Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Da se zna

Samo devet poslovnih sistema u privatnom vlasništvu ima zadovoljavajući nivo sopstvenog kapitala. Većina njih posluje tuđim parama

Kad tuđe u džep uđe

Velike dubioze i prekomeran stepen zaduženosti većine privatnih kompanija u Srbiji, velika su pretnja potpunom slomu privatnog sektora privrede Srbije narednih dve godine. Tabloidov ekonomski analitičar Miodrag K. Skulić, kao bizaran primer navodi devet privatnih kompanija koje imaju novac, a koji uglavnom nije njihov!

Miodrag K. Skulić

U tri prethodna broja Tabloida doneli smo prikaz velikih poslovnih sistema, u privatnom vlasništvu, koji su ostali bez dinara sopstvenog kapitala, pa, čak, imaju i ogromne kumulirane gubitke znatno iznad sopstvenog kapitala koji je u celini „pojeden", zatim poslovne sistema sa minimalnim sopstvenim kapitalom i na kraju poslovne sisteme sa nedovoljnim kapitalom.

U ovom broju donosimo pregled i analizu devet poslovnih sistema sa značajnom visinom učešća sopstvenog kapitala u ukupno angažovanim poslovnim sredstvima. Njih devet sa 216 zavisnih društava imaju obavezu 836 miliona evra, dok im je sopstveni kapital 1,3 milijarde evra, ili u proseku 61,37 odsto. Među njima Delta Holding Miroslava Miškovića, sa 77 zavisnih društava u zemlji i inostranstvu, ima ukupne obaveze 544 miliona evra, dok sopstvenim kapitalom ovaj poslovni sistem pokriva 55,24 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, koji, prema tome, iznosi 671 miliona evra.

Ostalih osam poslovnih sistema sa 139 zavisnih društava ima ukupne obaveze 292 miliona evra i sopstvenim sredstvima pokrivaju 69,23 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, što je veoma visok stepen.

U ovih devet poslovnih sistema ukupno je zaposleno 12.636 radnika, što čini 1,3 odsto ukupno zaposlenih u privredi Srbije, pa sa tako niskim učešćem ne predstavljaju reprezentativni uzorak za ukupnu privredu. Zaključujući ovaj četvrti nastavak o poslovanju najvećih privrednih grupacija u privatnom vlasništvu, koje su trebale biti oslonac razvoja u privredi Srbije, možemo konstatovati da su se i u sektoru privrede u privatnom vlasništvu nagomilale ogromne finansijske teškoće, velike dubioze i da prekomeran stepen zaduženosti, većine njih, ne računajući ovih devet poslovnih sistema, je velika pretnja slomu privatnog sektora privrede Srbije u 2015. i naredne dve godine.

Delta Holding D.O.O iz Beograda, vlasnik Miroslav Mišković

U Delta Holdingu Miroslava Miškovića posluje 77 privrednih društava, registrovanih u zemlji i inostranstvu, koja u konsolidovanom bilansu imaju ukupne obaveze 544 miliona evra. Ova privredna društva sopstvenim kapitalom pokrivaju 55,24 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su sopstvena sredstva 645 miliona evra. Sistem zapošljava 3.417 radnika.

NELT Co D.O.O. iz Dobanovaca

U Nelt Co kapital potiče sa Kipra posluje devet privrednih društava, registrovanih u zemlji i inostranstvu, koja u konsolidovanom bilansu imaju ukupne obaveze 86 miliona evra. Ova privredna društva sopstvenim kapitalom pokrivaju 60,43 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su sopstvena sredstva 130 miliona evra. Sistem zapošljava 2.190 radnika.

Swisslion Group D.O.O. iz Novog Sada - firma iz Švajcarske

U Swisslion Group, kapital potiče iz Švajcarske posluje devet privrednih društava, registrovanih u zemlji i inostranstvu, koja u konsolidovanom bilansu imaju ukupne obaveze 64 miliona evra. Ova privredna društva sopstvenim kapitalom imaju visok stepen pokrivenosti ukupno angažovanih poslovnih sredstava sopstvenim kapitalom od 60,43 odsto, dok su sopstvena sredstva 134 miliona evra. Sistem zapošljava 3.203 radnika.

Amasis D.O.O iz Beograda - vlasnik Miroljub Aleksić

U grupaciji Amasis Miroljuba Aleksića, posluje devet privrednih društava, registrovanih isključivo u zemlji, u konsolidovanom bilansu imaju ukupne obaveze samo 47 miliona evra. Ova privredna društva sopstvenim kapitalom imaju visok stepen pokrivenosti ukupno angažovanih poslovnih sredstava sopstvenim kapitalom od 66,42 odsto, dok su sopstvena sredstva 93 miliona evra. Sistem zapošljava 1.283 radnika.

Pionir D.O.O iz Beograda - firma sa Kipra

U poslovnom sistemu Pionir kapital potiče sa Kipra, posluju četiri privredna društava, od kojih su tri zavisna društva registrovana u zemlji, koja u konsolidovanom bilansu imaju ukupne obaveze 36 miliona evra. Ova privredna društva sopstvenim kapitalom pokrivaju 63,45 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su sopstvena sredstva 62 miliona evra. Sistem zapošljava 615 radnika.

Avala Ada D.O.O iz Beograda - firma sa Kipra

U poslovnom sistemu Avala Ada kapital potiče sa Kipra, a sistem posluje sa tri zavisna privredna društava, registrovanih u zemlji, koja u konsolidovanom bilansu imaju ukupne obaveze 22 miliona evra. Ova privredna društva sopstvenim kapitalom pokrivaju 51,03 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su sopstvena sredstva više od 22 miliona evra. Sistem zapošljava 386 radnika.

NCA Investment Group iz Beograda - vlasnik Slobodan Vučićević, SAD

U NCA Investment Group, kapital potiče iz SAD, a sistem posluje sa deset privrednih društava, registrovanih u zemlji i inostranstvu, koja u konsolidovanom bilansu imaju ukupne obaveze 20 miliona evra. Ova privredna društva sopstvenim kapitalom pokrivaju 63,20 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su sopstvena sredstva 34 miliona evra. Sistem zapošljava 258 radnika.

IM Matijević D.O.O Novi Sad - vlasnici Petar i Zora Matijević

IM Matijević kapital je u vlasništvu Petra i Zore Matijević, sistem posluje sa 72 privredna društva, registrovanih isključivo u zemlji, koja u konsolidovanom bilansu imaju ukupne obaveze od samo 15 miliona evra. Ova privredna društva sopstvenim kapitalom pokrivaju izuzetno visok nivo od 92,27 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su sopstvena sredstva 170 miliona evra. Sistem zapošljava 2.354 radnika.

Multikom Group D.O.O iz Beograda - vlasnik Dragan Đilas

Multikom Group u vlasništvu Dragana Đilasa posluje sa 16 privrednih društava registrovanih u zemlji i inostranstvu, koja u konsolidovanom bilansu imaju ukupne obaveze od samo dva miliona evra. Ova privredna društva sopstvenim kapitalom pokrivaju 58,06 odsto ukupno angažovanih poslovnih sredstava, dok su sopstvena sredstva na nešto višem nivou. Ova grupacija ima 183 zaposlena radnika.

A 1. Zepter international - u vlasništvu Philipa Ceptera

Ovaj nazovimo srpski biznismen, koji je primio izraelsko državljanstvo, kupovao je na akcijama društvena preduzeća i njihovu imovinu rasprodao, po sumnjivo niskim cenama, tako da je u Subotici, Kruševcu i drugim mestima ostvario dobit koja nigde u poslovnim i poreskim knjigama nije evidentirana.

Izvozno preduzeće "Centrotextil" od AD pretvorio je u d.o.o. za iznajmljivanje poslovnog prostora. U 2013. godini sa 26 zaposlenih ostvario je 174 miliona dinara prihoda, uz iskazani gubitak u toj godini od 1,5miliona dinara. Društvo je na kraju godine imalo obaveze 697 miliona dinara, ili više od šest miliona evra. Vlasnik kapitala je Home Art & Sales Services AG iz Švajcarske.

Špeditersko preduzeće "Jugošped" naTerazijama pretvorio je u hotel, a staru fabriku hartije kod Beogradskog sajma drži za dalju prodaju. U "Jugošped"-u sada radi 12 zaposlenih, a u 2013. ostvaren je prihod 250 miliona dinara, uz iskazani gubitak u poslovanju te godine u iznosu od 89 miliona dinara. Dugovanje "Jugošpeda" je 9,5miliona evra. Vlasnik kapitala je Home Art & Sales Services AG iz Švajcarske.

Švajcarska firma UBA United BusinesActivites Holding AG vlasnik je njegove domaće firme Zepter International u Beogradu, koja ima 72 zaposlena i u 2013. godini je ostvarila 543 miliona dinara prihoda, uz iskazani gubitak 242 miliona dinara. Ovo privredno društvo ima iskazani gubitak iznad kapitala 580 miliona dinara, dok su ukupne obaveze ovog privrednog društva bez kapitala 1,55 milijardi dinara, ili 13,5 miliona evra.

Poreska uprava Srbije, mora u najskorijem roku da ispita šta je Cepter sve radio i zašto u Srbiji duguje 29 miliona evra, kao i šta je i za koje pare kupio u privatizaciji. Ako zaista ima kapital u 47 zemalja, kao što sam tvrdi, ne bi mu bio problem da dugove i vrati.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane