Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beograd

Agonija u "Infostanu": novi gradonačelnik sa kadrovima Demokratske stranke sprovodi naprednjačku pljačku

Veliki Bili dolazi po svoje

Nakon promene vlasti u gradu Beogradu, došlo je do smenjivanja generalnih direktora javnih preduzeća i ostalih institucija iz javnog sektora. Na njihovo čelo, trebalo je da dođu novi, nekompromitovani ljudi. Ali, desilo se suprotno: skoro svi iz prethodne vlasti ostali su na svojim mestima (ili su, eventualno zamenili uloge)! Neki od njih su se ubrzano presvukli u SNS, a neki čak ni to - ostali su članovi DS-a. Tu su i novopridošli "stručnjaci", i svima im je jedno zajedničko - sarađuju sa onima koji su bili "loši, ogrezli u korupciju i neopravdano se bogatili" i o kojima je baš tadašnja opozicija, a sadašnja vlast, iznosila podatke i tražila da se procesuiraju. Kako se ovaj proces odvija u JKP Infostan, koja je godinama centar stranačkih otimačina, ali i pljačke građana?

M. Grabež

Jedan od brojnih primera, ali koji najviše pogađa građane jer direktno zadire u njihov budžet, jeste JKP "Infostan". Nakon promene vlasti u gradu u JKP "Infostan" za generalnog direktora dolazi pravnik Vladimir Baćović a za njegovog pomoćnika Dejan Sotirov.

Svi direktori koji su štetno vodili preduzeće od 2008. do 2013. g. zadržani su na svojim mestima. Smenjuje se direktor Sektora za projektovanje i programiranje a na njegovo mesto vraća se "provereni stručnjak" Dragan Bukatarević.

Prethodni generalni direktor smenio ga je sa mesta direktora krajem 2013. godine, jer nije uspeo da implementira softver koji je sam nabavio. Dok još nije bio smenjen sa mesta direktora, na više načina oštetio je preduzeće. Ugovori koje je sklapao i danas su na snazi, ne mogu se raskinuti a firmi donose ogromnu štetu (ugovori sa Orion Telekomom, Aigom BS...). Glavni razlog njegovog vraćanja na rukovodeću funkciju jeste program "Max Bill" iza koga stoje firma Saga i velike pare, a koga je upravo on uveo u JKP "Infostan".

Program "Max Bill" nabavljen je 2011. god. kao gotov softver za 1,7 miliona evra, bez konsultovanja sa stručnjacima iz preduzeća, bez projekta i sagledavanja realnih potreba. Nabavljena je oprema za njega za više od 1 milion evra, sa perspektivom da se za njegovo korišćenje ubuduće plaća stotine hiljada evra godišnje za licence i održavanje. Nakon godinu dana potpisan je zapisnik o završetku posla, isplaćena je kompletna suma kao da je pušten u rad, iako ni do danas nije proradio (što stoji u izveštaju Državne revizorske institucije). Ubrzo se pokazalo da taj softver nije primeren potrebama beogradskog komunalnog sektora, pa se i dalje koristi stari program.

U međuvremenu, u julu 2013. trajno je istekla licenca za stari program na kome radi "Infostan". Od tog perioda stari program se i dalje koristi, ali bez legalne licence. Proizvođač Unisys preti sudskom tužbom od više stotina hiljada evra. Ukoliko dođe do toga ili do većeg kvara na tom sistemu, Infostan neće moći da obavlja svoju osnovnu delatnost objedinjene naplate komunalnih usluga i komunalni sistem grada može ozbiljno da bude ugrožen.

Novo rukovodstvo "Infostana" u februaru 2014. god. usmeno daje nalog da se ponovo krene u uvođenje ovog programa, angažuje se veliki broj ljudi - i pored onih angažovanih po ugovoru, na desetine omladinaca radi preko omladinske zadruge na unošenju podataka.

Radi se iscrpljujuće, uz optužbe za sabotažu i uz pretnju otpuštanjem kako bi se dokazalo da je softver upotrebljiv, a Dragan Bukatarević se unapređuje u direktora ovog Sektora. Ali uprkos svim pritiscima, nakon četiri meseca bezuspešnog rada, sasvim je jasno da je taj softver neupotrebljiv za potrebe JKP "Infostan". I niko to ne iznosi zvanično, zataškava se promašena investicija, prepušta se dobavljaču da radi na tome po svom nahođenju i bez ikakve kontrole iz JKP "Infostan".

Važno je napomenuti da za sve ovo vreme dobavljač ima neometan pristup bazi podataka, baza podataka je izneta iz "Infostana" i ne zna se gde postoje njene kopije. Nije se vodilo računa o poverljivosti i zaštiti podataka, što je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

U ovom trenutku neizvesno je hoće li se nastaviti uvođenje programa "Max Bill", koji može dovesti u pitanje rad JKP "Infostan" i ugroziti komunalni sistem grada, samo da bi se ostvarili nečiji lični interesi? Ili će ipak pobediti zdrav razum i hitno krenuti da se rešava problem na pravi način uz pomoć stručnjaka za ovu oblast.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane