Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zaječar

„Budućnost u koju verujemo" u Zaječaru se pretvorila u (srednji) PRS (14)

Negovanje mraka

Politički i svakodnevni život u Zaječaru postali su taoci medijskog mraka koji, da ironija bude veća, građani „neguju" iz sopstvenih džepova. Profesionalna novinarska etika u ovom gradu je gotovo definitivno umrla, a inače logična ideja o privatizaciji medija iznedrila je i prave pravcate medijske nakaze.

Vuksan Cerović

Privatizacija medija koja je, pretpostavljam, trebala da ih skine sa grbače građana i uputi na tržište kako bi postali nezavisni, ako je suditi po onome što se danas dešava u Zaječaru, donela je potpuno suprotne rezultate. Prsti ovdašnjih medijskih kuća, pre svega elektronskih, dublje su zavučeni u džepove Zaječaraca nego što su bili ikada pre. Naravno, ne neposredno, nego preko gradskog budžeta, iz koga se novac isisava direktno ili indirektno. Iza svega toga, naravno, stoji gradska vlast, koja je elektronske medije pretvorila u sredstvo neviđene manipulacije.

Naravno, bilo bi nepošteno reći da u medijima (Timočka televizija i radio (BEST TV), F Kanal, TV ISTOK, ZA MEDIA CCENTAR i MAGNUM radio) nema poštenih novinara. Ima, ali ne smeju da pisnu, jer u slučaju da tako nešto učine, njihove gazde će biti kraće za koji milion dinara, a to je greh koji se ne oprašta. U takvoj situaciji elektronskim medijima je najvažniji zadatak da uredno evidentiraju „uspehe" lokalne vlasti, dok je pominjanje neuspeha, promašaja i neispunjenih obećanja nešto što se ne pominje ni za živu glavu.

„Komercijalno slepilo"

Zbog čega lokalni elektronski mediji uredno previđaju sve greške i promašaje vlasti, a za godinu i po koliko je na vlasti PRS na čelu sa estradnim menadžerom Sašom Mirkovićem, koji je Skupštinu grada pretvorio u pravu cirkusku šatru, bilo ih je sijaset, kratko nam je svojevremeno objasnila Slađana Tomić, tadašnja direktorica Timočke televizije i radija (Best TV) rečima: "...Mi smo komercijalna televizija!"

Nakon kratkotrajnog avanzovanja imenovanjem za pomoćnika gradonačelnika, imenovana je pod za sada nepoznatim okolnostima dobila nogu, pa danas na blogu „Novo jutro" sve u šesnaest kritikuje dojučerašnjeg gazdu Mirkovića. Slična sudbina, ako ne i gora, zadesila je i bivšu urednicu Best TV Suzanu Stamenković, koja je postala gradski većnik, a onda napipala ulicu, a njenom mužu je ekspresno ukinuto radno mesto u Ustanovi za kulturu i turizam (CEKIT).

Umesto njih Mirković je na čelo svoje televizije doveo iz Beograda doskorašnje radnike njegove firme „Beoton" Gorana Stankova, koji je direktor i glavni i odgovorni urednik i Katarinu Kaznovac, koja je urednik Portala BEST TV. Pošto Mirković očigledno ne veruje nikome osim sebi, Stankov ima pravo da potpisuje račune do 1.000 evra, a za već iznose ovlašćen je Odbor direktora na čijem je čelu trenutno Dejan Zdravković, predsednik odborničke grupe SNS u Skupštini grada Zaječara i istovremeno radnik Gradske uprave!? Pre njega su na toj funkciji bili odbornici Nebojša Golubović i Saša Radulović. Tako Mirković sve čvrsto drži pod kontrolom, a i oni imaju vajdu.

Obični građani Zaječara, koji nemaju razloga da lično istražuju događanja u ovom gradu, pojma nemaju šta se u njemu zbiva. Kako da imaju kada su elektronski mediji izveštavanje o radu lokalne vlasti sveli na pominjanje događaja bez ikakvog objašnjenja i ikakvih podataka, ili samo na izjave gradonačelnika Velimira Ognjenovića (Velje Mungosa) ili menadžera - predsednika Skupštine grada, koji redovno vrti praznu priču.

Dok su mnogi gradovi u Srbiji na svom sajtu ili na neki drugi način građanima učinili dostupnim predlog budžeta za 2015. godinu, u Zaječaru se to nije dogodilo. Kada je budžet 11. decembra, usvojen po hitnom postupku, na Portalu BEST TV je objavljeno sledeće:

- Prvi čovek zaječarskog parlamenta Saša Mirković izrazio je zadovoljstvo što su odbornici još jednom pokazali jedinstvo kod donošenja najbitnijih odluka. Na drugoj skupštinskoj sednici odbornici su razrešili dosadašnjeg upravnika zaječarskog pozorišta Miljana Gogića i na njegovo mesto postavili Vladana Cerovića, diplomiranog pozorišnog i radio producenta. Na današnjoj sednici usvojen je i budžet Grada Zaječara za 2015. godinu.

U video zapisu objavljena je izjava predsednika Skupštine, koji je još samo dodao da su odbornici usvojili izveštaj o izvršenju budžeta za devet meseci i ponovio već otrcano obećanje da će Zaječar u 2015. godini biti veliko gradilište, kao što je bio i u 2014. Slične informacije objavili su i ostali zaječarski elektronski mediji.

- Odbornici Skupštine grada većinom od 35 glasova usvojili su juče popodne budžet za 2015.god. Kako je budžetom predviđeno ukupni prihodi za 2015. iznose 2.293.461.816 dinara. Predvidjeni rashodi su 2.439.733.993 dinara, tako da budžet za 2015. predvidja deficit od 146.272.177 dinara - objavio je MAGNUM radio 11. decembra.

- Na sednici Gradskog veća Zaječara usvojen je nacrt odluke o budžetu Grada za 2015. godinu. Razmatrano je i regulisanje teretnog saobraćaja kroz grad, a doneta je i odluka o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora nekoliko javnih preduzeća, „Zaječar parking", „Vodovod" i „Higijena Zaječar". Takođe je usvojen rebalans programa poslovanja zaječarskog Vodovoda za 2014. godinu, a data je i saglasnost Javnom preduzeću „Higijena" za cene grobljanskih usluga - zabeleženo je u izveštaju Za Media Centar 8. decembra 2014. Istine radi, treba reći da ova medijska kuća povremeno na svom sajtu objavljuje konferencije za novinare opozicionih prvaka, koje niko ne emituje, a ona ne poseduje emisionu tehniku. I ne samo to.

"Postoje nekakve 'sekjuriti kamere' koje snimaju rad gradske Skupštine, novinari su izmešteni u sasvim druge prostorije, često nema ni tona, ni slike a materijal dobiju kad ga dobiju... Rad gradske Skupštine bi trebalo da bude javan, nema tamo tajnih svedoka kao u Hagu, ali očigledno ima nekih tajni" - objavljena je 23.9. 2013. godine izjava Dušana Vojvodića, vlasnik produkcije Za Media na portalu NUNS - a. Kasnije je ta medijska kuća našla put do gradske kase i svetlo je u zaječarskom medijskom mraku upaljeno!

Da su lokalni mediji svoj posao radili po Kodeksu novinarske profesije u Odluci o usvajanju budžeta za 2015. godinu našli bi brojne zanimljive podatke među kojima i niz onih koji se vlasti nimalo ne bi dopali. Ali, zašto da brkaju sebi u oko. Zahvaljujući takvoj logici Zaječarci o tome kako se i za što se troše narodne pare pre mogu da eventualno saznaju na raznim stranicama na Fejsbuku, nego u emisijama skupo plaćenih elektronskih medija.

A lova samo curi...

Na Portalu BEST TV pisano i tonski je jasno definisano osnovno pravilo po kome ta medijska kuća, izgrađena novcem Zaječaraca, svakodnevno postupa. Ona glasi: "Vernost se isplati!" i to se, svakog dana potvrđuje, pre svega odnosi na vernost Saši Mirkoviću, zbog koga će morati da se piše novi Zakon o lokalnoj samoupravi, kako bi predsednik Skupštine grada i formalno pravno postao svevlast.

A da se vernost zaista isplati dokaz se nalazi upravo u zvaničnim dokumentima grada Zaječara. Tako u Izveštaju o realizaciji budžeta za devet meseci 2014. godine piše da su mediji, u tom periodu od 23.000.000 koliko je podeljeno po "konkursu" za tu godinu dobili 22.802.500 dinara. Ali, kada se taj dokumenta pažljivije pročita, dolazi se do podatka da je za medije u 2014. godini iz budžeta bilo planirano 61.117.000 dinara i da je za devet meseci realizovano 40.491.000 dinara. U obrazloženju Izveštaja o tome nema ni reči, a na koji način su ta sredstva medijima dodeljivana može se samo nagađati.

Za ovu godinu, u okviru finansijskog plana Gradske uprave, za informisanje su planirana 42.000.000 dinara ili za 54 odsto više nego u prethodnoj godini. Poslednjeg dana prošle godine raspisan je "Konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Zaječara u 2015. godini". Konkursom je za proizvodnju medijskih sadržaja opredeljeno 38.000.000 dinara, a "za projekte organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima kao i unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja u ukupnom iznosu od 2.000.000 dinara". Valjevo je, ako sam dobro pročitao njihov „Programski budžet za 2015. godinu", za informisanje opredelilo 10.949.000 dinara.

Obzirom da je konkursom predviđeno da učesnici mogu konkurisati samo sa po jednim projektom(!?) biće zaista zanimljivo videti o kakvim je projektima reč. No i pre toga može se slobodno zaključiti da će se nastaviti došadašnja poslovno - tehnička korupcija na relaciji gradska vlast - mediji (Ili bolje reći Saša Mirković - mediji) i da su navedeni iznosi samo deo ukupnog novca koji će se u 2015. godini sliti u kase medijskih kuća iz budžeta grada, jer će i dalje, sasvim sigurno, funkcionisati ugovori sa javnim ustanovama. Osim toga, Programom korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za medije miljenike je pripremljen kolač od 27.500.000 dinara, a kapnuće nešto i za promovisanje Mirkovićeve omiljene teme - bezbednosti u saobraćaju. Kada se sve sabere cifra će se sigurno opasno približiti miliončiću evra. Ekološki budžet Pančeva u 2015. godini iznosi 449.956.359,00 a od toga će u edukativne projekte i projekte iz oblasti zaštite životne sredine - po konkursu biti uloženo 1.500.000 dinara. Budžeti drugih gradova još nisu objavljeni u službenim listovima, koji su dostupni na Internetu, ali nema nikakve sumnje da će Zaječar biti perjanica u trošenju narodnih para za slikanje. Budi veran i lova ima samo da curi.

Nakon svega rečeno nije nikakvo čudo što su zaječarski elektronski mediji samo zabeležili „slavljeničke" trenutke otvaranja kružića tokića i dela „rekonstruisane Ulice Nikole Pašića, početak izgradnje mosta na Crnom Timoku, početak radova na starom zaječarskom groblju, najave dolska investitora i da ne nabrajam. Ono iza, što je po pravilu pravo ružno lice zaječarske stvarnosti njih ne interesuje. Zato nisu zabeležili da je zbog stečaja 50 radnika „Kraljevice" ostalo bez posla, da je most započet u jesen a da ljudima nije obezbeđen nikakv privremeni prelaz preko reke, da je Urbanistička inspekcija poništila lokacijsku dozvolu za kružić tokić i Ulicu Nikole Pašića. Ili da će uređenje starog groblja koštati 80 miliona dinara, a da su za novo groblje „Mali Stupanj", koje je pravo pravcato ruglo, u 2015. godini planirana samo sredstva za otkup 3,5 hektara zemljišta, a još 4, 3 hektara biće otkupljeni u naredne dve godine. NIje zabeleženo ni to da će eksproprijacija zemljišta za urgentnu izgradnju nasipa za odbranu od poplava na desnoj obali Belog Timoka, za što su inače obezbeđene pare iz međunarodnih izvora, potrajati naredne tri godine. Život u Zaječaru prikazan u medijima i stvarni život, jednostavno nemaju ničeg zajedničkog osim vremena dešavanja.

Bedemi oko informacija

Grad Zaječar ni prethodnih godina nije baš mogao da se pohvali transparentnošću lokalne vlasti. Ali, od kako je pao u šake estradnog menadžera i stručnjaka za čišćenje snega i njegovih marioneta, oko informacija koje bi građanima morale da budu dostupne po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja podignuti su pravi pravcati bedemi.

Mnogi Zaječarci, među kojima je i potpisnik ovih redova, mesecima su uzalud pokušavali da dobiju podatke o sporazumu kojim su se vansudski poravnali grad Zaječar i Timočka televizija i radio (BEST TV) i o tome da li Timočka televizija i radio plaća kiriju za 1157 kvadrata poslovnog prostora koja je, uz licemerno i nemoralno obrazloženje, u startu prepolovljena. Badava je Poverenik za informacije donosio rešenja i izricao kazne, lokalnoj vlasti ne pada na pamet da tražene informacije učini javnim. Po zahtevu potpisnika ovih redova grad je kažnjen sa 20.000 pa potom sa 180.000 dinara, ali badava. Sada bi tražene informacije trebala da dostavi Vlada Srbije, ali imajući u vidu nespornu činjenicu da je uopšte ne interesuju haos i malverzacije u Zaječaru, teško da će od toga nešto biti. Ne kaže naš narod badava: „Riba smrdi od glave!"

Ništa bolje sreće nije bio ni zahtev za izdavanje kopija dokumenata o Mirkovićevom korišćenju rent a car vozila u službene svrhe. Nezvanično smo saznali da računi za gorivo, koje plaća grad Zaječar, iznose od više desetina pa do par stotina hiljada dinara mesečno i da putni nalozi ne postoje. Zahtev je odbijen uz uvredljivo obrazloženje. Ko zna koliko je zahteva građana doživelo sličnu sudbinu, jer je i Upravna inspekcija iz Smedereva, koja je nedavno izvršila nadzor u Gradskoj upravi, našla za potrebno da gradske čelnike opomene da zahteve moraju da rešavaju u roku.

Tako za lokalne elektronske (a sve su prilike i neke republičke) medije, za vozikanja o trošku Zaječara ca i građevinske poduhvate sumnjive opravdanosti, ima love napretek. Nema je kada su u pitanju škole, poljoprivreda, subvencije preduzetnicima i za komunalnu izgradnju sa učešćem građana. Nema love ni za isplate naknada porodiljama, koje do novca dolaze isključivo po sudskim rešenjima i uz velike sudske troškove. U jednom zaječarskom sudu su nam u šali rekli da se štrajku advokata najviše raduje grad Zaječar, jer milionski sporovi, koje će sasvim izvesno izgubiti, miruju. Ali, život je surovo realan, pa sve jednom stigne na naplatu.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane