Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zaječar

„Budućnost u koju verujemo" u Zaječaru se pretvorila u (srednji) PRS (7)

U mutljavine uvučeni i pokojnici

Dok novo gradsko groblje na lokaciji „Mali Stpanj" liči na nekadašnja „pasja groblja", u kojima su komunisti sahranjivali ideološke protivnike i nedužne kolateralne žrtve, PRS-ovska vlast u Zaječaru u uređenje starog groblja ulaže skoro 50 miliona dinara. Kada je nakon lokalnih izbora u Zaječaru 22. juna 2013. godine, iz šinjela Aleksandra Vučića iskočio Saša Mirković - glavni zaječarski PRS-ovac (Pokret radnika i seljaka za jednokratnu upotrebu) i aterirao u fotelji predsednika Skupštine grada, Zaječarci još nisu shvatali kakva ih je nesreća zadesila. Danas je to, manje - više jasno i onima koji su doslovno verovali u predizborne parole, jer je grad na Timoku postao privatno preduzeće glavnog PRS-ovca, u kome vlada pravi pravcati haos. Više niko živi pojma nema ko je sve smenjivan, imenovan, pa smenjivan i opet imenovan; sve sednice skupština su hitne i po pravilu duple; najvažnije odluke se menjaju kako poželi „gazda", pa je ova i onako finansijski iscrpljena lokalna samouprava dovedena na ivicu bankrota.

Vuksan Cerović

U prošlom broju „Tabloida" bilo je reči o izgradnji dva skupa komunalna objekta (Ulice Nikole Pašića i mosta na Crnom Timoku kod silosa „Žitoprometa) čiji prioritet nije poduprt validnim dokumentima i objašnjenjima. U ovom broju bavićemo se još drastičnijim primerom. Dok novo gradsko groblje na lokaciji „Mali Stpanj" liči na nekadašnja „pasja groblja", u kojima su komunisti sahranjivali ideološke protivnike i nedužne kolateralne žrtve, PRS-ovska vlast u Zaječaru u uređenje starog groblja ulaže skoro 50 miliona dinara, a da nikome živome nije jasno kako je zaključila da je to prioritenije od uređenja novog groblja.

Kad gazdi „sine" ideja

U Odluci o budžetu grada Zaječara, za koju su odbornici glasali 12. decembra 2013. godine i u kojoj su nabrojani komunalni i drugi objekti čija će izgradnja ili dogradnja biti finansirana iz budžeta, uređenje starog zaječarskog groblja uopšte nije pomenuto. Nije pomenuto ni u tri rebalansa (25. marta, 10. maja i 18. maja 2014. godine) ali se već znalo da će se na tome raditi.

Znalo se zato što je 16. januara. 2014. godine u izjavi za njegovu Best televiziju to najavio lično Saša Mirković, predsednik Skupštine grada, ne pozivajući se na bilo kakvu odluku o izmeni budžeta grada, jer je nije ni bilo. Ustvari, najavio je da će radovi na uređenju starog i novog groblja započeti već u aprilu mesecu ove godine i da će, osim rasvete na novom groblju biti izgrađena kapela, kako se opela pokojnicima ne bi služila na starom groblju, a onda tela pokojnika vozila tri kilometra međunarodnim putem do groblja na Malom Stupnju, gde su sahranjivana.

Pošto se Božja i carska ne poriču, čim je gazdi „sinula" ideja, preduzete su neophodne radnje da bude realizovana. Već 31. marta 2014. godine, JKP „Kraljevica" čija je delatnost u međuvremenu svedena na pijačne i grobljanske usluge i azil za napuštene pse, dostavila je program poslovanja za 2014. godinu, u kome je u odeljku koji se odnosi na investicije navedeno i uređivanje starog groblja u Zaječaru (novo nije pomenuto), u vrednosti od 50 miliona dinara. Na osnovu čega je Miroslav Pacić, v. d. direktora JKP „Kraljevice" predložio, a Nadzorni odbor na čelu sa Oliverom Nikolić Stoiljković usojio takav program poslovanja, sa nepostojećim izvorima finansiranja investicija, nije nam poznato. To, očigledno, nije interesovalo ni odbornike vladajuće većine koji su, 4. aprila 2014. godine dali saglasnost na takav program.

Naravno, tome nije prethodila nikakva ozbiljnija analiza koja bi pokazala šta je prioritetniji interes građana Zaječara: uređenje starog, ili novog groblja. To nije nikakvo čudo, jer uzurpatora svih mogućih funkcija u Zaječaru, zbog čega njegove saradnike uključujući i gradonačelnika mnogi Zaječarci posprdno zovu „Sašini faksimili", mišljenje građana o tome šta je najpreče finansirati sredstvima iz budžeta nikada nije interesovalo. Samo on zna i odlučuje šta Zaječaru i Zaječarcima treba, a svi ostali imaju da slušaju.

Uostalom, takav stil rada je najbolje demonstriran upravo na slučaju JKP „Kraljevica". Iako je, uprkos neviđenom mrcvarenju od strane lokalne vlasti, to preduzeće u 2013. godini poslovalo bolje od drugih komunalnih preduzeća, ono je na kraju, 22.8.2014. godine oterano u stečaj. Novac za otvaranje stečajnog postupka uplatila je lokalna samouprava, koja nije ispoštovala reprogram o uplati poreza i doprinosa koje „Kraljevica" u vreme prethodne vlasti nije plaćala dve i po godine, niti je izmirila dug od preko 80 miliona prema tom preduzeću. Taj dug je, misle mnogi u Zaječaru, upravo i bio razlog silnih napora da se „Kraljevica" otera u stečaj, a da se onda po sistemu trange - frange zabašuri. Ali, vratimo se uređivanju starog groblja.

Mutljavine u nizu

Na osnovu navedenog Programa poslovanja i obećanja i naloga koje je mogao da mu da jedino gazda Zaječara, Miroslav Pacić, v.d. direktora JKP „Kraljevica" doneo je, 7. aprila 2014. godine, Odluku o pokretanju postupka javne nabavke velike vrednosti u otvorenom postupku „za nabavku radova na izgradnji ograde i parkinga i rekonstrukciji rasvete i vodovodne mreže kompleksa Staro groblje".

Pošto se očigledno žurilo, istog dana Pacić je imenovao i komisiju za javnu nabavku u sastavu Jasmina Kostić, Saša Matijević i Gradimir Vasić. Poziv za javne ponude objavljen je na „Portalu službenih glasila RS i baze Javne nabavke" 15. maja 2014. godine. Ponudu je dostavilo samo A.D. „Put" Zaječar na iznos od 47.767.118,40 dinara sa PDV i sa obavezom da radove završi za 90 dana. Komisija je ponudu otvorila 23. maja 2014. godine, istog dana podnela izveštaj o stručnoj oceni ponude, a Odluku o dodeli ugovora istog dana je potpisao Goran Đorđević v. d. zamenika direktora (!?) JKP „Kraljevica" (Zakon o javnim preduzećima i Zakon o privrednim društvima takvu funkciju ne poznaju). Miroslav Pacić, dotadašnji v. d. direktora 9. maja 2014. godine podneo je ostavku, po kojoj ga je dan kasnije Skupština grada Zaječara ekspresno razrešila dužnosti, ali nije imenovala njegovog naslednika.

Tako je na scenu stupio Goran Đorđević, očigledno čovek od poverenja, jer je pre toga, 12. decembra 2013. godine, prilikom donošenja Odluke o osnivanju JKP „Higijena", koje je registrovano tek šet meseci kasnije (19. juna 2014.), imenovan za v.d. direktora „Higijene" i na toj funkciji se nalazi i danas. On je 27. maja 2014. godine, sa po zakonskim propisima nepostojeće funkcije, potpisao ugovor sa A.D. „Put" o uređenju starog zaječarskog groblja. I ne samo to: nastavio je kao „v.d. zamenika direktora" rukovodi radom JKP „Kraljevica", sve dok Skupština grada Zaječara nije, 1. jula 2014. godine za v. d. direktora „Kraljevice" imenovala šumarskog inžinjera Nenada Milutinovića. Na dužnosti v. d. zamenika direktora zatekao ga je i stečaj u „Kraljevici", ali nije otišao na tržište rada zajedno sa pedesetak radnika, nego je ostao u fotelji v. d. direktora JKP „Higijena".

Uvidom u dokumente koji su objavljeni na sajtu Agencije za privredne registre, ustanovili smo da je Đorđević dobro znao da funkcija zamenika direktora u javnom preduzeću ne postoji i da nije u tom svojstvu mogao da potpisuje dokumente kao što je ugovor sa A. D. „Put". Još 7. 11. 2013. godine, nadležni u Agenciji za privredne registre doneli su Rešenje o odbacivanju registracione prijave promene podataka kod JKP „Kraljevica" uz sledeće obrazloženje:

„Uvidom u dostavljenu dokumentaciju priloženu uz registracionu prijavu utvrđeno je da se odnosi na upis zakonskih zastupnika (dodatak 7), da je navedeno da se traži upis Gorana Đorđevića kao zamenika direktora javnog preduzeća. U prilogu je dostavljen Aneks ugovora o radu. Imajući u vidu da zakon funkciju zamenika direktora kao zakonskog zastupnika kod javnog preduzeća ne predviđa, već samo funkciju direktora, a sva ostala lica mogu biti zastupnici u skladu sa članom 32. stav 1. Zakona o privrednim društvima („Sl.glasnik RS" br. 36/11, 99/11) kojim je propisano da osim zakonskih zastupnika, zastupnici u smislu ovog zakona su i lica koja su aktom ili odlukom nadležnog organa društva ovlašćena da zastupaju društvo i kao takva registrovana u skladu sa zakonom o registraciji. Takođe potrebno je dostaviti i odluku osnivača o imenovanju zastupnika."

Bez obzira na to Đorđević tvrdi da je ugovor sa A. D. „Put" potpisao u skladu sa zakonom i aktima JKP „Kraljevica". Takođe tvrdi da je za to bio ovlašćen od strane Nadzornog odbora JKP „Kraljevica". U arhivi JKP „Kraljevica" zaista postoje dve odluke Nadzornog odbora kojima su data „ovlašćenja" v.d. zameniku direktora tog preduzeća. Obe se pozivaju na član 18. Zakona o javnim preduzećima u kome o zameniku direktora nema ni slova. Prvim zaključkom, koji je pod brojem 331/8-1 donet 12. 5. 2014. godine Nadzorni odbor je ovlastio „zamenika direktora Gorana Đorđevića da zastupa preduzeće do izbora novog direktora" i da može deponovati potpis „kod svih poslovnih banaka". Drugim zaključkom, koji je pod brojem 331-5/1 donet 16. maja 2014 godine Đorđeviću su data ista ovlašćenja, jedino je izostao deo o deponovanju potpisa.

Oba zaključka potpisala je Olivera Nikolić - Stoiljković koja je na predlog osnivača imenovana za predsednika Nadzornog odbora JKP „Kraljevica", nakon što je dotadašnji predsednik Branko Milošević, inače dugogodišnji direktor „Kraljevice" podneo ostavku. Gospođa Nikolić Stoiljković je diplomirani tehnolog. Sve je, rekla nam je, radila po instrukcijama Skupštine grada, što znači po instrukcijama Saše Mirkovića i uz konsultacije sa načelnikom Gradske uprave koji je pre nekoliko dana tragično izgubio život na putu Zaječar - Bor. Čak nam je rekla da je nakon donošenja rešenja o razrešenju Miroslava Pacića Skupština grada Đorđevića imenovala za v. d. direktora „Kraljevice", što uopšte nije tačno. Zanimljivo je da je gospođa Olivera Nikolić Stoiljković dobila posao u JKP „Higijena", na čijem je čelu Goran Đorđević.

Imajući u vidu sve što je u ovom tekstu rečeno, nameće se nekoliko pitanja. Najpre, zašto je lokalna vlast odlučila da raskopa do tada najpouzdanije i najperspektivnije javno preduzeće. Razlog za to, barem primarni, nisu neplaćeni porezi i doprinosi, jer će ih Republička uprava prihoda naplatiti iz potraživanja JKP „Kraljevica", a najveći dužnici su grad Zaječar i Direkcija za izgradnju čiji je osnivač grad Zaječar. Nije ni gubitak od 1,19 miliona dinara, koji je „Kraljevica" iskazala po završnom računu za 2013. godinu, jer su i JKP „Vodovod" i JKPS „Zaječar" iskazali znatno veće gubitke.

Po svemu sudeći, jer drugih pouzdano utvrđenih razloga nema, radi se o kombinaciji sujete zaječarskog gazde i pokušaju da se na bilo koji način izbegne da grad plati obaveze prema „Kraljevici". Na ovo drugo upućuje upravo muljavina oko uređenja starog zaječarskog groblja, što nije besmislen, ali svakako ni prioritetan komunalni zadatak. Uostalom, Gradsko veće grada Zaječara donelo je 8. 7. 2014. godine, pod brojem III broj 02-351/14 Zaključak o preuzimanju obaveza JKP „Kraljevica" prema AD „Put" Zaječar u kome stoji i ova rečenica: „U cilju lakšeg izmirenja obaveza JKP „Kraljevica" prema drugim poveriocima, grad Zaječar preuzima obavezu po navedenom ugovoru, čime se umanjuju obaveze grada Zaječara prema JKP „Kraljevica".

Iako taj zaključak nije objavljen u „Službenom listu grada Zaječara" potpisnik ovih redova je imao uvid u taj dokumenat koji, na veliku žalost autora, nije doneo očekivani rezultat. Republička uprava prihoda je pismeno upozorila JKP „Kraljevica" da se ne upušta u otpisivanje bilo kakvih potraživanja, pa je u u Ugovoru o preuzimanju investicije uređivanja starog gradskog groblja, izostala gore navedena rečenica. Osim ako se falsifikatorska radionica ne baci na posao.

Dakle, u mutljavinama u koje su uvučeni i pokojnici, neko se, očigledno preračunao, ali će ceh cele te zavrzlame platiti 50 radnika „Kraljevice" koji su zbog stečaja već na spisku nezaposlenih i Zaječarci zbog neljudskih uslova na novom groblju na Malom Stupnju. Istina, vlast se intezivno trudi da to zabašuri licitacijom da će na starom groblju nakon uređivanja biti od 400 do 1400 novih grobnih mesta, ali to je u najboljoj verziji dovoljno za godinu i po dana. Onda je alternativa opet Mali Stupanj.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane