Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

Grupa zaposlenih iz Nacionalne službe za zapošljavanje javno pita

Ko montira poslove "Termomontu"?

Nacionalna služba za zapošljavanje najviše para troši na uređenje, zidanje i proširivanje ionako luksuznog sopstvenog poslovnog prostora, dok je pomoć nezaposlenima gurnuta u zapećak. U ovoj godini je predviđeno da se za građevinske radove potroši oko 780.000 evra. Najvrednije poslove uvek dobija isto preduzeće. O ovim mahinacijama, redakciju Tabloida pismom je obavestila grupa zaposlenih iz ove državne službe.

....

Nacionalna služba za zapošljavanje u poslednjih godinu dana povlači milione budžetskih sredstava Republike Srbije, i to ne za zapošljavanje, već za građevinske radove. Po obimu poslova koji su u toku, i onih koji se planiraju, ovoj republičkoj agenciji više priliči naziv Nacionalna služba za investicije. Samo što bi u tom slučaju investicije bile pod kontrolom, na primer, Vlade Srbije, a ne isključivo Upravnog odbora NSZ.

Od početka 2014. godine Upravni odbor NSZ je odobrio raspisivanje više tendera, koji se odnose na različitih usluga iz oblasti građevine. Tako je u maju mesecu raspisan javni poziv br 95/14 za tekuće održavanje zgrada i objekata, čija je procenjena vrednost 59.833.000 dinara, bez PDV-a.

Za izgradnju i kapitalno održavanje zgrada NSZ će po odobrenju Upravnog odbora, samo u ovoj godini dati oko 780.000 evra, ali pošto su najveći građevinski poduhvati planirani kao višegodišnji projekti, ukupno izdvojena sredstva su mnogo veća. Posebnom odlukom Upravnog odbora (br. 0011-361-2/2014 od 24.04.2014) odobrava se NSZ kapitalni izdatak za izgradnju više objekata.

U filijali u Beogadu, nadogradiće se četvrti, a nad celim objektom nadzidaće se i peti sprat. Procenjena vrednost radova koji treba da traju dve godine iznosi 91.880.000 dinara.

U ulici Koste Abraševića u Beogradu, umesto postojećeg objekta koji će se srušiti, planirana je izgradnja potpuno novog zdanja. Radovi će trajati tri godine, a planirano je da ceo posao košta 132.035.774 bez PDV-a. Rok od godinu dana predviđen je za zidanje objekata u Šidu i Preševu, koji se takođe zidaju iz temelja, a to će budžet Srbije olakšati za dodatnih 31.006.300 dinara.

Za nadzor nad izvođenjem građevinskih radova (JN br 52/14) NSZ izdvojila je sredstva u visini od 4.166.667 dinara, dok je za arhitektonske usluge (JN br 73/14) predviđeno 2.990.000 dinara.

Za nove objekte je potrebna i termo-tehnička instalacija, pa će budžet Srbije i to platiti 12.500.000 dinara (JN br 48/14). Iako po Zakonu o javnim nabavkama budžetski korisnici ne mogu raspisivati u toku jedne godine više istovrsnih nabavki, NSZ je raspisala dva poziva za poslove termo-tehničkog održavanja instalacija.

Prvo je to urađeno u aprilu mesecu (JN br.51/14) za šest svojih filijala, posle čega je sa privatnom firmom „Termomont' d.o.o iz Beograda zaključila ugovor br 0094-40493-14/14 u vrednosti od 9.889.516. Po drugoj nabavci predviđeno je da se isti poslovi rade u još 170 objekata NSZ!

Iako su iznosi veoma privlačni, na javne pozive se uglavnom javlja samo jedan ponuđač: firma „Termomont" doo iz Beograda. Da li je moguće da u čitavoj Srbiji samo ovo preduzeće ume da obavlja tu vrstu posla?

Krajem prošle godine, po javnoj nabavci br 33/13 sa ovom firmom zaključuju se dva ugovora. Prvi 29. novembra na iznos od 48.500.000, i drugi, na iznos od 23.650.000 12. decembra prošle godine. Ovim ugovorima predviđeno je da NSZ za tekuće održavanje objekata, za period od godinu dana, plati više od 72 miliona dinara! U konkursnoj dokumentaciji, osim za krečenje 1.000 m2 dva sprata u užičkoj filijali, nije dat obim ni za jedan od navedenih radova.

Sledeći dobijen posao firme "Termomont" je izvođenje radova na kapitalnom održavanju objekata (javni poziv br 34/13). Kao i uvek jedini ponuđač i za ovu nabavku, "Termomont" je 16.12.2013 zaključio ugovor na iznos od 41.729.155 bez PDV-a. Ovaj ugovor odnosio se na izgradnju, nadziđivanje, prepravljanje ili obnavljanje filijala u Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Požarevcu, Novom Pazaru i Leskovcu, ali i zidanje potpuno novog (četvrtog po redu) odmarališta u Gamzigradskoj banji za radnike. Sigurnost i bahatost je tolika da je u ovom slučaju specifikacija zahtevanih radova pravljena direktno kod dobavljača, a ne u stručnoj službi Nacionalne službe za zapošljavanje. U prilog tome ide činjenica da je data u drugom fontu i formatu, pa je jasno da nije rađena u samoj Službi, već direktno od dobavljača.

Zahtevani tehnički i kadrovski kapacitet je potpuno isti za oba postupka, pa nije čudno što se i ovde javio samo jedan ponuđač, "Termoimont" doo, koji će samo na ovim poslovima inkasirati 113.879.155 dinara.

Napred navedeni su samo delovi poslova koje je pomenuta firma dobila na tenderima. Nacionalna služba za zapošljavanje će od "Termomont"-a nabaviti i klima uređaje po ceni od 2.875.000 bez PDV-a po ugovoru br 0094-4049-73/2014 iz aprila ove godine.

Treba imati u vidu da Nacionalna služba za zapošljavanje raspolaže budžetom od 600 miliona dinara za, kako to zovu, "aktivne mere zapošljavanja" koji su namenjeni armiji od skoro milion nezaposlenih, dok su ukupna sredstva rezervisana za javne nabavke, mnogostruko veća.

Postavlja se pitanje u čijem interesu i za čije potrebe se raspisuju ovakvi tenderi? Prosto je za nevericu i pitanje ko tu koga zavarava? O kakvom zapošljavanju u Srbiji mi govorimo i čemu služi ova ogromna budžetska institucija, sem da dograđuje i prepravlja svoj ionako luksuzan poslovni ambijent? Da li neko postavlja pitanja koliko ova institucija košta državu, a koliko njen Upravni odbor? Ko su ti ljudi i kome oni podnose račun? Ko stoji iza štetnih odluka Upravnog odbora?

A 1.

Registrovani za gubitke

Pod zvaničnim nazivom "Preduzeće za montažu uređaja za klimatizaciju, izvođenje građevinskih radova, inženjering, vršenje prevoza, trgovinu, turizam i ugostiteljstvo", "Termomont" doo je registrovano u Beogradu, opština Vračar, u ulici Braće Nedić 1. Primarna delatnost mu je- "Postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema".

U prošloj godini preduzeće je zapošljavalo 40 radnika, imalo poslovni prihod od 402.898.000 dinara, uz iskazanu dobit od 71.295.000 dinara.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane