Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Dežurna

Srbija u kolapsu: u blokadi više od 30.000 preduzeća! Prezadužene su i kompanije vodćih tajkuna

I bogati su dužni

Čak trinaest velikih javnih i državnih preduzeća u Srbiji duguje 8,8 milijardi evra, a jedanaest najvećih preduzeća u privatnom vlasništvu duguje 2,5 milijarde evra, a od toga pet preduzeća se nalazi u bankrotu ili pred bankrotom. Ovo je ukratko, rečima brojki, dramatično stanje u kome se nalaze najmoćnije i najbogatije domaće kompanije, suočene sa najgorim poslovnim ambijentom u savremenoj Evropi. Neznanje, drskost, nasilje i nemoć, svakodnevna su slika državne birokratije koja u Srbiji davi svakoga ko hoće da privređuje i donosi novu vrednost. Zbog ovakvog odnosa, prvih dana oktobra meseca 2014. godine, u blokadi je bilo trideset hiljada preduzeća. Zaplašeni ovakvom situacijom, mnogi zatvaraju svoje firme, a oni koji to mogu, menjaju i državu i poslovni ambijent. Samo američka portparolka Bele kuće tvrdi da je Aleksandar Vučić na pravom putu. Iza njega će, samo ove godine, pola miliona ljudi otići u grob. Možda je to san američke spoljne politike.

Miodrag K. Skulić

Da bi upotpunili sliku stanja u kome se privatni sektor danas nalazi, osim ranije prikazanih rezultata poslovanja Farmakoma, Interkomerca, Victoria group i Beohemije, sada prikazujemo i rezultate konsolidovanih bilansa ostalih preduzeća u privatnom vlasništvu...

Posle prodaje Delta banke i Delta trgovinskog lanca, bilo je za verovati da je poslovni sistem Delta Holding, koji se nalazi u vlasništvu Miroslava Miškovića, konačno stao na svoje noge. Naime, u tom sistemu, ima još 12 zavisnih društava, a u 2013. godini imao je 3.417 zaposlenih, dakle, manje za 244 u odnosu na prethodnu godinu. Angažovana su ukupna poslovna sredstva u visini od milijardu i 171 milion evra, od čega Delta Holding sopstvenim sredstvima pokriva 57,3 odsto. Obaveze Delta Holdinga iznose 500 miliona evra i one u ukupno angažovanim poslovnim sredstvima učestvuju sa 42,7 odsto.

Ukupan prihod ostvaren u 2013. godini iznosio je 480 miliona evra, dakle, a obaveze društva su veće od jednogodišnjeg prihoda. Samo po osnovu finansijskih rashoda, Miškovićev Delta Holding je u 2013. godini imao obavezu od 19 miliona evra. Ako se ti kamatni i drugi finansijski rashodi uporede sa ukupnim neto prihodom ostvarenim u toj godini od tri miliona evra, jasno je da Delta Holding postoji da bi bankama i drugim finansijerima obezbeđivao apanažu! I na kraju, važno je da istaknemo da je neto dobit ostvarena u toj godini, niža nego u prethodnoj za jednu trećinu, a ukupan prihod manji je za četiri odsto. Neto dobit učestvuje u ukupnom prihodu samo sa 0,62 odsto. Dakle, Delta Holdingu, nimalo ne cvetaju ruže.

Sumrak u Zekstri i Verano Motors-u

Kompanija Verano Motors, koja se nalazi u vlasništvu Radomira Živanića, i ima 27 zavisnih društava. Ova kompanija poznata je što je sa holandskom firmom MIG Real Estate B.V. kupila preduzeće Robne kuće „Beograd", sa učešćem holandskog partnera od 82,6 odsto i Verano-Motors-a sa učešćem od 17,4 odsto, dok je pre toga bila poznata kao generalni distributer vozila Pežo (Peugeot).

Finansijsko stanje u ovoj kompaniji u poslednje tri godine je katastrofalno. Verano-motors ima neprekidno blokiran tekući račun 977 dana, za iznos od 3,3 milijarde dinara, ili 28 miliona evra. Dok su Robne kuće „Beograd" u blokadi 265 dana, a u neprekidnoj blokadi 23 dana, za iznos od 77,5 miliona dinara, ili 650 hiljada evra. Takođe, u blokadi je i Verano-Remont sa milijardu i 68 miliona dinara, ili više od devet miliona evra, kao i Verano-Auto sa 20 miliona dinara... Verano-Motors u konsolidovanom bilansu za 2013. godinu nema nikakav sopstveni kapital, pa, čak, ni kapital holandske firme, obzirom da je ceo kapital izgubljen, pa je kumulirani gubitak iznad kapitala 3,9 milijardi dinara. Ukupne obaveze Verano-Motorsa su 25,1 milijardu dinara, ili 219 miliona evra i predstavljaju osmogodišnji nivo ukupnih prihoda ostvarenih u 2013. godini.

U Verano-Motors-u i 27 zavisnih društava zaposleno je samo 441 lice. U toj godini ostvaren je prihoda 2,15 milijardi, a iskazani gubici su 1,67 milijardi dinara, ili 53 odsto od prihoda. Samo za kamate i druge finansijske rashode Verano-Motors je u prošloj godini knjižio 5,4 miliona evra, ili 19,7 odsto prihoda.

Zekstra grupa u vlasništvu Dragana Đurića 99,24 odsto i 17 malih akcionara 0,76 odsto, sa četiri zavisna društva (Novitet AD iz Novog Sada, Veterinarski zavod AD iz Zemun, Fabrika ulja Dunavka iz Velikog Gradišta i Zekstra iz Banja Luke) doživela je finansijski kolaps. Matično društvo Zekstra grupa ima blokiran tekući račun 1,8 milijardi dinara, ili 15,3 miliona evra, neprekidno 728 dana, dok Novitet AD ima blokiran račun za 38 miliona dinara neprekidno 544 dana. Veterinarski zavod imao je blokadu računa 637 dana, a Fabrika ulja Dunavka, nema nikakvih realizovanih prihoda i ima samo jednog zaposlenog. Kapital Zekstra grupe je u celini „pojeden", iskazivanjem gubitaka u prethodnim godinama, pa je gubitak iznad kapitala na kraju 2013. godine iznosio 4,5 milijardi dinara.

Na knjigovodstveno iskazanoj imovini, vrednoj manje od šest milijardi dinara, obaveze su narasle do10,5 milijardi dinara. Zekstra grupa ima 364 zaposlena radnika. Izdavačko preduzeće Nolit iz Beograda ima 41 zaposlenog i u vlasništvu je Veterinarskog zavoda (69,32 odsto), Akcijskog fonda (17,33 odsto) PIO Fonda (4,75 odsto) akcija po osnovu doinvestiranja 1,03 i akcija 91 malog akcionara (7,57 odsto). Ali, u 2013. godini, obeveze su dostigle 183 miliona dinara, a ovo društvo posluje sa velikim gubicima. Sa Modnom konfekcijom u Novom Sadu, Zekstra grupi nije pomoglo ni to što je još 1997. godine pripojila sebi Centar za modu iz Beograda, koji je tada vodila supruga pokojnog gradonačelnika Beograda, Živorada Kovačevića.

Peterov Hanibal pred vratima Ušća

MPC Holding je osnovao 20. juna 2000. godine Petar Matić, (JMBG: 0309966381001, rođen u Mariboru pod imenom Peter, od oca Petera i majke Alenčice Matić). Dana 5. oktobra 2006. godine, odobrena je promena imena Matić Petera u Matić Petar, tako da se od tada počeo služiti imenom Petar. Tako "preobraćeni" Petar, osnivač je MPC Holding-a koje ima šest zavisnih društava, a ovaj ošsedam d.o.o.

Ukupne obaveze društva su 4,6 milijardi dinara. MPC Holding je kupac BIGZ-a, koji ni do danas nije renoviran. Zatim se pojavio kao investitor hotela "Tri lista duvana" na prostoru nekada čuvene kafane istog imena, preko puta Skupštine Srbije u Beogradu.

Matić je od MK komerca, tačnije od Miodraga Kostića, kupio i zgradu bivšeg CK i na placu od više hektara dobijenom od Grada Beograda, kao aneks zgrade uz CK, podigao je trgovački lanac pod nazivom "Ušće tower", čiji je osnivač firma: Balkans Real Estate B.V. iz Holandije.

"Ušće tower doo", nema zaposlenih, a u 2013. godini, iskazan je gubitak u poslovanju od 1,7 milijardi dinara na prihodu od samo 622 miliona dinara. Ovo pravno lice izgubilo je ceo kapital i ima kumulirane gubitke iznad kapitala 3,3 milijarde dinara. Zakonski zastupnik društva je izvesni Tomas Hanibal (Thomas Hannibal).

Isti vlasnik, koga zastupa isti zakonski zastupnik je firma Immocentar doo, koji nema zaposlenih. Društvo Balkans Real Estate doo osnovala je holandska firma Balkans Real Estate, V.P. i sa 21 zaposlenim u 2013. godini ostvarilo je gubitak u poslovanju 126 miliona dinara, pa je izgubilo celokupan osnivački kapital i ima ukupne obaveze na kraju prošle godine 3,15 milijarde dinara.

Preduzeće Ušće Šoping doo, takođe je u vlasništvu iste holandske firme. MPC Holding ima blokiran račun za četiri milijarde i 77 miliona dinara, ili više od 34 miliona evra!

Tako je postalo jasno zašto Matić već treću godinu ne završava započeti hotel "Tri listaduvana" i zašto zgrada BIGZ-a predstavlja leglo miševa, pacova i bubašvaba...Samo MPC Holding na kraju prošle godine ima obaveze 41 milion evra, ali odnosi Petra Matića i holandske firme u Ušće Šoping-u su zamršeni, što pokazuje blokada računa od više od 34 miliona evra, neprekidno 314 dana.

MK Komerc, doo u vlasništvu je Roksande Kostić (9 odsto), Miodraga Kostića (3,88 odsto) i švajcarske firme Agri Holding, AG (87,12) odsto. U 2013. godini, bilo je u ovom poslovnom sistemu samo 235 zaposlena radnika, a ukupne obaveze na kraju te godine dostigle su 44 miliona evra, dok je ceo ukupan prihod bio samo 15,3 miliona evra.

Kostićev MK Komerc je u toj godini iskazao gubitak u poslovanju u iznosu od 586 miliona dinara, ili 5,1 milion evra, što čini 33,3 odsto ukupno realizovanog prihoda. Samo za kamate i druge finansijske rashode knjiženo je 3,4 miliona evra u bilansu za tu godinu. Kako je Miodrag Kostić otuđio tri velik srpske šećerane (u Vrbasu, Crvenki i Pećincima) holandskoj firmi Nordagri N.V. sa 81,36 odsto učešća u kapitalu Sunoko doo, u Srbiji, osnovanog 3.06.2005. godine, a njegova firma MK Grupa, postala vlasnik 18,64 odsto firme Sunoko doo, to se njegov finansijski položaj može sagledati samo u posebnoj ekspertizi. Naime, dana 2. novembra 2005. godine, MK grupa je u Sunoko unela 472 miliona dinara, vrednosti dve šećerane, a 24. maja 2006. godine, i 179 miliona dinara vrednosti treće šećerane. I sve to je učinila, najverovatnije bez iznosa njihovih obaveza i tako postala vlasnik Sunoko doo samo sa 18,64 odsto.

Konačno, tu je i grandiozni gubitaš, Interkop doo Šabac, privredno društvo o kome je Tabloid u više brojeva pisao, koji sada duguje 116 miliona evra!

A 1.

Para niko nema, ni svojih ni tuđih...

Nedostatak sopstvenih sredstava i visoki nivo zaduženosti, jedan su od osnovnih razloga iskazivanja visokih gubitaka. Kumulirani gubici iz prethodnih godina, uključivo u to i gubitke iskazane u prošloj godini dostigli su 2.956 milijardi dinara, ili više od 25 milijardi evra. U tim gubicima iskazani gubitak iznad vrednosti sopstvenog kapitala na kraju prošle godine dostigao je 1.152 milijarde dinara, ili više od deset milijardi evra, dok je gubitak kod pravnih lica kojia raspolažu sa sopstvenim kapitalom 1.704 milijarde dinara, ili oko 15 milijardi evra. Sa takvom krvnom slikom ništa se bolje ne može očekivati ni u poslovanju ove i naredne godine.

A 2.

Kako prodati preduzeće bez prisustva javnosti?

Sa dugom od oko 790 miliona evra, 349 privrednih subjekta je pred bankrotom i stečajem. Agencija za privatizaciju skoro pune tri godine nije objavljivala javne oglase za aukciju ili tendere ovih društvenih preduzeća, a vlada i skupština nisu donosile zakon kojim se preduzećima restruktiranju produžuje rok do kraja godine, iako je Ustavni sud Srbije zaključio da je protivustavno i nesaglasno i suprotno zaključcima Ustavnog suda dalje produživanje roka za naplatu poverilaca od preduzeća u restruktuiranju.

GLOSA

Miškovićev Delta Holding je u 2013. godini imao obavezu od 19 miliona evra. Ako se ti kamatni i drugi finansijski rashodi uporede sa ukupnim neto prihodom ostvarenim u toj godini od tri miliona evra, jasno je da Delta Holding postoji da bi bankama i drugim finansijerima obezbeđivao apanažu!

GLOSA

U privredi Srbije, na kraju prošle 2013. godine, bilo je ukupno manje od milion zaposlenih. Prihodi su u prošloj godini realno opali za 1,2 odsto, jer je inflacija oborila minimalni rast poslovnih prihoda, a samo za kamate privreda je izdvojila više od milijardu evra! Ovakvi rezultati pokazuju da srpskoj privredi nema spasa.

Najzaduženija javna i državna preduzeća u Srbiji

Sedam najzaduženijih preduzeća u privatnom vlasništvu:

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane