Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Smederevo: državni funkcioneri u sprezi sa lokalnom samoupravom na kriminalnom zadatku

Podzemlje i na dunavskom pristaništu

Policijski inspektor iz Smedereva Vladan Cvetković, zaposlen u Sektoru za vanredne situacije, dostavio je redakciji Tabloida rezultate svojih istraživanja o učešću visokih državno-političkih funkcionera i privrednika u protivzakonitoj izgradnji objekta za obavljane energetske delatnosti (trgovina naftnim derivatima i to tecnim naftnim gasom). Protiv potpredsednice vlade i ministarke građevine, saobraćaja i infrastrukture, Zorane Mihajlović, podneo je prijava Agenciji za borbu protiv korupcije, kojom prilikom je stekao i status "uzbunjivača". Takođe, podneo je i krivične prijave Specijalnom tužilaštvu, 2. aprila 2014. godine, zbog zloupotrebe službenog položaja nadležnih državnih službenika ( ministra Velimira Ilića i gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović) koji su omogućili investitoru protizakonitog posla, pribavljanje protivpravne imovinske koristi u visini od oko 4,5 miliona evra. A sve sa ciljem da se napskosti Rusima. Redakcija objavljuje njegovo pismo javnosti, i deo njegovih službenih i neslužbenih zabeleški.

....

Kada su se, početkom septembra meseca prošle godine, pojavile teške građevinske mašine, i kada su počeli veliki građevinski radovi na svega tridesetak metara od prometne saobracajnice Smederevo-Beograd, građani Smedereva nisu ni slutili da se baš na tom mestu, gde je predviđena izgradnja gradskog šetalista pored Dunava, izgradnja otvorenih sportskih terena i zelenog pojasa, gradi najveće skladište tečnog naftnog gasa u Srbiji, i to bez građevinske dozvole. Iako radovi na iskopu jame, dimenzija 50x50m, i dubine oko 4m, betonski radovi i postavljanje 20 rezervoara od po 150 kvadratnih metara, nisu mogli ostati neprimećeni. Ali, niko se od nadležnih inspekcijskih službi nije usudio da izađe na lice mesta i zabrani ovu bespravnu izgradnju. Od službenika Gradske uprave u Smederevu, mogao se samo čuti komentar: "Grad je stao iza te investicije".

Kao policijski službenik, sa još jednim kolegom, zainteresovao sam se za ovaj slučaj i ubrzo otkrio da se na tom mestu gradi najveće skladište tečnog naftnog gasa u Srbiji! Naravno, uz "podršku" nekoliko najviših državnih funkcionera. Sve je rađeno bez saglasnosti, na mestu gde je urbanističkim planom predviđena izgradnja sportskih trena, gradskog šetališta i takozvanog zelenog pojasa. U vezi tog slučaja, prikupio sam dokaze i podneo krivične prijave. Kako sam uvideo da postoji opstrukcija u istrazi ali i u postupanju inspekcijskih službi, to sam slučaj prijavio i Agenciji za borbu protiv korupcije. Tada mi je dodeljen i status "uzbunjivača".

Istražujući dalje, pokušao sam da odgovorim i na pitanje, kako je i zbog čega, ministarka Zorana Mihajlović, zloupotrebila službeni položaj i omogućila investitoru preduzeća Petrol lpg doo, protivpravno pribavljanje imovinske koristi u iznosu 4,5 miliona evra, omogućivši mu i dalje protivzakonito obavljanje energetske delatnosti (trgovinu gasom).

Dalje, radeći na prikupaljanju dokaza, podneo sam i krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv građevinskog inspektora, načelnika Odeljenja za urbanizam, direktora Direkcije za izgradnju i urbanizam, gradonačelnika Smedereva, gradskog pravobranioca i tadašnjeg ministra građevinarstva i urbanizma Velimira Ilića (koji je, da bude neverovatnije, sada ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije!).

Tokom prikupljana dokaza, došao sam i do saznanja o transnacinalnom kriiminalnom delovanju, odnosno kriminalnim delatnostima prilikom stranog ulaganja, s obzirom da je Petrol LPG kompanija čiji je većinski vlasnik sa 51% udela, slovenačka državna kompanija Petrol, a da je zemljište za izgradnju kupljeno od privatnog vlasnika po deset puta većoj ceni od tržišne. Tu su, najverovatnije, predstavnici slovenačkog Petrola oštetili Republiku Sloveniju a sebi pribavili imovinsku korist. Kako drugačije objasniti činjenicu da tako ozbiljna kompanija kupuje zemljište za izgradnju skladišta na lokaciji koja je urbanističkim planom predviđena za izgradnju otvorenih sportskih terena, pešačku stazu i sl.?

I dok su sve nadležne službe okretale glavu na drugu stranu, naš dvojicu policijskih službenika smo pokušavali da odgovorimo na pitanje: ko stoji iza ovako brutalnog kršenja zakona na štetu javnog interesa u oblasti urbanističkog planiranja? Ubrzo shvatamo da se sa najvišeg državno-političkog nivoa, kroz hijerarhijsku strukturu državnog aparata, instruiraju državni službenici na nepostupanje, odnosno protivzakonito postupanje pri nadzoru nad izgradnjom, kao i pri izdavanju saglasnosti za izgradnju skladista gasa Petrol LPG u Smederevu.

Znajući da, kada se nezakonitost pravda nekim višim nteresom, počeli smo da prikupljamo dokaze na taj način što su uputili više prijava građana, pod različiim imenima, inspekcijskim službama, sa navodima o okolnostima u vezi bespravne izgradnje skladišta gasa. Na osnovu postupanja inspekcijskih službi, dolazili smo do materijalnih dokaza o zloupotrebi službenog položaja državnih službenika.

Bilo je jasno da skladište gasa sa pristaništem za dopremanje gasa vodenim transportiom, investitor gradi na lokaciji, pored reke Dunav, na kojoj planovima razvoja vodenog saobraćaja, investitor nije mogao nikako da dobije saglasnost od Agencije za luke. Takođe, za izgradnju pristaništa je nadležno Ministarstvo, ali, bi bilo suludo tražiti saglasnost za pristanište od nadležnog ministarstva, na mestu koje nije planskim dokumentima predviđeno na tom mestu!

Ipak, i taj prljavi posao je obavljen preko gradonačelnice Smedereva, Jasne Avramović, odnosno njene administracije, koja izdaje saglasnost za postavljanje plovećeg postrojenja, što nikako nije objekat koji je investitor izgradio, ali se tako "pokriva" izgrađeni objekat. Sve inspekcije u Ministarstvu na čijem je čelu Zorana Mihajlović, nisu preduzele mere iz svoje nadležnosti, iako su prijavama građana bile upoznate da je učinjena prevara. Preciznije rečeno, da je na osnovu Rešenja za postavljanje plovećeg postrojenja, izgrađen građevinski objekat na pristaništu.

Ministarka Zorana Mihajlovic je lično ispred ministarstva odgovorila na prijavu građana koja je upućena Upravi za transport opasnog tereta, gde je navela: "...Investitor nije postavio ploveće postrojenje, već je postavio šipove"!

Ali, uprkos ovoj providnoj laži, bilo je jasno o čemu se ovde radi. Naime, postavljanje čak osam armirano-betonskih šipova, prečnika 0,6 metara, na vodnom zemljištu, sa građevinskim elementima za pristajanje i sidrenje brodova, kao i instalacija za istovar gasa, svakako predstavlja građevinski objekat koji je investitor bespravno izgradio.

Konačno, postoje sve indicije (na osnovu razgovora sa stručnim licima i svedocima tokom istražnih radnji), da je korupmiranjem dela menadžmenta slovenačkog preduzeća Petrol LPG , predstavništva u Beogradu, čiji su osnivači država Slovenija udelom 51% i Bojan Kocić sa udelom 49%, (bivši suvlasnik kompanije MB Gas koja se bavi trgovinom tečnog naftnog gasa), oštećen i budžet Slovenije.

Naime, oni kupuju parcelu za izgadnju skladišta gasa od MIN doo iz Smedereva, vlasnika Tomislava Simonovića. naravno, odmah je bilo sumnjivo da se radi i protivzakoniti radnjama, jer bi ozbiljna kompanija, kakva je slovenački Petrol pre kupovine parcele za izgradnju skladišta gasa, odmah utvrdila da li je generalnim urbanističkim planom predviđena izgradnja objekata takve namene.

Ipak, uprkos svemu, ova kompanija koja se bavi trgovinom naftnih derivata, kupuje 1,5 hektara zemljišta na kome može da gradi fudbalske ili teniske terene i plaća za to oko 800.000 evra.

Da stvar bude još manje logična, sa aspekta zdrave ekonomske logike, kompanija AD Nafta za potrebe izgradnje objekta iste namene kupuje 10 hektara (7 puta veću parcelu!) po malo većoj ceni, od oko 900. 000 evra. Ali, što je najbitnije, zemljište je u industriskoj zoni, u delu grada u kome su urbanistički predviđeni sadržaji za potrebe ovakvih kompanija.

Kako onda objasnati sve gore navedeno osim na sledeći način: predstavnici slovenackog Petrola, Bojan Kocić i vlasnik parcele Tomislav Simonović, dogovaraju kupovinu parcele po znatno većoj ceni od tržišne, uz naknadno vraćanje dela uplaćenog novca predstavnicima slovenačkog Petrola i Bojanu Kociću.

Istovremeno dogovaraju sa predstavnicima vlasti da se protivzakonito donese plan detaljne regulacije i suprotno zakonu omogući izgradnja skladišta gasa, sa pristaništem na obali reke Dunav i sa železničkim kolosekom, iako je generalnim urbanistickim planom predviđeno izmeštanje železničkog koloseka koji prolazi kroz centar grada, a na koji se povezuje skladište, kao i izmeštanje svih postojećih pristaništa i izgradnju novih u industriskoj zoni na sasvim drugom delu grada.

Na realizaciji plana, učestvuje prvenstveno gradonačelnica Jasna Avramović i direktor Direkcije za izgradnju i urbanizam Nened Krcum. Posle prijave građana, popisane izmišljenim imenom Vladete Jankovića, upućene urbanističkoj inspekciji, ista izlazi na teren i prilikom vanrednog inspekciskog nadzora konstatuje da je Planski dokument na osnovu koga je odobrena izgradnja skladišta usvojen suprotno Zakonu i generalnom urbanističkom planu.

GLOSA

Ministarka Zorana MIhajlović, "nije mogla " da nađe dokumentaciju kada je Tužilaštvo tražilo zvanično od njenog ministarstva

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane