Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

Novi Sad:Čime se bavi OTP banka i šta u njoj radi penzionisani general policije, Marinko Kresoja?

Profesor organizovanog kriminala

Bankarski teror nad građani u Srbiji i dalje traje, uz saglasnost Narodne banke i nenarodnih režima koji se poslednjih četrnaest godina smenjuju. Među bankama koje su se istakle lošim kadrovima, administrativnim nasiljem i kriminalnim poduhvatima, na istaknutom mestu se nalazi i mađarska OTP banka koja posluje u celom regionu pa i u Srbiji. Magazin Tabloid dobio je pismo grupe radnika ove banke, u kome su iznete teške optužbe koje terete direktora Direkcije za bezbednost OTP banke Marinka Kresoju, za učešće u dobro isplaniranim kriminalnim akcijama usmerenim na pljačku klijenata. Autori ističu da je Marinko Kresoja ranije bio istaknuti policijski funkcioner MUP-a Srbije, ali sa vrlo lošom reputacijom, te da je u OTP banci samo nastavio tamo gde je stao dok je u policiji radio. Redakcija prenosi izvode iz njihovog pisma

........

Skoro već zaboravljeni policijski general-batinaš Miloševićeve policije Marinko Kresoja, koji je posle 5. oktobra osumnjičen za učešće u batinjanju demonstranata i šverc akcizne robe, danas provodi dane na položaju direktora Direkcije za bezbednost OTP banke.

General-batinaš, za koga su i njegove kolege smatrale da je glup i da ne može da osmisli ništa samostalno, nego samo verno i predano da izvršava zadatke svojih pretpostavljenih, nikada nije procesuiran. Pomoglo mu je i to što je bio kooperativan, odnosno što je cinkario svoje šefove dosovskim moćnicima. Za kooperativnost je nagrađen tako što je sklonjen u Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici, gde je bio predavač na predmetu Kriminalistika, umesto da ga pošalju u zatvor.

Šta su o ovom čoveku pre 5. Oktobra mislile kolege u centrali MUP-a u Beogradu, govori podatak da su sasvim ozbiljno, ali u podrugljivom tonu govorili, da je njegov vozač pametniji od svog šefa.

Dolaskom na vlast prve Vlade Vojislava Koštunice, razmatrana je mogućnost da se general Marinko Kresoja izvuče iz ponižavajuće pozicije nastavnika u srednjoj školi. Međutim, u ozbiljnoj analizi njegovih sposobnosti, zaključilo se da on ne zna ništa da radi i da je njegova jedina sposobnost da predano i slepo izvršava naređenja pretpostavljenih, nemilosrdno gazeći potčinjene, pa je ocenjen kao nesposoban i neupotrebljiv, zbog čega je i penzionisan.

Niko od onih koji su ga ocenjivali nije mogao da poveruje da Kresoja kao profesor predaje predmet Kriminalistiku budućim policajcima, iako je poznato da nikada nije rasvetlio nijedno krivično delo, niti je napisao i podneo bar jednu krivičnu prijavu.

Ubrzo potom, mađarska OTP banka je došla na srpsko tržište i tada je Kresoja potegao stare švercerske veze u Mađarskoj, i odmah se zaposlio kao direktor Direkcije za bezbednost OTP banke Srbija sa sedištem u Novom Sadu. Ovu Direkciju je organizovao kao sektu, a sebe je promovisao kao vrhovnog vođu, jer je samo tako mogao da organizuje otuđeni centar moći za svoje kriminalne radnje.

Ko su Kresojini saučesnici

Šef Odeljenja za opštu bezbednost Ištvan Boroš, zvani "Pišta hijena". Nadimak "Hijena" je dobio zato što kada priča kako je nekom napravio problem ili naneo kakvo zlo, ne skida osmeh sa lica, a ukoliko se smeje dok razgovara sa čovekom to je siguran znak da mu sprema neku gadost. On vrlo vešto glumi da se sa Guruom u mnogim stvarima ne slaže, ali to je samo provokacija da se čuje mišljenje sagovornika i tako proveri odanost Vrhovnom vođi, jer su samo odani podobni za postizanje kriminalnih ciljeva. "Hijena" je najodaniji saradnik koji bespogovorno i pouzdano izvršava sve postavljene zadatke ne samo što mu je to u karakteru nego zato što mu to obezbeđuje sigurnu deviznu platu i ekstra zaradu kroz kriminalne poslove. Njegova kreativnost je lišena bilo kakvih skrupula kada treba nekog od zaposlenih oklevetati i "namestiti" kod šefova u Novom Sadu ili Budimpešti.

Šef Odeljenja za IT bezbednost Viktor Kanižai, koji nikada ne zaboravlja da ga je Kresoja zaposlio i dao mu veliku deviznu platu, pouzdan je i kada spava, iskren mu je sagovornik i savetnik po mnogim pitanjima.

Zlatko Kirkov zvani "Zlaja slina" je zadužen za bezbednost takozvanih kartičarskih proizvoda OTP banke, i samozvani je "kriminalista" zato što ga je Guru nekoliko puta, kao nagradu,vodio sa sobom na seminare posvećene bezbednosti bankarskog poslovanja. Nadimak "Slina" je dobio zato, što je radeći danonoćno na Kresojinom doktoratu, koji je uspešno odbranio na Pravnom fakultetu Međunarodnog univerziteta u Novom Pazaru, vrlo često među kolegama komentarisao da je Kresoja mnogo glup i da teško shvata najosnovnije stvari, želeći da na taj način prikrije svoju odanost Kresoji.

Najznačajniji trofeji

Bivši direktor Direkcije za naplatu potraživanja OTP banke, Dragan Rađenović, kojem se Kresoja uvek obraćao sa "prijatelju" i za kojeg je tvrdio da ga je on doveo u OTP banku na poziciju direktora, napravio je prvu grešku kada mu se zamerio, što je bespotrebno podneo krivičnu prijavu protiv direktora preduzeća "Alpis plus" i "IHTM" i strpao ih u istražni zatvor.

Posle toga je odbio više Kresojinih zahteva da stavi u povlašćen položaj neke klijente OTP banke, koji su imali problema u otplati kredita, kao i da rigidnim postupkom krene u naplatu potraživanja hipotekarnih kredita, što praktično znači da što pre oduzme hipotekovane nepokretnosti i da im obori cenu do cene "tepsije ribe" za čiju kupovinu su bili zainteresovani Kresojini prijatelji.

Šanse za neku novu grešku su mu uskraćene, tako što su Veliki vođa i "Pišta Hijena" osmislili priču i otišli kod direktora Sektora rizika, Atile Hornoka, kojom prilikom su potpuno neosnovano oklevetali, bolje reći opljuvali Rađenovića.

Sa sličnim problemima se susreo i Rađenovićev naslednik Vladan Tekić, naročito kada je shvatio u kom pravcu ide prodaja silosa u Subotici, zbog čega je otišao iz OTP banke "glavom bez obzira" kako bi izbegao da karijeru Direktora okonča kao i mnogi drugi, uz poniženje, a možda i uz krivičnu prijavu.

Bivši Istražni sudija, Goran Čimburović, radio je u OTP banci na poslovima kontrole - nadzora naplate potraživanja, nakon što nije reizabran u "reformi" pravosuđa koju su sprovodili "žuti". Ovog vrsnog pravnika je zaposlio lično i sa zadovoljstvom ga je predstavljao kao svog velikog prijatelja, a u početku se hvalio kako je zaposlio eksperta koji će svojom stručnošću dati veliki doprinos krivičnopravnoj zaštiti interesa OTP banke.

Svakako da je to bila istina, međutim nije razlog njegovog zaposlenja bio interes OTP banke, nego činjenica da je Čimburovićev otac u to vreme bio mentor Kresoji u pripremi doktorata na Pravnom fakultetu Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Goran Čimburović je od samog početka bio sputavan da radi po zakonima države Srbije, a sve više primoravan da ispunjava zahteve Gurua, a najčešći zahtevi, bolje reći nalozi su bili da se potpiše već napisana krivična prijava ili da se neosnovano, odnosno bez dokaza napiše i podnese krivična prijava. Pošto se Čimburović argumentima i objašnjenjem da to nije u interesu OTP banke, suprotstavljao ovakvim zahtevima direktora, počeo je da trpi skoro svakodnevne uvrede i kojekakva poniženja, sve dok mu nije rečeno da se krivične prijave podnose u ime i za račun OTP banke, i to po nalogu predsednika Izvršnog odbora Imra Bertalana.

Sa tim objašnjenjem i da ne bi izgubio posao, Čimbrović je uglavnom izvršavao naloge direktora, međutim vređanja i ponižavanja nisu prestajala, jer niko ne može ništa bolje da zna od Velikog vođe, i svakog je potrebno ponižavati, da mu ne bi palo napamet da se suprotstavlja volji i nalozima Gurua. Pošto više nije mogao da trpi ovakav tretman požalio se ocu i saopštio mu da ga Kresoja bezrazložno i nemilosrdno šikanira i da to više ne može da izdrži, zbog čega se otac naljutio na sina, jer mu nije poverovao, zato što je poznavao Kresoju dok mu je bio mentor kao poniznog i snishodljivog do gađenja, a sin ga je opisivao kao monstruma. Čvrsto odlučan da da otkaz u Banci, zbog terora kojem je bio izložen, Goran Čimburović je sa velikom mukom sve istrpeo i sačekao da se vrati u pravosuđe, gde je zbog svojih kvaliteta izabran za predsednika Osnovnog suda u Bečeju, i na taj način se spase od sektaških metoda delovanja Velikog vođe. Njegova stručnost je dovoljna da vodi jedan sud, ali ne i da služi Velikom vođi.

Kao penzionisani visoki funkcioner MUP-a, i Gutić Mijodrag se zaposlio kada i Čimburović, i takođe je radio na poslovima kontrole naplate potraživanja u Direkciji za bezbednost, ali mu je radno mesto bilo u Beogradu. Njega je Kresoja predstavljao kao svog velikog prijatelja, i njegovu visoku poziciju u kriminalističkoj policiji i stručnost je u početku upadljivo često isticao pred ostalim direktorima, kako bi im dao do znanja da ima mogućnost da i njihov rad bude policijski proveravan i krivičnopravno sankcionisan, odnosno, poruka je bila jasna, da paze šta rade jer će na njih pustiti opasnu zverku.

Na prve pokušaje Velikog vođe da ga potčini svojoj volji, desio se neočekivano jak otpor, odnosno odbijanje da se podnose krivične prijave bez osnova i dokaza, protiv klijenata ili zaposlenih. Taj sukob je trajao sve dok Gutiću nije popustilo zdravlje, a kada se vratio sa bolovanja, Veliki vođa i "Hijena" su ga opljuvali kod predsednika Izvršnog odbora OTP banke Imre Bertalana, njegovog zamenika Ivana Radojčića i direktora Direkcije za ljudske resurse Saše Škundrića, koji su se dogovorili sa Centralom u Budimpešti da izmene sistematizaciju i proglase ga tehnološkim viškom, što je i učinjeno, tako da je Guru odneo još jednu pobedu. Neverovatno zvuči podatak da u trenutku davanja otkaza, nijedna krivična prijava koju je napisao Gutić nije bila odbačena od strane javnih tužilaca. Stručnost, zakonitost i interes OTP banke nisu imali nikakve šanse pred neprikosnovenom voljom Velikog vođe.

Najtužnija priča je Igor Ember, vrhunski pravnik i poznavalac funkcionisanja OTP banke, kojeg je takođe zaposlio Marinko Kresoja, i kojeg je predstavljao kao svog prijatelja. Igor je u početku pokušavao da primeni sva svoja pravnička znanja i stečena iskustva, smatrajući da je to u najboljem interesu OTP banke, međutim ubrzo je shvatio da zbog toga samo trpi kojekakva vređanja i ponižavanja od strane direktora i da je njegova volja iznad svega.

Iako je njegov odnos prema Kresoji bio kooperativan, to ga ipak nije poštedelo svakodnevnih šikaniranja. Zbog svega toga, Igor Ember je već nekoliko meseci na bolovanju i očekuje da na osnovu mišljenja lekarske komisije bude penzionisan. "Poslednji ekser u moj mrtvački sanduk zakucaće moj "prijatelj" Marinko Kresoja", priča danas Igor Ember.

Jožef Limburger je direktor OTP Faktoringa, takođe prijatelj Marinka Kresoje, za kojeg je pričao da ga je lično on zaposlio na poziciju direktora OTP Faktoringa. Limburger je brzo "pročitao" da Kresoja očekuje od njega da mu ispunjava sve želje i podržava ga u svemu, i sa indignacijom je odbio takvu ponižavajuću poziciju. Ali, zbog "neposlušnosti", ni njemu Kresoja neće ostati dužan...

Imajući u vidu da je Kresoja po funkciji direktor, po obrazovanju doktor pravnih nauka i, neverovatno, predavač na Pravnom fakultetu Internacionalnog univerziteta u distriktu Brčko, na predmetu Kriminalistika, neverovatno je da se bavi ovakvim kriminalom i da podnošenjem lažih krivičnih prijava namerno kriminalizuje klijente banke, da bi se na taj način prikrila prava namera i u tišini odradila cela operacija na kojoj moćni pojedinci iz OTP banke zarađuju velike pare od kupaca- svojih prijatelja kojima je omogućeno da nepokretnost kupe po smešno niskoj ceni.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane