Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Akademija arhitekture Srbije upozorava

Projekat "Beograd na vodi" stvoriće haos

Akademija arhitekture Srbije upozorila je Vladu Srbije i beogradske vlasti da će biti „najdirektnije odgovorne za haos” koji bi u Beogradu mogao uskoro da nastane ukoliko se nastavi realizacija projekta „Beograd na vodi”. To udruženje koje čini 40 članova, među kojima je 17 profesora Univerziteta, stvaraoci koji su poslednjih 60 godina planirali, projektovali i gradili u Beogradu, gradovima Srbije i širom sveta, pozvalo je Vladu i gradske vlasti da „hitno” obustave taj projekat. Magazin Tabloid prenosi njihovo upozorenje.

......

„Beograd na vodi” je potpuni promašaj i nikakva naknadna upumpavanja navodnih korekcija ne mogu mu pomoći da zaživi načinom koji odgovara tehničkim zahtevima i potencijalu prostora u koji bi neko da ga useli”, naveli su u saopštenju upućenom premijeru i ministrima, poslanicima i gradonačelniku Beograda i odbornicima Skupštine Grada i građanima Beograda i Srbije.

Udruženje je podsetilo da Srbija ima 4.500 arhitekata i urbanista, od toga 2.500 samo u glavnom gradu, i dodalo da je „ponižavajuća činjenica da je jedna maketa kojoj se ne zna ni autor ni poreklo, postala glavna matrica dalje razrade prostornog plana, za najvredniji deo grada, umesto urbanističkog plana”.

„Sam projekat i način njegovog sprovođenja obiluju nizom zakonskih prekršaja, a sve u interesu jedne navodno isplative ekonomske zamisli, u sadejstvu s privatnim investitorom - počev od zloupotrebe zakonskih odredbi o opcijama kada se i za šta izrađuje Prostorni plan područja posebne namene (PPPPN), u koje se centralni prostor prestonice Srbije nikako ne da podvesti”, ukazali su članovi Akademije (AAS).

U svim koracima tokom 2014. izigrani su, sukcesivno, „svi aspekti demokratije” u vezi s „ciljem koji je jedan čovek promovisao”, navodi se i dodaje da su „izvršne vlasti Republike i Grada prinudile sve, i stručnjake-nameštenike i beogradske odbornike, na strahovito opasne izmene odredaba Generalnog urbanističkog plana”.

„Ružičasti PPPPN koji je donet, zapravo legalizuje najveću divlju gradnju na svetu. Plan je bio predmet fingiranog, farsičnog javnog uvida. Analiza plana i ogroman broj pristiglih ozbiljnih primedbi ukazali su da je njegova realizacija na ovom prostoru sasvim neodrživa, po svakom aspektu”, upozorila je AAS. AAS je ukazala i na nejasnoću „ko je, kako i zašto prepustio inostranim partnerima da donose odluke koje se u Srbiji samo poslušnički razrađuju”.

Prekršen je Član 89. Ustava Srbije, koji govori o kulturnom nasleđu i opštem interesu naroda i države - navode članovi udruženja, „kao i niz zakona Srbije, niz međunarodnih povelja, konvencija, rezolucija, pravila i smernica… Saveta Evrope o pravu na grad, koje je Srbija potpisala i ratifikovala”.

Stručnjaci nekad veoma poštovanog Urbanističkog zavoda Beograda primorani su da po jednoj maketi, za dva meseca, urade „nakaradan, isfabrikovan, profesionalno apsolutno neprihvatljiv i nepopravljiv” plan i time prekrše sve etičke norme i profesionalne standarde.

To je „plan u kojem nema ni jednog kreativno zasnovanog urbanog prostora, niti jedne urbane ugodnosti koja bi mu privukla mase pešaka, građana, a kojima bi ovaj deo grada morao biti namenjen”, dodaje AAS.

Do danas se u tumačenju ideja „Beograda na vodi” nije pojavio nijedan stručnjak vrhunskog kredibiliteta kao zastupnik te ideje, već sve rade anonimne ličnosti, obrađivači, po nalozima političkih struktura ili iz inostranstva, tvrdi ovo udruženje.

„Hoće li ikada Beogradu biti potrebni sklepanim planom predviđeni ogromni kvadrati i totalno neprimereni brojevi spratova na toj lokaciji? Da li se zna kako rešiti problem saobraćaja kada inženjerska računica kaže da bi samo Savska ulica trebalo da se proširi na po šest traka za svaki smer? Da li se zna kako obezbediti 25 miliona kubika vode dnevno, kako 100 megavata nove instalisane snage električne energije? Kako izgraditi 40.000 parking odnosno garažnih mesta u ekstremno visokoj podzemnoj vodi? Da li se zna kako, iz saobraćajnog grotla, uredno odneti tri miliona kubnih metara iskopa?”, upitali su članovi AAS.

Ovu deklaraciju Akademija je jednoglasno usvojila na svojoj juče održanoj sednici, a saopštenje je u celosti na njenom sajtu .

AAS je reprezentativno udruženje arhitektonske struke, nezavisna naučno-umetnička asocijacija stvaralaca, dobitnika najviših priznanja u oblasti arhitekture, urbanizma, istorije i teorije arhitekture.

Predsednik AAS Mihajlo Mitrović, izvršni sekretar Miloš Raonić, članovi Upravnog odbora Slobodan Mašić, Ljubinko Pusić, Anka Stojaković i Branislav Jovin.

Beograd, 08/03/2015

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane