim firmama može neko da uzme imovinu, a obaveze ostavi da nema ko da ih uzme...

Odgovor nije dobio. Konačno, diskusija Stefana Zankova, doskorašnjeg poslanika i jednog od osnivača SNS iz Zaječara, nedvosmisleno je pokazala da presuda „Kraljevici" nije posledica temeljnih analiza stanja u tom preduzeću i posledica koje predložene mere mogu proizvesti, nego odluka Saše Mirkovića, jedinog faktičkog vlastodršca u Zaječaru. Ostali su imali zadatak da to aminuju.

- Tek posle ovih diskusija sam saznao određene stvari koje su bitne za to kako će ko da glasa. Nisam imao predstavu o tome jer smo odluku dobili pred početak sednice, ali sada mi je jasnije. Usvajanjem ovakve odluke očigledno je da ćemo grad uvesti u neizvesnost i avanturu. Posledice će samo kratkoročno biti povoljne. Na prošloj sednici smo se svi složili da je to preduzeće potencijalno dobro, da ima velike probleme, ali da iz njih može da izađe uz podršku osnivača. Lično ne mogu da se složim sa promenom plana kako da ovo preduzeće stane na noge. Mislim da je najbolje da se ova tačka povuče sa dnevnog reda.

Potpisnik ovih redova prisustvovao je sednici i lično se uverio da su, dok je trajala rasprava, trajale i telefonske konsultacije sa Sašom Mirkovićem, predsednikom Skupštine. On se očigledno nije složio da se pitanje faktičke likvidacije JKP „Kraljevica" skine sa dnevnog reda pa je odluka izglasana zahvaljujući glasovima doskorašnjih odbornika URS-a, koji su osnovali odborniku grupu „Zaječar u srcu", koju neki nazivaju „Zaječar i interesi u srcu"...

Brzo se pokazalo da su oni koji su tvrdili da cela stvar nije sagledana do kraja, bili u pravu. Pošto ni državni organi nisu baš toliko naivni, predlagači nisu uspeli da registruju Javno komunalno preduzeće „Komunalno", pa je posle tačno 30 dana doneta odluka o prenosu prava korišćenja sredstava u javnoj svojini od JKP „Kraljevica" na Javno komunalno stambeno preduzeće „Zaječar", koje je dve prethodne godine završilo sa gubicima, a grad mu trenutno duguje skoro 140 miliona dinara. Prenete i sve delatnosti kojima se „Kraljevica" bavila. U JKSP „Zaječar" prešlo je osamdesetak radnika, dok je više od 100 ostalo u „Kraljevici", za čijeg je v. d. direktora imenovan Goran Đorđević, a nedugo potom Miroslav Pacić. Radnici sedam meseci posle toga nisu primali platu. Odluka o formiranju JKP „Komunalno" i Zaključak kojim je Nadzornom odboru naloženo da inicira stečaj nisu objavljeni kao da nikada nisu ni doneti. Jednostavno su - sakriveni.

Kako je pitanje „Kraljevice" bez delatnosti kojom bi se bavilo više od stotinu radnika postalo neprijatno za zaječarske vlastodršce naknadno je 12. 12. 2013. godine doneta odluka o osnivanju JKP „Higijena" koje je trebalo da se bavi hvatanje pasa i mačaka lutalica, održavanjem zelenih površina, upravljajem pijacama i grobljima.

Pošto je registracija tog preduzeća negde zapela, 24. januara ove godine Skupština grada Zaječara je donela dve odluke kojima je „Kraljevici" vratila delatnost upravljanja grobljem, dvema minijaturnim pijacama u naseljima Ključ i Kraljevica, kao i azilom za pse u selu Prlita, dvadesetak dana kasnije i upravljanje pijačnom halom u Zaječaru, pa mesec i po kasnije još i održavanje zelenih površina u gradu. Time bi, valjda, trebalo da se bavi 120 radnika!?

Ni tu se nije stalo, pa je ponovo postala aktuelna „Higijena" koja je konačno registrovana 19. juna ove godine. Tako je Zaječar verovatno jedini grad u Srbiji u kome se tri komunalna preduzeća „bave" istom delatnošću. Prema poslednjim informacijama „Higijeni" su poverene pijačne usluge, usluge sahranjivanja i Azil za pse, u nadležnosti JKP „Kraljevica" su proizvodnja ukrasnog bilja i uređenje površina. a u nadležnosti JKSP „Zaječar" sakupljanje komunalnog otpada i bravarske usluge. Goran Đorđević, v.d. direktora JKP „Higijena" se nada da će njegovom preduzeću biti prenete usluje kojima se trenutno bavi JKSP „Zaječar" i tada će posla biti za 140 radnika. Ostalih 60 i kusur bi trebali da žive od biljki i travnjaka, gde posla objektivno ima za dvadesetak radnika. Kraj ove priče nije teško naslutiti.

Nažalost, ni tu nije kraj, jer su PRS-ovi maheri naumili da „Kraljevicu" sahrane što je moguće dublje. U međuvremenu je potpisan Sporazum o reprogramu duga za poreze i doprinose, ali zbog pomanjkanja prihoda „Kraljevica" nije mogla da izvršava preuzete obaveze. Račun preduzeća je blokiran za 90 miliona dinara a grad Zaječar, koji je garant Sporazuma o reprogramu se pravi nevešt.

Niti uplaćuje rate za reprogram od oko milion i po, niti mu pada na pamet da plati dugovanja koja su narasla na skoro 90 miliona. Umesto toga pronađena je „caka" kako da se dug smanji na štetu „Kraljevice". Sada već bivšem v. d. direktoru Miroslavu Paciću je naloženo da, u trenutku kada na računu nije imao žutu banku, raspiše tender za uređenje starog gradskog groblja u vrednosti od 47,7 miliona dinara. Odluku o raspisivanju tendera 599/3 Pacić je doneo 7. aprila ove hodine. Na tender se javilo samo A.D. „Put" iz Zaječara. Ugovor su 27. maja 2014. godine potpisali Zoran Jovanović, direktor AD „Put" i Goran Đorđević, zamenik direktora JKP Kraljevica (takva funkcija po Zakonu o javnim preduzećima ne postoji) i sadašnji v. d. direktora JKP „Higijena". Već narednog dana Gradsko veće grada Zaječara donelo je Zaključak da grad Zaječar preuzima ugovorenu obavezu koja se, gle čuda, pojavila tek 10. jula ove godine kada je usvojena Odluka o četvrtom dopunskom budžetu. Za taj iznos bi, saznali smo, trebalo da se smanji dugovanje grada prema JKP „Kraljevica". Šta će biti sa neuplaćenim doprinosima za penzije niko ništa ne kaže. Niti se iko obazire na mišljenje Zaječaraca da bi bilo mnogo pametnije urediti novo groblje na Malom Stupnju, koje je prava vukojebina, nego uvoditi videonadzor na starom groblju. Genijalci iz PRS-a koji znaju samo da troše tuđe pare za to ne haju.

Ucena bez pardona

Par dana nakon sednice na kojoj je presuđeno „Kraljevici", ovdašnja Best televizija, koja je u službi PRS (SNS) vlasti, emitovala je zanimljiv prilog. Po navodno nezvaničnim informacaijama Odbornička grupa PRS (SNS) zatražila je od SPS u Zaječaru da iz koalicije isključe PUPS, ili će PRS (SNS) raskinuti koalicioni ugovor sa SPS.

Koalicionom partneru je bez uvijanja predočeno da će, ako ne savije kičmu, ostati bez četiri mesta u Gradskom veću, mesta zamenika i pomoćnika gradonačelnika, kao i mesta direktora u javnim preduzećima i ustanovama. Pošto su fotelje očigledno važnije od principa, Gradski odbor SPS se po hitnom postupku ogradio od diskusije u kojoj su pomenute mafijaške firme, a odbornik Isidor Marković se izvinio što je „upotrebio terminologiju koja nije prigodna za ovaj dom i ovu Skupštinu".

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane