Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zaječar

„Budućnost u koju verujemo" u Zaječaru se pretvorila u (srednji) PRS (19)

Samo je nezadovoljstvo spontano i iskreno

Dosadašnjih desetak protestnih okupljanja Zaječaraca jasno je pokazalo samo dve stvari: ogromno i spontano nezadovoljstvo građana aktuelnom vlašću, koja manjak znanja, poštenja i rada pokriva ogromnom količinom priča i laži i, sasvim jasan pokušaj do sada potpuno razbucanih opozicionih stranaka u Zaječaru da na narodnom nezadovoljstvu ostvare neki politički profit. Protesti će se verovatno nastaviti, ali ojađeni i nezadovoljni građani od toga verovatno neće imati neku značajniju korist.

Vuksan Cerović

Ni najveći pesimisti u Zaječaru nisu mogli da zamisle da će njihov grad pasti u ruke hohštaplera, koji vode računa samo o sopstvenim interesima, dok ih interesi građana uopšte ne zanimaju. Takvo neznanje, nepoštenje, osionost, gramzivost i surovost prema onima koji nisu spremni da saviju kičmu teško je zamisliti. Građani Zaječara se, nažalost sa time suočavaju svakog dana.

Ako je u početku i postojalo uverenje da se to dešava zato što je Beograd daleko od Zaječara, pa još iza Čestobrodice, što bi trebalo da znači da politička vrhuška SNS ne zna šta se dešava u nekoj vukojebini na istoku Srbije, u kojoj je Bog rekao laku noć, tog uverenja više nema. Potpuno je jasno da hohštapleri čerupaju Zaječar uz znanje i podršku vrha te stranke koja na žalbe građana celu godinu nije reagovala, ali su njeni čauši dotrčali u Zaječar čim je neko izgovorio reč - opozicija. Odmah je u pogon stavljena poslušna i potplaćena medijska mašinerija sa jednim jedinim ciljem da što je moguće više marginalizuje proteste i iskompromituje i izblati organizatore.

Baruština se zatalasala

Zaječarci su vredan i miran narod. Čak previše miran pa gotovo mazohistički dozvoljavaju da njihovim gradom rukovode nedopravljeni i neiživljeni ljudi koji o njihovom trošku ostvaruju svoje snove iz detinjstva, ili njihovim novcem raspolažu kao da im je babovina. Gotovo da je počeo da liči na ustajalu baruštinu koju ništa ne može da pokrene.

Baš zato je malo ko očekivao da bi u gradu, koji je navikao da daje bez pitanja i prigovaranja, moglo da dođe do neke vrste pobune. A pobuna se, ipak, dogodila. Prve su se, još minulog leta pobunile porodilje, kojima su dojadile laži Saše Mirkovića da će im naknade biti duplirane, da će sve dobiti posao, pa da će naknade biti redovne. Pošto se od svega toga ništa nije dogodilo, porodilje su se okupile ispred zgrade Gradske uprave, pored njih je prošetao zaječarski bos Mirković, a cela stvar je nedavno okončana u Osnovnom sudu u Zaječaru, gde je odbačena tužba Saše Mirkovića protiv jedne od porodilja, podneta zbog „intezivnih duševnih bolova" i nanošenja štete u svakodnevnom poslovanju jer je on menadžer, a porodilja ga je javno optužila da joj je pokazao srednji prst.

Protestvovali su, zatim, u septembru ojađeni radnici JKP „Kraljevica" koje je Mirković, da ne bi platio zaostale plate i doprinose radnicima i dugove za pružene usluge od skoro 100 miliona dinara, oterao u stečaj. Stečaj je u toku, a po prvim procenama kratkih rukava će ostati i radnici i poverioci. Među ovim drugim je Republička uprava prihoda, koja za zaostale poreze i doprinose potražuje osamdesetak miliona dinara. Pošto je sa gradom Zaječarom potpisan sporazum, kojim je grad garantovao da će doprinosi biti uplaćeni, biće veoma zanimljivo videti kako će to biti plaćeno.

Na pomenute skupove zaječarska vlast se praktično nije ni osvrnula, a u potkupljenim medijima u Zaječaru, koji gotovo bez izuzetka Mirkoviću jedu iz ruke, jedva da su pomenuti. Mirković je nastavio da saziva brzopotezne sednice skupštine po hitnom postupku, po pravilu po dve u istom danu, posle kojih, kako smo čuli od nekih odbornika, u sali ostanu gomile nepročitanih materijala. Neki ironično kažu: „Žali Bože papira"!

Neveliki po broju, ali prilično bučan protest, održan 11. decembra 2014. godine, u trenutku dok su odbornici raspravljali o budžetu za 2015. godinu. U sali se jasno čulo skandiranje „Mirkoviću, lopove", „Vratite nam Zaječar", „Veljo lopove" i tome slično. Par stotina Zaječaraca okupljanjem i povicima izrazilo je nedvosmisleno nezadovoljstvo aktuelnom vlašću, koja funkcioniše uz pomoć laži, ucena, korupcije i falsifikata i iza tog skupa nije stajala nijedna politička stranka.

Desetak dana posle tog održan je još jedan protest bez stranačke logistike. Uz slična skandiranja ovog puta su pročitani zahtevi za smenu Saše Mirkovića, predsednika Skupštine grada, Velimira Ognjenovića, formalnog gradonačelnika i članova Gradskog veća; da Republička budžetska inspekcija izvrši kontrolu transfera i namenskog trošenja sredstava zaječarskog budžeta za 2013. i 2014. godinu; da se raskine štetni ugovor između FK Timok i Mirkovićeve Timočke televizije kojim se izvlače pare iz budžeta; da se raskine štetni ugovor po kome Timočka televizja i radio zgradu od 1157 kvadrata koristi po ceni koja je upola niža od važeće cene u trenutku sklapanja ugovora; da se građanima saopšte podaci o broju i kvalifikacijama gradskih funkcionera; da se građanima saopšti koji su ekološki problemi rešeni u 2013. i 2014. godini i za koje namene su trošene pare iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine; da se sve javne nabavke grada i budžetskih korisnika učine zaista javnim tako što će im biti poznata sadržina ugovora; da se ponište odluke o ukidanju Ustanove „Centar za kulturu grada Zaječara", Turističke organizacije grada Zaječara i Ustanove za sport, jer su donete sa isključuvom namerom da se izbegne plaćanje poveriocima i da neki Mirkovićevi miljenici primaju plate a da ništa ne rade.

Već ova dva protesta, organizovana na brzinu i bez velike pripreme, jasno su pokazala da Zaječarci ne samo da nisu zadovoljni radom sadašnje vlasti, nego je mnogi mrze u pravom smislu te reči.To nije nikakvo čudo, ona je zapravo sprdanje građanima. Neretko se stiče utisak da vlast zapravo i ne zna šta je njen posao, što i nije neko čudo ako se zna da je alfa i omega čovek koji se pre nego što je postao političko nedonošče SNS bavio organizovanjem estradnih koncerata. Taj posao je, prema kazivanju njegovih poznanika i bivših prijatelja, čiji broj raste po geometrijskoj progresiji, izgledao tako što je lavovski deo para uzetih najčešće od lokalnih samouprava ostajao za njega, a manji deo za izvođače koji se, zbog neprijavljivanja poreza, uglavnom nisu usuđivali da sa njim raščiste račune.

Nakon toga u zaječarskim protestima došlo je do velikog obrta. Na scenu je stupio Boško Ničić, bivši osnivač Pokreta „Živim za krajinu", jedan od osnivača URS-a i na kraju osnivač Pokreta „Živim za Krajinu i Homolje", inače vlasnik mandata odbornika u Skupštini grada Zaječara, koji se nije pojavio ni na jednom od gotovo 90 brzopoteznih zasedanja, sazvanih isključivo po hitnom postupku. Ničić je očigledno, sasvim rezonski zaključio da veliko i narastajuće nezadovoljstvo Zaječaraca predstavlja idealnu priliku da pokuša da se ponovo vrati na vlast u Zaječaru. Zajedno sa Marinom Milić, predsednicom GO DSS u Zaječaru, krenuo je u organizovanje protesta (do sada ih je bilo šest), pod sloganom „Branim Zaječar - tražim izbore!" Tim protestima i onima koji su ranije organizovani zajedničko je jedino ogromno nezadovoljstvo Zaječaraca aktuelnom vlašću u Zaječaru. Pošto broj učesnika i na sada političkim protestima konstantno raste, a neki pragmatičniji Zaječarci zastupaju tezu da je neophodno sadašnju vlast srušiti, a onda pamet u glavu, nema nikakve dileme da će i proleće u Zaječaru, bez obzira što se Mirković i družina na sve načine trude da ometu okupljanja, pri čemu se koriste zabranama, zastrašivanjem građana i svim drugim marifetlucima, biti veoma burno. Kratkoročno to će doprineti urušavanju nesposobne i pohlepne zaječarske vlasti, ali će dugoročno proteste građana uvesti u stranačke vode od kojih bi oni listom želeli da pobegnu. Šteta od toga je neminovna, jer samo naivni mogu da očekuuju da će se SNS odreći vlasti u Zaječaru, bez obzira što su članovi te stranke u njoj - manjina.

Obračun bez milosti

Na proteste uperene pre svega protiv njega Mirković je odgovorio na dva načina: obračunom sa neistomišljenicima i paljbom preko svoje BEST TV i ostalih lokalnih medija, i uobičajenim recitacijama kako će Zaječar i 2015. godine biti veliko gradilište na koje će pasti pravi pravcati pljusak u vidu nekoliko desetina miliona evra.

Najpre je, po kratkom postupku raščišćeno sa porodicom odbornika Dragana Gogića, koja je imala vidnu odluku u organizovanju protesta u prvoj polovini decembra. Protiv Dragana (kome je nuđeno mesto gradonačelnika) je podneta „krivična prijava" da je formalnog gradonačelnika Ognjenovića podsticao na vršenje krivičnog dela, navodno tako što je tražio da mu iz gradske kase da 7.000 evra. Posle toga je javno optužen da je pare sa računa MZ „Kotlujevac" koristio nenamenski i smenjen je sa mesta predsednika Komisije za borbu protiv korupcije. Njegov sin Miljan smenjen je sa mesta upravnika zaječarskog pozorišta i protiv njega je podneta „krivična prijava" zbog navodnih zloupotreba prilikom neke javne nabavke. Koliko nam je poznato po tim prijavama ništa nije preduzeto.

Kada su protesti počeli da dobijaju političku dimenziju angažovana je teža artiljerija. Tako je Velimir Ognjenović, čovek koji je gradonačelnik Zaječara postao samo zato što je Saša Mirković sa razlogom verovao da će mu odano služiti, samouvereno Ničiću poručio: „Ničiću, sram te bilo. Poharao si Zaječar"! U pogon su pušteni dojučerašnji Ničićevi poverljivi ljudi Milko Todorović i Dušan Mladenović, a sada funkcioneri Mirkovićeve vlasti, koji su bivšeg gradonačelnika optužili „da ih je izdao".

Usledilo je potom štancovanje „krivičnih prijava" protiv Ničića, Jasmine Gačević Mladenović, bivše načelnice Gradske uprave i sadašnjeg sekretara Gradskog veća i Vesne Kurko, bivše načelnice lokalne poreske administracije zbog sumnje da su „oštetili budžet Grada Zaječara za više od 100 miliona dinara na ime ekoloških taksi koje su naplaćivali od velikih zagađivača". Pare su, navodno. prebacivali Ženskom rukometnom klubu "Zaječar" za dovođenje skupih igračica sa platama od 7.000 evra. Zatim su podnete "krivične prijave" protiv Rajka Stevanovića, Ničićevog pomoćnika i predsednika pomenutog kluba, Milana Stankovića direktora kluba i vozača Miodraga Rodića zbog sumnje da su za službena putovanja sa zaječarskim rukometnim klubom istovremeno zavodili putne naloge, kako u rukometnom klubu tako i u Gradskoj upravi. Uzimanjem duplih dnevnica i duplim troškovima osumnjičeni su oštetili budžet Grada."

Pošto je Mirković nesumnjivo svestan da lokalna vlast u Zaječaru radi katastrofalno loše, gotovo svakodnevno je vršen verbalni pritisak na policiju da zabrani Ničićeve proteste pod parolom: "Branim Zaječar - tražim izbore" i pravosuđe da ga ratosilja Ničića. Mediji pod njegovim kontrolom, među koje se bez trunke oklevanja mogu svrstati "Alo" i "Kurir" prosto su se utvrkivali vestima da istraga protiv Ničića samo što nije završena, a čak je bilo i najava njegovog brzog hapšenja.

Ničićev poziv da preletači iz URS-a u SNS vrate mandate, odmah je protumačen kao poziv upućen Ivanu Jokoviću, koji vodi grupu opozicionih odbornika u Skupštini grada i kao svađa među bivšim partijskim drugovima, što je Mirković iskoristio na ne baš naročito pristojnu "šalu". Izjavu da ne želi da učestvuje u njihovoj "brakorazvodnoj parnici" začinio je sledećim rečima: Ali, kao širokogrud čovek, pozivam njih dvojicu da dođu na prajd festival koji će se pod nazivom ''Zona tolerancije'' održati u Zaječaru, i da tamo pokušaju da obnove svoj odnos."

"U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, kao i u Osnovnom tužilaštvu, u jeku su istrage protiv bivšeg gradonačelnika Boška Ničića zbog desetak krivičnih prijava koje su podneli pojedinci i sadašnja vlast Zaječara. Svakog momenta se očekuje da Više tužilaštvo završi istragu koju vodi protiv Ničića zbog sumnje da je oštetio budžet za 92 miliona dinara - grmeli su Mirkovićevi i potkupljeni mediji 6. marta

"Taj čovek ne može da prihvati da nije više gradonačelnik. I Hitler je teško prihavatio odluku kada je skunut sa vlasti, ali je on imao svoje sledbenike koji su bili uz njega" - napravio je Mirković "profil" svog nekadašnjeg kompanjona a sada političkog protivnika.

Naravno, ni njegovi protivnici nisu ostajali dužni. "Vladajuća koalicija je napravila haos u gradu. Javna preduzeća su otišla u stečaj i likvidaciju, otpušteno je oko 300 radnika, a osnovana su nova u kojima su se zaposlili ljudi koji su bili „bliski" vladajućem režimu. Škole, pozorište, biblioteka, Direkcija za izgradnju grada i mnoga druga javna preduzeća ostajala su bez struje jer opština nije izmirila dugove Elektrodistibuciji. Vladajuća koalicija je napravila haos u gradu.

Na protestu koji je održan 1. februara Niićeve pristalice organizovale su prikupljanje potpisa u znak podrške "krivičnoj prijavi" Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal protiv Saše Mirkovića, Velimira Ognjenovića, Mirka Nikolića, zamenika gradonačelnika, članova Gradskog veća i odgovornih u policijskoj upravi Zaječar "zbog organizovane pljačke budžeta grada, reketiranja javnih preduzeća, ustanova i sportskih klubova, koje je dovelo do ekonomskog kraha ovih, kao i celokupnog grada, izgradnje infrastrukturnih "nazovi projekata" mimo zakona, te prikrivanja ovih krivičnih dela.

Strasti su se naročito usijale uoči protesta koji je održan 9. marta na Trgu Oslobođenja gde je, inače, novom skupštinskom odlukom zabranjeno svako političko okupljanje. Za tu vrstu skupova određeni su minijaturni Trg Nikole Pašića, Vašarište i Hipodrom na Kraljevici, uz obavezu da organizator uplati depozit od 30.000 dinara. Čim je skup prijavljen, uz najavu dolaska ljudi iz drugih gradova na čelu sa Bojanom Pajtićem, Mirković i njegovi istomišljenici su reagovali prijavom skupa na istom mestu ali tri sata ranije. Uvidom u dokumente policijske uprave u Zaječaru vidi se da je Ničić prvi prijavio skup. Bilo je čak najava da se naprednjaci neće povući sa trga, što je bila neuvijena poruka da može doći do incidenata. Policija je zabranila oba skupa, na što su organizatori i simpatizeri Ničića burno reagovali na društvenim mrežama, a onda se predomislila i odobrila skup pod parolom "Branim Zaječar - tražim izbore" na kome su govorili Bojan Pajtić, Veroljub Stevanović, Boško Ničić, Marina Milić, Milan Vučetić, iz Kraljeva, Dejan Milošević Kuna, vođa Gvozdenog puka iz Kuršumlije, Dragan Stamenković Montoja, ispred Nove Stranke i Miloš Stojadinović, poverenik Gradskog odbora DS u Zaječaru. Skup je završen bez incidenata.

Povampirio se gradski odbor SNS u Zaječaru

Ako je bilo dileme da li SNS podržava Mirkovića, koji je vlast u Zaječaru pretvorio u karikaturu i javno čerupanje gradskog budžeta, više te dileme nema. To su nedvosmisleno shvatili i oni članovi te partije koji su u njoj od osnivanja i koji su, od kada je Mirković formalno isključen iz SNS, stalno živeli u nadi da će iz Beograda stići befel da dirigentsku palicu preda nekom drugom, ko će malo više voditi računa o interesima Zaječara i Zaječaraca. Te nade više nema.

Na dan protesta vaskrsnuo je pre dve godine sahranjeni Gradski odbor SNS u Zaječaru saopštenjem za javnost u kome „najoštrije osuđuje današnji pokušaj Bojana Pajtića i Boška Ničića da destabilizuju legalno izabrane skupštinske organe grada Zaječara." U daljem tekstu usledila je, naravno „puna podrška institucijama grada i ljudima koji se nalaze na čelu tih institucija" i zahvalnost građanima „što se nisu odazvali na protest i što su u Ničiću i Pajtiću prepoznali iskonske lopove koji su uništili Zaječar i Srbiju". Članovi SNS sa kojima smo razgovarali o tom saopštenju listom su nam potvrdili da u Zaječaru Gradski odbor SNS ne postoji već dve godine, ali bez obzira na to, lažno saopštenje se našlo na zvaničnom sajtu SNS, u rubrici „Saopštenja", sakriveno iza naslova „Debakl prvog skupa Vlade u hladu". Teško je poverovati da vrh SNS ne zna da u Zaječaru nema Gradskog odbora.

Usledilo je, potom, neviđeno omalovažavanje protesta na lokalnim medijima, na kojima su građani uveravani da se okupilo svega 600 ljudi od čega 150 Zaječaraca, a bilo ih je najmanje dve do tri hiljade. Pošto je neko te večeri razbio prozor na jednoj zaječarskoj pekari, to „zločinačko delo" odmah je pripisano bundžijama, pre nego što je zvanična istraga i započeta. Angažovani su i analitičari koji su postavili pitanje odakle Demokratskoj stranci pare da dovodi ljude u Zaječar."I za podmirivanje tih troškova Pajtić i DS su sigurno gurnuli ruku u džep građana Vojvodine" izjavio je šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić."

Na pitanje odakle pare, na Fejsbuku je Saši Mirkoviću odgovorio Miloje Mitrović, jedan od organizatora protesta, rečima koje nisu baš primerene novinskim tekstovima, ali ćemo ih izvorno preneti. Tekst nosi naslov „Odgovor belorečkom krmetu odakle pare Bojanu Pajtiću da dođe u Zaječar", a u njemu između ostalog piše: „Pa otuda, krme, kao i odakle tebi da vodiš celu Gradsku upravu u Majdanpek, otuda krme, kao i tebi da šalješ palanačkog menadžera u Njujork, otuda krme, kao i tebi da šalješ A Bre Pjera u Rusiju džipom..." Palanački menadžer je Marko Jeftić koji je do polovine prošle godine radio u Zaječaru, a sada je u „MOJA TV" u Beogradu, ali još uvek koristi službeni automobil Centra za kulturu i turizam grada Zaječara. A Bre Pjer je čovek koji je u izbornoj kampanji nemilice pljuvao Mirkovića, a sada je član Gradskog veća.

Postoje i drugi, znatno ozbiljniji argumenti da se zaključi kako najviše rukovodstvo SNS podržava Sašu Mirkovića, čija bi leđa rado videli i mnogi od 4500 članova te stranke u Zaječaru, kojima nije dao posao, funkciju ili neku privilegiju. Ljudi jednostavno vide šta se događa i ne kriju nezadovoljstvo, ali bez obzira na to spasitelj i graditelj Zaječara, kako estradni menadžer sebe očigledno zamišlja, ne brine što je isključen iz redova te stranke. Naprotiv.

Prilikom nedavnog započinjanja rekonstrukcije Ulice Cara Dušana Mirković je izjavio: "Grad Zaječar je pohvaljen kao grad koji nije uzeo ni jedan kredit od kako je došlo do promene vlasti pre godinu i devet meseci. Zbog toga će premijer i Vlada Republike Srbije pomoći Zaječaru u realizaciji ovogodišnjih zaplaniranih infrastrukturnih projekata. Konkretno, Vlada će obezbediti novac za započeti most u Kotlujevcu, a grad Zaječar će za planirana sredstva za most uložiti u subvencije poljoprivrednicima."

Priča o zaduživanju je samo polovično tačna. Grad se nije zadužio jer mu, koliko znamo, nijedna banka nije htela da da kredit iako je tender lane dva puta raspisivan. Što se tiče obećanja poljoprivrednicima ono verovatno vredi koliko i zapis na ledu prinesenom vatri. Nedavno raspisani treći tender za kredit je nestao sa sajta grada, mada rok za prijavljivanje još nije istekao. Međutim, sve to nema veze, Mirković će biti nagrađen bez obzira što je srušio po opštem uverenju upotrebljiv most što se, kažu mnogi u Zaječaru, radi samo tamo gde vlast nema pojma šta radi. Zato se u Zaječaru već čuju ironični komentari da, ako želiš da dobiješ pomoć od Vlade Srbije, najpre moraš da uništiš nešto što je građanima preko potrebno. Ili da debelo platiš podršku.

Podrška Mirkoviću se ne vidi samo u obećanju da će Vlada Srbije platiti izgradu novog mosta, bez obzira što je stari bilo moguće rekonstruisati za mnogo manje pare. U Zaječaru je nedavno boravila Zorana Mihajlović, ministarka infrastrukture, koja je opet recitovala hvalospeve "izuzetno uspešnoj" zaječarskoj vlasti i najavila rekonstrukciju Ulice Svetozara Markovića, koja planom komunalne izgradnje za ovu godinu uopšte nije predviđena. To najverovatnije znači da će Mirković i time biti nagrađen, pošto je od centra Zaječara napravio pravo pravcato ruglo, a u rekonstrukciju starog groblja, koje će u upotrebi biti do početka iduće godine, uložiće 80 miliona dinara.

Tako u Zaječaru protiču dani u očekivanju investicija od oko 30 miliona evra koje samouvereno najavljuje Mirković, koji je često u svađi sa istinom i, novih protesta oko kojih se, izgleda, počinje da okuplja opozicija sa željom da se opet domogne vlasti. U svemu tome samo je nezadovoljstvo građana, kojima plate kasne mesecima, čija deca godinu i po nisu primila stipendije, a porodilje naknade ostvaruju isključivo preko suda - spontano i iskreno.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane