Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Istraživanje

Kako su se prodavale sudije dok je trajao najveći šverc cigareta na Balkanu

Livada lažima „pokosio" pravosuđe

Makedonski novinar Zoran Božinovski, istraživao je igre političara i pravosuđa oko bivšeg akcionarskog društva "Makedonija Tabak", koje je opljačkano do temelja. Mada i danas, samo u Skoplju, ima više od stotinu živih akcionara i nekadašnjih zaposlenika "Makedonija Tabaka" koji su imali direktnu komunikaciju i susrete sa najvećim švercerom duvana na Balkanu, Stankom Subotićem, dok je lično dolazio da plati cigarete i organizuje njihov transport prema Crnoj Gori, sudskog epiloga još uvek nema. Na nekom novom suđenju, bivši radnici i akcionari "Makedonija Tabaka" mogu objasniti na koliko klimavim nogama je privremena odbrana od krivice Stanka Subotića. Jer, zaključuje Božinovski, pre ili kasnije, sa vlasti će otići i Subotićev prijatelj Nikola Gruevski, a otvoriće se i svi raspoloživi arhivi sa originalnom dokumentacijom koja dokazuje njegovu krivicu.

Zoran Božinovski

Oslobađajuća presuda u ponovljenom suđenju protiv Stanka Subotića Caneta, doneta sredinom jula, a saopštena 18. jula, nije ni prva ni poslednja koju srpsko pravosuđe preinačuje pod ovim režimom. Isti onaj Specijalni sud koji je Subotića osudio u odsustvu na šest godina zatvora 28. oktobra 2011. godine (sudija Milena Rašić), u julu ove godine skače sebi u stomak i donosi novu, oslobađajuću presudu. Naravno da suđenje ne bi ni bilo ponovljeno ako oslobađajuća presuda nije unapred dogovorena i naravno da Subotić ne bi ni dolazio na ročišta sa ponovljenog suđenja da sve unapred nije bilo režirano. Ovog puta je za oslobađanje određen drugi sudija, Dragan Milošević.

A da bi se to desilo, Subotić i njegovi branitelji su morali da smisle i izmisle nešto novo i ključno, nešto što bi donelo dramatični preokret na ponovljenom suđenju, nešto za šta bi se sudija uhvatio „kao pijan plota" i držao se toga dok ne oslobodi prvostepeno Subotića.

To novo, ključno i dramatično se zove svedok iz Skoplja, Jordan Ristovski zvani Livada, poslednji likvidator pokojnog akcionarskog društva „Makedonija Tabak" iz Skoplja.

Ristovski je sudu u Beogradu predstavljen kao krunski svedok koji tobože poseduje krunske dokaze, što nikako nije tačno. Ristovski nikada nije radio u ovoj kompaniji koja je do kraja 2002. (kad je propala!) imala ekskluzivno pravo da prodaje sve proizvedene kontingente cigareta iz svih makedonskih duvanskih kombinata (većina njih danas ne postoji, jer su uništeni!).

Prvo je usledio stečaj kompanije u 2003. godini, izazvan kriminalizacijom duvanskog biznisa u Makedoniji od strane vlasti eks-premijera Ljupčeta Georgijevskog, njegove supruge Snežane i tadašnjeg ministra finansija Nikole Gruevskog, danas premijera Makedonije.

Stečaj nije dugo trajao jer je „Makedonija Tabak" bila temeljno opljačkana. Kao kompanija bez imovine, više nije bilo mogućnosti da se njenom eventualnom prodajom namire poverioci, pa je po hitnom postupku oterana u likvidaciju.

Stečaj je trajao taman dok je na vlasti bila danas opoziciona stranka SDSM, ali se Nikola Gruevski sa svojom VMRO DPMNE vratio na vlast u julu 2006. pa je u moru firmi i kompanija koje su uništene kao posledica njegovog ministrovanja makedonskim finansijama (1999.-2002.), pod hitno poterao „Makedoniju Tabak" u likvidaciju.

Loši sufleri iz njegovog okruženja su mu preporučili da u ime Vlade potpiše odluku da ostavi likvidatora „Makedonije Tabak" Jordana Ristovskog Livadu na funkciji na kojoj je imenovan od svog prethodnika premijera Vlade Bučkovskog. Pa je haos u ovoj kompaniji na samrti bio samo multipliciran. Jordan Ristovski Livada je kadar iz osiguravajućeg biznisa iz Tetova, transferiran u Skoplje 2000. godine u „Tabak Osiguranje", koja je bila firma ćerka „Makedonije Tabak". Nju tada kontroliše i njome rukovodi Vesna Takovska, snaha „premijerke" Snežane Georgijevske. Stevčo Kocevski, rođeni brat Vesne Takovske je bio generalni direktor „Makedonije Tabak" do njenog odlaska u stečaj, a njegovog odlaska u pritvor za kriminal koji je ostavio iza sebe. Brat i sestra Takovska i Kocevski nikako nisu podnosili Jordana Livadu, jer ga je u „Tabak Osiguranje" doveo tadašnji ministar policije Ljube Boškoski.

Oni su znali da Ristovski ima naviku da špijunira, da denuncira okolo i njih i svoje kolege s posla, voli da vodi politiku, ali voli i da kopira dokumentaciju i dostavlja je medijima. Kad su krenuli tekstovi u opozicionim medijima o njihovom kriminalnom ponašanju, povezani sa poslovanjem „Makedonije Tabak" i „Tabak Osiguranja", brzo su sabrali dva i dva i shvatili da ih Ristovski „prodaje" i da vodi kampanju protiv njih, pa su mu jednostavno dali otkaz i najurili ga s posla I što dalje od sebe. Nije mogao nigde da se zaposli do kraja vladavine klana Georgijevski u jesen 2002., a nisu mu uspeli ni pokušaji da nađe uhljeblje posle vraćanja SDSM na vlast u septembru te godine. Svi su ga podsećali na njegovu bliskost sa poraženom VMRO DPMNE i aktivnim angažmanom na planu pljuvanja SDSM dok su bili opozicija. Ipak mu je uspelo, zahvaljujući bliskosti kumanovskog narkobosa Bajruša Sejdiua sa premijerom Bučkovskim da postane likvidator "Makedonije Tabak".

Ristovski, savetnik narkobosa Sejdiua!

Dok se ovo imenovanje nije desilo, od jeseni 2004. je bio savetnik narkobosa Sejdiua. Bio je to period kada kumanovski narko bos i vođa narko klana Bajruš Sejdiu, pored 14 kumanovskih firmi uspeva da kupi (na kompletno kriminalan način!) kumanovski duvanski kombinat „TK Kumanovo". Ristovski se Sejdiuu samopreporučuje i nameće kao lični savetnik, dobija i službeni mobilni telefon i kola na raspolaganje. Prikazuje mu se kao vrhunski poznavalac duvanskog biznisa, posebno onog dela koji se odnosi na trgovanje akcijama. I pored toga što je kontrolni paket akcija „TK Kumanovo" u tom periodu od „Tutunske banke", legalno preko makedonske berze kupio američki državljanin Vasilis Morfopulos, postavio svoj upravni i nadzorni odbor i pripremao kombinat za početak proizvodnje cigareta, u januaru 2005. Bajruš Sejdiu po savetu Jordana Ristovskog zauzima nasilno firmu.

Sa kriminalcima iz svog narko klana, upada na sednicu Upravnog odbora, neometan od policije i od bilo koga drugog, saopštava ljudima koje je imenovao Morfopulos da napuste Kumanovo i Makedoniju ako ne žele da im se desi najgore. Vasilis Morfopulos posle ovog događaja ne dobija zaštitu ni od premijera Vlade Bučkovskog, ni od policije, ni makedonske berze, a od ucenjenih direktora „Tutunske Banke" dobija savet da mu je najbolje da kontrolni paket akcija proda Sejdiuu i da zaboravi Makedoniju.

Kažem da su direktori „Tutunske Banke" bili ucenjeni zato što im je savetnik Sejdiua, Ristovski, objasnio da je „TK Kumanovo" već pod kontrolom Sejdiua sa nekakvom sudskom odlukom Osnovnog suda Kumanovo (čiji je predsednik suda kasnije smenjen zbog veza sa Sejdiuom!), a Ristovski je direktorima banke pripretio i da će miinrati godišnju akcionarsku skupštinu banke, jer on lično već ima punomoć da na toj skupštini zastupa novog vlasnika kombinata Sejdiua. Od ranije je „TK Kumanovo" posedovao nešto više od 10% akcija „Tutunske Banke". Tako je Morfopulos brzo napustio Makedoniju, akcije je prodao Sejdiuu, a ubrzo je došla i sednica akcionarske skupštine „Tutunske Banke", na kojoj se Jordan Ristovski Livada pojavio kao opunomoćeni predstavnik narko bosa Sejdiua. Odmah posle ove skupštine, banka je otkupila akcije u posedu Sejdiua i sklonila njega i Ristovskog zauvek, isplativši ih.

Savetnik narkobosa, vladin likvidator u "Makedoniji tabak"!

Ristovski savetuje i predstavlja Sejdiua i nakon povratka na vlast VMRO DPMNE (juli 2006.), a ostaje da obavlja funkciju likvidatora „Makedonije Tabak", zajedno sa Duškom Pandilovskim u tandemu. Haraju naredne tri godine, do februara 2009. Kada je Ristovski spektakularno uhapšen. Dok je "operirao" sa Pandilovskim tri i po godine za njih dvojice ostaju prazni magacini, prodata roba i nestali novac, za šta se protiv njih podnose krivične prijave u seriji. Jedna od tih prijava je podnesena od strane Carinske uprave Makedonije, njeni službenici 17. jula 2006. kontroliraju magacin „Makedonije Tabak" u kojem je prethodno skladišteno 338.992 kilograma rezanog duvana.

Kontrolori konstatuju da duvana nema, da je roba napustila skladište bez odobrenja Carinske uprave koja je isključivo nadležna, pa je 4. septembra 2006. slučaj prijavljen policiji koja je preuzela istražnje radnje. Kasnije je ustanovljeno da je rezani duvan Jordan Ristovski kao likvidator „Makedonije Tabak" prodao vlasniku „TK Kumanovo" Bajrušu Sejdiuu, da je taj duvan iskorišćen za proizvodnju falsifikovanih brendova cigareta koje su posle prodate na „crnom tržištu".

Za pomenuti rezani duvan iz skladišta „Makedonije Tabak" policija je pronašla i ispratnice, sa datumima preuzimanja robe i registracijama kamiona koji su preuzimali rezani duvan, pa je 2. novembra 2006. Protiv Jordana Ristovskog podneta krivična prijava za ovo delo. Nažalost, akcionari „Makedonije Tabak" su još 28.maja 2006. Tražili od nadežnog suda u Tetovu da se postupa po rešenju 536-04-I od 14. januara 2005. kojim se zabranjuje pristup skladištenom duvanu, Jordanu Ristovskom i Dušku Pandilovskom. Bajruš Sejdiu je zbog ovog biznisa i još seriju drugih teških krivičnih dela, u oktobru 2008. zajedno sa celim njegovim narko klanom uhapšen u policijskoj akciji „Pepeo", kasnije je suđen i osuđen na više od 12 godina zatvora. U postupku je više procesa protiv njega, za razna teška krivična dela, nalazi se u zatvoru u Štipu.

A onda je kao pokošen "pao" i Jordan Livada...

Jordan Ristovski Livada je „pao" tek u februaru 2009. Opušten zbog toga što je shvatio da krivične prijave protiv njega uvek završe u nekoj fioci i istrage se stalno vode da su u toku, sa grupom istomišljenika iz svog matičnog osiguravajućeg biznisa se upustio u kriminal malo većeg formata. Pa je 13. februara 2009. makedonska policija sprovela akciju i uhapsila Jordana Ristovskog, Zagorca Tumbovskog, Blažu Srbinovskog i Todora Ivanovskog, za nezakonito trgovanje akcijama osiguravajućeg društva „Sava Tabak" AD Skoplje i oštećenje državnog budžeta u iznosu od 2,1 milion eura. Ristovski je bio uhapšen u svojstvu savetnika u ovoj firmi, a optužen je, pritvoren više meseci zajedno sa saučesnicima i kasnije im je suđeno za prevare prilikom poslovanja sa hartijama od vrednosti i udelima, pranju novca i protivporavno sticanje imovinske koristi. Konkretno, Ristovski je optužen i suđen zbog zloupotrebe službenog položaja i prevare prilikom poslovanja hartijama od vrednosti, pa je prvo prodao akcije u iznosu od 98.116.054 denara (oko 1,6 miliona eura), a u drugom navratu je isto tako trgovao i ostvario promet od 31.332.605 denara (oko 510.000 eura).

Ukupno je državni budžet Makedonije oštetio za 129.448.644 denara (oko 2,1 miliona eura) a novcem koji je „zaradio", nezakonito je trošio na isplatu poverioca „Makedonije Tabak" u likvidaciji, gde je bio likvidator. Tačnije, „krpio je rupe" koje je napravio unazad tri godine za šta ima seriju krivičnih prijava. Probao je da svoj kriminal pokrije sa novcem zarađenim prevarom i nezakonitim trgovanjem akcijama „Sava Tabak" AD.

Ostali saučesnici u ovom kriminalu su kao funkcioneri „Sava Tabak" AD zaradili ukupno oko 1,59 miliona eura. Naseli su tako što im je prvooptuženi Jordan Ristovski Livada dojavio „insajdersku" informaciju o nameri i planovima slovenačke kompanije „Sava re" da kupi „Tabak Osiguranje". Ristovski je Tumbovskom, Ivanovskom i Srbinovskom dojavio da će slovenačka „Sava re" platiti akcije po nominalnoj vrednosti od 2.200 eura za jednu akciju, a nominalna berzanska vrednost akcije kad su njih četvorica dogovarali „akciju" je bila 500 eura. Pa im je onda Jordan Ristovski napravio i izložio plan akcije, angažovali su još osoba i krenuli u trgovanje po nominalnoj ceni od 536 eura po akciji, Srbinovski, Ivanovski i Tumbovski su zaradili oko 1,6 miliona eura, a Ristovski je svoju zaradu od 2,1 miliona eura potrošio na nezakonit način zbog čega je zajedno sa saučesnicima pritvoren i kasnije je svima suđeno. Njihov predmet KOK br 25/09 danas je pred Vrhovnim sudom.

Kako se Ristovski "čupa" da ne ide na robiju!?

Čupaju se svako kako zna i ume. Pa tako je Zagorac Tumbovski javno objavio dokaze da je finansirao vladajuću VMRO DPMNE, sa oko 500.000 eura, preko njihove stranačke firme „ANALITIKO". Objavio je otvoreno pismo premijeru Nikoli Gruevskom u kome ga podseća na isplate, a imenovao je aktuelnu ministarku policije Gordanu Jankulovsku da je novac isplaćivao lično njoj. Javnosti i medijima je dao na uvid i isplatne naloge (kasa-primi!) na kojima se jasno čita pečat stranke VMRO DPMNE, dok ministarka policije negira da je na ovim nalozima njen potpis. Na sasvim avanturistički način se čupa Jordan Ristovski Livada. Pošto zna da je premijer Nikola Gruevski svoj opozicioni period nakon pada s vlasti u jesen 2002., proveo u Beogradu kao savetnik sprske vlade (angažovali su ga Božidar Đelić i Zoran Živković za savetnika u vladi Srbije), Livada se dosetio da je sastav te vlade bio u odličnim biznis relacijama sa Stankom Subotićem Canetom i da on šverc cigareta nije mogao da obavlja bez saradnje sa makedonskim vlastima. Pa je Ristovski nazvao Subotića odmah nakon presude na šest godina zatvora i saznanja da ovaj ima prava da zahteva ponavljanje postupka. Ponudio mu se za svedoka i predstavio kao dugogodišnji zaposlenik „Makedonije Tabak" koji raspolaže dokazima koji mogu Subotiću poslužiti da se spasi dugogodišnje robije. Preostalo je Subotiću da sačeka vreme kad se može dogovoriti njegova oslobađajuća presuda, pa je s jeseni 2013. krenuo ponovljeni režirani postupak.

Ristovski laže specijalni sud oslobađa!

Onaj isti sud koji je 2011. osudio Subotića na šest godina zatvora u odsustvu, na osnovu dokazne dokumentacije, u ponovljenom postupku je istu tu dokumentaciju proglasio nevalidnom, slučaj zastarelim (nije prvi takav!) a Jordana Ristovskog Livadu kao krunskog svedoka koji je svojim svedočenjem i "dokazima" koje je doneo, prihvatio kao verodostojnog. Tako je Livada praktično „pokosio" srpsko pravosudje, kvalifikujući se usput za oslobađajuću presudu u Makedoniji, jer dobro zna da Subotić ima vrlo prisne i prijateljske odnose sa Nikolom Gruevskim i direktorom makedonske tajne policije Sašom Mijalkovim, „vlasnikom Makedonije po službenoj dužnosti". Očekuje se da Vrhovni sud Makedonije oslobodi Jordana Ristovskog krivice zbog proneverenih 2,1 milion eura, ukoliko Apelacioni sud u Beogradu potvrdi oslobađajuću presudu Subotiću. Pošto je Subotić tek dobio pismeni prepis presude i tek je počeo da teče rok za žalbu koja je najavljena od strane specijalnog tužilaštva, trenutno su i Cane i Livada - na čekanju.

Originalni dokazi i svedoci su u Skoplju, čekaju i oni...

Inače, Ristovski je u Beogradu svedočio da Subotić nije švercovao cigarete preko firme koja je bila navodno vlasništvo JNA. Pa je još na sudu rekao i da je JNA švercovala cigarete. Što je delimično tačno, ali je tačno da su po kontingente cigareta neki sa imenom i prezimenom morali doći u Skoplje u „Makedoniju Tabak" da plate, sačekaju da se cigarete utovare i da onda švercuju i trguju. Ti neki se zovu: Vanja Bokan, Stanko Subotić Cane, Miki Pešić i Srećko Kestner. Ovo odlično znaju celo vreme generali JNA: Aca Tomić, Aca Vasiljević i Nedeljko Bošković (tast pokojnog Bokana!). Ako srpsko specijalno tužilaštvo želi da obezbedi dokaze protiv Caneta Subotića, treba samo da zatraži međunarodnu pravnu pomoć od Makedonije.

Originalna dokumentacija o švercu cigareta, konkretno o firmama kojima je Subotić najčešće kupovao cigarete u Skoplju, „Dulvich" i „Dulvich Enterprise" i druge, se nalazi na nekoliko mesta: Carinska uprava, Makošped AD Skoplje, Makedonska Navigacija i kontrola letenja (čuveni letovi aviona tipa „Iljušin 76" za Podgoricu i sletanja podgoričkih policijskih helikoptera sa novcem u crnim vrećama).

Specijalno srpsko tužilaštvo može da pozove kao svedoka ili opet da traži međunarodnu pravnu pomoć i da obezbedi svedočenje Srećka Kestnera, koji je poslednji put hapšen u Sarajevu i bio u ekstradicionom pritvoru 2012. godine. Kestner je stanovao u Skoplju (ul. „Slavej planina", kućni broj I domaćini poznati autoru!) kao podstanar kod prijatelja koji je radio u špediterskom biznisu.

I Miki Pešić iz Kruševca je stanovao u Skoplju, a za šverc cigareta u Srbiji mu je suđeno i odležao je i zatvor. On takođe odlično zna kako je Subotić poslovao u „Makedoniji Tabak".

Sasvim na kraju, tužilaštvo je moglo da pozove i oštećene akcionare „Makedonije Tabak" koje je Subotić zajedno sa svojim „kolegama" iz sveta duvanskog šverca i doveo do gubitka posla. Tu su pre svih Radenko Angelovski, Stanka Dimovska, kao i eks generalni direktor Strašo Nelkovski. Verujem da bi svedočili ako budu pozvani.

Siguran sam da bi odlični i pouzdani svedoci bili i referenti koji su još među živima, oni su radili na izdavanju cigareta iz akciznog skladišta „Makedonije Tabak" u skopskom naselju „Mađari" i svi odlično poznaju Subotića.

Sećam se samo njihovih imena: Radmila, Olivera, Branka, Koča, Milena, Mitko, Vlatko, Ilija, Kostadinka i dr. U Skoplju sigurno živi oko stotinak živih akcionara, bivših zaposlenika u „Makedoniji Tabak" koji su imali direktnu komunikaciju i susrete sa Stankom Subotićem, dok je lično dolazio da plati cigarete i organizira transport prema Crnoj Gori.

Oni najbolje mogu objasniti na sudu u Beogradu ko je Jordan Ristovski Livada, koliko je verodostojno njegovo svedočenje i na koliko klimavim nogama je privremena odbrana od krivice Stanka Subotića. Jer, pre ili kasnije, u Skoplju će otići sa vlasti njegov prijatelj Nikola Gruevski, otvoriće se i svi raspoloživi arhivi sa originalnom dokaznom dokumentacijom. Istina će svakako izaći na videlo, pre ili kasnije.

Ostaće „na suvom" jedna dogovorena oslobađajućia presuda, kao nečije ruglo i dokaz kako to izgleda kada se prodaju sudije...

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane