Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Druga strana

Martovski obračun radnika sa režimom: štrajkovi i pobune tek počinju!

Pobune, štrajkovi ili glad i smrt?

Početkom marta meseca, završen je takozvani "Ekonomski forum" na Kopaoniku, kome su bili domaćini bivši ministar za privredu i privatizaciju, Aleksandar Vlahović i tajkun Miodrag Kostić. I jedan i drugi se odavno trebali biti iza rešetaka. Vlahović zbog pljačkaške privatizacije najvećih srpskih državnih preduzeća, u kojima je za sebe prisvojio stotine miliona evra, a Kostić zbog niza kriminalnih otimačina državne imovine koju je obavio uz pomoć političke mafije na vlasti. Zaključak foruma je bio da Srbija nema drugog puta nego da štedi! Ali, koja Srbija? Radnici u preostalim državnim preduzećima, penzioneri, prosvetni radnici, policija...., jedva sastavljaju kraj sa krajem. Vučićeva vlast je udarila na sirotinju. Dolazi proleće, a sirotinja nema više šta da izgubi. Počinje sezona štrajkova i pobuna.

major Goran Mitrović

Kad ova broj Tabloida bude u prodaji, ispred Ministarstva prosvete u Beogradu, u parku "Manjež", biće razapeti šatoru u kojima će danonoćno štrajkovati sindikati zaposlenih u prosveti. Mada to režimski mediji ne sve načine pokušavaju da sakriju, još od prošle godine, više od 600 škola u Srbiji se nalazi u delimičnom ili potpunom štrajku. Kad se prosvetni radnici budu našli ispred Vlade Srbije 17. marta, biće to simbolično obeležavanje početka serije štrajkova koji će najaviti rušenje vlasti na čijem čelu se nalazi Aleksandar Vučić.

Iza njega će ostati pustoš: razorena i u bescenje prodata preduzeća, milioni bolesnih i gladnih, bez posla i bez nade, prodato Kosovo, prodati i albanizovani jug Srbije, i Beograd, poklonjen stranim i domaćim mešetarima.

Do kraja marta i početka aprila meseca, u Beograd će doći i štrajkači iz Fabrike automobila Priboj (FAP), koji su već najavili generalni štrajk radnika Fabrike kamiona, u kojoj je 1.130 zaposlenih. Prošlo je dve godine od kako je Vučić obećavao dovođenje "Mercedesa" u FAP, ali je ta prevara brzo razotkrivena. Umesto "Mercedesa", dovedena je kompanija iz Finske "SISU", koja ne može da zaposli više od sto radnika. GSP Beograd kupuje 200 uvoznih autobusa, a od FAP-a ništa! To je politika koja se vodi već 12 godina! Podsećanja radi, FAP je nekada bio najveći proizvođač kamiona na Balkanu sa godišnjom isporukom od 7.000 vozila! Danas im je preostalo samo da dođu u Beograd, ispred Vlade Srbije, i zatraže od Vučića da im položi račune.

Teško stanje je i preduzeću "Kolubara Usluge", gde je dolaskom direktora Dragana Jevtića (kadra SNS) počela prava agonija. Plate im kasne više od dva meseca. Završni račun za 2014. godinu govori o minusu od preko 120 miliona dinara! Firma trenutno ima viška oko 500 radnika. To su radnici zaposleni po dolasku SNS-a na vlast. Ti ljudi su dobili dobra radna mesta i velike plate. Direktor na sve ovo se pravi lud i ne podnosi ostavku. Iza sebe ima sindikat koji je napravio dolaskom na vlast. Jedini prihod koji je redovan, obezbeđuju radnici koji usput imaju i najniže plate u preduzeću. Na upozorenja sindikata aktuelna lokalna vlast i direktor Rudarskog basena ćute. Za prethodne republičke izbore, direktor Dragan Jevtić prebacio je sa računa firme preko 50 miliona dinara Aleksandru Vučiću i SNS. Kažu, došao je trenutak da i radnici preduzeća, "Kolubara usluge" krenu za Beograd, i ispred Vlade Srbije, potraže ono što im je pokradeno. U proglasu koji su poslali redakciji Tabloida, radnici preduzeća "Kolubara Usluge" kažu: "...Dosta smo čekali! Nemamo više šta da izgubimo, jer smo za dve godine izgubili sve! Sada je dosta! Nećemo više čekati-ni sindikat ni Grčića" (direktora RB Kolubara).

Prevareni i opljačkani bivši radnici Magnohroma iz Kraljeva, ovih dana traže da im država isplati još 20 odsto dogovorenih, ali nepotpuno isplaćenih otpremnina po socijalnom programu. Državi ne pada na pamet da to uradi. Predstavnici radnika već su dolazili na razgovore kod ministra pravde Nikole Selakovića, ali pravdu nisu dobili. Moraće da protestuju ispred Vlade Srbije, sve dok ih ne isplate.

I sindikati zaposlenih u pravosuđu i državnoj upravi stupiće u štrajk, ukoliko Vlada Srbije ne preduzme mere na osnovu kojih će teret krize biti preraspodeljen jednako na sve korisnike budžeta. Ova njihova naivna zamisao, ostvariva je samo oštrim obračunom sa Vučićevim režimom. A on je spreman na sve samo ne na pregovore sa njima.

Radnici "MIN Lokomotiva" iz Niša, protestovali su nedavno ispred Gradske kuće. Da bi nekako zaobišao problem, gradonačelnik Niša Zoran Perišić je dogovorio sastanak sa državnim sekretarom u Ministarstvu privrede i ponudio se da zajedno sa njima ode u Beograd. Oni peške on službenim kolima. Nije uspeo da ih prevari. Tražili su da idu na sastanak isključivo sa Aleksandrom Vučićem. I oni će doći u Beograd ispred Vlade Srbije, ne bi li dobili odgovor od vođe, zbog čega je "MIN Lokomotiva" blizu da izgubi posao vredan pet miliona evra, koji je dobila na tenderu, sa makedonskom železnicom. Umesto da im neko iz Vučićevog kabineta nešto odgovori, Agencija za privatizaciju je predložila stečaj ove firme. "MIN Lokomotiva" upošljava 247 radnika, i svi se spremaju da dođu u Beograd kako bi štrajkovali ispred Vlade Srbije, koliko god to bude potrebno.

Ogorčeni opštinski službenici u Vranju, 3. marta ove godine, pobunili su se jer je gradonačelnik Zoran Antić odbio da razgovara sa njima o socijalnim zahtevima egzistencijalno ugroženih i gladnih službenika i nepotpisanom pojedinačnom kolektivnom ugovoru. Većina njih je spremna da svoj protest nastavi u Beogradu, ispred Vlade Srbije, tokom marta i aprila meseca.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, početkom ovog meseca obavestio je svoje članove da će ući u štrajk, ako bude potrebno i dugotrajnu obustavu rada, kao što su to uradili i advokati i prosvetni radnici.

Dok se uveliko spremaju štrajkovi i pobune, širom Srbije nastavljeno je zapošljavanje u javnom sektoru. Javna komunalna preduzeća postala su "bogatija" za 10.000 novih partijskih poslušnika. Njih niko ne dira i oni neće štrajkovati.

U Zakonu o štrajku, u članu 1. jasno piše: "Štrajk je prekid rada koji zaposleni organizuju radi zaštite svojih profesionalnih i ekonomskih interesa po osnovu rada. Zaposleni slobodno odlučuju o svom učešću u štrajku...". U praksi, Vučićev režim sve čini da spreči štrajkove, potkupi sindikalne vođe i zapreti, preko bezbednosnih službi svakome ko se istakne u zahtevima za ostvarivanjem zakonskih prava na platu, radno vreme i socijalno osiguranje. U Vladi Srbije su, uz Vučićevo odobrenje, smislili jednu protivzakonitu akciju, da se radnicima u državnim ustanovama koji su u štrajku, smanji plata! Ovaj metod je već primenio ministar prosvete Srđan Verbić.

Većina radništva u Srbiji je danas zastrašena, obespravljena i radi za afričku nadnicu. Ali, polako i oni dolaze svesti, znajući da više nemaju šta da izgube. Uskoro će beogradski park "Manjež", ispred koga se nalazi Vlada Srbije, biti isuviše mali da primi sve one ogorčene, obespravljene, gladne i besne radnike iz cele Srbije, koji se spremaju da ovoj vladi i njenom mandataru, očitaju opelo. Podržimo ih u tome!

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane