Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Intervju

Ljiljana Blagojević, glumica, u razgovoru za Tabloid priča o svojim ulogama i mračnim perspektivama Srbije

Možda ministar kulture zna, ono što ne znam ja!

Ne samo da je Ljiljana Blagojević decenijama uspešna srpska glumica, ona je i uzorna majka i privržena supruga - ali, i nežna i dobra baka trogodišnjoj Mioni. Od uloga kraljice Drage Mašin do Nađe Bačić - koju svakog vikenda gledamo u TV - seriji "Budva na pjenu od mora", iza nje je čitava lepeza jakih, pametnih i pronicljivih žena koje je tumačila. Trenutno ugovara gostovanja njenih pozorišnih predstava i sprema se za novu sezonu koja je već počela. U oktobru će gostovati pred Bečlijama sa predstavom "Prevaranti" a u novembru u Cirihu sa komedijom "Sokin i Bosina". Specijalno za Tabloid, priča o sudbinskim dilemama Srba, ali i o statusu umetnika u društvu koje je izgubilo vrednosni sistem.

Razgovarala: Nađa Andrejević Keleri

Serija "Budva na pjenu od mora" izazvala je veliko interesovanje kod ovdašnje publike. S obzirom da ste leto proveli na crnogorskom primorju, kako Crnogorci prihvataju glumačku ekipu koja ih oslikava!?

- Da, serija je jako popularna u CG. Ništa ne nosi popularnost kao televizija. Istina brzo i prođe ali kada ste preko TV - ekrana prisutni u svakom domu, logično je da postajete i deo tih porodica. Moj lik, moju Nađu su uglavnom zavoleli što je dokaz da su zadovoljni mojim tumačenjem crnogorske savremene žene. Narod nas uglavnom oslovljava po imenima iz serije.

U razgovoru sa doajenima srpskog glumišta, često sam čula da se karijera zapravo gradi na "odbijenim ulogama". Koliko je to i Vaš slučaj?

- A ja sam mislila da je to moj patent. Davno sam još rekla da se karijera pravi ne samo na odigranim već i na odbijenim ulogama. Kada napravim spisak odbijenih uloga vidim da je on mnogo veći od odigranih, ali vidim takođe da sam ih sa razlogom i odbila. Nekako me je štitila ta glumačka intuicija. Imala sam petlju još kao mlada glumica da odbijem posao koji me ne privlači i imala sam strpljenja da čekam novu ulogu i da se ne uspaničim zbog dugih pauza u poslu. Danas vidim da sam bila u pravu i rezultate takvog odnosa vidim sada. Ne postoji uloga koje bih se stidela što sam je prihvatila. A to je veliki kapital.

Lepeza Vaših glumačkih likova uglavnom su "jake žene " koje znaju šta hoće u životu. Koliko je građenju takvih likova doprineo Vaš lični karakter i temperament?

- Imam običaj da kažem da svaka uloga nađe svog glumca i da će neka uloga ako vam pripada naći put do vas. No, moram da kažem da je nekada

bilo više posla - bilo je veće trzište i veća konkurencija. Znate, nije isto dobiti ulogu u zemlji koja ima šest miliona stanovnika ili koja je imala dvadeset miliona stanovnika!? Ja sam birala uloge žena koje su bile deo radnje filma ili predstave a ne puka scenografija projekta. Moje poreklo je iz Republike Srpske, iako sam rođena u Zemunu. Genetika je čudo. Tamo su jake, stamene žene. Volim takve likove. Volim dramske uloge i volim likove iz naše dramaturgije. Valjda ono što želite to i dobijete.

Konkursi za direktore beogradskih pozorišta su u toku. Smatrate li da je dobro da se na čelu pozorišta nalazi GLUMAC i njegov glumački klan ili je pak bolje da u direktorskoj fotelji sedi marketinški obrazovana i neutralna osoba?

- Uvek postoji neki klan. Teška su vremena za one koji su na čelu pozorišta. Ne mislim da bi neka profesija trebalo da bude prepreka - niti preporuka za upravnikovanje. Ali, logičnije je da glumac bude na čelu pozorišta - nego na čelu jedne države. Regan je bio glumac i kažu da je bio odličan predsednik. Lično sam protiv menadžera na čelu pozorišta. Mislim da su nam pozorišta bila najbolja kada su na njihovom čelu bili književnici ili dramaturzi. Menadžeri gledaju samo profit a književnici i dramaturzi vode računa o duhovnoj vertikali svoga naroda što i jeste obaveza pozorišta.

Majske poplave, a i ove najnovije u istočnoj Srbiji - unesrećile su mnoge ljudske živote. Zakoračili smo u jesen a pomoć i gradnja kuća su sporovozni, iako su donacije na račun Vlade Srbije pozamašne. Smatrate li da novac stiže u prave ruke i na pravo mesto!?

- Hoću da verujem da će biti sve kako treba jer u suprotnom bilo bi to još jedno razočarenje za sve nas, što bi bilo previše. Evo ovih dana ponovo voda pravi haos. Teška godina, velike tegobe, velika nesreća. Ne bih volela da se posle svega ovoga pokaže da smo nesolidni, jer mislim da nismo. Mislim da je problem u birokratiji i da imamo neverovatan dar da sve iskomplikujemo do vrhunca.

Slažete li se da članstvo u EU Srbiji nanosi štetu, kako ekonomsku tako i socijalnu, državnu, moralnu i pravnu. Unutar EU ne postoji ekonomska ravnopravnost, jer ta zajednica ne prihvata zemlje Balkana kao punopravne, već kao kolonije. Za to su primer Rumunija i Bugarska.

- Sve što je na silu nije dobro. Svako ima pravo na sopstvenu odluku hoće li negde ili neće. Ima svetlih primera zemalja u Evropi a koje nisu članice EU. Naravno da nećemo biti ravnopravni ni ako smo članica ni ako nismo. To vam je kao ona priča o Tamnom vilajetu. Ko ponese - kajaće se - ko ne ponese - kajaće se. No uzdam se u Boga i u njihovo odugovlačenje da nas prime. Sem toga, toliko su nas devalvirali poslednjih godina da mi nije jasno šta ćemo im takvi nikakvi.

Ima jedan divan vic koji kruži po Beogradu. Amerika će se boriti protiv Rusije do poslednjeg Evropljanina. Nek nam je Bog u pomoći. Da nas ostave na miru i ne uvlače u nove sukobe. Ne moramo mi uvek biti moneta za potkusurivanje.

Status Kosova je bolna tačka svih Srba. Kakav stav zauzimate po tom pitanju?

- Moj stav je da ga ne smemo dati niti išta potpisati. Sve što je oteto nekad se može vratiti a što je dato - zauvek je izgubljeno. Pogledajte Jevreje! Od njih treba učiti.

Srbi su kroz istoriju bili graničari između Otomanskog carstva i Austro - Ugarske. Danas su u raskolu između Vašingtona i Moskve. Šta nam je činiti ako Obama naredi da u mirovnim snagama u Ukrajini učestvuju i Srbi!?

- Setimo se 1999.godine - bombardovanja i dobićemo odgovor. Pogledajte srušene zgrade po Beogradu koje još zjape od razaranja i dobićete odgovor. Setimo se gore ispričanog vica koji kruži Beogradom. Ono što ne voliš da ti se desi - ne čini drugome. Žao mi je naroda u Ukrajini. Da je bilo pameti da ne dozvole mešetarima da ih dovedu u ovakvu situaciju. Ako se u skorije vreme ništa ne poradi na natalitetu, Srbi će kao narod nestati!

- Sve se urotilo protiv mladih. Kada odete da tražite posao, pitaju vas da li ste udati, imate li decu. Daju vam flašicu za urin da provere da li ste trudni. Teško se zapošljavate i dolazite do stana. Kad se zaposlite radno vreme ja od 9 do 17. Kad da rađate? Kad da se družite i vaspitavate decu? Užas! Jedna opšta sebičnost i go interes su svuda oko nas, a posledica je pad nataliteta. Uvodimo evropske standarde ali samo u pojedinim domenima - ne i u nekim olakšicama da pospešimo rađanje i proširenje porodice. Nestajemo, polako ali sigurno. A Tagore kaže, kad nas ne bude, ničega neće biti.

Srpska javnost se ušokirana natpisima koji potvrđuju da su Šiptari svih ovih godina švercovali ljudske organe...

- Šokirana sam i užasnuta, ali da li ste videli da su se okupili na trgu i zahtevali da se čuje istina o tome. Ne! Okupljali su se i zbog Kurte i Murte ali kada su Srbi u pitanju - tajac! Toliko o našoj zapanjenosti. Mi kao da smo umrli. Kao da su nas uštrojili. Gde su te naše a svetske nevladine organizacije, borci i borkinje za ljudska prava i opštu sreću? Kakvo je to licemerje i selektivna pravičnost. A zamislite kakva bi se buka i pomama digla da je kojim slučajem Žuta kuća bila u Nišu ili Vranju. Uspeli smo da izgradimo istančani smisao za samoponiženje. Čestitam!

Jedna ste od retkih glumica koja je mnogo radila sa Emirom Kusturicom. Kustendorf je postao stecište glumačke elite svetskog glasa. Kakva su Vaša iskustva sa njim i da li je na pomolu nova saradnja?

- Kusturica je nas brend. Kustendorf je jedan od najlepših festivala. Tako mlad i prokrvljen nešto je drugo od ocvalih svetskih festivala koji uglavnom dobijaju politički predznak u ovom svetskom haosu u kojem živimo. Mnoge velike zvezde koje su posetile ovaj festival u Kusturici prepoznaju autentičnost koju retko srećemo u svetu filma. Sam festival se bori protiv komercijalnih upliva u svet umetnosti i sva ta velika imena koja ga posećuju, daju svoj doprinos upravo toj borbi. Što se tiče novih poslova, kad bude biće. I ovo do sad urađeno sa Emirom je dovoljno za jedan umetnički život.

Kako biste voleli da vidite kulturnu scenu Srbije u budućnosti?

-O teškog li pitanja. Mislim da nema kulturne politike. O kojoj kulturnoj politici pričamo kad je upravnik nacionalnog teatra, van svih zakonskih normi, već dve godine u V. D. statusu? Pitajte Ministra možda on nešto zna što ja ne znam.

GLOSA

PN: Moje poreklo je iz Republike Srpske, iako sam Zemunka po rođenju. Genetika je čudo! Tamo su jake i stamene žene, baš kao i uloge koje sam igrala

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane