Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli kriminal

Dok nove vlasti prave hvalospeve o uspesima srpskog zdravstva, u domovima zdravlja i bolničkim ustanovama hara samovlašće i korupcija

Od ovakvog zdravstva, nema nam leka

Sudbina građana Srbije koje izda zdravlje je da provedu život po čekaonicama domova zdravlja, listama čekanja za magnetne rezonance, operacije, i da na kraju umru u najgorim mukama. Od 33.000 novih slučajeva raka koje otkriju naši lekari 21.000 pacijenata umre svake godine. Za poslednjih pet godina od ove bolesti umrlo je više od sto hiljada ljudi, a broj obolelih od leukemije, šećera, Kronove bolesti, bolesti bubrega, štitne žlezde stalno se uvećava. Oni koji nekim čudom prežive lečenja, nerado se prisećaju kroz šta su prošli i svi do jednog se slažu da je zdravstvo bilo bolje u vreme radničkog samoupravljanja.

Vuk Stanić

Poslanici Evropskog parlamenta okarakterisali su zdravstvo Srbije kao najgore u Evropi u 2013. godini. Prema istraživanju koje je urađeno za potrebe Evropskog parlamenta kvalitet zdravstva u Srbiji je dve godine za redom ocenjen kao najgori. Na žalost konstatovali su da je zdravstvo srozano u celoj Evropi.

Ipak sistem se urušio, pre svega negativnom selekcijom, manjkom novca...

Na primeru Doma zdravlja u novobeogradskom bloku 44, koji je svojevremeno opremljen bolje od mnogih bolničkih centara, najbolje se vidi kako negativna selekcija može loše da utiče na jednu zdravstvenu ustanovu. Smenu gradske vlasti ovaj dom zdravlja je dočekao sa viškom novca na računu, i zavidnim zalihama medicinske i nemedicinske opreme u skladištima.

Nakon što su naprednjaci postavili direktora dr Radomira Kovačevića, lekara opšte prakse, novac sa računa je počeo da se prazni, a dom zdravlja je posle kratkog vremena ostao i bez toalet papira.

Kako su za ovu godinu iskorištena sva tenderska prava, pacijenti koji obave veliku nuždu u domu zdravlja nađu se u ozbiljnom problemu.

Papira je nestalo u magacinu jer je sa novim direktorom prestala kontrola izlaza robe iz magacina. Stihovi muzičara i šoumena, Neleta Karajlića: "Kao Bosna bez mira i usran bez papira", najbolji su opis stanja u koje je dom zdravlja zapao.

Kovačević je zaposlio desetine nemedicinskog osoblja, za kojim nije postojala nikakva potreba, ali su bili bliski Srpskoj naprednoj stranci.

Sa druge strane u ovom domu zdravlja postoji velika potreba za novim lekarima, ali se oni ne primaju jer o tome odluka mora da se donese na gradskom nivou gde vlast opet drže naprednjaci.

Ceo Dom zdravlja priča da većinu odluka dr Kovačević donosi u skladu sa instrukcijama koje primi od dr Aleksandra Stefoskog. Kovačević je vrlo blizak sa dr Stefoskim, za koga su u Knjizi utisaka pisane ružne stvari proteklih godina, ali su aktivisti stranke URS - G17 tu knjigu skrivali od javnosti i na taj način štitili dr Stefoskog. Ovo je ujedno i bila najveća zamerka bivšoj direktorki koja je iz Dinkićeve stranke, a za koju se sumnja da je učestvovala u skrivanju Knjige utisaka. Takođe, dr Radomir Kovačević je mimo zakona počeo i da interno priznaje diplome privatnih fakulteta i da povećava plate. U pitanju su fakulteti gde je bitnije da se plati nego nauči.

Izvesnoj medicinskoj sestri Tijani, priznao je jedan privatni fakultet, povećao joj je platu i prebacio je na bolje radno mesto. U pitanju je radno mesto njegove lične sekretarice! Novi direktor je selektivno priznao i više škole svim sestrama koje rade na šalterima, a sa kojima je u dobrim odnosima. Iz samo njemu znanih razloga radnicu iz vešeraja je premestio na da radi u arhivi.

Najinteresantnije od svega je bilo kada je tehničara koji je radio na terenu premestio da bude glavni tehničar doma zdravlja. Kažu da taj čovek sada ima toliko slobodnog vremena na poslu da može da drži noge na stolu. Sve u svemu, Kovačević takođe ima dovoljno slobodnog vremena tokom kojeg može da odlazi na pecanje, dok je kvalitet zdravstvenih usluge u Domu zdravlja u laganom opadanju. Ukoliko se nešto ne promeni ova zdravstvena ustanova će lagano potonuti, a priče o lekarima koji nisu pružili pomoć osobi koja povređena ispred ovog doma zdravlja će se ponavljati.

Objašnjenje lekara je jednostavno. Kažu, po zakonu smo bili obavezni da pomognemo, a po istom Zakonu ne smemo da napuštamo radno mesto tokom trajanja radnog vremena pod pretnjom otkaza. Iz te izjave ali i iz ponašanja zaposlenih kojima je najbitnije priznanje diploma sa "kaubojskih" privatnih fakulteta, i povećanje plate vidimo da je i ovde profit pomnožen sa medicinom i da će rezultata biti loše zdravlje građana za koji je ovaj dom nadležan.

Mnogo goru situaciju je proteklih godina napravila Demokratska stranka U Kliničkom centru Srbije (KCS). Samo na jednoj nabavci opreme ukradeno je 2,5 miliona evra! Ipak ni naprednjaci se ne usuđuju da ovu krađu procesuiraju do kraja i ćutke prelaze i preko mnogih drugih lopovluka. Kada je dr Miljko Ristić došao na čelo KCS-a, rečeno mu je da u toj ustanovi radi 10.000 ljudi, ali se on u praksi susreo sa manjkom medicinskog osoblja. Potom su na KCS-u uvedene kartice koje su zaposleni morali da otkucaju kada dođu na posao. Ispostavilo se da mesec dana 2.500 zaposlenih nikada nije došlo na posao i da su uglavnom u pitanju ljudi zaposleni preko Demokratske stranke. Ristić ih je potom skinuo sa platnog spiska, ali nije mogao i da ih otpusti jer su mnogi počeli da traže neplaćeno odsustvo i slične pogodnosti koje im Zakon dozvoljava. Jedan od fiktivno zaposlenih je čak imao i dosije u policiji u kome piše da se bavi prodajom droge! Teško svakom ko se u Srbiji razboli.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane